Όμιλος “Μικροί Επιστήμονες” – 13η Συνάντηση

Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό πείραμα αντιδράσεων μας περίμενε και στη σημερινή συνάντηση. 

Φτιάξαμε λοιπόν ένα ενδεικτικό υγρό (δείκτης) βράζοντας κόκκινο λάχανο σε νερό. 

Μετά το μοιράσαμε σε τρία δοχεία που το πρώτο είχε ξίδι (οξύ), το δεύτερο σόδα (βάση) και το τρίτο καθαρό νερό. 

Δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τις αντιδράσεις των μαθητών, όταν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, το υγρό από το λάχανο να αλλάζει χρώμα στα δύο πρώτα δοχεία και από μοβ να γίνεται φουξ και γαλαζοπράσινο αντίστοιχα!!!

Λίγη περισσότερη χημεία…

…η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα τόσο των οξέων όσο και των βάσεων είναι η ικανότητα τους να αλλάζουν το χρώμα των φυσικών δεικτών. Το κόκκινο ή το γαλάζιο χρώμα πολλών λουλουδιών όπως τριανταφυλλιές, πετούνιες καθώς και πολλών λαχανικών (όπως το χρώμα του κόκκινου λάχανου) οφείλονται σε μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται ανθοκυάνες. Οι ανθοκυάνες μπορούν εύκολα να απομονωθούν από τα λουλούδια ή το λάχανο με εκχύλιση με νερό ή αλκοόλη ή ακετόνη. Επειδή το χρώμα τους εξαρτάται από την τιμή του pH (δηλαδη, αλλάζει σε διάφορες τιμές pH), για αυτό ονομάζονται φυσικοί δείκτες και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά ως δείκτες οξέων και βάσεων.

Οξύ: ένωση που απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου όταν διαλύεται στο νερό πχ λεμόνι, ξύδι

Βάση: ένωση που εξουδετερώνει ένα οξύ πχ. αμμωνία

Δείκτης: αλλάζει χρώμα παρουσία οξέος ή βάσης πχ κόκκινο λάχανο

ph: μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας μίας ουσίας.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός

Πετρέντση Αικατερίνη

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση