ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι γλυκά συνυφασμένα με τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

 

Από πού όμως προήλθαν ο κουραμπιές και το μελομακάρονο και πως πήραν το όνομά τους;

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, μουσικολόγος και δικηγόρος η ρίζα είναι:

Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Για να ξέρουμε τί τρώμε…

ΠΗΓΗ : http://www.mothersblog.gr/mathe-ki-ayto/item/13750-eseis-kserete-apo-pou-proilthan-oi-kourampiedes-kai-ta-melomakarona

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ Η/Υ

ΤΜΗΜΑΤΑ Α1 ΚΑΙ Α2


Την διδακτική ώρα των ΤΠΕ οι μικροί μας μαθητές της Α Δημοτικού με τη βοήθεια της δασκάλας μας ζωγράφισαν μία χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά στην ιστοσελίδα www.abcya.com/abcya_paint.htm.

Οι δημιουργίες τους έχουν πολύ χρώμα, φαντασία και κυρίως μεγάλη προσπάθεια!

Για το λόγο αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια!!!

Καλές γιορτές και Καλή Πρωτοχρονιά!

 

ΤΜΗΜΑ Α1

 

ΕΛΕΝΗ

 

 

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΓΙΩΡΗΣ

 

ΜΕΛΙΤΑ

 

 

 

 

ΙΩΑΝΝΑ

 

 

 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ

 

 

 

ΜΑΡΙΝΑ

 

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

ΜΠΑΜΠΗΣ

 

 

 

 

ΝΑΥΣΙΚΑ

 

 

 

 

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

 

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑ

 

 

 

 

ΣΤΑΘΗΣ

 

 

 

ΧΑΡΑ

 

 

ΖΑΧΑΡΙΑΣ

 

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 

 

ΤΜΗΜΑ Α2 

 

ΑΓΓΕΛΟΣ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΕΒΕΛΙΝΑ

 

ΕΙΡΗΝΗ

 

ΕΥΗ

 

ΦΩΤΕΙΝΗ

 

ΓΑΒΡΙΗΛ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.

 

ΗΛΙΑΣ

 

ΙΡΙΣ

 

ΙΩ

 

ΝΙΚΟΣ Χ.

 

ΠΟΛΥΑΝΝΑ

 

ΘΩΜΑΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΑ Γ1 ΚΑΙ Γ2

Μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 επισκεφθηκαν την ιστοσελίδα www.storybird.com. Στα πλαίσια του μαθήματος των ΤΠΕ τους ανατέθηκε να δημιουργήσουν μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία με τίτλο “Είναι Χριστούγεννα” και αφέθηκαν ελέυθεροι να επιλέξουν μόνοι τους το στυλ και τις εικόνες της ιστορίες τους. Και φυσικά η σύλληψη της ιδέας αλλά και ολόκληρη η ιστορία ανήκε αποκλειστικά στους μαθητές.

Οι ιστορίες που συνέλαβαν ήταν πρωτότυπες και εντυπωσιακές για την ηλικία τους!

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τις διαβάσετε όλες !
Καλές γιορτές και Καλή Πρωτοχρονία!


ΤΜΗΜΑ Γ1

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΟΥ Κ.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΧΙΛΛΕΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΥΔΙΑΣ Μ. ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ Ι.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ Σ.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ – ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΤΜΗΜΑ Β1


Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης με την δασκάλα των ΤΠΕ οι μαθητές του τμήματος Β1 κλήθηκαν ν απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο της δασκάλας με σύντομες απαντήσεις. 

Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε τις ακόλουθες ερωτήσεις :


1. Πόσες φορές πλένω τα δόντια μου την ημέρα;
2. Πόσες φορές έχω επισκεφθεί τον οδοντίατρο;
3. Ποιες τροφές τρώω για πρωινό;
4. Ποιές τροφές τρώω για δεκατιανό;
5. Πώς νιώθουμε όταν πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;
6. Τί χρειαζομαστε για να φροντίζουμε τα δόντια μας;

Αφού έγραψαν όλα τα παιδιά τις απαντήσεις τους, η δασκάλα συνέλεξε τα ερωτηματολόγια και κατέγραψε στο Excel τις απαντήσεις ανα φύλο δημιουργώντας και τα αντίστοιχα γραφήματα.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν την εικόνα που αποτυπώνεται στις απαντήσεις των μαθητών και με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν θα δοθούν έμφαση στη διάρκεια της χρονιάς στη διαπαιδαγώγιση και πληροφόρηση των παιδιών σχετικά με την σπουδαιότητα της υγιενής των δοντιών, της φροντίδας τους και της σωστής διατροφής τους σε καθημερινή βάση.

Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα για να βγάλετε και εσείς τα συμπεράσματά σας!(πατήστε αριστερο κλικ σε καθε εικόνα για μεγάθυνση)

 

1. Πόσες φορές πλένω τα δόντια μου την ημέρα;

 

2. Πόσες φορές έχω επισκεφθεί τον οδοντίατρο;

 

3. Ποιες τροφές τρώω για πρωινό;

 

4. Ποιές τροφές τρώω για δεκατιανό;

 

5. Πώς νιώθουμε όταν πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;

 

6. Τί χρειαζομαστε για να φροντίζουμε τα δόντια μας;

ONLINE ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΑ Β1 ΚΑΙ Β2


Στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα www.thecolor.com και αφού επέλεξαν την εικόνα που ήθελαν την χρωμάτισαν με χρώματα της επιλογής τους!


Καλές γιορτές λοιπόν από τους μαθητές του Β1 και του Β2!!!


ΤΜΗΜΑ Β1

ΑΛΕΞΗΣ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

ΑΝΝΑ

 

ΔΙΔΩ

 

ΦΟΙΒΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΟΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Β.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

 

ΗΛΙΑΣ

 

ΚΩΣΤΑΛΕΝΙΑ

 

ΜΑΡΙΑ Γ.

 

ΜΕΝΕΛΑΟΣ

 

ΜΥΡΤΩ

 

ΝΟΤΑ

 

ΟΡΦΕΑΣ

 

ΣΩΤΗΡΗΣ

 

ΘΕΟΔΟΣΙΑ



ΤΜΗΜΑ Β2

 

ΑΙΜΙΛΙΟΣ

 

ΑΛΕΞΗΣ

 

ΑΜΑΛΙΑ

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

 

ΕΚΤΟΡΑΣ

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

 

 

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

 

ΗΛΕΚΤΡΑ

 

ΙΣΜΗΝΗ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΜΑΡΙΛΙΑ

 

ΝΑΓΙΑ

 

ΝΙΚΟΛΑΣ

 

ΝΙΚΟΣ Φ.

 

ΣΤΕΦΑΝΙΑ

 

ΘΟΔΩΡΗΣ

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

ΧΡΙΣΤΕΛΙΝΑ