Άρθρα ανά μήνα: Ιανουάριος 2024
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υποθεματική ενότητα: « Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά ». Τίτλος εργαστηρίου : « Κλιματική αλλαγή – 1, 2, 3 Ανακύκλωσε… ». Καταρχήν τα παιδιά επαναχρησιμοποίησαν χαρτόνια από κούτες και άλλα υλικά και έφτιαξαν ατομική και ομαδική κατασκευή για τα ζώα σε χειμερία νάρκη. Κατόπιν τα παιδιά επαναχρησιμοποίησαν χαρτιά από κουτιά ζαχαροπλαστείου, τους έδωσαν νέα μορφή και έφτιαξαν “Πολικές Αρκούδες στο Βόρειο Σέλας.” Επιπροσθέτως, επαναχρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια και έφτιαξαν πιγκουίνους.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υποθεματική ενότητα: « Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά ». Τίτλος εργαστηρίου : « Κλιματική αλλαγή – 1, 2, 3 Ανακύκλωσε… ». Τα παιδιά έφτιαξαν πέδιλα του σκι και μπαστούνια του σκι, επαναχρησιμοποιώντας χαρτόκουτες, χαρτόνια και χαρτιά. Κατόπιν, έκαναν δραματοποίηση τους σκιέρ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υποθεματική ενότητα: « Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά ». Τίτλος εργαστηρίου : « Κλιματική αλλαγή – 1, 2, 3 Ανακύκλωσε… ». Τα παιδιά έφτιαξαν ένα σπιτάκι για το πουλάκι, επαναχρησιμοποιώντας χαρτόνια και χαρτιά. Κρέμασαν το σπιτάκι στο παράθυρο της τάξης. “Σώζουμε τα δέντρα, σώζουμε τον πλανήτη μας!”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υποθεματική ενότητα: « Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά ». Τίτλος εργαστηρίου : « Κλιματική αλλαγή – 1, 2, 3 Ανακύκλωσε… ». Με ανακυκλωμένο και χρησιμοποιημένο κραφτ χαρτί, τα παιδιά έφτιαξαν ένα δέντρο, που στόλισε τη βιβλιοθήκη της τάξης μας.
Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Νηπιαγωγείο μας.
Αγαπητοί γονείς,
Έχει ξεκινήσει η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του Νηπιαγωγείου μας.
Ο κόσμος του βιβλίου είναι ένας υπέροχος, μαγικός κόσμος, που προσφέρει στο παιδί γνώσεις και ψυχαγωγία.
H καθιέρωση της δανειστικής βιβλιοθήκης στο σχολείο λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας. Η διαδικασία μίας αλληλεπιδραστικής ανάγνωσης μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας και η υλοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στο βιβλίο από τους γονείς και τα παιδιά και στη μεταξύ τους συνεργασία.
Το παραμύθι, η ανάγνωση ή ακόμα και η αφήγηση είναι ο συντομότερος δρόμος για να αγγίξουμε την καρδιά και το νου του παιδιού. Τα παιδιά ακούγοντας παραμύθια ασκούνται γλωσσικά, καλλιεργούνται οι νοητικές λειτουργίες τους και αναπτύσσεται η συναισθηματικότητα τους, αλλά και η κοινωνικότητα τους, μέσω των εμπειριών που συλλέγουν από τα βιβλία.
Σας προτρέπουμε να συζητήστε με το παιδί σας, ποιο αγαπημένο του βιβλίο θα ήθελε το ίδιο να φέρει για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου. Σας παρακαλούμε να είναι ένα παιδικό παραμύθι εύκολο στην ανάγνωση.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται κάθε Παρασκευή και η επιστροφή κάθε Δευτέρα.
Για τη μεταφορά του βιβλίου χρησιμοποιείται αποκλειστικά ένας φάκελος.
Όποιο παιδί δεν επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε, δεν μπορεί να δανειστεί κάποιο άλλο.
Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και θα πρέπει να προσέχει, ώστε το βιβλίο να μη λερωθεί, να μη σχιστεί, να μη μουντζουρωθεί.
Σε περίπτωση καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να το αντικαταστήσει.
Τέλος, μαζί με το βιβλίο που έχει επιλέξει κάθε παιδί μόνο του, θα βρείτε ένα έντυπο. Ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει σε αυτό το έντυπο, ό, τι του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο που διαβάσατε μαζί.
Σας παρακαλούμε να επιστρέφετε κάθε Δευτέρα τα βιβλία, στην ίδια κατάσταση στην οποία τα πήρατε και μέσα στο φάκελο που έχει το κάθε παιδί, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη μας ομαλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υποθεματική ενότητα: « Οικολογία – Παγκόσμια και Τοπική Φυσική κληρονομιά ». Τίτλος εργαστηρίου : « Κλιματική αλλαγή – 1, 2, 3 Ανακύκλωσε… ».
Mε αφορμή το παραμύθι «Ο Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια» (της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδόσεις Πατάκη), ενθαρρύναμε τα παιδιά να εκφράσουν όσα γνωρίζουν για τα απορρίμματα με ερωτήσεις τύπου: «Τι είναι τα σκουπίδια;» «Πως δημιουργούνται τα σκουπίδια;» «Που πηγαίνουν τα σκουπίδια;». Η δραστηριότητα αυτή είχε ως στόχο να εισάγουμε τα παιδιά σε ένα γενικό επίπεδο με τις έννοιες των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους. Έπειτα, τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι και το παρουσίασαν στην τάξη.
Κατόπιν τα παιδιά έγιναν μικροί ντεντέκτιβ και έλαβαν ειδική αποστολή να βρουν στο σπίτι ανακυκλώσιμες συσκευασίες και να τις φέρουν στο σχολείο. Τα ανακυκλώσιμα αυτά υλικά τα ομαδοποίησαν, τα ταξινόμησαν και τα απαρίθμησαν.
Στη συνέχεια, τα παιδιά διακόσμησαν παλιές κούτες και έφτιαξαν κουτιά για να συλλέγουν μέσα σε αυτά τις συσκευασίες τους για ανακύκλωση.
Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά έμαθαν να ξεχωρίζουν τις συσκευασίες τους στην καθημερινότητα και να τις συλλέγουν σε ξεχωριστά κουτιά, ώστε αυτές να ανακυκλώνονται.
Σχέδιο Δράσης: «Εγώ κι Εσύ Μαζί!!!. Ενδυνάμωση των Διαπροσωπικών Σχέσεων μεταξύ των μαθητών/μαθητριών». «Τι νέα;» Η δραστηριότητα «Τι νέα;» ξεκίνησε να πραγματοποιείται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχει ενταχθεί στις καθημερινές ρουτίνες της σχολικής ζωής και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για μια τεχνική που στοχεύει στο να ενθαρρύνει τα παιδιά να επικοινωνήσουν γεγονότα, προβληματισμούς και συναισθήματα στην υπόλοιπη τάξη. Σκοπός της τεχνικής είναι η ανάπτυξη ενός πλαισίου αυθόρμητου και ελεύθερου λόγου, καθώς και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της τάξης και η δημιουργία οικειότητας. Φτιάξαμε μια καρτέλα που σηματοδοτεί την έναρξή της, αλλά και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της.
Εφαρμόσαμε στην τάξη μας την τεχνική του Φρενέ «Τι νέα;». Φτιάχνουμε έναν κύκλο, μοιράζουμε τρεις ρόλους, του χρονομέτρη, του συντονιστή και του φύλακα του λόγου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει δημοκρατία και διάλογος, καθώς μαθαίνουν πώς να μιλούν και να επικοινωνούν για να διευκολύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.