Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

Εικόνα1 2Τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 16:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας Ενημέρωση με θέμα: «Η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο».

Ευχαριστούμε θερμά τη δασκάλα Γεωργία Γκανάτσιου από το 10 Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και τη δασκάλα Κωνσταντίνα Στάικου από το 20 Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών για την εξαιρετική συνεργασία τους και ομιλία τους.  

Η κα Γεωργία Γκανάτσιου και η κα Κωνσταντίνα Στάικου είναι γονείς μαθητών μας και αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, για την ενημέρωση που διενεργήθηκε στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης : «Συμβουλευτική Γονέων».

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να συνεργαστούν, προσφέροντας υποστήριξη και κατανόηση, καθώς και παρεμβάσεις που προωθούν τη θετική προσαρμογή των παιδιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προγράμματα προετοιμασίας, δραστηριότητες που γεφυρώνουν τις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες και συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος μάθησης.

cropped αρχείο λήψης 3

441089970 838206711661682 7330922188834092604 n 438171834 779551100894951 2199109461175713506 n 441940616 975729214338130 7074871157357678467 n 442004254 980857616948449 3980416803834136337 n

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Εικόνα1 2

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 16:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Νηπιαγωγείο μας Ενημέρωση με θέμα: «Η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο».

Σκοπός της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβασή τους, από ένα οργανωμένο και πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον με ανοιχτό και ευέλικτο πρόγραμμα (το Νηπιαγωγείο) στο τυποποιημένο περιβάλλον του Δημοτικού σχολείου, με στόχο να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα γνωστικού, συναισθηματικού και κοινωνικού περιεχομένου.

  • Κρίνεται σημαντική η παρουσία των γονέων στην ενημέρωση.

Για την επιτυχή μετάβαση, είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν τα παιδιά σε αυτήν τη διαδικασία, παρέχοντας κατάλληλη καθοδήγηση, ενθάρρυνση και συναισθηματική υποστήριξη.

Ευχαριστούμε πολύ!

…………………………………………………………………
Εικόνα1 1
Τα οφέλη από την ανάγνωση παραμυθιών

  • Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιότους.
  • Αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους καθώς διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακόμη και περιεργάζοντας τις σελίδες, τις εικόνες και τα χρώματά τους ενεργοποιούνται τα τμήματα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στηνανάπτυξη της γλώσσας.
  • Αναπτύσσουν την αρετή της ενσυναίσθησης. Πιο διεξοδικά, μέσα από την ταύτιση με τους χαρακτήρες ενός βιβλίου μαθαίνουν να“μπαίνουν” στη θέση του συνανθρώπου τους, να βλέπουν τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία και, εν τέλει, να τον κατανοούν.
  • Εξασκούν τη συγκέντρωσή τους.
  • Συσφίγγονται οι υπάρχοντες οικογενειακοί δεσμοί. Με άλλα λόγια, μέσα από την ανάγνωση και αφήγηση παραμυθιών τα παιδιά έρχονται κοντά με τους γονείς.
  • Αποκτούν αγάπη για το διάβασμακαι γενικά για τη γνώση. Η εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία μακροπρόθεσμα συνεπάγεται καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Μικρός Αναγνώστης

mikrosanagnostis.gr

Tο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προάγει και μεριμνά για την προώθηση της ανάγνωσης με μια σειρά από στρατηγικές δράσεις, πολύπλευρες και αποδοτικές για τους βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και αναγνωστικών ενδιαφερόντων. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, με σκοπό να φέρει ακόμα πιο κοντά τα παιδιά στην ανάγνωση καλών ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων. Ο Μικρός Αναγνώστης  είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις ηλικίες, αφορά όλα τα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν, να διαβάσουν ή να ακούσουν παιδικά βιβλία ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους. Οι όμορφες ιστορίες γίνονται ακαταμάχητες όταν ζωντανεύουν στα χείλη χαρισματικών αναγνωστών. Μπορείς να ακούσεις το βιβλίο από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, μπορείς να ακούσεις αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες ενώ εσύ τις διαβάζεις παράλληλα γυρνώντας τις σελίδες του ψηφιακού βιβλίου!

Σας ενημερώνουμε ότι στο Δήμο Αχαρνών λειτουργεί Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία έχει παιδικό τμήμα.Βρίσκεται επί των οδών Δεκελείας και Δημοκρίτου. Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή: 08:00-16:00. Τρίτη και Πέμπτη: 12:00-20:00. Σας προτείνουμε να ενημερώνεστε για τις δράσεις που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών μέσω του site του δήμου https://www.acharnes.gr, αλλά και μέσω της σελίδας στο Facebook.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100094043705523

…………………………………………………………………

Εικόνα2

Εκπαιδευτικό υλικό από μουσεία.

 Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και χρηστικοί σε οικογένειες που θα θελήσουν να εντάξουν τη μουσειακή Αγωγή στον προγραμματισμό τους.

 

Α) Μουσείο Ακρόπολης – Εκπαιδευτικό Υλικό – Κεντρική Σελίδα

https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

Επιλεγμένα στοιχεία από την κεντρική σελίδα

Διαδραστικά Παιχνίδια:

https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

Acropolismuseum Παιδικά (acropolismuseumkids.gr)

Παιχνίδι Μνήμης (acropolismuseumkids.gr)

Sign Game (acropolismuseumkids.gr)

Acropolismuseum Kids

Sign Game (acropolismuseumkids.gr)

Sign Game (acropolismuseumkids.gr)

http://www.parthenonfrieze.gr/#/home

http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home

Εκπαιδευτικό Αποθετήριο

http://repository.acropolis-education.gr/acr_edu/?locale=el

Β) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

http://repository-mca.ekt.gr/mca/

Γ) Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

https://www.nationalgallery.gr/el/ekpaideusi/paihnidia.html

Δ) Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

http://www.nhmuseum.gr/el/ekpaideysi/psifiaka-paihnidia

Ε) Λαογραφικό μουσείο Μετσόβου- εικονική περιήγηση

Εικονική Περιήγηση | Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (metsovomuseum.gr)

Ζ) Μουσείο Θήβας– εικονική περιήγηση

Εικονική περιήγηση – ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ (mthv.gr)

Η) Μουσείο Μπενάκη– εικονική περιήγηση

360° Virtual Visits by Panomedia.gr © 2005-2024 (benaki.org)

Θ) Μουσείο Φυσικής Ιστορίας– εικονική περιήγηση

Εικονική Περιήγηση | Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian (si.edu)

Ι) Μουσείο Ακρόπολης– εικονική περιήγηση

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης | Μουσείο Ακρόπολης | Επίσημος ιστοχώρος (theacropolismuseum.gr)

ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ:

Μουσεία | ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ (photodentro.edu.gr)

 

Πλεονεκτήματα που δίνει σε μία οικογένεια η επίσκεψη σε ένα μουσείο.

 Πολλά μουσεία στο πρόγραμμα τους έχουν μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στην οικογένεια. Συνήθως υπάρχουν και διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα της ημέρας οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να παίξουν και να μάθουν κάτι καινούριο μαζί. Να περάσουν οικογενειακό και ποιοτικό χρόνο και να συζητήσουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Το μουσείο είναι χώρος πολιτισμού που συνδέει το παρελθόν με το παρόν παρέχοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να μάθουν, να ερευνήσουν να εμπνευστούν .

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :

 Γνωστικοί

  • Να ενδυναμώσουν την παρατήρηση, την προσοχή και μνήμη τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
  • Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με σχετική ορολογία.
  • Να κατανοήσουν γεγονότα και συνθήκες που επηρέασαν την πορεία της ζωής, της κοινωνίας και της φύσης.
  • Να κατανοήσουν την έννοια της χρονικής ακολουθίας, να καλλιεργήσουν την ιστορική γνώση, την κριτική, ικανότητα, ανάλυση, σύνθεση

Κοινωνικοί

  • Να αναπτυχθούν κοινωνικά μέσω της επαφής με τα δημιουργήματα άλλων εποχών
  • Να συγκροτήσουν εθνική και πολιτισμική ταυτότητα
  • Να γνωρίσουν τον πολιτισμό άλλων εποχών
  • Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση γνωρίζοντας το περιβάλλον στην τωρινή του και στις παλιότερες μορφές του, την αλληλεπίδρασή του με τον άνθρωπο και εντοπίζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στις σημερινές οικολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες

Συναισθηματικοί

  • Να μάθουν να λειτουργούν συνεργατικά μέσα από την υλοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων
  • Να βιώνουν συναισθήματα κατά την προσέγγιση των εκθεμάτων τα οποία με τη σειρά τους θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

 Αισθητικοί

  • Να αναπτυχθούν αισθητικά μέσα από την επαφή τους με την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα των μουσειακών εκθεμάτων
  • Να ανακαλύψουν και να απολαύσουν το ωραίο
  • Να αναπτύξουν το αίσθημα του ωραίου
  • Να συναντηθούν με έργα τέχνης που θα αποτελέσουν ερεθίσματα τα οποία θα τα προβληματίσουν, θα τα εμπνεύσουν και θα αποτελέσουν πηγή δημιουργίας .

………………………………………………………………..

Εικόνα3

Χρήσιμες συμβουλές για να συγκεντρωθεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ.

Κάποιες φορές είναι πραγματική πρόκληση για ένα παιδί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να συγκεντρωθεί σε κάτι. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Εργοθεραπευτικής Υπηρεσίας του Λόγος και Επικοινωνία μας προτείνουν 5 εύκολες και διασκεδαστικές στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση του μικρού σας.

Δίνετε οδηγίες ενώ παίζετε με μια μπάλα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χάνουν εύκολα την προσοχή τους και συχνά ονειροπολούν. Για να βοηθήσετε το παιδί να διατηρήσει την προσοχή του, δοκιμάστε να του δίνετε οδηγίες ενώ πετάτε μια μπάλα μπρος πίσω μεταξύ σας. Ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει τις οδηγίες κάθε φορά που σας πετάει την μπάλα. Αργότερα, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την οπτική μνήμη της κίνησης και της διασκεδαστικής δραστηριότητας για να ανακαλέσει τη μνήμη του προφορικού σας λόγου.

Παιχνίδι: “Ακίνητος! Συγκεντρώσου!”

Μία από τις πιο καλές στιγμές για να εξασκηθείτε στη βελτίωση της προσοχής είναι όταν δεν υπάρχει προσδοκία ή ανάγκη για το παιδί να συγκεντρωθεί σε κάτι. Δοκιμάστε να παίξετε έναν γύρο “Ακίνητος! Συγκεντρώσου!” Όταν το παιδί δεν θα το περιμένει, πείτε “Ακίνητος! Συγκεντρώσου!” Το παιδί θα πρέπει να μείνει στη θέση του (ξεκινήστε με 10 δευτερόλεπτα και αυξήστε τον χρόνο σιγά σιγά). Όταν περάσει η καθορισμένη ώρα, ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει 3 πράγματα που παρατήρησε στον χώρο ενώ ήταν ακίνητο. Σταδιακά, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στον χώρο σας λίστες με κανόνες ή μικροδουλειές και να του ζητήσετε να συγκεντρωθεί σε αυτά ενώ παραμένει σε ακινησία.

Μνήμη και μουσική

Οι άνθρωποι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τη μουσική σαν εργαλείο για να συγκρατούν και να μεταδίδουν πληροφορίες. Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο – ακόμη και αν η μουσική δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια μελωδία για τα γράμματα ενώ το παιδί σας συλλαβίζει μια λέξη. Χτυπήστε παλαμάκια και τραγουδήστε σε ρυθμό για να συνοδεύσετε τον φυσικό ρυθμό του παιδιού σας σε ό,τι κάνει (μικροδουλειές στο σπίτι). Πειραματιστείτε με αγαπημένα τραγούδια του παιδιού σας και χτίστε τη συγκέντρωση του ευχάριστα και χωρίς άγχος.

Ασχοληθείτε με παζλ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παζλ που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση του παιδιού σας ενώ παράλληλα το βοηθούν να αναπτύξει δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Μην ξεχνάτε, όμως, πως τα παζλ δεν αποτελούν μόνο μια απτή δραστηριότητα. Παιχνίδια με λέξεις, παζλ λογικής και γενικά παιχνίδια που χρειάζονται επαγωγική σκέψη θα βοηθήσουν το παιδί σας να ανακαλύψει τις λύσεις, χρησιμοποιώντας το μυαλό του και όχι μόνο τα μάτια και τα χέρια του.

Κάντε τη μέρα σας μια ιστορία

Πολλά παιδιά λατρεύουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Πείτε στο παιδί να σας περιγράψει τη μέρα του σα να θυμάται ένα αγαπημένο βιβλίο ή ταινία με τον εαυτό του σαν κεντρικό ήρωα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να εσωτερικεύσει την καθημερινή του ρουτίνα και τα άτομα που έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη ζωή του.

Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός παιδαγωγός

Πηγή: www.infokids.gr

…………………………………………………………..

              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού διοργανώνει  επιμόρφωση γονέων με τίτλο:

“Ενδοσχολική Βία- Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι”, με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 17.00 – 19.30.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:

https://eliza.org.gr/zoom-meetings/endoscholiki-via-prolipsi-antimetopisi-sto-spiti/

Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αχαρνών

Την Παρασκευή 12/4/24 στο Νηπιαγωγείο οι ψυχολόγοι του Δήμου Αχαρνών πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση γονέων και δασκάλων, με θέμα τον Θυμό και τη Βία .

