Η 5η συνάντηση του ομίλου φιλαναγνωσίας συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υπογράφηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στις 20 Νοεμβρίου.
Αυτή η ημέρα έρχεται κάθε χρόνο να υπενθυμίσει το αυτονόητο δικαίωμά των παιδιών στην παιδεία, στην υγεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Επειδή όμως, ακόμη, δυστυχώς, τίποτα δεν είναι δεδομένο για πολλά παιδιά της γης στην 5η μας συνάντηση αφιερώσαμε χρόνο για να επεξεργαστούμε το εξαιρετικό βιβλίο Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα! του Πάνου Χριστοδούλου, διευθυντή του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την καταπληκτική εικονογράφηση της Στέλλας Στεργίου από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη. Το βιβλίο χωρίζεται σε επιμέρους κεφάλαια που εξηγούν κάθε άρθρο της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού ξεχωριστά, με την πληροφορία να δίνεται τόσο μέσα από το κείμενο όσο και μέσα από την εικόνα, Πρόθεσή μας ήταν τα παιδιά να ενημερωθούν μέσα από το βιβλίο για τα δικαιώματά τους, να τα βοηθήσουμε να τα αντιληφθούν αλλά και να τους εξηγήσουμε πού και πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν.
Η δραστηριότητα STEAM αυτής της συνάντησης ήταν μια πραγματική πρόκληση που ταίριαζε με το πνεύμα της ημέρας και ειδικότερα με τους συλλογικούς αγώνες που απαιτούνται για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Προκαλέσαμε, λοιπόν, τα παιδιά να φτιάξουν μια αλυσίδα με τρία μόνο υλικά: 1 φύλλο χαρτί, ψαλίδι και κόλλα. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν 15 λεπτά και οι μικροί ερευνητές και ερευνήτριες έπρεπε να σκεφτούν πώς θα φτιάξουν την αλυσίδα τους ώστε να είναι η πιο μακριά. Οι πειραματισμοί αλλά και ο παραδειγματισμός από επιτυχημένες προσπάθειες άλλων ομάδων αποτέλεσαν την αρχή μιας διαδικασίας αναστοχασμού για το τι έπρεπε να είχε κάνει κάθε ομάδα διαφορετικό προκειμένου να κερδίσει.
Το φύλλο εργασίας για τη δραστηριότητα STEAM μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: