«Δώσε στο παιδί ρίζες για να κρατηθεί και φτερά για να πετάξει»

cropped 133o 244 of 3151

Μήνας: Ιανουάριος 2024

ftero1

“Ένα φτερό” στο σχολείο μας (22-1-2024)

Την διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου “ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ” από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικροί μας μαθητές.

Η συγγραφέας κάλεσε τα παιδιά να συμμετέχουν δυναμικά στην παρουσίαση, κάνοντας ερωτήσεις κατά την παραστατική ανάγνωση του παραμυθιού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν μαζί με τα νήπια και δύο τάξεις του Δημοτικού (Α1 και Β1).

Στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν φτερά από χαρτί και τα κόλλησαν στα παγώνια της τάξης τους ώστε να θυμούνται όλοι ότι:

“Άμα θέλεις να είσαι πλούσιος, τότε να δίνεις.  Από την καρδιά σου και… από τα φτερά σου!

χαρακτηριστική εικόνα

Κοπή Βασιλόπιτας 2024

“Να’ χεις τύχη να’χεις τύχη

Κι η χρονιά να σου πετύχει

Κι από του ουρανού τα μέρη

Την αγάπη να σου φέρει”

(Το θαλασσινό τριφύλλι, Οδυσσέας Ελύτης)

 

Την Τρίτη 23/1 τηρήσαμε και αυτή την χρονιά το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας και στα τέσσερα τμήματα του σχολείου μας.

Οι Βασιλόπιτές μας…

(Ευχαριστούμε τους γονείς για την ετοιμασία τους.)

Στην Πορτοκαλιά τα παιδιά παρασκεύασαν την βασιλόπιτα της τάξης τους την προηγούμενη μέρα…

Τα φλουριά…

Σε κάποιες τάξεις η εύρεση του φλουριού ήταν εύκολη υπόθεση. Σε κάποιες άλλες πάλι, όχι και τόσο εύκολη.

Οι τυχεροί μας…

Στις τάξεις όπου το φλουρί βρέθηκε, οι τυχεροί παρέλαβαν το αναμνηστικό τους δώρο, ενώ σε αυτές που το φλουρί έτυχε σε δασκάλα και στην τάξη, έμεινε στην τάξη ώστε να το χαίρονται και να παίζουν μαζί του όλοι!

Φυσικά δεν παραλείψαμε να φωτογραφηθούμε όλοι μαζί με την πίτα μας!

 

Εμείς θα ευχηθούμε καλή χρονιά σε όλα τα παιδάκια, πρόοδο και δημιουργικότητα και του χρόνου με υγεία!

Παρουσίαση Βιβλίου

Παρουσίαση βιβλίου “ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ” (22.01.2024)

Τη Δευτέρα 22/01/2024 θα φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει στα νηπιάκια μας το βιβλίο της με τίτλο “Ένα φτερό”. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει: αφήγηση, εργαστήρι ζωγραφικής και χειροτεχνίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

63 5153 FTERO EXOFYLLO FINAL 768x1044 1Τι είναι ένα φτερό για τον κύριο Παγώνη, που είναι στολισμένος με ένα εκατομμύρια φτερά; Τι θα του στοιχίσει αν χαρίσει ένα φτερό στον κύριο Κόκορα που το χρειάζεται κι άλλο ένα στον κύριο Στρουθοκάμηλο που το έχει ανάγκη; Τίποτα δε θα του στοιχίσει, όμως δεν θα δώσει κανένα, παρόλο που έχει για να δώσει. Παρόλο που του περισσεύουν φτερά… Όταν έρθει η στιγμή να του λείψουν και φτάσει εκείνος να χρειάζεται και ένα, και δύο, και τρία, και τέσσερα φτερά, θα βρεθεί κάποιος μέσα στο Βασίλειο των πουλιών να του προσφέρει; Ένα φτερωτό βιβλίο γεμάτο χρώματα που καταπιάνεται με μια αλήθεια πανάρχαια και παγκόσμια. Μια αλήθεια ανθρώπων και πτηνών. «Άμα θέλεις να είσαι πραγματικά πλούσιος, τότε να δίνεις. Από την καρδιά σου κι από… τα φτερά σου».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

905906 10152618017551451 2220680784128983012 o 300x300 1Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Σπούδασε Δημοσιογραφία και είναι κάτοχος πτυχίου Πιάνου και πτυχίου Αρμονίας της Μουσικής. Γράφει βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Γράφει με την ψυχή, όχι με το χέρι. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, Καστανιώτη, Ίτανος, Αστερόπη, Άπαρσις, Εντύποις, Οσελότος, Otherwise, ενώ πολλά κείμενά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και βρίσκονται σε συλλογικές εκδόσεις.

