Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες επιμορφωτικές συναντήσεις, στο πλαίσιο της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης και της συνεργασίας του σχολείου με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ( https://ling-lab.lit.auth.gr/el/ )του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Η θεματική της επιμόρφωσης, με τίτλο «Παίζοντας με το κείμενο», επικεντρώθηκε σε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Εισηγητής της συνάντησης ήταν ο κ. Νίκος Αμβράζης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) του Τομέα Γλωσσολογίας, Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Η διδασκαλία της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας συχνά περιορίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας κειμένου, οι οποίες εστιάζουν αποκλειστικά στη γραμματοσυντακτική ανάλυση και την ερμηνεία του περιεχομένου. Ωστόσο, σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις (Willis & Willis, 2007· Long, 2015) προτείνουν μια πιο δυναμική, αλληλεπιδραστική διαδικασία, όπου η κατανόηση του γραπτού λόγου ενισχύεται μέσα από στρατηγικές παρέμβασης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ανάγνωση.
Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής αυτής συνάντησης, παρουσιάστηκε μια εναλλακτική προσέγγιση επεξεργασίας κειμένου, βασισμένη στη δραστηριοκεντρική μάθηση και τη χρήση της μεθόδου των κειμενοδρομιών. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους μαθητές να επεξεργαστούν το κείμενο μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων, που κινητοποιούν τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.
Η προσέγγιση αυτή αναπτύσσεται σε τρία διαδοχικά στάδια:
- Προετοιμασία – Οι μαθητές εισάγονται στο περιεχόμενο μέσω πολυτροπικών ερεθισμάτων, όπως οι εικόνες του κειμένου, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις τους και να διαμορφωθούν προσδοκίες για την ανάγνωση.
- Επεξεργασία – Μέσω καθοδηγούμενων δραστηριοτήτων, ενισχύεται η διαδραστική ανάγνωση και η ερμηνεία του κειμένου, με έμφαση στην προσωπική εμπλοκή και την κριτική σκέψη.
- Ανατροφοδότηση και Αναδόμηση – Οι μαθητές αναστοχάζονται πάνω στο κείμενο, παράγουν δικές τους εκδοχές, εμπλέκονται σε δημιουργική γραφή και συσχετίζουν την εμπειρία τους με άλλα κείμενα και γνωστικά αντικείμενα.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, επιδιώκεται η ανατροπή της παραδοσιακής εμπειρίας των μαθητών στην επεξεργασία κειμένου, η οποία συχνά παραμένει επιφανειακή και δεν εντάσσεται ουσιαστικά στην αξιολόγησή τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρακτικά εργαλεία που ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, τη βιωματική πρόσληψη της γλώσσας και την εμβάθυνση στην κατανόηση των κειμένων.
Διαφάνειες παρουσίασης: