ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

21/12-23/12

Την τελευταία εβδομάδα συνεχίστηκαν οι χριστουγεννιάτικες -πρωτοχρονιάτικες δραστηριότητες. Έτσι τα νήπια παρατήρησαν τον πίνακα ζωγραφικής του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου “Η Γέννηση ” και  αφού συζητήσαν τις παρατηρήσεις τους και εξέφρασαν απορίες έγιναν μικροί ζωγράφοι και ζωγράφισαν τον πίνακα!  

Η Γέννηση του Χριστού μέσα από τα μάτια του El Greco | offlinepost

Άκουσαν το παραμύθι “Χιονίζει” του Eric Carl. Διδακτική προσέγγιση – ανάλυση του παραμυθιού. Άκουσαν το Παραμύθι: “Σε αγαπώ πιο πολύ κι απ’  τα Χριστούγεννα” Οι 3 Μεγάλες Γιορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια. Εκτενής αναφορά στα Θεοφάνια και τη σημασία τους (νερά – σταυρός – περιστέρι) με οπτικοακουστικό υλικό.

Τα παιδιά έφτιαξαν τον Ο Αη Βασίλη με την παλάμη τους και ακούγοντας το σχετικό παιχνιδοτράγουδο «Σφήνωσε ο Αη Βασίλης» έφτιαξαν τον ‘Άγιο Βασίλη ανάποδα στην καμινάδα (με ρολό χαρτί) (χειροτεχνία). Έφτιαξαν τρισδιάστατο αστέρι και άλλες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες όπως κάρτα με χριστουγεννιάτικη μπάλα καI ημερολόγιο.

           

Αποκρυπτογράφησαν τον κωδικό του Άγιου Βασίλη βρίσκοντας ομοιοκαταληξίες. ( π.χ χο χο χο πόσο σας αγαπώ, χε, χι, χα, χου) και έγιναν ξωτικά του Άγιου. Έφτιαξαν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με εφόρμηση σχετικές εικόνες. Έμαθαν την χριστουγεννιάτικη αλφάβητά και έπαιξαν μαθηματικά παιχνίδια με ταρανδάκια (ισορροπία στην τραμπάλα, προσθέσεις κλπ). Είδαν, άκουσαν και ανέλυσαν το παραμύθι «Η μπουγάδα του Άη Βασίλη». Xόρεψαν στους ρυθμούς του Άγιου Βασίλη. Την τελευταία μέρα τα παιδιά γέμισαν την ψηφιακή τάξη με ευχές και πολλά τραγούδια μέσα από την καρδιά τους.

14/12/2020-18/12/2020

Παρουσίαση της ιστορίας της γέννησης του Ιησού. Ερωτήσεις – κουίζ-αινίγματα που αφορούσαν την ιστορία της γέννησης. (Εμπέδωση ) Κατασκευή της φάτνης (χειροτεχνία).Κατασκευή αγγελάκι ( χειροτεχνία  και με ρολό χαρτί υγείας και φτερά τις παλάμες τους).

 

Στόλισαν το δέντρο της ψηφιακής τάξης και άκουσαν το σχετικό τραγούδι της Ελευθέριας Αρβανιτάκη. Διδακτική αξιοποίηση του παραπάνω τραγουδιού. Στοχευμένη αναφορά στο έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα (Όθωνας). Κατασκευή Χριστουγεννιάτικου δέντρου με σχήματα (δέντρο με τρίγωνα και μέσα το γέμισαν με χρωματιστά σχήματα. (παιχνίδι -χειροτεχνία). Το έφτιαξαν κάρτα. Έγραψαν την ευχή τους.

https://video.link/w/8rdAb

ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Αναφορά στα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και επεξήγηση (στολισμός δέντρου, βασιλόπιτα, μελομακάρονα, κάλαντα κ.α). Ζωγράφισαν και το έθιμο του στολισμένου καραβιού.

Άκουσαν κάλαντα από περιοχές της Ελλάδας και τις εντόπισαν και στον χάρτη. Τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Σχολίασαν πίνακες ζωγραφικής και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους.

παιχνιδοκαμώματα στου νηπ/γειου τα δρώμενα: τα κάλαντα του Νικηφόρου Λύτρα !!!

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΥΤΡΑΣ

New York Arts Exchange, LLC: Merry Christmas

VIGGO JOHANSEN MERRY CHRISTMAS

Το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων. Κάθε παιδί  συμπληρώνει την πρώτη φωνούλα που λείπει από τη λέξη που του έτυχε και την ζωγραφίζει!

Τέλος γνωρίσαν τα καλικαντζαράκια και τις αταξίες τους. Με θεατρικό παιχνίδι έγιναν και τα νήπια καλικαντζάρια. 

https://wheelofnames.com/view/el/jc7-vdb/?fbclid=IwAR3NbSiqq3Dh2s6_PFN9PlBTI5a0TsBTTtd5cNrrDLqDgbTESjeF2x0NeQI

.

Ήρθε και η ώρα του Άγιου Βασίλη. Με τη βοήθεια του ξωτικού έγραψαν το γράμμα τους, Ζωγράφισαν το δώρο τους για να το πάρει. Άκουσαν και το παραμύθι ” Ο πιο μικρός βοηθός του Άγιου Βαστίλη του Brandi Dougherty και στο τέλος ψήφισαν σε ποιο εργαστήριο θα ήθελαν να δουλεύουν σαν ξωτικά. Τα γλυκά κέρδισαν τις ψήφους των παιδιών.