Την Τρίτη 11 Μαρτίου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με δύο πίνακες που είναι «γεμάτοι Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε μια μαθήτρια.
Ένας από τους γνωστότερους πίνακες του Σπύρου Βασιλείου «Τα σαρακοστιανά» είναι αυτός με το τρίποδο τσίγκινο τραπεζάκι υπαίθριου καφενείου πάνω στο οποίο βρίσκονται λίγα σαρακοστιανά. Είναι μάλλον στην ταράτσα του σπιτιού του, κάτω από την Ακρόπολη. Στα πόδια του τραπεζιού βρίσκεται ένας χαρταετός κι ένα ψάθινο καπέλο σαν κάποιος να τα ξέχασε προσωρινά.
Στο βάθος του πίνακα φαίνεται ο Υμηττός φωτισμένος από τον ήλιο του μεσημεριού, παρά τα σύννεφα. Στα σύρματα του ηλεκτρικού διακρίνεται μπλεγμένος ένας μισοτρύπιος χαρταετός, που υπομένει εκεί κρεμασμένος.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι τα απλά και λιτά σαρακοστιανά εδέσματα. Μαύρες ελιές, λαγάνα άζυμη, ισχνή και όχι φουσκωτή όπως σήμερα, φρέσκα κρεμμυδάκια, χαλβάς του μπακάλη με το αμύγδαλο. Στο κίτρινο πήλινο πιάτο η μαρουλοσαλάτα μαζί με ρόκες και κάρδαμα και κρασί ρετσίνα χύμα.
Τα παιδιά για ακόμη μια φορά ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και περιέγραψαν τον πίνακα με μεγάλο ενδιαφέρον.
«Ο πίνακας μοιάζει με παιδική ζωγραφιά γιατί ο ζωγράφος θέλει να τονίσει την χαρά των παιδιών που πετούν χαρταετό», είπε η Ιουλιανή.
Συζητήσαμε για την κυρά Σαρακοστή, τη νηστεία που ακολουθεί και καταγράψαμε έναν κατάλογο με νηστίσιμα εδέσματα. Στη συνέχεια συμπληρώσαμε το λιτό άσπρο τραπεζάκι του ζωγράφου με σαρακοστιανά πιάτα.
Συνεχίσαμε με έναν Έλληνα ζωγράφο, τον Αλ. Φασιανό και τον πίνακά του «Χαρταετός». Παραλλήλισαν το κεντρικό πρόσωπο με αρχαίο Έλληνα Θεό, σχολίασαν τα μπλε μαλλιά του με την θάλασσα της Ελλάδας και τα φρούτα με το ελληνικό καλοκαίρι (Μαρίλια, Ιλάειρα, Αλεξάνδρα).
Από την περιήγησή μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φωτογραφίες και τα κείμενα με τον χαρταετό από τα πρώτα αναγνωστικά.
Συζητήσαμε για τα σχέδια μας την Καθαρά Δευτέρα, φτιάξαμε τους χαρταετούς μας και φύγαμε πολύ χαρούμενοι!!