Στον Όμιλο Γεωγραφίας, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, οι μικροί μαθητές/-τριες εξοικειώθηκαν με τα πιο σημαντικά εργαλεία της Γεωγραφίας – τον χάρτη και την πυξίδα.
Αρχικά, συζητήσαμε σχετικά με τη σημασία και τη χρησιμότητα ενός χάρτη, αναφερθήκαμε στα διάφορα είδη χαρτών, είδαμε πολλές εικόνες και συζητήσαμε σχετικά με τη σημασία καθενός από αυτούς.
Έπειτα, μιλήσαμε για το παράρτημα και τα σύμβολα που μπορεί να βρει κανείς πάνω σε έναν χάρτη. Με αυτό ως αφορμή, ασχοληθήκαμε με την πρώτη δραστηριότητα της συνάντησής μας. Ζητήθηκε από τους μαθητές/-τριες να αναγνωρίσουν διάφορα σύμβολα και να τα τοποθετήσουν στην κατάλληλη θέση πάνω σε ένα φύλλο εργασίας, ανάλογα με αυτό που συμβολίζουν πάνω σε έναν χάρτη.
Ακολούθως, παρουσιάστηκε στα παιδιά μια πυξίδα. Οι μικροί μαθητές/-τριες την επεξεργάστηκαν και ήρθαν σε επαφή με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση). Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις «μαγικές» ιδιότητες της πυξίδας και τη δυνατότητά της να μας καθοδηγεί σωστά δείχνοντάς μας πάντα το Βορρά. Αναρωτηθήκαμε πόσο σημαντική είναι για εκείνους που ταξιδεύουν στη στεριά και τη θάλασσα. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το Βορρά στο σχολείο μας και καθώς αλλάζαμε θέσεις μέσα στην τάξη μας παρατηρήσαμε πως η πυξίδα συνέχιζε να μας δείχνει πάντα το Βορρά.
Κατόπιν, ζητήθηκε από τα παιδιά να κολλήσουν τα σημεία του ορίζοντα σε ένα φύλλο εργασίας, στη σωστή θέση.
Τέλος, κατασκευάσαμε μια ομαδική ζωγραφιά. Τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια ζωγράφησαν με διαφορετικό χρώμα κάθε ήπειρο πάνω σε ένα μεγάλο παγκόσμιο χάρτη. Στη συνέχεια, τα επιμέρους κομμάτια του γιγαντιαίου παζλ τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση και δημιούργησαν ένα παγκόσμιο χάρτη. Ο χάρτης αναρτήθηκε στο διάδρομο του σχολείου μας.
Σας παρουσιάζουμε το δικό μας χάρτη!
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός,
Ναταλία Πανάτσα