Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Ο Μ. Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας

φωτο σχολείου
European Radio Logo

Ο Μ. Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα

ΤΟ 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

(ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» )

Σημαντικές ημέρες για την ιστορία του σχολείου μας, του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.

Τα 40 χρόνια λειτουργίας που γιορτάζουμε φέτος, θα συνοδευτούν και από … βαφτίσια.

Το σχολείο, μετά από πρόταση του διευθυντή Αλέξη Καλέση που ομόφωνα υιοθέτησε η Σχολική μας Κοινότητα θα φέρει στο εξής το όνομα του μεγάλου Έλληνα -και Λαρισαίου την καταγωγή- συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Του ανθρώπου δηλαδή που στο πρώτο κιόλας έργο του, στον διάσημο «Συνταγματάρχη Λιάπκιν», αναδεικνύει τη συνοικία μας, τους Αμπελόκηπους, τα ιστορικά «Ταμπάκικα» καθιστώντας τα μέρος ενός λογοτεχνικού μύθου.

Τα ονομαστήρια θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας την Τετάρτη 13 Μαρτίου παρουσία και του εγγονού του μεγάλου συγγραφέα, σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Τάρλοου.

Αναλυτικότερα σε λίγες ημέρες …


«Ο Μ. Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα» – Εκδήλωση του Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας

Το 12ο Γυμνάσιο της Λάρισας αποκτά το όνομα του μεγάλου Λαρισαίου συγγραφέα.

Μια σημαντική  εκδήλωση – αφιέρωμα στο Λαρισαίο συγγραφέα  Μ. Καραγάτση, έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της χώρας μας, πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Η εκδήλωσή έχει τίτλο «Ο Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 στο «Χατζηγιάννειο»  με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ξεχωριστό γεγονός της εκδήλωσης θα είναι και η επίσημη ονοματοδοσία   του 12ου Γυμνασίου Λάρισας – που εδρεύει στη συνοικία Αμπελοκήπων και καλύπτει ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Λάρισας – σε “12οΓυμνάσιο Λάρισας – Μ. Καραγάτσης” με απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τα γενέθλια 40 χρόνων λειτουργίας του σχολείου στα ιστορικά Ταμπάκικα, τα οποία αποτελούν λογοτεχνικό χώρο στο έργο  του Μ. Καραγάτση.

Για τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση (κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο) έχουν κληθεί να μιλήσουν σπουδαίοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δημήτρης Τάρλοου, εγγονός του συγγραφέα, ηθοποιός, μεταφραστής  και από τους σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες της χώρας μας.

Θα μιλήσουν ακόμη η κα Λίζυ Τσιριμώκου, συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και η κα Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και δυο σημαντικές προβολές για την ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση.

Η πρώτη αναφέρεται σε αποσπάσματα από ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, όπου ακούγεται να μιλάει ο ίδιος ο Μ. Καραγάτσης η κόρη του Μαρίνα Καραγάτση και η Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, που διηγείται στιγμές του μεγάλου συγγραφέα από τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Ραψάνη, όπως τις αφηγήθηκε στην ίδια ο πατέρας της, Χρήστος Βλαχοστέργιος, στενός παιδικός φίλος του Καραγάτση.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Τάρλοου ο οποίος παρουσιάζει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του ιδίου βασισμένες σε έργα του Μ. Καραγάτση.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από την χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.

Onlarissa

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Το τραγούδι της εβδομάδας: “Αχ Ελλάδα” Μ. Ρασούλης – Β. Αλαγιάννη – Ν. Παπάζογλου

Σαν σήμερα

14/10/1863: Ο σουηδός χημικός Aλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης.
Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Μετρητής επισκέψεων

Μετρητής επισκεπτών
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση