Στην 4η συνάντηση μας ταξιδέψαμε σε μια κωμόπολη της Ισπανίας.. τη Γκουέρνικα – Picasso
Ο γνωστός πίνακας του Picasso, παρατηρείται, αναλύεται, ζωγραφίζεται και ζωντανεύει από τα ίδια τα παιδιά ! Γνωρίζουμε τον πόλεμο μέσα από την φρίκη του και μας δίνεται η αφορμή να συζητήσουμε για την Ειρήνη!
Η εθνική μας εορτή (28η Οκτωβρίου) μας έδωσε μία καλή αφορμή για να ασχοληθούμε με ένα καταπληκτικό πίνακα που ζωγράφισε ο γνωστός ζωγράφος Picasso και είναι γνωστός με τον τίτλο: Guernica.
Ζωγραφίστηκε το 1937 και απεικονίζει την πόλη Γκουέρνικα της Ισπανίας η οποία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τρομερού εμφύλιου πολέμου.
«Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.)[1] περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937[2]. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων.
Στον βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά. Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι δύο κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα….
Με τα παιδιά παρατηρήσαμε προσεκτικά τον πίνακα και συζητήσαμε….
Γιατί ο ζωγράφος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου;
Θα ήταν διαφορετικό αν χρησιμοποιούσε χρώματα; Θα προσκαλούσε την ίδια ένταση στο θέμα του;
Πώς αισθάνεται κανείς κοιτώντας αυτόν τον πίνακα;
Γιατί ο Πικάσο δεν χρησιμοποίησε καθόλου αεροπλάνα, βόμβες και βομβαρδισμούς;
Ποιες μορφές βλέπουμε στον πίνακα και τι συμβολίζει η καθεμιά;
Γιατί διάλεξε να απεικονίσει έναν ταύρο, ένα πληγωμένο άλογο και τέσσερις γυναίκες που κρατούν τα νεκρά μωρά τους και θρηνούν σπαρακτικά;
Το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο και οι αναλύσεις τους καταπληκτικές! Σαν έμπειροι κριτικοί Τέχνης! Στη συνέχεια δόθηκαν οι μορφές μεμονωμένα και οι μαθητές σκέφτηκαν τι θα μπορούσε να λέει η καθεμιά. Παρακολουθήσαμε ακόμα το 3D βίντεο του πίνακα.
Τέλος, ζωγραφίσαμε ομαδικά την Γκουέρνικα με χρώματα για να σταματήσουμε τη φρίκη του πολέμου και να την παρουσιάσουμε με τη δική μας ματιά!
Στο επόμενο ταξίδι μας θα ασχοληθούμε με τον Ειρήνη…