Ο Καραγκιόζης μπαίνει στη μάχη κατά του κορονοϊού!

Ο λαϊκός ήρωας σ ένα επίκαιρο τραγούδι της Μ. Κωχ και του Η.Βαμβακούση.

Ποιος όμως είναι ο Καραγκιόζης?

Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.

Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα (Η παράγκα του Καραγκιόζη), είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη.

Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο.

περισσότερα:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%B7%CF%82

Μερικές από τις παραστάσεις του είναι:

Ο Καραγκιόζης… αστροναύτης, φούρναρης, ψαράς, ζητιάνος, μάγειρας, ανθοπώλης, δάσκαλος, βαρκάρης, γιατρός, καφετζής, γιαουρτάς, γραμματικός, τραγουδιστής, δασοφύλακας, αρματολός και ο αόρατος καπετάνιος, στο νησί των κατεργαραίων, στο τρελοκομείο, το φάντασμα του Σεραγιού, ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι και άλλες πολλές.

Δες εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=IUN7GyELT9Y, 

κι εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=5AVDSHPpSM0

Φτιάξε τις δικές σου φιγούρες!

Κατέβασε, ζωγράφισε και φτιάξε τις δικές σου φιγούρες για να παίξεις Θέατρο Σκιών

https://sites.google.com/site/cheirotechnieskataskeues/home/kataskeues/phigoures-theatrou-skion

και τέλος φτιάξε το δικό σου θέατρο σκιών και παίξε την αγαπημένη σου παράσταση:https://sites.google.com/site/cheirotechnieskataskeues/home/kataskeues/phigoures-theatrou-skion