Our Blue Spot – Το Μπλε Σημείο

Octopus picture 1etwinninglogoflat

 

 

Στα πλαίσια του e-Twinning ευρωπαϊκού προγράμματος “Blue Adventure” και σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών υλοποιήθηκε έρευνα με συμπλήρωση δομημένων φύλλων εργασίας με σκοπό την εύρεση του κοντινότερου μπλε σημείου στο Νηπιαγωγείου μας.

Οι μαθητές παρουσίασαν στην ολομέλεια τις εργασίες τους, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Μπλε Σημείο που επισκέφθηκε ο κάθε μαθητής και εντόπισαν στον χάρτη το Μπλε Σημείο, τοποθετώντας ένα διακριτικό σημάδι με το αρχικό γράμμα του ονόματος τους.

1 9 2 6 2 71 102 81 112 92 101 172 122 132 141 20

Με την βοήθεια της οnline εφαρμογής Google Maps, εντοπίσαμε το κοντινότερο Μπλε Σημείο από το Νηπιαγωγείο μας στα 10χλμ., το οποίο είναι η Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.

9 3

Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου έγινε το Μπλε Σημείου του Νηπιαγωγείου μας, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για όσους ζωντανούς οργανισμούς  μπορεί κάποιος να συναντήσει εκεί, από τι κινδυνεύει η περιοχή και τι άλλο υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο.

Το παρακάτω βίντεο και όλες οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν στα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος και αποτελούν μέρος  ενός συνεργατικού χάρτη με τα Μπλε Σημεία όλων των συμμετεχόντων-στο πρόγραμμα-σχολείων.

12

https://youtu.be/yydi_kgGlgU?si=q9RxKS40hfJDT8Ch

Screenshot 2024 11 20 151536

 

Οι μαθητές συνέχισαν την εργασία τους για το Μπλε Σημείο ζωγραφίζοντας το, αποτυπώνοντας στις ζωγραφιές τους τα φλιμίνγκο, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, το “κόκκινο μονοπάτι”, τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

 

 

 

3

2 15

 

8 54 4 3 5 1 21 7 3 6 3 5 2

 

Τέλος, οι μαθητές αυτοσχεδίασαν και δημιούργησαν μία μακέτα της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου!

11 3

12 2

10 3

Και συνεχίζουμε…

Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο

  • αρχείο λήψης

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο υλοποιήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα προγράμματα, που εντάσσονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και ειδικότερα στην Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο”.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει το σεβασμό στον Εαυτόν και στον Άλλον καθώς και την έννοια και την αξία της διαφορετικότητας.

Οι στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται βάσει των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εξής κατηγορίες: Δεξιότητες Μάθησης, Δεξιότητες Ζωής, Δεξιότητες του Νου και Δεξιότητες της Τεχνολογίας και της Επιστήμης.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 7 εργαστήρια.

Στα εργαστήρια δίνεται κυρίως έμφαση στις δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, στις ρουτίνες σκέψεις και αναστοχασμού και στην παραγωγική μάθηση μέσω των Τεχνών και της δημιουργικότητας. Επιδιώκεται τα παιδιά να κατακτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αναπτύξουν στάσεις σεβασμού στη διαφορετικότητα στον καθημερινό τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους.

  • Το 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο «Ας γνωριστούμε -ποιοι είμαστε;». Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η συγκρότηση ομάδας.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει μουσικοκινητικές δραστηριότητες και αξιοποίηση τεχνικών θεατρικού παιχνιδιού. Το τελικό παράγωγο του εργαστηρίου είναι μία κατασκευή με την τεχνική του κολάζ και τίτλο «Το δέντρο της ομάδας μας». Τα παιδιά σχεδιάζουν το περίγραμμα του χεριού τους και μέσα σε αυτό ζωγραφίσουν κάτι που τους αρέσει και δημιουργούν με αυτά το δέντρο της ομάδας.

2 1

1 2

  • Το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας». Στόχος είναι η δημιουργία κανόνων εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας, η αναγνώριση θετικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων που έχει ο εαυτός μας και ο άλλος καθώς και η ανεκτικότητα απέναντι στον άλλον.

Αφού δημιουργήθηκε το συμβόλαιο της τάξης και πραγματοποιήθηκε κινητική δραστηριότητα, το τελικό παράγωγο ήταν η «Η αλυσίδα της τάξης μας». Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να φτιαχτούν κανόνες μιας πιο συγκεκριμένης κατηγορίας που αφορούν στην ανεκτικότητα, στην αποδοχή του άλλου και στη συνεργασία.

 

1 3

  • Το 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο «Είναι όλα γύρω μου ίδια ή διαφορετικά;». Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανίχνευση αρχικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της διαφορετικότητας και δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη σε ομαδικό κολάζ.

Αρχικά, υλοποιήθηκαν μουσικοκινητικές δραστηριότητες και έπειτα ζητήθηκε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα (Οι ζωγραφίες των παιδιών με τις αρχικές ιδέες τους για την διαφορετικότητα αξιοποιήθηκαν πάλι στο 7ο εργαστήριο δεξιοτήτων).


