Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του ομίλου μας. Το θέμα που μας απασχόλησε σήμερα ήταν η βαρύτητα. “Γιατί όλα πέφτουν και καταλήγουν στο πάτωμα; Μπορούμε να πετάξουμε κι εμείς όπως τα πτηνά; Ποιο θα πέσει πρώτο το Α4 ή το τσαλακωμένο Α4; Ποιο θα πέσει πρώτο το βιβλίο ή το Α4; Γιατί;” ήταν οι προβληματισμοί που έθεσαν οι μικροί επιστήμονες και αμέσως ξεκίνησε το παιχνίδι του πειραματισμού. Φυσικά ανακαλύψαμε ότι η βαρύτητα σχετίζεται με το βάρος του κάθε σώματος αλλά και με την αντίσταση του αέρα σε αυτό.
Λέγεται πως όλα τα αντικείμενα πέφτουν με την ίδια ταχύτητα, αν δεν υπάρχει αντίσταση από τον αέρα. Η διαφορά όμως στην ταχύτητα πτώσης στη Γη οφείλεται στο σημαντικό ρόλο που παίζει η αντίσταση του αέρα.
Η NASA δοκίμασε πρόσφατα τη θεωρία σε ένα θάλαμο κενού αέρος, και αποδείχτηκε ότι, όντως, ένα μήλο και ένα φτερό πέφτουν στο έδαφος με την ίδια ακριβώς ταχύτητα.
Σύμφωνα με τον Νεύτωνα η βαρύτητα είναι μια δύναμη που επηρεάζεται από την μάζα των σωμάτων αλλά και από την μεταξύ τους απόσταση. Όσο πιο «μεγάλα» είναι δύο αντικείμενα τόσο περισσότερο έλκονται μεταξύ τους, ενώ όσο πιο μακριά βρίσκονται τόσο η ελκτική δύναμη ανάμεσα τους εξασθενεί. Ουσιαστικά κάθε στιγμή δεχόμαστε άπειρες ελκτικές δυνάμεις. Ωστόσο, η μόνη που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση μας είναι αυτή της Γης, λόγω της τεράστιας μάζας που έχει. Η βαρύτητα στη Γη έλκει τα υλικά σώματα και προκαλεί την πτώση τους στην επιφάνειά της όταν αφεθούν ελεύθερα. Επιπροσθέτως, η βαρύτητα είναι η αιτία της ύπαρξης της γης, του ήλιου και των άλλων αστρικών σωμάτων. Χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε ζωή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Η βαρύτητα είναι επίσης υπεύθυνη για την τροχιά της γης και των υπόλοιπων πλανητών γύρω από τον Ήλιο, την τροχιά της σελήνης γύρω από τη Γη, το σφαιρικό σχήμα όλων των πλανητών, τον σχηματισμό παλιρροιών και άλλων φυσικών φαινομένων που παρατηρούμε. Όταν δεν υπάρχει βαρύτητα συμβαίνει αυτό:
Περιμένουμε τη συνέχεια στην επόμενη συνάντηση…
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Πετρέντση Αικατερίνη