Τμήμα 4 (Πρωινό)
Μηνιαία αρχεία: Μάιος 2023
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2022-23
Μικροί και μεγάλοι υλοποιήσαμε την ετήσια εκπαιδευτική μας επίσκεψη.
Μία υπέροχη εκδρομή με πολλές πληροφορίες, παραστάσεις αλλά και διασκέδαση-παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.
Και που δεν πήγαμε…!
ΟΛΥΜΠΟΣ
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, ακριβές υψόμετρο 2.917,727 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.
Το σχήμα του Ολύμπου, η πολύμορφη και ευμετάβλητη γοητεία της φύσης του, οι ψηλές κορυφές του, γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες, προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο που κατοίκησε στους πρόποδές του, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει σήμερα ευρήματα από οικισμούς της εποχής του σιδήρου. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι της περιοχής θα δημιουργήσουν τους θρύλους που αργότερα θα αποδώσουν το Δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων.
Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. Το Πάνθεον (ο σημερινός Μύτικας), είναι το σημείο συνάντησής τους, θέατρο των Θυελλωδών συζητήσεών τους. Ο θρόνος του Δία (το σημερινό Στεφάνι), φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία (Ζευς). Από κει εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν». Το δωδεκάθεο συμπληρώνουν η Ήρα, η Εστία, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας, η Αθηνά, ο Απόλλων, η Άρτεμις, ο Ερμής, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος,Ο Όλυμπος στην Ιλιάδα ονομάζεται μέγας, μακρύς, αιγλήεις (δηλ. λαμπρός), πολύδενδρος.
Στις ανατολικές παρυφές του Ολύμπου, στην Πιερία, η μυθολογική παράδοση τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των Καλών Τεχνών, θυγατέρες του Δία και της Τιτάνιδας Μνημοσύνης: η Κλειώ, η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Τερψιχόρη, η Ερατώ, η Πολύμνια, η Ουρανία και η Καλλιόπη.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με πληθυσμό 6.995 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται το νότιο τμήμα του νομού, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, 23 χλμ. της Κατερίνης και απέχει 92χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη έγγραφη μνεία για το Λιτόχωρο γίνεται στο α΄ ήμισυ του 16ου αιώνα, όταν ο Άγιος Διονύσιος συνοδοιπόρος του Οσίου Νικάνορα της Μονής Ζάβορδας επισκέφθηκε την περιοχή και ίδρυσε το ομώνυμο μοναστήρι. Το Λιτόχωρο είναι δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο. Στα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
Κατεξοχήν ναυτικός τόπος, στο Λιτόχωρο από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η Ναυτική Εβδομάδα. Αυτές γίνονται κάθε δύο χρόνια στο πάρκο του Λιτοχώρου. Λειτουργεί επίσης από το 2002 Ναυτικό Μουσείο, το οποίο αναφέρεται στην ναυτική παράδοση του Λιτοχώρου, και ευρύτερα στην Εμπορική Ναυτιλία με πλήθος εκθεμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το επισκεφτήκαμε μικροί και μεγάλοι.
ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΝΙΠΕΑΣ
Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Τυρώ, η κόρη του Σαλμωνέα και της Αλκιδίκης, ερωτεύτηκε βαθιά τον θεό ποταμό Ενιπέα. Συχνά κατέβαινε στις όχθες του και θρηνούσε πάνω απ’ τα νερά του, γιατί ο έρωτάς της ήταν χωρίς ανταπόδοση. Όμως ο έρωτάς της ξύπνησε τον πόθο και τη ζήλια του Ποσειδώνα που πήρε τη μορφή του Ενιπέα και κοιμήθηκε μαζί της. Από την ένωση προέκυψαν δύο παιδιά, ο Νηλέας και ο Πελίας, που η άγαμη μητέρα εγκατέλειψε μετά τη γέννα μέσα στη σκάφη της μπουγάδας στις όχθες του ποταμού. Εκεί τα άκουσε ένας βοσκός που πήγε να ποτίσει τα ζώα του, τα πήρε και τα μεγάλωσε με τη γυναίκα του.
ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα Νέα Μεσάγκαλα ή Μεσάγγαλα, βρίσκονται στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στην ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου και κοντά στο ακρωτήριο Πλαταμώνα. Απέχουν περίπου 30 χλμ. ΒΑ. από το Μακρυχώρι (έδρα του δήμου), 48 χλμ. Ν.-ΝΑ. από την Κατερίνη και 49 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Λάρισα. Είναι μία από τις δύο περιοχές, του οικισμού της παραλίας της Αιγάνης, που ανήκει στην τοπική κοινότητα Αιγάνης της δημοτικής ενότητας Κάτω Ολύμπου, ο οποίος αποτελεί διοικητικό τμήμα του δήμου Τεμπών που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Ο κατοικήσιμος οικισμός των Μεσαγκάλων, περιλαμβάνει οργανωμένες παραλίες και αποτελεί κατάλληλο προορισμό για ορειβασία και πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια του. Ο δεύτερος οικισμός της παραλίας της Αιγάνης είναι το Καστρί-Λουτρό.
Επεράσαμε όμορφα όμορφα (τραγούδι)…!!!!
ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑ….!!!!!!!
Κυρία…τι είναι οι εκλογές;
ΜΑΝΑ-ΜΑΝΟΥΛΑ-ΜΑΜΑ
Η αγάπη της μάνας.
Η μοναδική ανιδιοτελής αγάπη, μία αγάπη άνευ όρων.
Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου. Οδυσσέας Ελύτης
Χρόνια πολλά σε όλες εκείνες τις μητέρες που με την απόφαση να κάνουν παιδί, αποφάσισαν ταυτόχρονα να αφήσουν την καρδιά τους να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα!!!!!
Χρόνια πολλά σε όλες εκείνες που μέσα από τη μητρότητα έμαθαν να σκέφτονται δύο φορές …μία για το παιδί τους και μία για τον εαυτό τους!!!
Χρόνια πολλά στη μανούλα που είναι τα πάντα. Η παρηγοριά στη θλίψη, η ελπίδα στη δυστυχία, η δύναμη στην απελπισία!!!
Χρόνια πολλά στην πηγή της αγάπης, του ελέους, της συμπόνοιας και της συγχώρεσης!!!
Σε αγαπάμε μαμά…!!!!!
Μικροί Μετεωρολόγοι
Τμήμα 3
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας !!!!!!!!!!!!!!!