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αχαρνών (Κεντρική Δομή και Παράρτημα Ρομά), παρέχει υποστήριξη στους δημότες και τους ωφελούμενους του προγράμματος με συμβουλευτικές και ψυχολογικές υπηρεσίες από την ομάδα  των ψυχολόγων: Αικατερίνη Μέγα,  Λεωνίδα Παλίλη και  Ιουλία Μεσσήνη.

Για ραντεβού και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε:

Να καλείτε καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 9:00 π.μ. έως και τις 14:00 μ.μ. στα τηλέφωνα: 213-2123121, 213-2123115 και 213-2123113 ή

Να στέλνετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kentrokoinotitas@acharnes.gr

 437899821 320698077696867 8477226468330107663 n

 

αρχείο λήψης 1

Η επιρροή της ψηφιακής οθόνης

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από ένα smartphone, ένα tablet ή μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ανταλλάσσουν λιγότερες κουβέντες με τους γονείς τους και ακούνε λιγότερες συνομιλίες από τους ενήλικες – στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα γλωσσικά πλούσιο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της γλώσσας, τονίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας εξέτασαν δεδομένα από 220 οικογένειες με παιδιά 12 έως 36 μηνών που παρακολουθούνταν κάθε έξι μήνες από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021 χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι κάθε αύξηση του χρόνου επί της οθόνης μεταφραζόταν σε μείωση των συνομιλιών γονέα-παιδιού, που σημαίνει ότι το παιδί άκουγε λιγότερες λέξεις και συμμετείχε λιγότερο συχνά σε συζητήσεις. Ακόμη και σε οικογένειες που τηρούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον χρόνο σε μια οθόνη (όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα για ένα τρίχρονο), τα παιδιά μπορούν να «χάνουν» έως και 400 λέξεις την ημέρα.

Ωστόσο, τα 3χρονα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη περνούσαν κατά μέσο όρο περίπου 172 λεπτά μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα, που σημαίνει ότι έχαναν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λέξεις.

Πώς θα μειώσετε τον χρόνο των παιδιών στις οθόνες

Βάλτε κανόνες

Πριν επιτρέψετε στο μικρό σας την ενασχόληση με συσκευές, είναι σημαντικό να θέσετε ορισμένους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από τον χρόνο που μπορεί να κάθετε σε αυτές ή να παίζει μέχρι και πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να το κάνει.

Μην αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή όσο παίζει

Μια συχνή συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων είναι να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση ως background ήχο.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να μην την περάσετε και στο παιδί, διότι έτσι πιθανότατα να μην μάθει να παραμένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει την δεδομένη στιγμή.

Αντ’αυτού, βάλτε στα νήπια μουσική για να ακούν κάτι όσο παίζουν.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν.

Εάν εσείς ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, πώς περιμένετε από το παιδί να παρακινηθεί και να κάνει κάτι άλλο; Ομοίως, εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο τάμπλετ, στο κινητό. Δώστε λοιπόν στο παιδί το καλό παράδειγμα έχοντας και εσείς το μέτρο και εντάσσοντας την άσκηση στη ρουτίνα σας, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα.

Ενθαρρύνετε δημιουργικές δραστηριότητες και σπορ

Από μαθήματα κολύμβησης, τένις, χορού μέχρι ζωγραφικής και τραγουδιού υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού και να το κρατήσουν μακριά από τις οθόνες. Έτσι, θα αναπτύξει το παιδί και ένα χόμπι, καλλιεργώντας παράλληλα το κρυφό ίσως ταλέντο του.

ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

…………………………………………………………………………………………………………………………

αρχείο λήψης 2

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Το πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό αποτελεί μια μεταβατική περίοδο για τους μικρούς μαθητές. Χρειάζεται να προσαρμοστούν πιθανώς σε ένα καινούριο σχολείο με αρκετά καινούρια άτομα αλλά και σε ένα πιο επιβαρυμένο πρόγραμμα με περισσότερες απαιτήσεις και υποχρεώσεις.

Σίγουρα, μόνο το γεγονός ότι πρέπει να εξοικειωθούν με ένα καινούριο και άγνωστο περιβάλλον μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνο. Επιπλέον, είναι και μια περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αρχίζουν να γίνονται πιο αυτόνομα και να κάνουν περισσότερα πράγματα μόνα τους. Έτσι, ακόμα και αν η μετάβαση στο Δημοτικό απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής, το σχολείο δίνει αναμφισβήτητα την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις, να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να μάθουν να τηρούν όρια και κανόνες και να γίνονται πιο ανεξάρτητα. Ευτυχώς, τα παιδιά αρκετά γρήγορα ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν όσα πράγματα μπορεί να τους προσφέρει το πλαίσιο του σχολείου!

Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να είναι στρεσογόνα αλλά και γεμάτη ανάμικτα συναισθήματα και για τους γονείς των παιδιών. Από τη μία, αγχώνονται για την προσαρμογή των παιδιών τους στο σχολείο και από την άλλη, δυσκολεύονται να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο «ανεξάρτητα»! Οι γονείς χρειάζεται να επεξεργάζονται αυτά τα συναισθήματα που είναι αναμενόμενα ειδικά σε περιόδους που τα παιδιά αλλά και όλη η οικογένεια περνούν σε μια διαφορετική φάση ζωής.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση;

  • Προετοιμάστε τα παιδιά σας ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν από αυτή τη σχολική χρονιά πχ. ποιο θα είναι το πρόγραμμα, τι μαθήματα θα κάνουν, ποιος/ποια θα είναι ο/η δάσκαλος/δασκάλα, ποιοι θα είναι οι συμμαθητές του, κ.α
  • Θέστε κάποια όρια από την αρχή ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες του σχολείου και τις δικές τους υποχρεώσεις και καθήκοντα. Παρόλο αυτά, μην τα βομβαρδίζετε με τις δικές σας ανησυχίες και προσδοκίες, όπως πχ ότι πρέπει να είναι πολύ καλοί μαθητές!
  • Ειδικά τον πρώτο καιρό, που πιθανώς να είναι μια περίοδος προσαρμογής, αποδεχτείτε τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν και ενθαρρύνετε τα να μιλήσουν για αυτά.
  • Δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις σχολικές εμπειρίες που μοιράζονται μαζί σας. Μπορείτε να μιλήσετε κι εσείς για τις δικές σας εμπειρίες ως μαθητές…
  • Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία και βοηθήστε τα παιδιά σας να εξασκήσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους μέσα από συζήτηση, παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες.
  • Διασφαλίστε μια καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους δασκάλους και τους γονείς άλλων παιδιών μιας και μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο υποστηρικτικό δίκτυο.
  • Κάθε μετάβαση μπορεί να προκαλέσει άγχος αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια πηγή χαράς και ενθουσιασμού! Καλή σχολική χρονιά!

Νέλλη Φλωρεντίν ,Συμβουλευτική Ψυχολόγος,

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

……………………………………………………………………….………………………………………………………………

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι την ηλικία των  6 ετών, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του. Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους.

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο.

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πηρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει.

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του.

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. «Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν έξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία».

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χαδί, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεϊκών προσδοκιών.

ΠΗΓΗ: www.themamagers.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………….……

Τρεις λόγοι που τα παιδιά φέρονται με αγένεια: Γιατί πρέπει να καταλαβαίνουμε, πριν αντιδράσουμε

Οι παιδοψυχολόγοι επιμένουν ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές και τρυφερό περιβάλλον για να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να έχουν μια υγιή σύνδεση και επικοινωνία με τους γονείς τους. Τι συμβαίνει, όμως, στις περιπτώσεις που φέρονται με αγένεια; Πώς βάζουμε όρια ώστε να μην ξεπεράσουν το μέτρο και πώς μπορούμε να μην αντιδράσουμε με θυμό;

Η αγένεια μπορεί να κάνει εμάς τους γονείς να εκνευριστούμε (έχουμε άλλωστε στο μυαλό μας μια φωνή που από παιδιά μας έλεγε ‘τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους μεγάλους΄), όμως οι ειδικοί προτείνουν πως ως ώριμοι ενήλικες πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το πρόβλημα, μετά να ηρεμήσουμε- να μην το πάρουμε προσωπικά- και μετά να αντιδράσουμε.

Για να σταματήσουμε την αγένεια, αρκεί να καταλάβουμε τους λόγους που ένα παιδί- ενώ ξέρει- επιλέγει να φέρεται με αγένεια στους γονείς του. Τι λέει με αυτόν τον τρόπο;

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, υπάρχουν 3 λόγοι:

  1. Αποσύνδεση

Τα παιδιά είναι αγενή για τον ίδιο λόγο που κι εμείς οι ενήλικες είμαστε κάποιες φορές αγενείς στους άλλους. Θέλουμε περισσότερη θετική προσοχή από τους άλλους, θέλουμε να καταλάβουν, να ακούσουν και να μην κρίνουν. Το ίδιο θέλουν και τα παιδιά από εμάς. Να μας πουν «άκουσέ με» και «κατάλαβέ με».

