Νέα χρονιά

Με πολύ κέφι και όρεξη για δημιουργία επιστρέψαμε μικροί και μεγάλοι..  

Νέα χρονιά λοιπόν….με νέους στόχους και πολλές ευχές!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ:

Παραμύθι: “Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος” του Ευγένιου Τριβιζά. Ακούσαμε το παραμύθι και τον φτιάξαμε.

Ζωάκια σε χειμερία νάρκη (κατασκευές κι από τα δυο τμήματα)

ΖΩΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ

Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες μας με κατασκευές και παιχνίδια για τα Ζώα στους πάγους (πιγκουίνοι, πολική αρκούδα, φώκια, θαλάσσιος ίππος, φάλαινα, εσκιμώοι).

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο παιχνίδι αυτό κάνουμε τις φώκιες που πηδούν στο πάγο μέχρι να φτάσουν στη μπάλα τους.

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ 

Ο μύθος της Αμυγδαλιάς

Μια φορά και ένα καιρό ζούσε μια όμορφη κοπέλα, η Φυλλίς, που αγαπούσε ένα παλικάρι που το όνομά του ήταν Δημοφώντας. Ζούσαν με αγάπη πολλή, όταν ξαφνικά μια μέρα ο Δημοφώντας ταξίδι έπρεπε να κάνει μακρινό. Υπόσχεση έδωσε πως σύντομα θα επιστρέψει…Με καράβι έφυγε ένα πρωί και η Φυλλίς έμεινε μόνη να τον περιμένει…Τα χρόνια περνούσαν μα ο Δημοφώντας δεν επέστρεφε. Οι θεοί του Ολύμπου λυπήθηκαν την όμορφη κοπέλα που από την θλίψη της κόντευε να πεθάνει και την μεταμόρφωσαν σε ένα δέντρο, που καθώς ήταν χειμώνας, γυμνό στεκόταν χωρίς φύλλα και άνθη. Ξάφνου, μια μέρα γυρίζει ο Δημοφώντας και αντικρίζει την αγαπημένη του μεταμορφωμένη σε δέντρο. Απελπισμένος τρέχει να την αγκαλιάσει και τότε το δέντρο γέμιζει άνθη λευκά, τα άνθη της όμορφης αμυγδαλιάς που μας δίνουν τα αμύγδαλα τα νόστιμα και τόσο δυναμωτικά…

 

Αίνιγμα:

Είναι δέντρο όπως τα άλλα
Ο βοριάς δεν το φοβίζει.
Σαν νυφούλα φορτωμένη
Πρώτη το Γενάρη ανθίζει…
Τι είναι;;;;;
Απάντηση: Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Κατασκευές 

Παίζοντας με τη λέξη ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Παίξαμε παιχνίδι με την ανασύνθεση της λέξης αμυγδαλιά.

Κάθε παιδί έπρεπε να βάλει στη σωστή σειρά τα γράμματα από τη λέξη αμυγδαλιά, όπου την είχαμε γράψει σε ένα λευκό χαρτί και τα γράμματα της λέξης αμυγδαλιά σκορπισμένα γύρω γύρω.

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Από τα τέλη του 4ου αιώνα  υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Αθηνών.

Εμείς στο Νηπιαγωγείο μας, για να τους τιμήσουμε, αναφερθήκαμε στη ζωή τους, στην προσφορά τους στα γράμματα.

Κατασκευές:

Φτιάξαμε και την παρακάτω κατασκευή

 

Πηγές: Σουλτάνα Μάνεση