Η προσωπική της ιστοσελίδα είναι:  www.tassopoulou.gr

 

Πηγή: Εκδόσεις Υδροπλάνο

 

Ευχαριστήριο Μήνυμα

Εργαστήρια Δεξιοτήτων (2η θεματική ενότητα)

Δικαιώματα ζώωνΑγαπητοί γονείς,

τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων συνεχίζουμε με το θέμα:  «Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων συντροφιάς». Τα εν λόγω Εργαστήρια εντάσσονται στην θεματική  «Φροντίζω το περιβάλλον» και πιο συγκεκριμένα στην Υποθετική: «Οικολογική συνείδηση, φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων»

Σκοπός αυτού του κύκλου Εργαστηρίων είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές γύρω από το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης. Παράλληλα να καλλιεργηθούν στους μαθητές ιδιότητες και συμπεριφορές που αφορούν στην φροντίδα αλλά και την προστασία του αδύναμου.

Οι βασικοί στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι: 

– Οι μαθητές να αναπτύξουν σχέση φιλίας με τα ζώα καθώς και ενσυναίσθηση, αγάπη και συμπόνια προς αυτά

–   Οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν τα ζώα σε δεσποζόμενα και αδέσποτα και να αναφέρουν τα αίτια ύπαρξης των αδέσποτων.

– Οι μαθητές να μπορούν να κατανοήσουν τις  υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς.

-Οι μαθητές να είναι σε ετοιμότητα προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς.

– Να συνεργάζονται με την κοινότητα και να αναπτύξουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης της σχολικής και της τοπικής κοινότητας ως προς την προστασία των αδέσποτων ζώων

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Ανάγνωση βιβλίων και σχετικών παραμυθιών (π.χ “Ο Ξουτ”, “Τα αδεσποτάκια” κ.α.)

Συζητήσεις (ποια ζώα βλέπουν στη γειτονιά, ποια ζώα έχουν τα ίδια στο σπίτι τους, πως νιώθουν τα ζώα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ανθρώπου κ.α.)

Ομαδοποιήσεις ζώων (συντροφιάς-οικόσιτων-άγριων)

Μίμηση των φωνών των ζώων, παντομίμα, παιχνίδι ρόλων

Τραγούδια

Παρατήρηση έργων ζωγραφικής με ζώα

Σύνθεση παραμυθιού, δημιουργία αφίσας ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα, δημιουργία κολάζ κ.α.

Φιλοξενία ζώων στην τάξη

Κατασκευή ταϊστρας για πουλιά

Επίσκεψη στο σχολείο του Συλλόγου για την προστασία των ζώων ΑΝΙΜΑ

Προόσκληση προς γονείς

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ιδιαίτερη την συμβολή της οικογένειας. Κάθε πρόταση από γονείς που θέλουν να συμμετέχουν στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων γύρω από το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς και να τα εμπλουτίσουν – με ιδέες και προτάσεις κατά την υλοποίηση τους, με την παρουσία τους στην τάξη για κάποια παρουσίαση, παρέχοντας σχετικό υλικό (βιβλία, αντικείμενα, παιχνίδια κ.α) – είναι ευπρόσδεκτη μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τις εκπαιδευτικούς της τάξης. Με αυτό τον τρόπο  θα μεταφέρουμε στους μαθητές την έννοια της κοινότητας, ηθικές αξίες και μια στάση ζωής  που σέβεται το περιβάλλον και κάθε μορφή ζωής .

Ας είμαστε όλοι αρωγοί μετουσιώνοντας  την φράση του Μαχάτμα Γκάντι: Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”. 

Skill Workshops about animals In English

 

 

Ευχές για τη νέα χρονιά

Ευχές για ΠρωτοχρονιάWishes for New Year 1

 

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση