Το Πρόγραμμα Ρομανί – The Romani Project
Το σχολείο μας από το σχ. έτος 2022-23 συμμετέχει στο πρόγραμμα: “Ο ρόλος της γλώσσας Ρομανί στην εκπαιδευτική ένταξη παιδιών και νέων Ρομά: από την πολιτική στην πρακτική“.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια οικογένεια 47 κρατών που εκτείνονται από την Ισλανδία έως το Αζερμπαϊτζάν. Οι εκατομμύρια νέοι που ζουν σε αυτές τις χώρες έχουν πολλές κοινές εμπειρίες και ενδιαφέροντα, αλλά και διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και ιστορία.
Παρά την επί δεκαετίες ενασχόληση του Συμβουλίου της Ευρώπης με ζητήματα που αφορούν τους Ρομά, η ένταξη παιδιών και εφήβων Ρομά στην εκπαίδευση εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις για τα κράτη μέλη. Οι διαδοχικές συστάσεις της Επιτροπής Υπουργών είναι σαφείς όσον αφορά στις πολιτικές αρχές και στις κοινωνικές αξίες που πρέπει να διαμορφώνουν την πολιτική, είναι δε εξίσου σαφείς και όσον αφορά στα αποτελέσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται με την εφαρμογή της πολιτικής. Ωστόσο, δεν πραγματεύονται τις πτυχές της πολιτικής που διαμορφώνουν τις διδακτικές πρακτικές στην τάξη.
Το 2018-19 μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης επεδίωξε να καλύψει αυτό το κενό, προτείνοντας νέους τρόπους διαχείρισης της εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών και εφήβων Ρομά σε σχολεία και τάξεις. Οι προτάσεις της ομάδας αυτής, οι οποίες έχουν συνέπειες για την εκπαιδευτική ένταξη και άλλων γλωσσικών και πολιτισμικών μειονοτήτων, βασίζονται σε δύο αρχές που είναι θεμελιώδεις για το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στη γλωσσική εκπαίδευση:
- Οι μαθητές μιας γλώσσας είναι και χρήστες της, κοινωνικοί παράγοντες με προσωπικές επιδιώξεις.
- Η γλωσσική εκπαίδευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις γλώσσες και τις κουλτούρες που εκπροσωπούνται σε δεδομένο εκπαιδευτικό πλαίσιο και να βοηθά τους μαθητές να αναπτύσσουν ολοκληρωμένα πολλαπλογλωσσικά ρεπερτόρια και διαπολιτισμική συνείδηση.
Σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να βοηθήσει τους μαθητές/μαθήτριες να καταλάβουν και να σεβαστούν τους άλλους ανθρώπους και αυτό που τους κάνει διαφορετικούς. Η έννοια της πολλαπλογλωσσικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να μετουσιωθεί σε διδακτικές πρακτικές στην τάξη οι οποίες διασφαλίζουν την εκπαιδευτική ένταξη μαθητών από γλωσσικές μειονότητες.