1 4

  • Το 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο “Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα)”. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντοπίσουν τα παιδιά ομοιότητες και διαφορές στο περιβάλλον μέσα από εικόνες λουλουδιών, φυτών, δέντρων και ζώων.

1 5 2 2

  • Το 5ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο “Ομοιότητες και Διαφορές στο ανθρώπους”. Στόχος είναι να εντοπίσουν τα παιδιά ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους μέσα από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και από την παρατήρηση του εαυτού τους και των συμμαθητών τους.

Πραγματοποιήθηκε κινητική δραστηριότητα, δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης στην ολομέλεια εικόνων από πίνακες ζωγραφικής του Picasso. Δόθηκε έμφαση στα πρόσωπα, στις ομοιότητες και στις διαφορές τους.

1 6

Κατόπιν, ακολούθησε παρατήρηση και συζήτηση στην ολομέλεια εικόνων από πίνακες ζωγραφικής της  Μargaret Kean. Δόθηκε έμφαση στις στάσεις του σώματος, στις εκφράσεις του προσώπου, στα συναισθήματα, στις ομοιότητες και στις διαφορές.

2 3 3 2

  • Το 6ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο «Η Αξία της Διαφορετικότητας». Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί η αξία της διαφορετικότητας στη ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι είναι σημαντικό να διαφέρουμε μεταξύ μας και πως όλοι μπορούμε να μάθουμε και να κερδίσουμε από τους άλλους.

Υλοποιήθηκε ακρόαση, επεξεργασία και δραματοποίηση του παραμυθιού “Το Κάτι Άλλο” της Kathryn Cave, που διαπραγματεύεται τη Διαφορετικότητα.

08746 1 72 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε κινητική δραστηριότητα με κατευθυνόμενους και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς – τεχνικές θεάτρου, με σκοπό να νιώσουν τα παιδιά πως είναι όταν είμαστε όλοι ίδιοι και πόσο ωραίο είναι να έχει ο καθένας την μοναδικότητα του και να είναι ξεχωριστός.

4 2

Στην ολομέλεια οι μαθητές συζήτησαν με αφορμή συγκεκριμένο Φύλλο εργασίας και με βάσει τις Ρουτίνες σκέψης. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε συμπεριφορές άλλων εάν δεν μας εκφράζουν και τους ίδιους ή να κάνουμε κάτι παρά τη θέλησή μας για να γίνουμε αποδεκτοί/αρεστοί από άλλους.

3 3

  • Το 7ο εργαστήριο δεξιοτήτων έχει τίτλο “Τελικές ιδέες των παιδιών για τη διαφορετικότητα-Αξιολόγηση”. Στόχος του εργαστηρίου είναι η αποτύπωση των τελικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της διαφορετικότητας και δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη σε ομαδικό κολάζ.

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες (άνθρωποι ζώα, φυτά, δέντρα) και καλούνται να χρωματίσουν φιγούρες με βάση συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτοσχεδιάζουν και με τις όμοιες φιγούρες δημιουργούν τη δική τους ιστορία με τίτλο «Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν ίδια;».

2 5

10 2

Σε επόμενη δραστηριότητα, οι μαθητές χωρίζονται πάλι στις ίδιες ομάδες, όμως αυτή την φορά οι φιγούρες δεν ακολουθούν συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά δημιουργούνται από τα παιδιά. Ακολουθεί η πλοκή ιστορίας με τίτλο «Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου όλα θα ήταν διαφορετικά;».

1 8

11 2 9 2

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με ατομικό ιχνογράφημα με θέμα “Ζωγραφίζω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη διαφορετικότητα”. Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των εργασιών και σύγκριση των αρχικών ιδεών των μαθητών, όπως αποτυπώθηκαν στο ιχνογράφημα του 3ου εργαστηρίου, με τις τελικές τους ιδέες (7ο εργαστήριο).

8 2 3 4 4 3 5 1 6 2 7 2

Ευχόμαστε όλοι οι μαθητές μας να κατανόησαν την αξία της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού για έναν κόσμο πιο όμορφο και συναρπαστικό!

 

e-Twinning Program “Blue Adventure” – Code Week 2024

etwinning logo 656x369

Την φετινή σχολική χρονιά το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό e-Τwinning πρόγραμμα με τίτλο “Blue Adventure”.

Σύντομη περιγραφή

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βυθίζεται κανείς στον κόσμο του ωκεανού, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του.

Σκοπός: Μέσα από μια διευρυμένη συνεργασία, οι μαθητές θα διερευνήσουν τη σημασία της προστασίας των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής.

Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευθύνη, να υποστηρίξει τη συνεργατική μάθηση, να ενσωματώσει τις έννοιες του STEAM και να συμπεριλάβει στοιχεία βασισμένα σε παιχνίδια για μια διαδραστική εμπειρία.