2.Δεν έχουν τις δεξιότητες

Τα παιδιά φέρονται με αγένεια όταν απογοητεύονται, όταν είναι θυμωμένα, ή νιώθουν κάτι αρνητικό. Δεν έχουμε όμως ακόμα τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτά τα έντονα συναισθήματα.

  1. Θέλουν κατανόηση

Τα παιδιά πάντα ζητάνε από εμάς να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους και μερικές φορές υπερβάλουν ώστε να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι όντως είναι θυμωμένα, όντως είναι στεναχωρημένα. Στην προσπάθειά μας να μας πείσουν… φέρονται με αγένεια ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που θέλουν να μας εκφράσουν!

Πηγή: TheMamagers

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

“Η υπακοή στη νηπιακή ηλικία”

viber image 2024 03 06 11 31 01 814

Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η υπακοή σε ένα παιδί – ιδίως στα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του – επιτυγχάνεται με μια εντολή, παράκληση, ικεσία ή απειλή. Όταν ζητάμε από το παιδί να υπακούσει σε κάτι, του ζητάμε στην πραγματικότητα να αναστείλει μια κίνηση, μία εσωτερική του ενόρμηση. Για να γίνει αυτό το παιδί θα πρέπει και να μπορεί και να το θέλει.
Με αυτή την έννοια, η υπακοή είναι η εκπαίδευση του αυτοέλεγχου του παιδιού. Και περιλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση της νοημοσύνης όσο και την εκπαίδευση της βούλησης. Εκεί χρειάζεται να στοχεύσουμε. Και ο πλέον κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος είναι οι δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής.

Για να είναι σε θέση να υπακούσει το παιδί πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις:
• Η ακοή του πρέπει να λειτουργεί, να μπορεί δηλαδή να ακούει το παιδί αυτό που του ζητάνε.
• Ο εγκέφαλός του, η νόηση του πρέπει να λειτουργεί, για να μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί αυτό που ακούει
• Να έχει αναπτύξει τη βούλησή του, δηλαδή, να θελήσει να υπακούσει
• Να μπορεί να υποτάξει την αρχική του ενόρμηση για να υπακούσει
• Να έχει αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες, δηλαδή να μπορεί να κάνει αυτό που ακούει (π.χ. να βιδώσει το καπάκι, να δέσει το κορδόνι του, να κουβαλήσει έναν δίσκο, κλπ).

Και για να το πετύχει αυτό, είναι σημαντικό το παιδί να έχει κατακτήσει το έλεγχο της κίνησής του.
Ο συντονισμός της κίνησης – και ως συνέπεια, η ανάπτυξη της βούλησης – επιτυγχάνεται με τις δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής. Δραστηριότητες που κάνουμε εμείς στην καθημερινότητά μας και στις οποίες το παιδί αυθόρμητα θέλει να συμμετέχει και να τις μιμηθεί. Τόσο απλές και συνηθισμένες, αλλά και πόσο σημαντικές!

Πηγή : Ελενη Παπαδοπούλου
Montessori Educare

 

Πρακτικός οδηγός για μαμάδες & μπαμπάδες



Λήψη αρχείου

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες για λεπτή και αδρή κινητικότητα του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ανατολικής Αττικής

(Το παρακάτω υλικό είναι από την επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών)



Λήψη αρχείου

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.)
Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες που υπάγονται  στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την αξιολόγηση, την εύρεση διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών σε μαθητές και τη στήριξη των σχολικών μονάδων.
Οι υπηρεσίες παρέχονται σε ηλικίες από 4 έως 22 ετών.
Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται όσοι έχουν διαγνωστεί με:
  • Διαταραχές ομιλίας λόγου.
  • Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία, δυσγραφία).
  • Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) με ή χωρίς υπερκινητικότητα.
  • Σύνθετες γνωστικές συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες.
  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού).
  • Ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.
  • Άλλες δυσκολίες(συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς κ.α).
  • Νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα.
  • Αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση).
  • Αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
  • Κινητικές αναπηρίες – χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα.
Στελεχώνονται από εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στην ειδική αγωγήΕίναι η αρμόδια υπηρεσίαγια την έκδοση απαλλαγής από τις γραπτές εξετάσεις, τη σύνταξη ατομικών εκθέσεων και την εισήγηση εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής στήριξης, όπως την ένταξη του μαθητή σε τμήμα ένταξης. 
Η αξιολόγηση γίνεται δωρεάν και τα αιτήματα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Συστάθηκαν αρχικά με τον 2817/2000 – ΦΕΚ 78/Α/14-3-2000 ως Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης & Υποστήριξης (ΚΔΑΥ), αντικαταστάθηκαν με τον νόμο 4547/2018, από τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης), το 2018 από τα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) για να  λάβουν την παρούσα μορφή τους το 2021 με τον νόμο 4823/2021.
ΠΗΓΗ: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Α. Υπερκινητικότητα: Ο όρος υπερκινητικότητα αναφέρεται σε υπερβολικό ή αναπτυξιακά ακατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας, κινητικής ή λεκτικής, η οποία, συχνά, φαίνεται άσκοπη.

 Βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠΥ:

  • σπάνια ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες που ξεκινούν και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τη σχολική εργασία
  • η υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά αυτών των παιδιών τα δυσκολεύει να παραμείνουν καθιστά για πολλή ώρα και να παρακολουθήσουν το μάθημα ήσυχα
  • σηκώνονται από τη θέση τους και κάνουν βόλτες στην τάξη ενώ πολλές φορές κάνουν άσκοπες κινήσεις και θόρυβο
  • το παιδί με ΔΕΠΥ παρουσιάζει ξαφνικές και γρήγορες εναλλαγές ψυχικής διάθεσης
  • τα παιδιά με ΔΕΠΥ στη διάρκεια της σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν  οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

Γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από τα παιδιά με ΔΕΠΥ γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν οποιοδήποτε ταλέντο του παιδιού και ιδιαίτερα εξωσχολικές δραστηριότητες που το ευχαριστούν και του δημιουργούν ένα αίσθημα χαράς, ασφάλειας, ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης.

Ακόμη κρίνεται σκόπιμο να μην ενδίδουν τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί σε τυχόν παράλογες απαιτήσεις που προβάλλουν συχνά αυτά τα παιδιά αλλά να ισχυροποιούν τη σταθερότητα στη συμπεριφορά τους και τη στάση τους εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν ενδίδουν. Αν παρόλα αυτά δεν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή και το παιδί δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον τότε είναι καλό οι γονείς να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό.

Β. Διάσπαση προσοχής:Ο όρος «διάσπαση προσοχής» αναφέρεται σε διάχυτες δυσκολίες εξαιτίας μικρής έκτασης προσοχής και δυσκολιών συγκέντρωσης. Εκδηλώνεται σε ακαδημαϊκές και άλλες δραστηριότητες πρακτικές και κινητικές καθώς και στην επικοινωνία διαμέσου της συζήτησης. Η διαταραχή παρατηρείται σε καταστάσεις που απαιτούν προσοχή και σε σαφείς ή επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως η ατομική σχολική εργασία.

Τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή δε διασπώνται περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά από τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά επιμένουν λιγότερο σε δραστηριότητες που δεν είναι ενδιαφέρουσες, για να ασχοληθούν με άλλες που έχουν άμεσες συνέπειες ικανοποίησης.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η ανάπτυξη μιας στενής σχέσης ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και το παιδί όπου θα του παρέχεται εξατομικευμένη προσοχή και βοήθεια, έτσι ώστε να μην απομονωθεί και γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της τάξης. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανακαλύψει σε ποιες δραστηριότητες έχει κλίση και ιδιαίτερη επίδοση και να το ενθαρρύνει ώστε να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή του μειώνοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις για τη σχολική του επίδοση.

Δυσλεξία: Η αιτιολογία του συνδρόμου δεν είναι σαφής αλλά οπωσδήποτε βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία του.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της διαταραχής της δυσλεξίας είναι τα ακόλουθα:

  • εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια, συχνά κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον είχε παρόμοιες δυσκολίες,
  • το παιδί παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία και δυσορθογραφία διαπράττοντας σοβαρά ορθογραφικά λάθη, δεν υστερεί σε όλα τα μαθήματα,
  • υπάρχει σύγχυση στο να ξεχωρίζει το αριστερό από το δεξί
  • εμφανίζει αδεξιότητα στις κινήσεις
  • και δυσκολία να ξεχωρίζει σχήματα

ενώ τα παιδιά με δυσλεξία έχουν φυσιολογική ή ανώτερη του φυσιολογικού νοημοσύνη.

