Είμαστε παιδιά κι έχουμε δικαιώματα!

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση κι ευθύνη”, ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των παιδιών. Η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός της διαφορετικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δράσεων μας προκειμένου τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους.

Αρχικά, συζητήσαμε τί σημαίνει δικαίωμα και καταγράψαμε τις σκέψεις μας.

20220303 135054

Θελήσαμε να αντιληφθούμε τη μοναδικότητα μας κι έτσι δημιουργήσαμε το παζλ της τάξης μας. Φτιάξαμε το δικό μας κομμάτι παζλ, το οποίο ενώθηκε με όλα υπόλοιπα μοναδικά κομμάτια θέτοντας στο επίκεντρο τη διαφορετικότητα και την ομαδικότητα.

20220303 135028 2

Διαβάσαμε το βιβλίο του Ντέιβιντ Μακ Κι “Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας” για να κατανοήσουμε την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη της φιλίας.

07832

Έπειτα, δημιουργήσαμε τους δικούς μας διαφορετικούς ελέφαντες!

.jpg

Τα ομαδικά παιχνίδια μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την αξία της συνεργασίας! Έτσι, έπρεπε να μεταφερουμε ένα μπαλόνι χωρίς να πέσει στο πάτωμα και χωρίς να το ακουμπάμε με τα χέρια μας. Πρώτα, το προσπαθήσαμε ανά δύο…

1

…κι έπειτα ανά τρεις!

2

Τα καταφέραμε και χαρήκαμε πολύ!

Η φιλία είναι πολύ σημαντική για την τάξη μας! Έτσι, ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας φίλο, το συναίσθημα που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε μαζί του και δύο πράγματα που θα θέλαμε να του χαρίσουμε. Ενώσαμε τα κομμάτια και δημιουργήσαμε τον χαρταετό της φιλίας!

20220303 135022

Στη συνέχεια, θελήσαμε να πετάξουμε τους χρωματιστούς χαρταετούς της φιλίας μας στον ουρανό της αγάπης και της ελπίδας!

20220303 135042

Το όμορφο παιδικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Αν όλα τα παιδιά της γης” μας ώθησε να πιαστούμε χέρι-χέρι, να στήσουμε χορό, να τραγουδήσουμε και να ζωγραφίσουμε.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου.  Έχουμε  δικαίωμα να εκφράζουμε ό,τι νιώθουμε. Συζητήσαμε τα συναισθήματα μας και τις καταστάσεις που μας τα προκαλούν κι έπειτα ψηφίσαμε ποια μας αρέσουν και ποια όχι. Δημιουργήσαμε τον δικό μας κήπο των συναισθημάτων.

Collage 2022 03 31 01 16 02

Είμαστε παιδιά κι έχουμε δικαιώματα! Φτιάξαμε την αφίσα μας…

20220309 120238

… και το Λεξικό των δικαιωμάτων!

Collage 2022 03 31 01 32 01

Έχουμε δικαίωμα να πηγαίνουμε σχολείο κι έτσι φανταστήκαμε και δημιουργήσαμε το νηπιαγωγείο των ονείρων μας. Ένα πολύχρωμο νηπιαγωγείο με μπαλόνια, όμορφα παιχνίδια και πολλά γέλια…

νηπιαγωγείο

Συμμετοχή στον 5ο πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με τίτλο Bravo Schools «Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο»

 

λήψης

O συγκεκριμένος διαγωνισμός Bravo Schools (www.bravoschools.gr) εντάσσεται στην πρωτοβουλία “in action for a better world-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο” υλοποιείται σε συνεργασία με το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου (World’s Largest Lesson –
αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης από τον ΟΗΕ), την UNICEF και την UNESCO σε διεθνές επίπεδο και στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στα πλαίσια της εφαρμογής των εργαστηρίων δεξιοτήτων, ασχοληθήκαμε στη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον” αρχικά με τον κύκλο του νερού και το ταξίδι της σταγόνας και στη συνέχεια με τη μόλυνση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Τα παιδιά θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα, δημιουργώντας το σύνθημα “Αγαπάμε τη θάλασσα και φροντίζουμε το περιβάλλον”. Με τις ζωγραφιές τους αποτύπωσαν τις σκέψεις τους γι’ αυτά που δε θα ήθελαν να συμβαίνουν αλλά και για όσα ελπίζουν να συμβούν στο μέλλον. Η συγκεκριμένη δράση συνδέεται με τον 14ο στόχο που αφορά στη “ζωή στο νερό”, με στόχο τη σημαντική μείωση όλων των μορφών θαλάσσιας ρύπανσης και τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό με τη δημιουργία αφίσας.

 

IMG 20220215 080227

Θα διακριθούν οι συμμετοχές που θα συμβάλουν περισσότερο στη διάχυση των μηνυμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανά παγκόσμιο στόχο, ενώ οι καλύτερες τρεις συμμετοχές για κάθε κατηγορία συμμετοχής θα αναδειχθούν και θα λάβουν ως βραβείο ψηφιακό εξοπλισμό. Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία θα λάβουν ένα αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής & βεβαίωση Πρεσβευτή των 17 Παγκόσμιων Στόχων.