Με αφόρμηση την ενάσχολησή μας με το Εργαστήριο δεξιοτήτων Συμπερίληψη -Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα γνωρίσαμε τη σπουδαία Μεξικάνα ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε ως Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón στις 6 Ιουλίου 1907. Η οικογένεια της Κάλο ζούσε στο Κογιοακάν του Μεξικού, στο Μπλε Σπίτι ή στο Κάζα Αζούλ όπου σήμερα είναι μουσείο!
Τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή της και κατανόησαν πραγματικά το πως από μικρή ήρθε αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την υγεία της αλλά και το σημαντικότερο πως βρήκε τη δύναμη από τη μεγάλη της αγάπη την Τέχνη να ξεπερνά τα βάσανά της.
Η Φρίντα Κάλο σε ηλικία 6 ετών νόσησε από πολιομυελίτιδα και σε ηλικία 18ετών υπέστη σοβαρό τροχαίο ατύχημα όπου τις προκάλεσε ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες πολλά χειρουργεία με αβάσταχτους πόνους και τελικά καθήλωση σε κρεβάτι. Ως εκ τούτου η εξαιρετική Μεξικάνα καλλιτέχνης έχοντας ζήσει τόσο σωματικό πόνο στη ζωή της, μας διδάσκει πολλά για την επιμονή. Ακόμη και με όλο τον πόνο (και πάνω από 30 χειρουργικές επεμβάσεις) στη ζωή της, η Φρίντα εξακολουθούσε να ντυνόταν με όμορφα ρούχα, φορούσε δαχτυλίδια στα δάχτυλά της και τώρα είναι διάσημη για όλα τα λουλούδια, τις κορδέλες και τους φιόγκους που φορούσε στα μαλλιά της.
Η τόλμη, η φαντασία και το όραμα με το οποίο η Κάλο προσέγγισε τη δουλειά και τη ζωή της την έκαναν σύμβολο και θρύλο – στην Τέχνη. Ζωγράφιζε κυρίως αυτοπροσωπογραφίες, τη φύση, ζώα και τα λουλούδια! Οι πίνακές της αντανακλούσαν τη ζωή της και τα βάσανα που υπέστη τόσο εσωτερικά όσο και σωματικά. Αντικατοπτρίζουν επίσης το πάθος της για ζωή και αγάπη.
Χαρακτηριστικά έλεγε: “‘Δεν ζωγράφισα ποτέ όνειρα. Ζωγράφισα τη δική μου πραγματικότητα”. ”Τι τα χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά να πετάξω ”
Αφού μελετήσαμε τις αυτοπροσωπογραφίες της τόσο με βιβλία αλλά και εικόνες από διαδίκτυο τα παιδιά αποτύπωσαν μοναδικά τη Φρίντα Κάλο με καθοδηγούμενη ζωγραφική βήμα-βήμα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!
Ταξιδέψαμε ψηφιακά στο La Caza Azul (Γαλάζιο σπίτι) μουσείο της Φρίντα Κάλο στη πόλη του Μεξικού ,παρατηρήσαμε τα φωτεινά χρώματα ,τη διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπου είδαμε τόσο τα έργα τέχνης της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάποια από τα δωμάτια διατηρήθηκαν για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ίδια τη Φρίντα . Η κουζίνα έχει τη σόμπα και τα αυθεντικά πήλινα σκεύη που χρησιμοποίησε ο μάγειράς της για να φτιάχνει τα νόστιμα γεύματα με τα οποία η Φρίντα λάτρευε και διασκέδαζε. Το στούντιο τέχνης της έχει το αναπηρικό καροτσάκι της, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για να κινείται πάνω-κάτω για εκείνη. Είχε επίσης τον καθρέφτη που συνήθιζε να κοιτάζει τον εαυτό της για αυτοπροσωπογραφίες. Η κρεβατοκάμαρά της έχει τα έργα τέχνης που κρέμασε στο ταβάνι, έτσι μπορούσε να τα κοιτάξει όταν ήταν στο κρεβάτι, συχνά αναρρώνοντας από μια πάθηση ή χειρουργική επέμβαση.
Ψηφιακή περιήγηση εδώ: lhttps://www.recorridosvirtuales.com/frida_kahlo/museo_frida_kahlo.html
Με τεχνική origami τα παιδιά έφτιαξαν το σπίτι της Φρίντα Κάλο.
Ήρθαμε σε επαφή με τη μεξικάνικη κουλτούρα και χορέψαμε μεξικάνικους χορούς!
Παίξαμε παζλ με τη Φρίντα Κάλο στο jisawplanet
Παιχνίδι μνήμης με τη Φρίντα Κάλο
Αγαπήσαμε και θαυμάσαμε Φρίντα Κάλο!!!