Αρχική » Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Άρτος και θεάματα”

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας

φωτο σχολείου
European Radio Logo

Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Άρτος και θεάματα”

Πολιτιστική ομάδα “Άρτος και θεάματα“, τμήμα Α2

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μυλωνά Φωτεινή, Τεγούση Καλλιόπη, Κιούση Μαρία

Τετάρτη 13-12-2023: Εξόρμηση στον Μύλο του Παππά

1η εξόρμηση Μύλος του Παππά

 

 

μύλος μισός μισός

                         Το παρόν και το παρελθόν σε μία φωτογραφία!

 

 Πέμπτη 21-12-2023: Επίσκεψη στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σήμερα το τμήμα Α2, το οποίο αποτελεί την ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος του σχολείου με τίτλο “Άρτος και θεάματα“, επισκέφθηκε το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος, καθώς είχαμε την ευκαιρία να εισέλθουμε στον χώρο του θεάτρου και να ξεναγηθούμε από την κα Έλσα Ζήλου, η οποία είναι αρχαιολόγος-συντηρήτρια και ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην επιστημονική ομάδα αποκατάστασης του θεάτρου.

Η κα Ζήλου μας μίλησε για την ιστορία της ανάδειξης και αποκατάστασης του θεάτρου, μας φανέρωσε κάποια από τα μυστικά του, μας μίλησε για τη χρήση του ανά τους αιώνες, μας ξενάγησε στους χώρους του και τέλος έλυσε όλες τις απορίες μας.

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή μας αυτή δεν μπορούσαμε να μη σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε οι κάτοικοι της Λάρισας, καθώς ζούμε σε μία πόλη η οποία φιλοξενεί στην αγκαλιά της ένα υπέροχο μνημείο, σύμβολο πολιτισμού και δημοκρατίας!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Μυλωνά ΦωτεινήΤεγούση ΚαλλιόπηΚιούση Μαρία

Τετάρτη 24-1-2024: Δημιουργία comics
Η ομάδα που αποτελείται από την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα, τη Μίρσα και τη Φαίη δημιούργησε το παρακάτω σκίτσο. Κορίτσια, συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Είναι πολύ ωραίο!!!!!!
Screenshot 1
Πατήστε πάνω στην εικόνα, για να τη δείτε καλύτερα!
Δείτε και το παρακάτω comic:Επίσκεψη και ξενάγηση στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο
Τετάρτη 7-2-2024: Δημιουργία puzzls
Σήμερα δούλεψαν δύο ομάδες κοριτσιών, για να δημιουργήσουν παζλς από χαρτόνι. Η μία ομάδα, που αποτελoύνταν από τη Φαίη, την Αλεξάνδρα, τη Μίρσα και την Κατερίνα μετέτρεψε σε παζλ μία εικόνα με το Αρχαίο Θέατρο, ενώ η δεύτερη, που αποτελούνταν από την Αθανασία, τη Δήμητρα και την Εβελίνα, μετέτρεψε σε παζλ μία φωτογραφία από την επίσκεψή μας στον Μύλο του Παπά. Πολύ ωραία δουλειά! Μπράβο, κορίτσια!
Υλικό για PowerPoint “Η ιστορία των ανασκαφών στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

 

 

Παρασκευή 23-2-2024: Επίσκεψη και ξενάγηση στον Μύλο του Παππά

Το 1893 ο Κωνσταντίνος Παππάς φτάνει από το Αργυρόκαστρο στη Λάρισα, η οποία είχε ακόμη έντονο τουρκικό χαρακτήρα, για να δημιουργήσει μια επιχείρηση με συνεργάτες τον Χρήστο Δημητριάδη και τον Κωνσταντίνο Σκαλιώρα. Σκοπός της Εταιρείας  ήταν «Η αγορά διαφόρων προϊόντων και ιδίως δημητριακών καρπών προς μεταπώλησιν επί κερδοσκοπεία είτε αυτουσίων είτε μεταποιημένων εν τω […] ατμομύλω εις άλευρα και λοιπά είδη…»

