Πρόγραμμα Κινητικότητας Ελβετίας-Ευρώπης (Swiss-European Mobility Programme)

Το σχολείο είναι ένας φορέας που πρέπει να είναι εξωστρεφής, να επιζητά τη σύνδεση με την κοινωνία και να ετοιμάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον πραγματικό κόσμο και στην ομαλή ένταξη τους σε αυτόν. Το σχολείο μας συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Swiss – European Mobility Programme με Ελβετικά σχολεία, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ένα Δημοτικό και ένα Γυμνάσιο της μικρής πόλης Eschlikon της Ελβετίας σχεδιάστηκε από κοινού μεταξύ των τριών σχολείων στα πρότυπα των προγραμμάτων Erasmus. Η Ελβετία, μην μπορώντας να έχει συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, άδραξε την ευκαιρία της συνεργασίας των τριών Διευθυντών που σχεδίασαν και υπέβαλαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί πιλοτικά.

Παρακολούθηση Βιωματικής δράσης με μαθητές της Β΄ Δημοτικού.

 

Το πρόγραμμα προβλέπει την επίσκεψη δέκα εκπαιδευτικών από τα σχολεία της μίας χώρας στα σχολεία της άλλης. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των Ελβετών Εκπαιδευτικών στο σχολείο μας. Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διδασκαλίες μαθημάτων, δράσεις στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αλλά και δραστηριότητες των παιδιών. Μεταξύ των δραστηριοτήτων ήταν και η δραματοποίηση ενός παιδικού βιβλίου και η παραγωγή γραπτού λόγου που ακολούθησε της δραστηριότητας. Οι Ελβετοί, ως παρατηρητές, παρακολούθησαν τμήματα όλων των τάξεων, ενώ επισκέφτηκαν για ενημέρωση το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο «Οι Κένταυροι».

Στις συναντήσεις με τον Σύλλογο Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Δημοτικών Σχολείων, τις εκπαιδευτικές λειτουργίες και δραστηριότητες, την ενδοσχολική επιμόρφωση και αξιολόγηση, αλλά και για τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται με στόχο τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.

Εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με τους Ελβετούς, μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης στο προαύλιο του σχολείου

 

Στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας, οι Ελβετοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία της πόλης μας και ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας, ξεναγήθηκαν στη Νέα Ιωνία, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και στην περιοχή των προσφυγικών, ενώ με συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου επισκέφτηκαν και το Μουσείο Πόλης.
Στην ολοκλήρωση της επίσκεψής τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εκπαιδευτικοί μας εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επίσκεψη και τα όσα είδαν και έμαθαν και δήλωσαν ανυπόμονοι για την επόμενη φάση του προγράμματος, που είναι η επίσκεψη των Ελλήνων εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα σχολεία του Eschlikon στην Ελβετία, που θα πραγματοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.