Τα ιννιά φαγιά
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων η Θρακιώτικη οικογένεια συγκεντρώνονταν γύρω από το σοφρά για το βραδινό φαγητό. Ήταν η τελευταία μέρα της νηστείας και έπρεπε όλα τα φαγητά να είναι νηστίσιμα. Εννιά λογιών έπρεπε να είναι τα φαγητά. Στο τραπέζι τοποθετούνται συνήθως φασόλια νερόβραστα, λάχανο τουρσί, κρεμμύδι, φρούτα, μέλι, καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί, αλλά και χαλβάς, ελιές, πιπεριές τουρσί. Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι κατέχει το Χριστόψωμο.
Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του ΣΤ1 την Παρασκευή 23-12-2023. Καλές γιορτές σε όλους, με «Γεροσύνη, καλοσύνη και πολύ μπερεκέτ’
Σούρβα, το έθιμο της Πρωτοχρονιάς
Μετά τά Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά ετοίμαζαν την σούρβα για την πρωτοχρονιά. Τό έθιμο γινόταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Η σούρβα ήταν ένα κλαδί κρανιάς τό οποίο στόλιζαν με διάφορα πολύχρωμα χαρτάκια ώστε νά φαίνεται όμορφη.Τα παιδιά γύριζαν όλα τά καφενεία τού χωριού, κτυπώντας με την σούρβα τους πελάτες στήν πλάτη και έλεγαν τα παρακάτω λόγια:
Σούρβα σούρβα γιά χαρά, (γιρό κουρμί)
γιρό κουρμί, γιρό Σταυρί
σαν ασήμι σαν κρανιά,
και του χρόν΄ ούλ΄ γιροί
ούλ΄ γιροί, καλόκαρδοι
Σούρβα σούρβα γιά χαρά,
γιά σταφίδις γιά παρά
για καρύδις, για μπαντέμια
για ένα ξυλοκέρατου.
Το έθιμο παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Ε΄ τάξης