Διαδικασία εργασίας

Μέσω αυθεντικών και αναπτυξιακά κατάλληλων μαθησιακών εμπειριών που βασίζονται στη μάθηση βάσει διερεύνησης και στη χρήση του παιχνιδιού, ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί μια σωστή στάση απέναντι στον επιστημονικό τρόπο σκέψης σχετικά με τη διατήρηση των ωκεανών. Μέσω της συνεργασίας, όχι μόνο θα ενισχυθούν οι γνώσεις των μαθητών για τη θάλασσα και τους ωκεανούς, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αναπτύξουν συναισθηματική σύνδεση και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από Ελλάδα, Πολωνία, Κύπρο, Ρουμανία, Ισπανία και Κροατία.

Μασκότ του προγράμματος είναι το χταπόδι…

Octopus picture 1

Αρχικά, οι μαθητές εντόπισαν στον χάρτη της Ευρώπης και της Ελλάδας τις χώρες και τις πόλεις των συνεργαζόμενων σχολείων, παρακολούθησαν στην πλατφόρμα ESEP βίντεο με παρουσιάσεις των σχολείων και έπαιξαν στον διαδραστικό πίνακα της τάξης παιχνίδι εντοπισμού των χωρών στους χάρτες.

10  9

11 6

4 71 3

8 13

12

Στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να δείτε την σύντομη παρουσίαση του δικού μας σχολείου στα συνεργαζομένα σχολεία.

https://youtu.be/63HbvMa4g4U?si=Tkp-8L5JVBrf-_9z

Screenshot 2024 11 01 192939

Η πρώτη μας συνεργατική δραστηριότητα δημιουργήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Κώδικα – Code Week 2024.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Θα εξοικειωθούν με βασικές έννοιες προγραμματισμού και θα μάθουν να γράφουν κώδικα.

Στόχοι:

·        Γνωριμία με τις έννοιες του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης, με τρόπο παιγνιώδη.

·        Εισαγωγή στη χρήση υλικών και λογισμικού προγραμματισμού.

·        Ανάπτυξη θετικής στάσης για τις δραστηριότητες προγραμματισμού.

·        Καλλιέργεια ενεργητικής συμμετοχής, δημιουργικότητας, πρωτοβουλίας, συνεργασίας και αυτοπεποίθησης.

·        Ψυχαγωγία

αρχείο λήψης 1

Ο κ. Χταπόδης σε μια περιπλάνηση του στο βυθό της θάλασσας έχασε τα 8 του παππούτσια και ψάχνει να τα βρει!!

Εμπόδια του είναι οι 3 καρχαρίες που θα πρέπει να αποφύγει!

Η δράση αποτελείται από 3 στάδια:

1ο στάδιο: Το κάθε σχολείο δημιουργεί ένα διαδραστικό παιχνίδι σε συνεργατική παρουσίαση διαδικτυακά. Οι μαθητές μετρούν και τοποθετούν τις φιγούρες (καρχαρίες, παππούτσια, κουμπί αφετηρίας και τερματισμού) στο τετραγωνισμένο πλαίσιο.

2ο στάδιο: Οι μαθητές επιλέγουν ένα διαδραστικό παιχνίδι που έχει δημιουργήσει ένα άλλο σχολείο. Τοποθετούν τις φιγούρες στο επιδαπέδιο – αυτή την φορά- τετραγωνισμένο πλαίσιο. To επιδαπέδιο ρομπότ Beebot μεταμορφώνεται σε χταπόδι!

Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές επέλεξαν το παιχνίδι που είχε δημιουργήσει η Κροατία, ενώ το δικό μας παιχνίδι το επέλεξε το σχολείο της Πολωνίας.

3ο στάδιο: Οι μαθητές κάποια άλλη μέρα παίζουν πάλι με το επιδαπέδιο παιχνίδι, δημιουργώντας αλγόριθμους με κάρτες που περιλαμβάνουν βελάκια και σχηματίζουν τον κώδικα της διαδρομής του επιδαπέδιου ρομπότ Beebot.

Στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να δείτε την δράση :

https://youtu.be/bfRhF1OyXeE?si=LIPK3zqgAm2SxzQJ

 

Screenshot 2024 10 18 201052

Μία ακόμη δράση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Κώδικα έγινε με αφορμή το παραμύθι “Χάθηκα” του συγγραφέα Chris Houghton.

FBB9C97D4BC3013A86E0E9FFB24D3D20

H μικρή κουκουβάγια πέφτει από το δέντρο και αναζητά την μητέρα της! Ο σκίουρος συνοδοιπόρος στην αναζήτηση της προσπαθεί να την βοηθήσει. Τελικά ο βάτραχος έχει την λύση.

Τα επιδαπέδια ρομπότ Beebot μεταμορφώνονται σε μικρή κουκουβάγια και σκίουρο αντίστοιχα. Οι μαθητές προγραμματίζουν τα ρομπότ, ανακαλύπτουν τα ζωάκια και οδηγούν την μικρή κουκουβάγια στην μητέρα της!

13 1 4 1 10 1 11 1 12 1

15 1 1 2 3 1 5 6 1 7 1 8 1 9 1 14

Και συνεχίζουμε ….