Υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μαθητών -τριών
Διδάσκουσα: κα Κωσταρέλη Αγγελική, ΠΕ02
Ο παραπάνω Άξονας υλοποιήθηκε στο τμήμα Γ2, στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στο Β’ Τετράμηνο, σε τρεις διδακτικές ώρες. Ως κείμενο εργασίας χρησιμοποιήθηκε το κείμενο της Ε. Μουτζάν – Μαρτινέγκου «Αυτοβιογραφία» από το σχολικό εγχειρίδιο «ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ», σελ. 50, το οποίο διδάχθηκε κανονικά ως κείμενο στο πλαίσιο του μαθήματος. Το συγκεκριμένο κείμενο επελέγη επειδή είναι το μοναδικό γνωστό αυτοβιογραφικό έργο των αρχών του 19ου αιώνα που έχει γραφτεί από γυναίκα.
Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, παράλληλο κείμενο (ένα απόσπασμα από το διήγημα του Γρηγορίου Ξενοπούλου «Στέλλα Βιολάντη» – ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ, σελ.103).
Στόχοι ήταν να ενταχθούν στις ομάδες παιδιά με διαφορετικές επιδόσεις, από διαφορετικές χώρες και παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Στο τμήμα αυτό φοιτούν είκοσι (20) μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι/- ες ενεπλάκησαν όλοι/-ες στην υλοποίηση του Άξονα.
Αρχικά, έγινε (μέσω προφορικής συνέντευξης) μια διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών σχετικά με τα κοινωνικά στερεότυπα, που όριζαν τη θέση της γυναίκας σε κοινωνίες παλαιότερων εποχών και η επιβίωση των απόψεων εκείνων στη συγχρονία μας (αφόρμηση η εμπειρία του μαθητή). Εξειδικεύσαμε στη θέση της γυναίκας στα Επτάνησα του 19ου αι., με δεδομένο ότι και το παράλληλο κείμενο αναφέρεται στον ίδιο τόπο και χρόνο.
Με βάση την συζήτηση που διεξήχθη και την ανατροφοδότηση που έλαβα από το Τμήμα, αφού είχε ολοκληρωθεί η διδασκαλία του κειμένου εργασίας και είχε αναγνωστεί στην τάξη το παράλληλο κείμενο, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Άξονα ως εξής:
Χώρισα τα παιδιά του τμήματος σε τρεις ομάδες, φροντίζοντας ώστε σε κάθε ομάδα να υπάρχουν μαθητές /- τριες διαφορετικού μαθησιακού επιπέδου και παιδιά από άλλες χώρες, μαζί με Έλληνες/- ίδες (Ομαδοσυνεργατική μέθοδος).
Στην πρώτη ομάδα ανέθεσα να βρουν τις αξίες και τις αντιλήψεις που προβάλλονται αναφορικά προς τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία των Επτανήσων του 19ου αι. στο κείμενο εργασίας και να τις παρουσιάσουν.
Στην δεύτερη ομάδα ανέθεσα να συγκρίνουν το κείμενο εργασίας με το παράλληλο κείμενο, ως προς τις προβαλλόμενες αξίες και αντιλήψεις που διαμόρφωναν στερεότυπα για την θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία των Επτανήσων του 19ου αι..
Στην τρίτη ομάδα ανέθεσα να βρουν τα εκφραστικά μέσα που υπάρχουν στο κείμενο εργασίας και να αναλύσουν το αισθητικό αποτέλεσμά τους στον αναγνώστη.
Τα παιδιά εργάστηκαν χωρισμένα στις ομάδες τους, κατά τη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας, συνέταξαν τα κείμενά τους και όρισαν τα τμήματα των κειμένων που διάβασε ο καθένας/η καθεμία, κατά την προφορική παρουσίαση. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εργάστηκαν όλα τα παιδιά και οι μαθητές/τριες χαμηλών επιδόσεων επέδειξαν ενδιαφέρον. Ακόμη, ενθαρρύνθηκαν και εκφώνησαν τμήμα των γραπτών τους κειμένων όλα τα παιδιά και τονώθηκε η αυτοπεποίθηση παιδιών με ελλιπή – κατά τα άλλα – συμμετοχή στο μάθημα (ένταξη και υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ μαθητών/ -τριών).
Στο τέλος τα παιδιά διατύπωσαν τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν, ως προς τη θέση της γυναίκας στα Επτάνησα του 19ου αι..
Η παρουσίαση του Άξονα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 06/02/2024 στην αίθουσα διδασκαλίας του Τμήματος Γ2. Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία της η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αγγγελοπούλου Ευγενία, η οποία συνέβαλε στον αναστοχασμό, που ακολούθησε.
Το πέρας της υλοποίησης του Άξονα βρήκε τα παιδιά του τμήματος ευχαριστημένα και αποτιμούν την εμπειρία της συμμετοχής τους σε αυτόν ως θετική.