Μήνας: Μάιος 2023
Συγγραφή ομαδικού παραμυθιού από τη Δ1 τάξη
Οι μαθητές της Δ1 τάξης του 106ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κατά το τρίτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2022-2023 δημιούργησαν το ομαδικό παραμύθι με τίτλο: «Οι περιπέτειες στη μαγική χώρα». Αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν στο πλαίσιο Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Να πώς έγινε: η κ. Γεωργία Αγγελή, αφηγήτρια παραμυθιών – ραδιοφωνική παραγωγός, που συνεργάστηκε μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, έφερε στην τάξη 4 κουτιά με καρτέλες. Τα παιδιά επέλεξαν τυχαία ένα ουσιαστικό, ένα επίθετο, ένα ρήμα, καθώς και την εικόνα ενός ήρωα. Κατόπιν επιχείρησαν να τα συνδέσουν δημιουργώντας με τη φαντασία τους προτάσεις, περιόδους, ή παραγράφους ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Δεδομένου ότι μερικοί μαθητές είχαν άγνωστες λέξεις, τους δόθηκε η ευκαιρία να ανατρέξουν σε λεξικά αναζητώντας τις σημασίες τους. Η κ. Αγγελή επιμελήθηκε τα γραπτά των μαθητών, ενώνοντάς τα σε ενιαίο κείμενο, το οποίο ανάγνωσε ενώπιον της τάξης. Στη συνέχεια τα παιδιά εικονογράφησαν τα δικά τους παραμυθικά στιγμιότυπα και επέλεξαν με ψηφοφορία τον τίτλο του παραμυθιού. Η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Μαυρογονάτου, μας προέτρεψε στη δημιουργία αντιτύπων, τα οποία διανεμήθηκαν σε κάθε μαθητή και κατατέθηκαν στη σχολική βιβλιοθήκη. Όλοι μαζί επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα…
Η δασκάλα της τάξης
Αναστασία Ν. Μαργέτη
Επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο – Άλσος Στρατού Γουδή
Τη Δευτέρα 15 Μαΐου το Σχολείο μας πραγματοποίησε την ετήσια εκπαιδευτική του επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο, στο Άλσος Στρατού, Γουδή. Οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα ιππασία, που τους ενθουσίασε!
Αφήγηση παραμυθιών στο σχολείο μας
Η κ. Γεωργία Αγγελή, αφηγήτρια παραμυθιών – ραδιοφωνική παραγωγός, επισκέφθηκε το σχολείο μας σε εθελοντική βάση από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2023. Στον χώρο της βιβλιοθήκης αφηγήθηκε λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια, καθώς και έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διασκευασμένα για παιδιά, στους μαθητές τριών τμημάτων του σχολείου (Δ1, Δ2, Γ2). Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της αφήγησης. Σε επόμενη φάση οι μαθητές ζωγράφιζαν ό,τι τους έκανε εντύπωση από τα παραμύθια που είχαν ακούσει και έβαζαν τίτλο στη ζωγραφιά τους. Ευχαριστούμε την κ. Αγγελή για τη φιλική της διάθεση, την προθυμία της αλλά κυρίως τη ζωντάνια των παραμυθικών της αφηγήσεων, οι οποίες έφεραν όλους εμάς πιο κοντά στην ευωδία της λαϊκής μας παράδοσης.
Η δασκάλα της Δ1 τάξης
Αναστασία Ν. Μαργέτη