Αρχική » 2024 » Φεβρουάριος

Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2024

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας

φωτο σχολείου
European Radio Logo

Παρατηρώντας και ζωγραφίζοντας τη Λάρισα του Αστεριάδη…

Καθισμένοι μπροστά στον διάσημο Πίνακα «Πολιτεία» (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη οι μαθητές του Γ4 προσπάθησαν να παρατηρήσουν και στη συνέχεια να αποτυπώσουν όψεις της Λάρισας μέσα από τη δική τους ματιά.

Διδακτική επίσκεψη στο μάθημα των Εικαστικών με άρωμα και τοπικής ιστορίας ….

Υπεύθυνοι καθηγητές Αστέρης Λάσκαρης και Βασίλης Τασιόπουλος.

 

4

Μια προσευχή από τους μαθητές για 57 ψυχές…

12ο Γυμνάσιο Λάρισας. Στην αυλή. Τετάρτη 28η Φεβρουαρίου 2024. Ώρα 12 μεσημβρινή.

Στο γκρίζο του ουρανού, στον πένθιμο ήχο που στέλνει από το πρωί η καμπάνα του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, βάλαμε και την δική μας αγκαλιά.

Παιδιά, καθηγητές, και όλο το προσωπικό του σχολείου, ανοίξαμε τα χέρια και στείλαμε προσευχές στον ουρανό. Υπέρ αναπαύσεως… Πενήντα εφτά ψυχών που γη ήταν πολύ μικρή για να τους χωρέσει …

Επίσκεψη στον Μύλο του Παππά

Το 1893 ο Κωνσταντίνος Παππάς φτάνει από το Αργυρόκαστρο στη Λάρισα, η οποία είχε ακόμη έντονο τουρκικό χαρακτήρα, για να δημιουργήσει μια επιχείρηση με συνεργάτες τον Χρήστο Δημητριάδη και τον Κωνσταντίνο Σκαλιώρα. Σκοπός της Εταιρείας  ήταν «Η αγορά διαφόρων προϊόντων και ιδίως δημητριακών καρπών προς μεταπώλησιν επί κερδοσκοπεία είτε αυτουσίων είτε μεταποιημένων εν τω […] ατμομύλω εις άλευρα και λοιπά είδη…»

Οι συνέταιροι αγοράζουν μια έκταση 10 στρεμμάτων στη συνοικία Ταμπάκικα και ξεκινούν τη λειτουργία του Μύλου, που τότε χρησιμοποιούσε ως κινητήριο δύναμη τον ατμό. Μέσω του λιμανιού του Βόλου το αλεύρι που παράγει ο Μύλος διακινείται σε όλη την Ελλάδα. Το 1900 η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Φώτη Παππά, ανιψιού του Κωνσταντίνου. Μέχρι το 1930 ο Μύλος είναι αυτόματος, διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό. Κάνει εισαγωγές σίτου ακόμη και από την Αμερική (Αργεντινή και Καναδά), για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε πρώτη ύλη. Στην Κατοχή επιτάσσεται, καταστρέφεται σε πολλά σημεία, αλλά επιβιώνει από τον μεγάλο σεισμό του 1941 και από τις βόμβες που ακολουθούν. Στη δεκαετία του 1950 περνά στα χέρια του Άγγελου Παππά, γιου του Φώτη, και φτάνει να παράγει 90 τόνους αλεύρι ημερησίως. Δύο δεκαετίες αργότερα αρχίζει η φθίνουσα πορεία του. Το 1988 περνά στον Δήμο Λαρισαίων για αναπαλαίωση και απόδοση για χρήση στην πόλη. Την επόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται «διατηρητέο κτίσμα», ως «αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα». Μια πυρκαγιά το 2002 καταστρέφει τα ξύλινα πατώματα, τον επίσης ξύλινο εξοπλισμό του Μύλου, ακόμη και τη στέγη. Τα επόμενα χρόνια το κτήριο αναστηλώνεται, για να αποτελέσει πλέον ένα «πολιτιστικό πολύκεντρο», στο οποίο φιλοξενείται πλήθος πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Αυτά και …άλλα ανακάλυψε η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας με τίτλο «Άρτος και θεάματα» την Παρασκευή 23/2/2024 κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, που στεγάζεται στον Μύλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την υπεύθυνη του Μουσείου κα Κωνσταντίνα Κόντσα να τους ξεναγεί στους χώρους του Μουσείου, διατύπωσαν ερωτήματα και συμμετείχαν σε διασκεδαστικά παιχνίδια. Στο τέλος είχαν την εμπειρία της κατασκευής ενός δικού τους «Μύλου του Παππά», μιας μακέτας του Μύλου, την οποία πήραν μαζί τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους. Το πιο σημαντικό όμως κέρδος ήταν η γνωριμία με την ιστορία του κτηρίου το οποίο δεσπόζει και χαρακτηρίζει την περιοχή, μια ιστορία παράλληλη με την εξέλιξη της Λάρισας και ιδιαίτερα με την εξέλιξη της δικής τους συνοικίας, των Ταμπάκικων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες του προγράμματος Μυλωνά Φωτεινή, Τεγούση Καλλιόπη και Κιούση Μαρία.

2 1

Οι νέες μας μπασκέτες – Βελτίωση αθλητικών υποδομών

Με στόχο τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών του σχολείου μας, επισκευάσαμε τις κατεστραμμένες μπασκέτες στην αυλή του σχολείου. Το κυριότερο όμως, επισκευάσαμε τις μεγάλες μπασκέτες του Κλειστού Γυμναστηρίου, ενισχύοντας τα συρματόσχοινα οροφής, ώστε να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος. Σύντομα, με τη συνεργασία των Αθλητικών Σωματείων που χρησιμοποιούν το Γυμναστήριο και του Δήμου Λαρισαίων, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε και στη διαγράμμιση –βάψιμο του γηπέδου μπάσκετ της αυλής.

