ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – Θέμα: «ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

21

Η έρευνα υλοποιήθηκε στην Α΄ τάξη του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών . Στην έρευνα συμμετείχαν 18 μαθητές /τριες.

Διδακτικές  πρακτικές

Οι μαθητές / τριες  εργάστηκαν  ομαδοσυνεργατικά  και διερευνητικά. Η συνεργασία σε μικρές ομάδες βοήθησε τους  μαθητές να γίνουν ενεργητικοί στη λήψη αποφάσεων. Μέσα από  διερευνητικές  ερωτήσεις  ελέγχουμε την δημιουργικότητά τους , την αντίληψη, τη μνήμη και την ικανότητά τους να εκφραστούν σωστά. Η εκπαιδευτικός ενθάρρυνε τους μαθητές να συμμετέχουν, να εκφράζουν τις απορίες τους, τα ερωτήματά τους, να δοκιμάζουν και να ελέγχουν. Η έρευνα προχώρησε  και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.  Οργανώθηκαν και αξιοποιήθηκαν πολλές δημιουργικές  δραστηριότητες.                                      

                         Διδακτικοί στόχοι

  • Να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
  • Να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική σκέψη και τη φαντασία.
  • Να αναπτύξουν το διάλογο και τη επιχειρηματολογία.
  • Να συνεργαστούν στα πλαίσια της μικρής ομάδας και να διαπραγματευτούν.

 Μεθοδολογική προσέγγιση

Το σενάριο στηρίζεται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης, όπου οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να εκφράσουν, να ανταλλάσσουν και να αντιπαραθέτουν τις ιδέες τους, να εντοπίζουν προβλήματα, να θέτουν ερωτήσεις, να αναζητούν απαντήσεις και να τις ελέγχουν καθώς δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά και σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο βασιζόμενο στον κοινωνικό εποικοδομητισμό και στη διερευνητική- ανακαλυπτική μάθηση.

Καινοτόμα στοιχεία του ΠΣ- STEM

  1. Διατύπωση ερωτημάτων :
  • Τι θέλουμε να σχεδιάσουμε;
  • Τι θέλουμε να πετύχουμε;
  • Ποιος είναι ο σκοπός μας;
  • Ποιοι είναι οι επιμέρους στόχοι μας;
  1. Την αξιοποίηση της τέχνης: Ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο «Περιπέτειες στην σοφίτα». ( Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες, όπως παρελθόν- παρόν, σχεδιασμός αντικείμενα)
  1. Καταιγισμός ιδεών: Οι μαθητές /τριες εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες και τις απόψεις τους. Αυτές καταγράφονται από την εκπαιδευτικό.

 

  1. Ομαδοσυνεργατικές δράσεις: (παρατήρηση, κριτική σκέψη, αιτιολόγηση, κατανόηση της σχέσης μορφής- λειτουργίας)
  1. Ατομικές δράσεις: « ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»

Οι μαθητές/τριες καλούνται να δώσουν λύσεις στις σπαζοκεφαλιές του σχεδιαστή, μέσα από τα δικά του σχέδια για υποθετικά αντικείμενα.

Κανόνες παιχνιδιού: Κάθε παιδί επιλέγει ένα χαρτάκι που είναι τυλιγμένο μέσα σε ένα βάζο (κλήρος) . Το ανοίγει και διαβάζει την αποστολή που του έβαλε ο σχεδιαστής. Έπειτα σχεδιάζει τη δική του πρόταση για αντικείμενο και την περιγράφει στην ομάδα.

 

  1. Επιτεύγματα μαθητών/τριών

 

Οι μαθητές βραβεύονται για τη συμμετοχής τους στο παιχνίδι βιομηχανικού σχεδιασμού.

                               « Σχεδιαστές του Μέλλοντος»

         (Χρόνος  διδακτικής αξιοποίησης  8 ώρες)                                                                                                                      

Η έρευνα προχώρησε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οργανώθηκαν και αξιοποιήθηκαν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να πειραματιστούν, να διασκεδάσουν και το κυριότερο να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αποδοχής. Η έρευνα μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί τη χαρά της ανακάλυψης και της μάθησης.

Η  δασκάλα της Α΄ τάξης

Δημητρακούδα Κατερίνα