Οι συνέταιροι αγοράζουν μια έκταση 10 στρεμμάτων στη συνοικία Ταμπάκικα και ξεκινούν τη λειτουργία του Μύλου, που τότε χρησιμοποιούσε ως κινητήριο δύναμη τον ατμό. Μέσω του λιμανιού του Βόλου το αλεύρι που παράγει ο Μύλος διακινείται σε όλη την Ελλάδα. Το 1900 η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Φώτη Παππά, ανιψιού του Κωνσταντίνου. Μέχρι το 1930 ο Μύλος είναι αυτόματος, διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό. Κάνει εισαγωγές σίτου ακόμη και από την Αμερική (Αργεντινή και Καναδά), για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε πρώτη ύλη. Στην Κατοχή επιτάσσεται, καταστρέφεται σε πολλά σημεία, αλλά επιβιώνει από τον μεγάλο σεισμό του 1941 και από τις βόμβες που ακολουθούν. Στη δεκαετία του 1950 περνά στα χέρια του Άγγελου Παππά, γιου του Φώτη, και φτάνει να παράγει 90 τόνους αλεύρι ημερησίως. Δύο δεκαετίες αργότερα αρχίζει η φθίνουσα πορεία του. Το 1988 περνά στον Δήμο Λαρισαίων για αναπαλαίωση και απόδοση για χρήση στην πόλη. Την επόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται «διατηρητέο κτίσμα», ως «αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα». Μια πυρκαγιά το 2002 καταστρέφει τα ξύλινα πατώματα, τον επίσης ξύλινο εξοπλισμό του Μύλου, ακόμη και τη στέγη. Τα επόμενα χρόνια το κτήριο αναστηλώνεται, για να αποτελέσει πλέον ένα «πολιτιστικό πολύκεντρο», στο οποίο φιλοξενείται πλήθος πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Αυτά και …άλλα ανακάλυψε η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας με τίτλο «Άρτος και θεάματα» την Παρασκευή 23/2/2024 κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, που στεγάζεται στον Μύλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την υπεύθυνη του Μουσείου κα Κωνσταντίνα Κόντσα να τους ξεναγεί στους χώρους του Μουσείου, διατύπωσαν ερωτήματα και συμμετείχαν σε διασκεδαστικά παιχνίδια. Στο τέλος είχαν την εμπειρία της κατασκευής ενός δικού τους «Μύλου του Παππά», μιας μακέτας του Μύλου, την οποία πήραν μαζί τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους. Το πιο σημαντικό όμως κέρδος ήταν η γνωριμία με την ιστορία του κτηρίου το οποίο δεσπόζει και χαρακτηρίζει την περιοχή, μια ιστορία παράλληλη με την εξέλιξη της Λάρισας και ιδιαίτερα με της δικής τους συνοικίας, των Ταμπάκικων.

Πέμπτη18-4-2024: Συμμετοχή στο 13ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας


2024small

Το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας έμοιαζε αυτές τις ημέρες με μελίσσι: μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής είχαν συγκεντρωθεί με κέφι κι ενθουσιασμό, για να λάβουν μέρος στο 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει το σχολείο μας από ένα τέτοιο γεγονός! Και μάλιστα με δύο ομάδες!

Η ομάδα μας παρουσίασε το βίντεο που δημιούργησε με θέμα τον Μύλο του Παππά, το εμβληματικό κτίσμα της συνοικίας μας. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Το τραγούδι της εβδομάδας: “Αχ Ελλάδα” Μ. Ρασούλης – Β. Αλαγιάννη – Ν. Παπάζογλου

Σαν σήμερα

14/10/1863: Ο σουηδός χημικός Aλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης.
Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Μετρητής επισκέψεων

Μετρητής επισκεπτών
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση