…………………………………………………………………………………………………………………………….
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Γιατί τη «γιορτάζουμε» στις 7 Απριλίου
Η 7η Απριλίου αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για το βασικότερο της ανθρώπινης υπόσταση, καθώς εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στα σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν σύσσωμο τον πλανήτη. Αποτελεί την υπενθύμιση για όλους τους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο, πως το συγκεκριμένο αγαθό είναι το σημαντικότερο όλων και αποτελεί βασική προτεραιότητα η προάσπιση και η συνεχής αναβάθμισή του.
Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί ορόσημο για όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό, ειδικά σε μια περίοδο που αναδείχθηκε η σημαντικότητα της υγείας με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των δεινών που προκάλεσε.
Άλλωστε, η Covid-19 συνεχίζει να προβληματίζει μεγάλο μέρους του επιστημονικού κόσμου, παρά το γεγονός ότι εκείνος έκανε τεράστια βήματα μπροστά σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ανακάλυψη και χρήση του εμβολίου στον πληθυσμό και η αναχαίτιση της πανδημίας σε σημαντικό μέρος του πλανήτη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Τα «γενέθλια» του ΠΟΥ
Η 7η Απριλίου του 1948 είναι η ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα που αφορούν τον παράγοντα που εξετάζει και κρίνει τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων.
Ένα διαρκές αίτημα του ΠΟΥ τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια κοινότητα και ειδικά με αφορμή την πανδημία, είναι η επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες -ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Υγεία: Το πιο ζωτικής σημασίας ανθρώπινο δικαίωμα
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας επικεντρώνεται στην καθολική υγειονομική κάλυψη και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην πραγματοποίηση αυτής της κάλυψης.
Στο περσινό του μήνυμα για την ημέρα αυτή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε σημειώσει πως ο μισός πληθυσμός της Γης εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει τις βασικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη αφορά την αλλαγή αυτού και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα.
Άλλωστε, το να έχουν άπαντες πρόσβαση και με ισότιμα κριτήρια στις υπηρεσίας υγείας, παίζει κομβικό ρόλο στην οικοδόμηση υγιών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «δεν πρόκειται μόνο για τη βελτίωση των υπηρεσιών», αλλά «για πολιτικές και δράσεις σε πολλούς τομείς».
Άλλωστε, εκτός από αγαθό, η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Οι δεσμεύσεις στο να παραμείνει «ζωντανό» αυτό το δικαίωμα, είναι ζωτικής σημασίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι εδώ για να το υπενθυμίσει.
Η ανάρτηση του υπ. Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας:
7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Ο εορτασμός της επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Φέτος, το θέμα του εορτασμού είναι «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας» με στόχο να εφιστήσει την προσοχή σε ενέργειες που απαιτούνται για να παραμείνουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς, προάγοντας παράλληλα την έννοια της ευημερίας.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ (Λίρο Λίρο)Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απριλίου
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Παγκόσμια ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών 5 Μαϊου
Η 5η Μαΐου είναι η Παγκόσμια ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών και ιδιαίτερα η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε νοσηλευτές και μαίες και στην συμβολή τους στην ασφάλεια των ασθενών, μητέρων και παιδιών σε όλους τους χώρους παροχής υγείας. Η αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στην Υγιεινή των Χεριών αποτελεί μία συνεχή πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας αναγνωρίζοντας το μέτρο αυτό πρόληψης ως βασικό κριτήριο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα. Σε αυτά τα παθογόνα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV 2. Περισσότερο από ποτέ, η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί κομμάτι στης καθημερινότητάς όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και των πολιτών και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από το νέο κορωνοϊό.
Η Υγιεινή των Χεριών είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή μέθοδο και τεχνική ιδιαίτερα σε υγειονομικούς χώρους. Κάθε φορά που την εφαρμόζουμε προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την μετάδοση του νέου κορωνοϊού και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα νοσήσουν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πολύ σοβαρά. Σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης περιορισμού του ιού, αποτελεί την ασπίδα προστασίας για πολίτες, επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.
Ας υιοθετήσουμε την Υγιεινή των Χεριών στην καθημερινότητά μας μεταδίδοντας το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, σε μαθητές, γονείς και επαγγελματίες σε κάθε εργασιακό χώρο, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε την κοινωνία από την εξάπλωση του νέου ιού.
Μένουμε Ασφαλείς με Καθαρά Χέρια
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Πρόγραμμα ” ΧΟΠΑ ΗΡΩΕΣ 112 “
Το τμήμα Β3 της σχολικής μας μονάδας υπό την καθοδήγηση και ευθύνη της εκπαιδευτικού αυτού κας Σακίδη Άρτεμις, υλοποιεί και εκπροσωπεί το σχολείο μας σε ένα πραγματικό θαυμάσιο πρόγραμμα με τον τίτλο ” ΧΟΠΑ ΉΡΩΕΣ 112 “, το οποίο εφαρμόζεται από: Α. τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα εγκεφαλικά επεισόδια ( World Stroke Organization ), Β. το Schools for Health in Europe Foundation ( S.H.E ) και Γ. την UNESCO σε συνεργασία με την Angels Initiative.
Η πρωτοβουλία Αngels είναι ένα μη προωθητικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης που στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλον τον κόσμο.
ΣΤΟΧΟΣ: Αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου από μικρά παιδιά και η ανάγκη για άμεση δράση.
Η καμπάνια είναι μια δημιουργία του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η αποτίμηση της δράσης θα δημοσιευτεί προς το τέλος της σχολικής μας χρονιάς με δημιουργίες των παιδιών μας που και θα αποσταλούν στο THE FAST HEROES TEAM της καμπάνιας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Πρώτες Βοήθειες
Στις 9/5/2022 ημέρα Δευτέρα και από 18.00 έως 21.30 πραγματοποιήθηκε το webinar σεμινάριο με την απόλυτη συμμετοχή των εκπαιδευτικών μας στο πρόγραμμα SAVE KIDS – FIRST – RESPONDER – EDUCATION από το οποίο το σχολείο μας αποκόμισε πραγματικά χρήσιμες οδηγίες για πάρα πολλά περιστατικά που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και στο χώρο του σχολείου αλλά και στη ζωή μας γενικά. Παρουσιάστηκαν βίντεο από πραγματικά περιστατικά όπου παιδιά έσωσαν ζωές ενηλίκων, αδελφών αλλά και συμμαθητών, τα οποία είχαν εκπαιδευτεί, στόχος ο οποίος είναι και δικός μας και θα τον δρομολογήσουμε από τη νέα σχολική χρονιά με πρακτική εκπαίδευση των μαθητών μας στον χώρο του σχολείου.
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών
Από τις 9 Μαϊου 2022 μέχρι και 11 Μαϊου 2022 οι μαθητές των Δ΄, ΣΤ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν την 1η ΕΜΑΚ, κατόπιν αιτήματός μας, προκειμένου οι μαθητές μας να ενημερωθούν για την προστασία από αστικές και δασικές πυρκαγιές από ειδικούς εκπαιδευτές της υπηρεσίας. Περιηγούνται στους χώρους της 1ης ΕΜΑΚ , γνωρίζουν τη λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και των ομάδων αυτών, όπως επίσης και με τους σκύλους διασώστες που εκπαιδεύονται για την ανακάλυψη ανθρώπων που ΄κινδυνεύουν. Πολύ ενδιαφέρουσα δράση η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές μας που εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο που τους αναπτύχθηκε, εμπλάκησαν διαδραστικά στις ενέργειες διάσωσης. Ελπίζουμε του χρόνου μα επεκτείνουμε τη δράση μας και για τις άλλες τάξεις και σε άλλα πεδία προστασίας πάντα με την ευγενή συνεργασία της 1ης ΕΜΑΚ την οποία ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση της.
