Το σχολικό έτος 2014-15 με τους μαθητές της Γ2 τάξης του 106ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών αποφασίσαμε να μεταμορφωθούμε σε μικρούς βιβλιοφάγους εξορμώντας στης σχολικής βιβλιοθήκης … το υπόγειο. Από εκεί δανειζόμασταν βιβλία που μας ταξίδευαν σε σταθερή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα αλλά και την περίοδο του προγράμματος ‘Βιβλία σε ρόδες’ εκπονήσαμε συγκεκριμένες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Έτσι μάθαμε ποια είναι τα βιβλιογραφικά στοιχεία ενός βιβλίου και δημιουργήσαμε τις δικές μας αναγνωστικές προσδοκίες από τον τίτλο, τα στοιχεία στο οπισθόφυλλο, τις εικόνες, τα περιεχόμενα του βιβλίου. Αφού το διαβάζαμε, γράφαμε λίγα λόγια για το θέμα και κατόπιν τι μας είχε εντυπωσιάσει και γιατί. Επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες μας ή ο συγγραφέας είχε ασχοληθεί με άλλο ζήτημα; Μήπως γνωρίζουμε και κάποιο άλλο βιβλίο με το ίδιο ή παρόμοιο θέμα; Επειδή μας αρέσουν τα καλλιτεχνικά, ζωγραφίζαμε ό,τι μας είχε κάνει εντύπωση από το βιβλίο που διαβάσαμε και βάζαμε έναν δικό μας τίτλο στη ζωγραφιά μας. Μετά την ανάγνωση οι εργασίες μας παρουσιάζονταν ενώπιον όλων στο χώρο της βιβλιοθήκης έτσι, ώστε και άλλοι συμμαθητές που μπορεί να ενδιαφέρονταν για το ίδιο θέμα να παρακινηθούν να το διαβάσουν. Οι εργασίες αυτές μαζί με τις ζωγραφιές μας αναρτήθηκαν στο ταμπλώ βιβλιοπαρουσιάσεων της βιβλιοθήκης.
Επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα Συναισθηματικό Καλειδοσκόπιο, τα βιβλία που επιλέγαμε ήταν, κυρίως, λογοτεχνικού περιεχομένου. Επίσης, εφόσον ασχοληθήκαμε με ποιήματα στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, αξίζει να σημειωθεί πως αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις ποιητικές συλλογές της βιβλιοθήκης. Ορισμένοι τίτλοι μάλιστα έγιναν περιζήτητοι!!
Ως γνήσιοι βιβλιοφάγοι ανακαλύψαμε κρυμμένο ανάμεσα στα άλλα βιβλία της βιβλιοθήκης κάποιο λεύκωμα παλιότερων μαθητών του σχολείου που περιείχε χριστουγεννιάτικες διηγήσεις, τις οποίες οι ίδιοι είχαν συγγράψει και εικονογραφήσει. Αυτό μας παρώθησε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήσαμε τις δικές μας χριστουγεννιάτικες ιστορίες με έμφαση στα συναισθήματα των ηρώων τους, τις οποίες, αφού εικονογραφήσαμε, παρουσιάσαμε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της τάξης. Έπειτα τις συγκεντρώσαμε σε λεύκωμα και με ψηφοφορία επιλέξαμε τον τίτλο ‘Χριστουγεννιάτικο βιβλίο’. Κατόπιν το καταθέσαμε στη βιβλιοθήκη του Σχολείου μας. Μπορεί να το βρουν και άλλοι μετά από μας και ίσως να τους εμπνεύσει να κάνουν κάτι ανάλογο.
Καθώς περνούσε ο καιρός κάναμε και τη μεγαλύτερή μας ανακάλυψη: το υπόγειο της βιβλιοθήκης έβγαζε ένα δικό του, αλλιώτικο φως! Γι’ αυτό κι εμείς θέλαμε να κατεβαίνουμε όλο και πιο συχνά εκεί. Κάναμε ομαδικές έρευνες σε άλλα βιβλία για το περιβάλλον και τα ζώα και παρουσιάζαμε τα αποτελέσματά τους στις υπόλοιπες ομάδες, που μας καταχειροκροτούσαν. Κάποιες φορές κατεβαίναμε απλώς για να ζωγραφίσουμε. Όπως και να ’χει, κάθε φορά το διασκεδάζαμε κι έτσι στο τέλος αυτής της πορείας αποφασίσαμε πως θα συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές να επισκεπτόμαστε το υπόγειο και να … παίρνουμε λίγο από το φως του!
Με κάποια από τα κατορθώματά μας που βλέπετε εδώ, ελπίζουμε να διασκεδάσετε κι εσείς όσο κι εμείς.
Αναστασία Ν. Μαργέτη