Χειμωνιάτικα τοπία …μέσα από τη Τέχνη!
Ο Χειμώνας είναι η εποχή που αποτέλεσε για πολλούς διάσημους ζωγράφους αγαπημένο θέμα καλλιτεχνικής αναπαράστασης! Κυρίως η προσέγγιση του Χειμώνα πραγματοποιείται με την απεικόνιση χειμερινών τοπίων!
Έτσι στα πλαίσια της θεματικής για τον Χειμώνα στο σχολείο μας τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έργα Τέχνης διάσημων ζωγράφων που απεικονίζουν χειμωνιάτικα τοπία και μέσω του καλλιτεχνικού τους ταξιδιού που θα τους προσφερθεί με τη διδακτική αυτή παρέμβαση θα επικοινωνήσουν με το κόσμο της Τέχνης θα εκφράσουν τις ιδέες τους ελεύθερα ,θα εξερευνήσουν και θα παρατηρήσουν την φύση και τις αλλαγές το χειμώνα, θα εμπνευστούν, θα ενεργοποιηθεί η φαντασία τους και θα δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά δημιουργήματα!
Οι εικαστικές τέχνες συνδέονται με την καθημερινή ζωή των παιδιών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οπτικού πολιτισμού στον οποίο μετέχουν. Τα παιδιά που παρατηρούν έργα τέχνης, σύμφωνα με τους θεωρητικούς, αλλά και όσους εκπαιδευτικούς έχουν δοκιμάσει στην πράξη διδακτικές προσεγγίσεις που εμπλέκουν την παρατήρηση έργων τέχνης, κερδίζουν πολλαπλά. Αναπτύσσονται γνωστικά ,συναισθηματικά, κριτικά και αισθητικά. Κυρίως η αισθητική αντίληψη και κρίση που αποκτούν από την επαφή τους με έργα τέχνης τα ωθεί να υιοθετούν θετική στάση σε αξίες και στοιχεία τοπικού και παγκόσμιου πολιτισμού και να αντλούν ευχαρίστηση από την καλλιτεχνική δημιουργία.
Το καλλιτεχνικό μας ταξίδι ξεκίνησε με ένα μήνυμα που λάβαμε από μια ζωγράφο! Η κ. Γιολάντα χρειάζεται βοήθεια να βρούμε πληροφορίες για πίνακες διάσημων ζωγράφων που μας έστειλε και ακόμη να φτιάξουμε τα δικά μας χειμωνιάτικα τοπία για να τα εκθέσει στη γκαλερί της.
To μήνυμα:
Με χαρά και ενθουσιασμό αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τη ζωγράφο! Τα παιδιά σε ομάδες εργασίας γίνονται εξερευνητές και αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τους πίνακες Τέχνης ! Οι πίνακες που επεξεργαστήκαμε ήταν η “Κίσσα” του Κλωντ Μονέ, το “Χειμερινό χωριό” του Γκωγκέν, το “Χειμωνιάτικο Τοπίο “του Καντίνσκι και το “Χειμερινό Τοπίο”του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ!
Τα παιδιά μέσω της αξιοποίησης της Ρουτίνας Σκέψης «Βλέπω-Σκέφτομαι- Αναρωτιέμαι», παρατηρούν τα έργα, κάνουν υποθέσεις σχετικά με τον τοπίο που παρουσιάζουν, τον χρόνο και τελικά αναρωτιούνται για τον δημιουργό του και για την πηγή έμπνευσής του. Με την επεξεργασία τους μέσω του Artful Thinking (Έντεχνος Συλλογισμός) όπως προτείνεται από την ερευνητική ομάδα Project Zero του Harvard Graduate School of Education (Tishman & Palmer, 2006) θα καλλιεργηθεί η στοχαστική διάθεση των μαθητών. Ειδικότερα με το μοντέλο του Έντεχνου Συλλογισμού ή αλλιώς δημιουργικές ερωτήσεις, τα παιδιά θα επεξεργαστούν τα έργα τέχνης ( παρατήρηση, σύνθεση, σύγκριση κλπ.) με σκοπό να ενεργοποιηθεί η σκέψη τους, να αναπτυχθεί η κριτική τους ικανότητα και να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που προσεγγίζουμε ένα έργο Τέχνης.
Τα παιδιά εμπνευσμένα από τα έργα Τέχνης που μελέτησαν και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ζωγράφου πειραματίζονται ελεύθερα με τα υλικά και δημιουργούν τα δικά τους Χειμωνιάτικα τοπία!
Παίξαμε παιχνίδι μνήμης στο Learningsapps με χειμωνιάτικα τοπία! Παίξαμε παζλ στο jisawplanet τα διάσημα έργα τέχνης που ασχοληθήκαμε!
Και με χαρά στείλαμε τα έργα μας στη ζωγράφο με τη δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου !