ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ. 4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Βιωματικό πρόγραμμα «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» – STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική σε συνεργασία με την STEM education. Απρίλιος-Μάιος 2023. Τίτλος εργαστηρίου: «Έξυπνη πόλη-Αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας-Πράσινη ενέργεια-Κατασκευή ανεμογεννήτριας». Στην πρώτη φάση του εργαστηρίου, η εκπαιδεύτρια ρομποτικής μίλησε στα παιδιά για τις μορφές ενέργειας και για το πως «τρέφεται» η κάθε συσκευή. Τα παιδιά σκέφτηκαν τις συσκευές που γνωρίζουν και από πού πηγάζει η ενέργεια τις καθεμίας. Η υπεύθυνη της διαδικασίας αναρωτήθηκε αν οι μορφές ενέργειας που αναφέρθηκαν είναι φιλικές προς το περιβάλλον και αφού το συζήτησαν, μίλησε στα παιδιά για την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταικά και τις ανεμογεννήτριες, πρόδρομος των οποίων ήταν οι ανεμόμυλοι, που ορισμένα παιδιά ήδη γνώριζαν. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο αναφορικά με όσα είχαν συζητηθεί. Στη δεύτερη φάση τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων-πέντε παιδιών και κάθισαν στα τραπεζάκια. Η εκπαιδεύτρια αρχικά έδωσε ένα μεγάλο κουτί με τουβλάκια DUPLO (τύπου LEGO) στην κάθε ομάδα. Κατόπιν πρόβαλε στα παιδιά ένα βίντεο στο οποίο κατασκευαζόταν μια ανεμογεννήτρια από τουβλάκια. Κάθε φορά που σταματούσε το βίντεο, τα παιδιά καλούνταν να βρουν το κομμάτι που είχαν δει, στο σωστό χρώμα και μέγεθος και να το τοποθετήσουν έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ρομπότ. Με το πέρας του βίντεο η κάθε ομάδα είχε κατασκευάσει τη δικιά της ανεμογεννήτρια!!!
Φιλαναγνωσία. Δημιουργική εμπέδωση και εικαστική απεικόνιση του βιβλίου: «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», (Eric Carle, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας. Διαθεματικότητα (περιβάλλον, μαθηματικά, γραφή, εικαστικές δραστηριότητες).
Φιλαναγνωσία. Τα παιδιά δημιούργησαν κόμικς. Ομαδική εργασία – δημιουργία κόμικς στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πίνακες του ζωγράφου Γαΐτη. Εκτυπώσαμε όσους μας έκαναν εντύπωση. Δώσαμε το όνομα “Ο Κώστας” στον κεντρικό ήρωα των πινάκων. Στην παρεούλα μέσω συζήτησης καταγράψαμε τις ιδέες των μαθητών για κάθε πίνακα, στην συνέχεια συνδέσαμε τις ιδέες ως μια ιστορία με τίτλο “Ο Κώστας και οι φίλοι του κάνουν βόλτες”. Κόψαμε και κολλήσαμε τις εικόνες των πινάκων σε μορφή κολλάζ σύμφωνα με την ιστορία.
Φιλαναγνωσία. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα λογοτεχνίας στις 2 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ιστορία του βιβλίου» με αφήγηση και εργαστήριο, σε συνεργασία με «Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Aλλιώς». Αφηγηθήκαμε το παραμύθι με τον τρομερό δράκο και τα τρία παλικάρια που για να μεταφέρουν ένα μήνυμα το έγραψαν σε μάρμαρο, σε κερί, σε χαρτί και τελικά στην καρδιά. Γνωρίσαμε τη «συνταγή» χαρτιού των Κινέζων, τα χειρόγραφα βιβλία και τον κύριο Γουτεμβέργιο. Ψηλαφίσαμε κηρωμένη πινακίδα και πήλινη πλάκα, περγαμηνή από δέρμα ζώου, πάπυρο, βιβλίο τυφλών με γραφή Βraille.Κατόπιν τα παιδιά εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και δημιούργησαν «Βιβλία με την ιστορία του βιβλίου». Κατόπιν τα παιδιά εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και δημιούργησαν «Βιβλία με την ιστορία του βιβλίου».