Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας οι προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών για την πρόληψη και την προστασία τους. Στόχος ήταν η ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας- μακριά από τον πανικό, η γνώση και η βιωματική προσέγγιση του φαινομένου, η ακολουθία των σωστών οδηγιών- ενεργειών.
Μέσα από τη συζήτηση , βίντεο-προβολές και βιωματική δράση , τα παιδιά ενημερώθηκαν για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, για τον λόγο και τον τρόπο εκδήλωσής του και την αντίδρασή τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά απ΄αυτόν .
Στο άκουσμα του συνθήματος :”Παιδιά Σεισμός….” οι μαθητές ακολούθησαν τα βήματα ” ΣΚΥΨΕ-ΚΑΛΥΨΟΥ- ΚΡΑΤΗΣΟΥ” ,με διαμοιρασμό τους σε ανάλογες θέσεις, που έχουν προαποφασιστεί. Η άσκηση επαναλήφθηκε πολλές φορές με τους μαθητές να είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικούς χώρους και θέσεις κάθε φορά. Με τη λήξη του συνθήματος, ακολούθησε η οργανωμένη έξοδο στον αύλειο χώρο και σε συγκεκριμένο σημείο. Στην πόρτα της εξόδου αναρτήθηκε το σχέδιο διαφυγής, τα βήματα προστασίας και οι αριθμοί τηλεφώνων βοηθείας σε περίπτωση ανάγκης.
H Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α
Αφορμής δοθείσης του παραπάνω θέματος εντάσσουμε στην ίδια ανάρτηση και ένα υπέροχο project σχετικό με τα Ηφαίστεια, που προέκυψε με τον ερχομό ενός αντίστοιχου βιβλίου στο σχολείο μας. Ο μικρός μαθητής μοιράστηκε τις γνώσεις του μαζί μας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον και των υπολοίπων παιδιών. Συζητήσεις, προβολές videos με ηφαιστειακές εκρήξεις και φωτογραφικό υλικό μας οδήγησαν στη συγκέντρωση πληροφοριών, προκειμένου τα παιδιά να κατασκευάσουν στο σπίτι τους, με τη βοήθεια των γονέων τους τα δικά τους ηφαίστεια(Υλικά: πλαστελίνη, ζυμάρι, χρώμα ζαχαροπλαστικής, χαρτί, νερομπογιές, τέμπερες, βάσεις στήριξης…)
Ακολούθησε το πείραμα της προσομοίωσης έκρηξης ηφαιστείου :
Υλικά:
Ένα μικρό μπουκάλι ή δοχείο κρυμμένο μέσα στο κατασκευασμένο ηφαίστειο
Μαγειρική σόδα
Ξύδι
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Υγρό πιάτων για περισσότερο αφρό
καιιι…..τα ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΉ ΤΟΥΣ….. Μπουμμμμμ!!!!!!