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Πρόγραμμα ” ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ “
Οι μικροί μας μαθητές της Α΄ τάξης μέσα από το δράση ” ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΡΟΔΕΣ “ , και με τη συνεργασία της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας Δ/νσης Δυτικής Αττικής κας Σταματοπούλου, υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ” ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ “ , μια θεματική ενότητα που εμπεριέχεται και στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Εμπνεύστηκαν μέσα από βιβλιοπαρουσιάσεις, έμαθαν κανόνες, σχεδίασαν δραστηριότητες για την ένταξη στο καθημερινό τους πρόγραμμα που αφορούν τη σωστή διατροφή που εξασφαλίζει την υγεία, ζωγράφισαν, δραματοποίησαν ρόλους. Στο τέλος αποχαιρέτησαν με θλίψη την αγαπημένη τους βαλίτσα αλλά έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά συνεχίζοντας το καταπληκτικό τους έργο!!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Πως μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός ανθρώπου που παθαίνει ανακοπή καρδιάς.
Πρώτες βοήθειες: Αυτά είναι τα συμπτώματα ανακοπής καρδιάς
Όλοι πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπο μας. Τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι απλά και αν δεν υπάρχει χρόνος για εκπαίδευση από ειδικούς μπορείτε να ενημερωθείτε με το παρακάτω κείμενο και βίντεο.
Ανακοπή καρδιάς ή καρδιακή ανακοπή ονομάζουμε την ξαφνική, απρόσμενη απώλεια της λειτουργίας της καρδιάς, της αναπνοής και του επιπέδου συνείδησης. Προκύπτει συνήθως λόγω διακοπής της νευρικής δραστηριότητας και της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Η άμεση καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί να βελτιώσει αισθητά τις πιθανότητες επιβίωσης.
- Αιφνίδια κατάρρευση
- Απουσία σφυγμού
- Απουσία αναπνοής
- Απώλεια συνείδησης
Μπορεί να προηγείται κόπωση, ζάλη, λιποθυμία, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αδυναμία, αίσθημα παλμών ή έμετοι. Συνήθως όμως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. Η ανακοπή της καρδιάς και η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Μέσα σε 4-6 λεπτά μπορεί να προκληθεί θάνατος ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Για τον λόγο αυτό, η άμεση κλήση για ιατρική βοήθεια ενώ συγχρόνως έχει ξεκινήσει η διαδικασία καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης με μαλάξεις – συμπιέσεις στο στήθος (100/λεπτό) και αναπνοές (κάθε 30 συμπιέσεις) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του πάσχοντος.
Αίτια ανακοπής καρδιάς
- Ανωμαλία καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία)
- Διαταραχή στο φλεβόκομβο που δημιουργεί τους ηλεκτρικούς παλμούς με αποτέλεσμα η καρδιά να πάλλεται πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.
- Κοιλιακή μαρμαρυγή (γρήγορη και ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία), η οποία προκαλεί την αδυναμία του καρδιακού μυ να προωθήσει το αίμα.
- Στεφανιαία νόσος
- Συγγενής καρδιοπάθεια
- Μυοκαρδιοπάθεια
- Βαλβιδική καρδιακή νόσος
Παράγοντες κινδύνου για ανακοπή καρδιάς
- Οικογενειακό ιστορικό
- Κάπνισμα
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Χοληστερόλη
- Παχυσαρκία
- Διαβήτης
- Καθιστική ζωή
- Αλκοόλ
- Ιστορικό καρδιακής ανακοπής
- Ηλικία (αύξηση κινδύνου μετά τα 45 για τους άνδρες και μετά τα 55 για τις γυναίκες). Οι άνδρες διατρέχουν τον τριπλάσιο κίνδυνο από τις γυναίκες
- Χρήση κοκαΐνης, αμφεταμινών
Το θύμα χάνει ξαφνικά τις αισθήσεις του, αποκτά «όψη νεκρού», δεν έχει σφυγμό (αφού δεν λειτουργεί η καρδιά) και δεν έχει αναπνοή (ή παρουσιάζει για λίγο αγωνιώδεις και επιπόλαιες αναπνευστικές κινήσεις). Ισως μια από τις κρισιμότερες καταστάσεις, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Πρόκειται κυριολεκτικά για κατάσταση ζωής και θανάτου. Ακόμα και σε ένα πλήρως οργανωμένο Νοσοκομείο «σημαίνει συναγερμός» για την αντιμετώπισή της.