Δενδροφύτευση στην αυλή του σχολείου

Οι κουτσουπιές του 12ου Γυμνασίου Λάρισας …

Όμορφο σχολείο είναι το πράσινο σχολείο … Ή μάλλον το … πολύχρωμο.

Και οι κουτσουπιές που φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου μας ελπίζουμε ότι θα δίνουν ξεχωριστό χρώμα κάθε Άνοιξη σαν θα ανθίζουν. Νότες από πράσινο και έντονο μοβ που θα σμίγουν με το γαλανό του ουρανού και το κίτρινο του ήλιου …

Από τα αγαπημένα δένδρα του θεσσαλικού κάμπου, η κουτσουπιά, δένδρο ήρεμο, φυλλοβόλο, ελπίζουμε ότι θα μας χαρίζει  τα καλοκαίρια τον ίσκιο της.

Η δενδροφύτευση έγινε εθελοντικά από τον «Όμιλο Αισθητικής Παρέμβασης στον σχολικό χώρο» με υπεύθυνους καθηγητές τον εικαστικό κ. Αστέρη Λάσκαρη και τον καθηγητή τεχνολογίας κ. Βασίλη Τασιόπουλο.

Τα δενδρύλλια μας πρόσφερε το Φυτώριο του Δήμου Λαρισαίων προς το οποίο εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.

 

Ο Μ. Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα

ΤΟ 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

(ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» )

Σημαντικές ημέρες για την ιστορία του σχολείου μας, του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.

Τα 40 χρόνια λειτουργίας που γιορτάζουμε φέτος, θα συνοδευτούν και από … βαφτίσια.

Το σχολείο, μετά από πρόταση του διευθυντή Αλέξη Καλέση που ομόφωνα υιοθέτησε η Σχολική μας Κοινότητα θα φέρει στο εξής το όνομα του μεγάλου Έλληνα -και Λαρισαίου την καταγωγή- συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Του ανθρώπου δηλαδή που στο πρώτο κιόλας έργο του, στον διάσημο «Συνταγματάρχη Λιάπκιν», αναδεικνύει τη συνοικία μας, τους Αμπελόκηπους, τα ιστορικά «Ταμπάκικα» καθιστώντας τα μέρος ενός λογοτεχνικού μύθου.

Τα ονομαστήρια θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας την Τετάρτη 13 Μαρτίου παρουσία και του εγγονού του μεγάλου συγγραφέα, σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Τάρλοου.

Αναλυτικότερα σε λίγες ημέρες …


«Ο Μ. Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα» – Εκδήλωση του Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας

Το 12ο Γυμνάσιο της Λάρισας αποκτά το όνομα του μεγάλου Λαρισαίου συγγραφέα.

Μια σημαντική  εκδήλωση – αφιέρωμα στο Λαρισαίο συγγραφέα  Μ. Καραγάτση, έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της χώρας μας, πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Η εκδήλωσή έχει τίτλο «Ο Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 στο «Χατζηγιάννειο»  με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ξεχωριστό γεγονός της εκδήλωσης θα είναι και η επίσημη ονοματοδοσία   του 12ου Γυμνασίου Λάρισας – που εδρεύει στη συνοικία Αμπελοκήπων και καλύπτει ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Λάρισας – σε “12οΓυμνάσιο Λάρισας – Μ. Καραγάτσης” με απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τα γενέθλια 40 χρόνων λειτουργίας του σχολείου στα ιστορικά Ταμπάκικα, τα οποία αποτελούν λογοτεχνικό χώρο στο έργο  του Μ. Καραγάτση.

Για τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση (κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο) έχουν κληθεί να μιλήσουν σπουδαίοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δημήτρης Τάρλοου, εγγονός του συγγραφέα, ηθοποιός, μεταφραστής  και από τους σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες της χώρας μας.

Θα μιλήσουν ακόμη η κα Λίζυ Τσιριμώκου, συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και η κα Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και δυο σημαντικές προβολές για την ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση.

Η πρώτη αναφέρεται σε αποσπάσματα από ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, όπου ακούγεται να μιλάει ο ίδιος ο Μ. Καραγάτσης η κόρη του Μαρίνα Καραγάτση και η Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, που διηγείται στιγμές του μεγάλου συγγραφέα από τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Ραψάνη, όπως τις αφηγήθηκε στην ίδια ο πατέρας της, Χρήστος Βλαχοστέργιος, στενός παιδικός φίλος του Καραγάτση.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Τάρλοου ο οποίος παρουσιάζει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του ιδίου βασισμένες σε έργα του Μ. Καραγάτση.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από την χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.

Onlarissa

Ανακοίνωση αποτελέσματος μειοδοτικού διαγωνισμού εκδρομής

Ανακοινώνεται ότι για την εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου στην Κέρκυρα (από 18έως 20/4/2024), η Επιτροπή Αξιολόγησης προσφορών, που συνεδρίασε σήμερα, επέλεξε το Ταξιδιωτικό Γραφείο “SRORT Travel”, που κρίθηκε ότι πληροί τις προδιαγραφές της προκήρυξης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Χορεύουμε συρτάκι;

Και καθώς οδεύουμε προς τις Απόκριες, οι χοροί ξεκίνησαν στο σχολείο. Εδώ μαθαίνουμε συρτάκι με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Δήμητρα Βασιλάκου .

Διότι οι παραδοσιακοί χοροί είναι κι αυτοί μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση με τίτλο “Η Παναγία των Παρισίων” από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Όλοι τους επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, καθώς κατά κοινή ομολογία ήταν μια πολύ ωραία παράσταση!

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση