ΑΣΤΕΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ -ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Η ομοιοκαταληξία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης, της μνήμης και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Η χρήση της ομοιοκαταληξίας στο νηπιαγωγείο με διάφορους  τρόπους μπορεί να κάνει τη μάθηση διασκεδαστική και ευχάριστη, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες με φυσικό και δημιουργικό τρόπο.SKM C224e24061111291 page 0001SKM C224e24061111300 page 0001εικόνα Viber 2024 06 22 20 16 39 662εικόνα Viber 2024 06 22 20 16 39 765 SKM C224e24061111310 page 0001

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Αινίγματα είναι σύντομες, συχνά αινιγματικές ή αστείες, ερωτήσεις ή δηλώσεις που ζητούν από τον ακροατή να βρει μια απάντηση, η οποία συνήθως απαιτεί σκέψη και λογική. Είναι ένας τρόπος να διεγείρουν το μυαλό και να διασκεδάζουν, και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες σε πολλές κουλτούρες.

Τα αινίγματα στο νηπιαγωγείο χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους

1. Ανάπτυξη Λεξιλογίου και Γλώσσας

  • Εμπλουτισμός λεξιλογίου: Μέσα από τα αινίγματα, τα παιδιά γνωρίζουν νέες λέξεις και έννοιες.
  • Εξάσκηση στη σύνταξη προτάσεων: Τα παιδιά μαθαίνουν να διατυπώνουν σωστές προτάσεις καθώς προσπαθούν να απαντήσουν στα αινίγματα.

2. Ενίσχυση Κριτικής Σκέψης και Λογικής

  • Επίλυση προβλημάτων: Μέσω των αινιγμάτων, τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν λογικά και να βρουν λύσεις.
  • Κατανόηση και ανάλυση: Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν πληροφορίες και να κατανοούν κρυφά νοήματα.

3. Παιχνίδι και Διασκέδαση

  • Ενίσχυση της δημιουργικότητας: Τα αινίγματα προάγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
  • Διασκέδαση και κοινωνικοποίηση: Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να αλληλεπιδρούν τα παιδιά μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτικό.

4. Ενίσχυση της Προσοχής και της Ακρόασης

  • Βελτίωση της ακουστικής κατανόησης: Τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν προσεκτικά τις ερωτήσεις για να βρουν τη σωστή απάντηση.
  • Ενίσχυση της προσοχής: Η προσπάθεια να βρουν την απάντηση τα βοηθά να συγκεντρωθούν.

5. Διαθεματική Διδασκαλία

  • Σύνδεση με άλλα μαθήματα: Τα αινίγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνδέσουν διαφορετικά μαθήματα, όπως μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, και κοινωνικές επιστήμες.SKM C224e24061111170 page 0001SKM C224e24061111190 page 0001SKM C224e24061111270 page 0001SKM C224e24061111290 page 0001

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΗΣ ΦΩΝΗΜΙΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΤΜΗΜΑ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Η φωνημιτική γραφή (phonemic writing) είναι ένα σύστημα γραφής που αντιπροσωπεύει τα φωνήματα μιας γλώσσας. Τα φωνήματα είναι οι μικρότερες μονάδες ήχου που διακρίνουν λέξεις σε μια γλώσσα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ορθογραφία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ιστορικά ή ετυμολογικά στοιχεία, η φωνημιτική γραφή εστιάζει στην καταγραφή των ήχων όπως ακούγονται στην ομιλία.

Χαρακτηριστικά της Φωνημιτικής Γραφής:

  1. Αντιστοιχία Ήχου και Γραφήματος: Κάθε φώνημα αντιστοιχεί σε ένα και μόνο ένα γράφημα (ή σύμβολο) και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ των ήχων και των γραπτών συμβόλων.
  2. Απλοποίηση της Ορθογραφίας: Η φωνημιτική γραφή απλοποιεί την ορθογραφία εξαλείφοντας αμφισημίες και ασυνέπειες που υπάρχουν στην παραδοσιακή γραφή. Για παράδειγμα, στην ελληνική γλώσσα, τα γράμματα “η”, “ι”, “υ”, “ει”, “οι”, και “υι” αντιπροσωπεύουν το ίδιο φώνημα1 page 0001 3 page 0001 4 page 0001 5 page 0001 6 page 0001 7 page 0001 8 page 0001 9 page 0001

Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 6 Ιουνιλου υλοποιήθηκε ενδοσχολική δράση με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών των 3 τμημάτων και μετά την αφήγηση του μουσικού-παραμυθιού “Το κλάμα της Γοργόνας”, ακολούθησαν βιωματικές & εικαστικές δημιουργικές δραστηριότητες.

GORGONA 2

(ενδεικτική φωτο εικαστικών)

Καλοκαιρινή εκδήλωση – Ιούνιος 2024

Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκδήλωσης, στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου στήθηκε Έκθεση Εικαστικών δημιουργιών από τους μαθητές & τις μαθήτριες των τμημάτων.

“Μικροί δημιουργοί… Μεγάλα έργα” (ΤΜΗΜΑ 1)

ΕΚΘΕΣΗ 2 ΕΚΘΕΣΗ 3 ΕΚΘΕΣΗ 4

ΕΚΘΕΣΗ 1

Έκθεση ζωγραφικής των μικρών μαθητών, με έργα διάσημων ζωγράφων όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι , ο Πικάσο ,ο  Βίνσεντ Βαν Γκογκ , ο Καντίνσκι ,ο Μοντριάν. Οι μικροί μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήρθαν σε επαφή με έργα διάσημων ζωγράφων συνειδητοποίησαν την αξία των έργων τέχνης και απέκτησαν  θετική στάση απέναντι στη ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα. Γνώρισαν καλλιτεχνικά ρεύματα όπως ο κυβισμός και ο πουαντιγισμός  που προώθησαν τη δημιουργικότητά τους και καλλιέργησαν την αισθητική τους αντίληψη.

“Οι ομαδικές μας δημιουργίες” (ΤΜΗΜΑ 3)

ΕΚΘΕΣΗ 5

Στην έκθεση εικαστικών παρουσιάστηκαν οι ομαδικές εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών του τμήματος όλης της σχολικής χρονιάς, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της ομαδικότητας στις τέχνες.

“Δημιουργία – έκφραση – τέχνες” (ΤΜΗΜΑ 2)

ΕΚΘΕΣΗ 6ekthesi 2ekthesi 3EKTHESI 4

Στην έκθεση εικαστικών υπήρξαν οι δημιουργίες των μαθητών/τριών του τμήματος, που εστίασαν στο θεματικό πεδίο «παιδί σώμα δημιουργία και έκφραση-τέχνες» αλλά που περιλαμβάνουν στόχους και από άλλα θεματικά πεδία. Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: μαρκαδόροι, νερομπογιές, λαδοπαστέλ, τέμπερες, μελάνι, μολύβι, ξυλομπογιές. Παρακάτω είναι οι τίτλοι των έργων όπως προτάθηκαν από τα παιδιά:

«Η πρώτη μου συνέντευξη» (παιδί και επικοινωνία), «Το όμορφο μοτίβο» (παιδί και επικοινωνία, «Το μαγικό ηλιοβασίλεμα των δέντρων» (παιδί δημιουργία και έκφραση),  «Ο δικός μου Αι Βασίλης» (παιδί δημιουργία και έκφραση), «Οι διαφορετικές ψυχές» (παιδί εαυτός και κοινωνία), «Το ανθρωπάκι της μαγικής συμμετρίας» (παιδί και θετικές επιστήμες),  «Το αποκριάτικο πάρτι» (παιδί εαυτός και κοινωνία), «Το μεγάλο πρόσωπο πάνω στο μικρό» (παιδί και θετικές επιστήμες),  «Ο πασχαλινός λάγος» (παιδί και επικοινωνία),  «Το παιδικό χαλί» (παιδί δημιουργία και έκφραση),  «Το πορτρέτο μου» (παιδί δημιουργία και έκφραση),  «Οι χρωματιστές μπουρμπουλήθρες» (παιδί δημιουργία και έκφραση), «Η πεταλούδα που παίζει τρίλιζα» (παιδί και θετικές επιστήμες),  «Σ΄ Αγαπώ Μαμά» (παιδί εαυτός και κοινωνία),  «Καλό καλοκαίρι» (παιδί εαυτός και κοινωνία).