Το παιδί αυτό χρειάζεται εξατομικευμένη προσοχή, υπομονή, μείωση των απαιτήσεων για τη σχολική του επίδοση, ανακάλυψη δραστηριοτήτων που το ευχαριστούν και φυσικά τακτική επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ:https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/312026_i-psyhiki-ygeia-ton-paidion-sholikis-ilikias

 

 

Επτά πρακτικές συμβουλές για τη σχέση δασκάλου-μαθητή

Παιδαγωγικό κλίμα: Προτάσεις και συμβουλές που καλλιεργούν τη σχέση δασκάλου – μαθητή και το παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη από το βιβλίο “Επίλυση Συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο και στην τάξη” (110 σενάρια – μελέτες περίπτωσης και 200 δραστηριότητες). Συγγραφέας: ΓΡΟΣΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Εκδότης: πανεπιστήμιο Μακεδονία

 

Προτάσεις και συμβουλές:

 1.Γελάστε μαζί τους όταν γελάνε! Κάντε γκριμάτσες! (για παράδειγμα, περνώντας από μια τάξη είδα ότι με αφορμή κάτι πολύ αστείο που έγινε μπροστά τους,  όλοι γέλασαν εκτός από τον δάσκαλο, ο οποίος όχι μόνο δε γέλασε αλλά άρχισε να φωνάζει να ησυχάσουν για να συνεχιστεί το μάθημα. Στην πράξη, αν και ο χρόνος αυτός ήταν απαραίτητος για να χαλαρώσουν λίγο και να συγκεντρωθούν  ξανά, ο δάσκαλος έχασε μια ευκαιρία να κτίσει πιο καλή σχέση με τους μαθητές του. Το καλό είναι ότι θα παρουσιαστούν πολλές άλλες).

2.Κάθε μέρα βρείτε κάτι θετικό να πείτε για κάθε μαθητή (π.χ. πολύ καλή προσπάθεια στα μαθηματικά, μπορείτε ακόμα να πείτε πολύ ωραία τα καινούρια σου παπούτσια). Και πράγματι ακόμα και στον πιο απείθαρχο μαθητή μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό αλλά, όταν εστιάζουμε στα αρνητικά του, τα προσπερνούμε. Εμείς όμως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση, ένα σημείο επαφής να νιώσει αποδεκτός.

3.Δείχνετε τη δουλειά τους και κάντε τους να νιώσουν περήφανοι.

4.Καθιερώστε να λέτε τακτικά κάτι θετικό και στους γονείς για τα παιδιά τους. Οι γονείς το μεταφέρουν στα παιδιά τους και τους ζητάνε να εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιβεβαιώνουν τα θετικά. Οι μαθητές εκτιμούν αυτή τη στάση καθώς θέλουν να ευχαριστήσουν αυτόν που αναγνωρίζει κάποια θέματα πάνω τους. Λειτουργεί κάπως, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

5.Να είστε διαθέσιμοι για συζήτηση (αν, για ένα θέμα που θέλει να συζητήσει κάποιος μαθητή , πιστεύετε ότι δεν αρκεί ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας, εξηγήστε ότι αυτό που ζητά είναι σημαντικό αλλά αυτή τη στιγμή έχετε κάτι άλλο να κάνετε, ορίστε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορείτε να είστε ελεύθεροι για όσο χρειάζεται ώστε να νιώσει το ενδιαφέρον σας. Μην πείτε κάποια άλλη στιγμή, αόριστα, διότι θα φανεί ότι απλώς τον ξεφορτώνεστε)

6.Μιλήστε για τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή. Αυτό οικοδομεί ισχυρή σύνδεση και κάνει τον καθέναν να αισθάνεται ξεχωριστός.

7.Αναγνωρίστε τα λάθη σας, μην προσπαθείτε να τα καλύψετε και μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτά.

 

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

 

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

  • Εκμάθηση βασικών κινητικών εννοιών( χειρισμός, σταθεροποίηση, μετακίνηση)
  • Ανάπτυξη αντιληπτικών ικανοτήτων
  • Ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων (καρδιοαναπνευστική αντοχή, ταχύτητα, αλτικότητα, ευλυγισία, ευκινησία)
  • Καλλιέργεια ρυθμού και συντονισμού
  • Προαγωγή της υγείας και ευεξίας

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

  • Δημιουργία κοινωνικών σχέσεων στον χώρο του αθλητισμού
  • Ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, μαθαίνοντας την νίκη και την ήττα σε ένα ατομικό άθλημα
  • Καλλιέργεια ελεύθερης έκφρασης
  • Ανάπτυξη ηθικών αρετών
  • Καλλιέργεια της αίσθησης του δικαίου μέσα από τους κανόνες

ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

  • Απόκτηση γενικών γνώσεων για τα οφέλη της άσκησης στο σώμα
  • Αναγνώριση των μελών του σώματος και εξερεύνηση των κινητικών δυνατοτήτων του
  • Ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας μέσω των παιχνιδιών
  • Γνώση για υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Προπονήτρια στίβου: Κωνσταντινίδη Ανθή

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή word.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΧΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