Διαδικτυακή Διάλεξη προς τους γονείς με θέμα: “Βάζοντας όρια στα παιδιά”( Συνδιοργάνωση με το 3ο,30ο & 145ο Νηπ/γείο Αθηνών)



Λήψη αρχείου

Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών-τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολ.έτος 2024-2025



Λήψη αρχείου

Χρηστικές πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του Νηπιαγωγείου

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, θα υποδεχτούμε και φέτος στο Νηπιαγωγείο μας, τους μικρούς μας μαθητές. Η είσοδος κάθε παιδιού στο Νηπιαγωγείο, αποτελεί ορόσημο στην πορεία της ζωής του, καθώς μεταφέρεται στη σχολική κοινότητα, μια μικρογραφία της κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες, εντάσεις και προκλήσεις. Το παιδί εκτός από τη χαρά και την έξαψη, μπορεί να έχει και συναισθήματα άγχους για τον αποχωρισμό, στρες, αγωνία και ντροπαλότητα. Αν του δοθεί όμως, ο χώρος για να εκφραστεί και ο χρόνος για να συνηθίσει, τότε θα έχει μια ομαλή προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο.

  Υπάρχουν αρκετά θέματα που έχει να διαχειριστεί ένα παιδί, όπως:

– Ο αποχωρισμός από το σπίτι του και τους γονείς του, η εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών μέσα στην ομάδα (ώρα φαγητού, παραμυθιού, χαλάρωσης…), η συναναστροφή με πολλά και διαφορετικά παιδιά.

– Η διαχείριση των ορίων που “του επιβάλλονται” (απαραίτητα για την ασφάλεια και τη διαχείριση όλης της ομάδας των παιδιών), η χρήση της τουαλέτας, η ατομική του υγιεινή, το άνοιγμα του τάπερ του φαγητού, το στρώσιμο του κρεβατιού και γενικότερα η προώθηση της αυτονομίας και της αυτάρκειάς του.

  Τρόποι για να βοηθήσετε την ομαλή προσαρμογή του παιδιού σας στο Νηπιαγωγείο:

– Εξηγήστε στο παιδί τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, δηλαδή ότι θα φύγετε για να πάτε στη δουλειά και ότι θα γυρίσετε να το πάρετε μόλις τελειώσετε.

– Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις του παιδιού δε θα πρέπει να σας κλονίσουν και να το απομακρύνετε από το Νηπιαγωγείο. Εξετάστε μαζί με τις νηπιαγωγούς, πώς είναι το παιδί όταν αποχωρείτε, πώς συμπεριφέρεται, πώς αντιδράει.

– Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του σε σχέση με το νέο του σχολείο. Όσες περισσότερες πληροφορίες, σε ρεαλιστικό επίπεδο, δώσετε στο παιδί σας για το Νηπιαγωγείο, τόσο μικρότερος θα είναι και ο φόβος του, για το τι θα συναντήσει εκεί.

Κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε:

– Να επιμένετε με πίεση να σας πει το παιδί πώς πέρασε, με ποια παιδιά έπαιξε, τι έκανε, τι έμαθε.

– Να το εκφοβίζετε χρησιμοποιώντας το Νηπιαγωγείο ως μορφή πίεσης ή τιμωρίας π.χ. θα φωνάξει η δασκάλα σου αν δε φας το φαγητό σου, αν δε φορέσεις τη ζακέτα σου….

– Να του αφήσετε περιθώρια ότι μπορεί να αποφύγει τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι στο σχολείο πηγαίνουν όλα τα παιδιά για πολλά χρόνια.

– Να του δημιουργήσετε προσδοκίες του τύπου: θα είναι όλα τέλεια, θα περνάς πάντα υπέροχα, θα παίζεις συνέχεια….

 Τέλος, θα πρέπει αγαπητοί μας γονείς, να υπερβείτε την ανάγκη σας, να αποκτήσουν τα παιδιά σας μόνο γνώσεις (γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά, αγγλικά…) με δεδομένο ότι τις συγκεκριμένες αυτές δεξιότητες, θα τις διδάσκονται σε όλη τη σχολική τους πορεία. 

  Οι νέες δεξιότητες, οι οποίες πλέον μπήκαν στην καθημερινότητα του σύγχρονου Νηπιαγωγείου, καλλιεργούν αξίες, υγιείς συμπεριφορές και σωστές πρακτικές όπως: ενσυναίσθηση, κοινωνικοποίηση, αλληλεγγύη, οικολογική συνείδηση, καλλιέργεια του υπεύθυνου μελλοντικού πολίτη, αυτονομία, ατομική ευθύνη, δημιουργικότητα, χτίσιμο ψυχικής ανθεκτικότητας.

  Δείξτε εμπιστοσύνη λοιπόν, στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σύγχρονου Νηπιαγωγείου, ως προθάλαμο για την εκμάθηση εκείνων των δεξιοτήτων που θα γίνουν χρήσιμα εργαλεία για τη διαχείριση της σύγχρονης ζωής στην οποία θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Καλή Αρχή και Καλή Σχολική Χρονιά!!!

ΚΑΡΤΑ

Αγαπητοί Γονείς,

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2023-24,το  εκπαιδευτικό προσωπικό και η Προϊσταμένη, είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε το υψηλό αγαθό της Παιδείας με βάση τις αρχές της συνεργασίας, του δημοκρατικού διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού.

Πολύτιμοι αρωγοί μας για την επιτυχία των στόχων μας είστε εσείς οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών με τους οποίους  συνεργαζόμαστε και  τους μεταδίδουμε το όραμα και την αποστολή μας.

Ευχόμεθα στην καθεμία και στον καθένα υγεία και δύναμη.

Καλωσορίζουμε  τις/τους μαθήτριες/μαθητές που θα φοιτήσουν στο σχολείο μας.

Καλή και επιτυχημένη σχολική χρονιά σε όλες και όλους!