Δείτε αν υπάρχει σφυγμός και αναπνοή!
Εάν δεν υπάρχει σφυγμός και αναπνοή…
Καλέστε άμεσα το 166 (ή ζητήστε από κάποιον άλλον να το κάνει για να μην χάσετε χρόνο) και αρχίστε την ανάνηψη αμέσως.
Είναι αλήθεια ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις, εμπειρία και νοσοσκομειακός εξοπλισμός για να προσφέρει κανείς ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση ανακοπής. Ωστόσο, η ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και να μην υπάρχει άμεσα γιατρός για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Αν το θύμα μείνει αβοήθητο για 5 λεπτά, ουσιαστικά έχει χάσει το «παιχνίδι με τη ζωή».
Γι΄αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, ακόμα κι αν δεν είναι γιατρός.
Πρώτες βοήθειες: Τα βήματα που ακολουθούμε σε περίπτωση ανακοπής καρδιάς
- ΒΗΜΑ 1 – Απελευθέρωση αεραγωγών
Σηκώστε προσεκτικά το κεφάλι προς τα πίσω. Έτσι θα περνά εύκολα ο αέρας, οταν κάνετε τεχνητές αναπνοές. Ταυτόχρονα βγάλτε τροφές, τεχνητές οδοντοστοιχίες (αν υπάρχουν).
- ΒΗΜΑ 2 – Τεχνητή αναπνοή
Δώστε το «φιλί της ζωής»! Κλείστε τη μύτη του θύματος και «φυσήξτε» δυνατά αέρα μέσα στο στόμα του.
- ΒΗΜΑ 3 – Καρδιακές μαλάξεις
Αρχίστε τις καρδιακές μαλάξεις. Τοποθετήστε τον άνθρωπο σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. πάτωμα-δρόμος) και πιέστε απότομα και δυνατά το στέρνο στη μέση του στήθους, ρίχνοντας όλο το βάρος του σώματός σας (όπως δείχνει η εικόνα).
5 μαλάξεις – 1 τεχνητή αναπνοή
Μην διακόψετε παρά μόνο αν εμφανιστεί σφυγμός ή μεταφερθεί το θύμα στο Νοσοκομείο. (Ελέγχετε μήπως επανήλθε ο σφυγμός διακόπτοντας τις μαλάξεις για ελάχιστο χρόνο). Στην ιδανική περίπτωση, θα υπάρχουν δύο άτομα, ένας για μαλάξεις και ένας για τεχνητή αναπνοή, που θα εναλλάσσονται.
…………………………………………………………………………………………………………………………….
Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών
Από την 1η Ιουνίου 2023 μέχρι και την 2η Ιουνίου 2023 οι μαθητές των Γ΄, και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν την 1η ΕΜΑΚ, κατόπιν αιτήματός μας, όπως είχαμε υποσχεθεί πέρσι για την επέκταση της δράση μας και για άλλες τάξεις, προκειμένου οι μαθητές μας να ενημερωθούν από ειδικά κλιμάκια για την πρόληψη, αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών, διαχείριση ΧΒΡΠ συμβάντων και τρόπους διάσωσης από πλημμύρες, σεισμούς και ατυχήματα. Ευχαριστούμε θερμά για άλλη μια φορά την 1η ΕΜΑΚ για την άμεση ανταπόκρισή της, παρά το πραγματικά επιφορτωμένο πρόγραμμά της!!!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………….
