Στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν video « Όχι στη βία. Γίνε φίλος. Όλοι μαζί για ένα χαρούμενο σχολείο». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης.
- Πώς να αντιδράσω σε περίπτωση εκφοβισμού;
- Τι μπορώ να κάνω σαν παρατηρητής;
- Τι κάνω όταν με εκφοβίζουν;
- Γιατί μερικά παιδιά εκφοβίζουν τα άλλα;
Η σχολική βία μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού υπονομεύοντας τις δημιουργικές του ικανότητες και τη διαδικασία μάθησης.
Τρόποι αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας.
- Καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μαθητών με έμφαση στην αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας.
- Συμμετοχή των μαθητών σε συνεργατικές δράσεις.
- Χρήση εναλλακτικών τεχνικών προσέγγισης των παιδιών, ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη ζωγραφική κλπ.
- Υιοθέτηση διδακτικών μεθόδων που προάγουν την πειθαρχία, τη συλλογικότητα , την αλληλεγγύη και το αίσθημα της δικαιοσύνης.
- Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης με την αναγνώριση και την επιβράβευ-ση των θετικών πλευρών των μαθητών, όπως είναι η σωστή διαγω-γή, η συμμετοχή στις δραστηριότητες του σχολείου κλπ.
- Συνεργασία / συμβουλευτική εποπτεία από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την υποστήριξη των παιδιών θυμά-των και των παιδιών δραστών.
- Συνεργασία σχολείου-γονέων για την από κοινού αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
Δραστηριότητες μαθητών:
- Οι μαθητές έγραψαν συνθήματα σε καρδούλες για την φιλία ,την ενσυναίσθηση , την αποδοχή, την συνεργασία και τη διαφορετικότητα.
- Η επόμενη δραστηριότητα αφορά στη δημιουργία αφίσας «Όχι στη βία. Γίνε φίλος. Όλοι μαζί για ένα χαρούμενο σχολείο». Η αφίσα αναρτήθηκε στο σχολείο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η δασκάλα της Γ΄ τάξης
Δημητρακούδα Κατερίνα