ΘΠ4: Λεξιλόγιο
ΘΕ4.1: Βασικό λεξιλόγιο, συνάψεις λέξεων και χρήση λεξικών
Το περιεχόμενο του γνωστικού αντικειμένου της γλώσσας στα νέα ΠΣ οργανώνεται γύρω από πέντε κεντρικούς άξονες οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως Θεματικά Πεδία(ΘΠ) και στο παρόν ΠΣ παρουσιάζονται ως εξής:
ΘΠ1: Προσληπτικές και παραγωγικές δεξιότητες, ΘΠ2: Κειμενικοί τύποι και Πολυτροπικότητα, ΘΠ3: Γραμματική περιγραφή, ΘΠ4: Λεξιλόγιο, ΘΠ5: Ανάγνωση βιβλίων/εκτεταμένων κειμένω. Ο περαιτέρω διαχωρισμός και εξειδίσκευση του περιεχομένου των ΘΠ σε ειδικότεςρες περιοχές ή Θεματικές Ενότητες (ΘΕ) παρέχει τη δυνατότητα ακριβέστερης αλλά και επαρκέστερης εξέτασης του υλικού, ενώ ταυτόχρονα, επιτρέπει τη συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου των ΘΠ με τη μορφή επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Η συγκεκριμένη διδακτική παρέμβαση αναφέρεται στο ΘΠ4: Λεξιλόγιο και πιο συγκεκριμένα στην ΘΕ4.1: Βασικό λεξιλόγιο, συνάψεις λέξεων και χρήση λεξικών. Τα προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα έχουν σχέση με: 1. Οι μαθητές να διευρύνουν του λεξιλόγιό τους, (παθητικό και ενεργητικό) με λιγότερο συχνές λέξεις ακολουθώντας ατομικές στρατηγικές μάθησης, 2. να δημιουργούν αποδεκτές λεξικές συνάψεις με κυριολεκτική και μεταφορική σημασία αξιοποιώντας την πολυσημία των λεξεων και 3. Να αξιοποιούν τα λεξικά: α) για την επαλήθευση των υποθέσεών τους για τις άγνωστες λέξεις ή φράσεις (προσληπτική χρήση) και β) για τη βελτίωση της παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου (παραγωγική χρήση) αναζητώντας συνώνυμες λέξεις.
Οι δραστηριότητες της διδακτικής παρέμβασης οργανώθηκαν σε δύο κύριους άξονες: α) Εφαρμογή της στρατηγικής κατανόησης των λέξεων από τα συμφραζόμενα και β) διαδοχική αντικατάσταση καθενός από τους δύο όρους λεξικών συνάψεων και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον βαθμό αποδοχής καθεμιάς από τις συνάψεις που κάθε φορά προκύπτουν.
Η παρέμβαση σχεδιάστηκε από τους εκπαιδευτικούς: 1. Καρολεμέα Αικατερίνη και 2. Μασλάρη Γεώργιο, υλοποιήθηκε ακολουθώντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας, έγινε χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού και ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων. Κατά την υλοποίηση της δράσης αυτής γινόταν αξιολόγηση των δραστηριοτήτων μέσα από παιγνιώδεις μορφές αξιολόγησης ενώ στο τέλος οι μαθητές έκαναν αυτοαξιολόγηση.
Τις επόμενες εβδομάδες στην ΣΤ΄ τάξη του σχολείου θα γίνει πιλοτική εφαρμογή διδακτικών παρεμβάσεων στο μάθημα της γλώσσας σχεδιασμένες από εκπαιδευτικούς άλλων Πειραματικών Σχολείων οι οποίοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ και στην πιλοτική εφαρμογή των ΠΣ.