Η Ψυχολόγος του σχολείου συμβουλεύει

Η ψυχολόγος του σχολείου μας κα Μαρία Μπαρμπαδήμου  γράφει για τους γονείς

Αγαπητοί γονείς!

Μέσα από τα κείμενα τα οποία θα αναρτούνται στην σελίδα σας γίνετε μια προσπάθεια επικοινωνίας αυτές τις δύσκολες μέρες όπου έχει αλλάξει η ρουτίνα και η καθημερινότητα μας. Η κύρια στοχοθεσία άλλωστε της πρόσληψης ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη σε σχέση με την πανδημική κρίση. Φυσικά, ότι άλλα ζητήματα προκύπτουν στην σχολική πραγματικότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, θα υπάρξει και η αντίστοιχη διαχείριση. 

Στη σελίδα Γονείς υπάρχουν δύο άρθρα για σας

1 Κρίση είναι θα περάσει 

2 Ο ρόλος των γονέων μέσα στις διαδικτυακές τάξεις 

καλή σας ανάγνωση

 

 

Πως φάγαμε ένα Ουράνιο τόξο!

Διατροφή και υγεία

Στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης και θέτοντας σαν στόχο να διερευνήσουμε ένα θέμα που να αφορά όλους και που και οι γονείς να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν τις γνώσεις και το ενδιαφέρον τους, διαλέξαμε να μιλήσουμε για τον ρόλο της τροφής στη ζωή μας.

Ξεκινήσαμε την διερεύνηση των γνώσεων των παιδιών ζητώντας να μας φωτογραφίσουν φρούτα στο σπίτι, στην λαϊκή, στο Σούπερ Μάρκετ ή όπου αλλού βρουν.

Στη συνέχεια ακούσαμε και διαβάσαμε διάφορα κείμενα, τραγούδια και παραμύθια για την διατροφή

Πως να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο

Ο Πρίγκιπας Λεμόνης

Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη

ΝΤΟ ΡΕ ΜΙ

Μιλήσαμε για τις νεκρές φύσεις με αφορμή τον πίνακα του Πώλ Σεζαν “Μήλα και Πορτοκάλια” και φτιάξαμε ιστορίες βάζοντας τον εαυτό μας μέσα στον πίνακα που μας άρεσε

Δείτε το στο slideshare.net

Μερικά από τα βιβλία μας. Κρίμα που δεν έχουμε χώρο για όλα

Στη συνέχεια γίναμε εξερευνητές και ανακαλύψαμε ομάδες τροφίμων όπως αυτές χωρίζονται στην Διατροφική πυραμίδα και ζωγραφίσαμε το παραμύθι μας, τα αγαπημένα μας φαγητά και ότι άλλο ήθελε ο καθένας μας. Κρίμα που δεν χωράνε όλες οι υπέροχες ζωγραφιές μας.

Τέλος παίξαμε διάφορα παιχνίδια  αντιστοίχισης, ταξινόμησης και αρίθμησης και δημιουργήσαμε με φρούτα

Φρούτα και λαχανικά  Ξεχώρισε τα φρούτα από τα λαχανικά

Τρώγοντας το ουράνιο τόξο Ταξινόμησε τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους

Φρούτα και αριθμοί‘Ένωσε τα φρούτα με το σωστό αριθμό

Διατροφική πυραμίδα Τοποθέτησε τα τρόφιμα στο σωστό ράφι 

Έτσι με τις ιδέες  των εκπαιδευτικών και  με την βοήθεια των γονιών το πρώτο μας εξ΄αποστάσεως σχέδιο εργασίας  τελείωσε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι καταφέραμε να το κάνουμε διασκεδαστικό, συμμετοχικό και περιπετειώδες παρά τις δυσκολίες της απόστασης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τις δασκάλες Δήμητρα, Φένεια και Χριστίνα σε γονείς και παιδιά και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας!!!!

Η Πρώτη μας εκδήλωση από το σπίτι!!!

20 Νοεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου καθώς γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του παιδιού. Η ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί για να μας θυμίζει πως τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι απαραίτητο                    ν’ απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα που τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις αρχές για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού, τα παιδιά μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρακολούθησαν μια σχετική παρουσίαση για τα δικαιώματα των παιδιών  και συζήτησαν για τα δικαιώματα τους. Το υλικό βρίσκεται αναρτημένο στο Εκπαιδευτικό Ιστότοπο “Πλαστελίνη”

Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια ταινία κινουμένων σχεδίων για τα παιδιά του πολέμου. Η ταινία έχει προβλήθηκε σε πάνω από 240 φεστιβάλ ταινιών σε 52 διαφορετικές χώρες και κέρδισε 44 βραβεία παγκοσμίως. Τίτλος   The box   (το κουτί).

Στη συνέχεια άκουσαν το τραγούδι “Γιατί είμαστε οικογένεια” Το τραγούδι προέκυψε από    ένα εργαστήριο στιχουργικής που στήθηκε από τον από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων σε συνεργασία με το Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με στόχο τα παιδιά να μάθουν για τα δικαιώματα τους. Την ενορχήστρωση έκαναν (και έπαιξαν) ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Γιώργος Κατσάνος και την ηχοληψία έκανε ο Δημήτρης Δημητριάδης. Τις ζωγραφιές που θα δείτε στα εξώφυλλα και στα βίντεο έφτιαξε η Ίρις Σαμαρτζή.” 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι στίχοι όλων των τραγουδιών έχουν μεταφραστεί στα ΠερσικάΑλβανικάΙσπανικάΑραβικάΦιλιππινέζικαΙταλικά & Γερμανικά.

ακούστε το 

Τα παιδιά στη συνέχεια δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλιαράκια με τα δικαιώματα τους και με τη βοήθεια των γονέων τα ανάρτησαν στο padlet που δημιουργήσαμε ειδικά γι αυτό το σκοπό