Η έκτη συνάντηση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Έτσι, οι μικροί μας βιβλιοφάγοι διάβασαν το βιβλίο «Στο δάσος», το οποίο έγραψε και εικονογράφησε η Σοφία Ζαραμπούκα το 1975, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας και την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Θεωρείται διαμάντι της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας και είναι το αρτιότερο παιδικό βιβλίο, κειμενικά και εικονογραφικά, για τη δημοκρατία, τις σχέσεις εξουσίας και την κοινωνική οργάνωση.
Έχει απλή δομή στις ιστορίες, δίχως περίπλοκα γεγονότα που ταλαιπωρούν τη βραχεία, συνήθως, μνήμη των παιδιών, καλοφτιαγμένο, ρεαλιστικό, χωρίς στείρο διδακτισμό, με λιτό λεξιλόγιο και συγκεκριμένη πλοκή που στηρίζεται σε δύο – τρία γεγονότα και όχι σε καταιγισμό… μαγεύει, φωτίζει, αναδεικνύει τη σύντομη ιστορία δόμησης όλων των κοινωνιών.
Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τα Aνθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη και μιλήσαμε για το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Γαΐτης ήταν από τους πρώτους εικαστικούς που αντέδρασαν στο καθεστώς της δικτατορίας, ήδη, από το 1967 με τα έργα «Tiens» και «Η δολοφονία της ελευθερίας» όπου μια ομάδα στρατιωτών, με τη γνώριμη όψη που έχουν τα Ανθρωπάκια του, πυροβολούν ένα περιστέρι.
Τα Ανθρωπάκια του είναι πια διάσημα. Παθητικά, ακίνητα, αμίλητα. Μοναχικά, ίδια το ένα με το άλλο, στριμωγμένα σε ριγέ –ασπρόμαυρα συνήθως– κοστούμια, με στενές γραβάτες και καπέλα, σε απόλυτη υπακοή.
Αμέσως μετά δημιουργήσαμε τα δικά μας ριγέ Ανθρωπάκια…
Οι εκπαιδευτικοί του Ομίλου,
Σταυρούλα Ελευθεριάδου – Μαρία Ράπου