Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2024
Αμυγδαλιά.
Στο χώρο του Νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκε διαδραστικό βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι πλανήτες των συναισθημάτων» με την ομάδα «Πράματα και θάματα», στο πλαίσιο της δράσης του Νηπιαγωγείου για την ενίσχυση της Συναισθηματικής Επίγνωσης των μαθητών/τριών.
Ένα ταξίδι στους πλανήτες… κάθε πλανήτης κι ένα συναίσθημα, μια εμπειρία. Πως μπορούν τα συναισθήματα να μετατρέψουν ένα ρομπότ σε άνθρωπο.
Μαζί με τον Τάκη τον Ρομποτάκη ταξιδέψαμε στους πλανήτες των συναισθημάτων. Μέσα από παιχνίδια, πειράματα και μεταμφιέσεις μάθαμε για τα συναισθήματα, τα αρνητικά και τα θετικά και πως όλα τα συναισθήματα είναι σημαντικά.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 3ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ. Υποθεματική ενότητα: « Ανθρώπινα δικαιώματα ». Τίτλος εργαστηρίου : « Γνωρίζουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ». Δημιουργία δέντρου με αποτύπωμα της παλάμης των παιδιών, η οποία συμβολίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα μιλήσαμε για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς οι ανάγκες ισχύουν για όλα τα παιδιά του κόσμου. Έχουμε τοποθετήσει το σύμβολο της Unicef, η οποία υπερασπίζει τόσο τα δικαιώματα, όσο και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.
Βιωματική άσκηση- Η αποκάλυψη των φόβων των μαθητών
Σκοπός της βιωματικής εργασίας ήταν να μοιραστούν οι συμμαθητές τους φόβους τους, να γίνει συζήτηση αυτών των φόβων από το κάθε παιδί και στο τέλος να αποτυπώσουν τους φόβους τους σε χαρτί ζωγραφικής.
Καταρχάς, πήρε το λόγο το κάθε παιδάκι αποκαλύπτοντας τους φόβους του.
Στην συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν τους φόβους τους σε χαρτί ζωγραφικής και παρουσίασαν τις εργασίες τους στην ολομέλεια της τάξης.
Βιωματική άσκηση με τα 10 βασικά συναισθήματα
Σκοπός της βιωματικής άσκησης ήταν η αναγνώριση των βασικών συναισθημάτων και η συμφιλίωση των παιδιών με αυτά!
Σε πρώτη φάση, τα παιδιά παρακολούθησαν ένα σχετικό σύντομο βίντεο.
Στην συνέχεια, προχώρησαν στην αφήγηση προσωπικών τους ιστοριών με βάση τα συναισθήματά τους.
Τέλος, ακολούθησε παντομίμα συναισθημάτων και τα παιδιά στην παρεούλα προσπαθούσαν να αντιληφθούν ποιο συναίσθημα κρύβει η αναπαράσταση.
Το πουλάκι του χειμώνα που το λένε Αλκυώνα – Ο Μύθος της Αλκυόνης – Αλκυονίδες μέρες
Οι Αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση.
Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη.
Ο Μύθος της Αλκυόνης
Αν και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση, ουκ ολίγοι είναι και οι μύθοι γύρω από το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία πανέμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος, που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους, βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της, που ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα. Έτσι, τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Τότε λοιπόν ο Δίας την λυπήθηκε για άλλη μια φορά και διέταξε να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε μέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της.
Είδαμε βιντεάκια με την Αλκυόνη και μάθαμε το μύθο της.
«Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες, Αλκυονίδες μέρες καρτερούν!»
Γ. Δροσίνης
Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν κατασκευές με θέμα την Αλκυώνη.
Τα ζώα των πάγων. Η ζωή στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο.
Σε αντίθεση με τα ζωάκια που δεν αντέχουν τον χειμώνα και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, υπάρχουν και τα ζωάκια που ζουν στους πάγους. Αφού διαβάσαμε σχετικά βιβλία και μάθαμε ποια ζωάκια είναι αυτά, θελήσαμε να δούμε πραγματικές εικόνες τους στο διαδίκτυο. Μας έκανε τόση εντύπωση η ζωή στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο! Έχει τόσο πολύ πάγο, χιόνι και παγόβουνα! Είδαμε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Αρκτική και την Ανταρκτική , τα ζώα που ζουν εκεί και με τι τρέφονται.
Τα παιδιά έφτιαξαν πολικές αρκούδες.
Τα παιδιά έμαθαν για τον κύκλο ζωής του πιγκουίνου.
Τα παιδιά έφτιαξαν πιγκουίνους.
Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν ψάρια και ένα τρισδιάστατο πιγκουίνο και τάιζαν τον πιγκουίνο με τα ψάρια. Έτσι εμπέδωσαν ότι ο πιγκουίνος τρώει ψάρια.
Τα παιδιά έφτιαξαν εσκιμώους.
Τα παιδιά έφτιαξαν ιγκλού.
7 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».
Μιλήσαμε στα παιδιά, για τους κινδύνους που κρύβει η μη ασφαλής χρήση του Διαδικτύου.
Μ’ ένα κουμπί όταν πατώ,
ταξιδεύω σε κόσμο μαγικό!
Όλα τα μαθαίνω εγώ
και στον κόσμο του Διαδικτύου με ασφάλεια να σερφάρω, ποτέ δεν ξεχνώ.
Ποτέ μόνος μου, μόνο με τους γονείς μου,
παίζω παιχνίδια και τα σύμβολα ποτέ δεν ξεχνώ.
Μόνο τα παιχνίδια με σύμβολο 3+ και 7+ και κανένα άλλο δεν παίζω, γιατί είμαι μικρό.
Ενδυνάμωση των Διαπροσωπικών Σχέσεων μεταξύ των μαθητών/μαθητριών. Ενδυνάμωση ομάδας λέγοντας θετικά στοιχεία ο ένας στον άλλον.
- Τα παιδιά καταρχάς παρακολούθησαν το βίντεο «γύρω γύρω μήλο στην μέση πορτοκάλι» https://www.youtube.com/watch?v=sANf_UzOe5c, στο οποίο περιγράφεται ότι είναι όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί και στη σχολική αίθουσα είναι όλοι φίλοι.
- Στην συνέχεια, τα παιδιά κάθισαν στην παρεούλα. Κρατούσαν μία κόκκινη μπάλα, την οποία έδινε ο καθένας στο διπλανό του, λέγοντας κάτι θετικό για εκείνον (π.χ. «είσαι ο καλύτερος μου φίλος», «σ’ αγαπώ», «μου αρέσουν τα ρούχα σου, τα μαλλιά σου», κ.λπ.)
- Τέλος, τα παιδιά συζήτησαν τι αποκόμισαν από την δραστηριότητα και ανέφεραν ότι τους άρεσε πολύ.
Η άσκηση είχε σκοπό να ενδυναμώσει την ομάδα της τάξης και να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μεταξύ τους ουσιαστικές φιλικές σχέσεις.