diagram_gps.jpgΤο GPS παγκοσμίως ζει τη μεγάλη επανάστασή του αφού όχι μόνο καθιερώθηκε στα αυτοκίνητα, αλλά κάνει τώρα τη μεγάλη επέλαση στα κινητά τηλέφωνα. Δεν χρησιμοποιείται πια μόνο ως ένα σύστημα εντοπισμού των οδών αλλά δημιουργεί νέες δυνατότητες που καθιστούν τη χρησιμότητά του σχεδόν παρόμοια με αυτή του κινητού. Στην πόλη μας, όμως, περισσότερο χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές: ταξιτζήδες, μεταφορείς και όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με ρόδες και διαδρομές. Όχι όμως χωρίς προβλήματα. Ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός που παρά τη διαρκή μείωση συνεχίζει να υφίσταται είναι ένα από αυτά. Ο Γεράσιμος Χαραλαμπόπουλος είναι τριάντα τέσσερα χρόνια οδηγός ταξί. «Το έβαλα το μαραφέτι, αλλά δεν ξέρω να το χρησιμοποιώ. Τους δρόμους συνεχίζω και τους βλέπω με το χάρτη» θα μας πει. Και να μάθει ο κ. Χαραλαμπόπουλος να το χειρίζεται θα του παρουσιαστούν και άλλα κωλύματα. Η κακή ρυμοτομία της πόλης, τα πολλά ονόματα που μπορεί να έχει ένας δρόμος καθώς και η λάθος ονοματοδοσία που μπορεί να υπάρχει στους δρόμους, αφού είναι «δημαρχικό συνήθειο» να αλλάζουν ονόματα ανάλογα με την ιδεολογική και κομματική προίκα κάθε τοπικού άρχοντα. Έτσι είναι συχνό φαινόμενο το μηχάνημα να σου λέει να στρίψεις δεξιά, ενώ δεν υπάρχει δρόμος, να σε πηγαίνει σε μια άλλη Γεωργίου Παπανδρέου από τις 4 που μπορεί να υπάρχουν σε μια περιοχή ή να μη βρίσκει την οδό Πανεπιστημίου γιατί την έχει ως Ελευθερίου Βενιζέλου. Για να διορθώσετε τους χάρτες, ανατρέξτε ή στο κατάστημα που αγοράσατε το GPS ή μπείτε σε σχετικά sites στο Ίντερνετ και κατεβάστε τους ανανεωμένους (π.χ. www.navimania.gr).

 

 

Στο navimania.gr, εκτός από την κριτική των περίπου 30 GPS που κυκλοφορούν αυτόνομα στην αγορά αλλά και αυτών που μπαίνουν στα κινητά που έχουν 3G τεχνολογία, βρήκαμε και μια δυνατότητα που δεν δίνει ο κατασκευαστής: ένα χάρτη που σου δείχνει πώς μπορείς να κινηθείς στην Αθήνα όταν είναι σε ισχύ ο δακτύλιος. Αυτή είναι μια από τις πολλές υπηρεσίες που μπορεί να σου προσφέρει ένα GPS στην πρωτεύουσα. Κανονικά, οι προδιαγραφές του μπορούν να σου προσφέρουν πολλά παραπάνω. Πότε όμως θα γίνει αυτό; Όταν πιθανότατα η πόλη, οι επιχειρήσεις της και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφασίσουν να αναβαθμιστούν τεχνολογικά. Για να καταλάβετε, όμως, τι εννοούμε με τα πολλά παραπάνω, σας αναφέρουμε τα παρακάτω ενδεικτικά:

Δεν το συνιστούμε αλλά με το GPS μπορείτε να έχετε καταγεγραμμένες όλες τις κάμερες, τα μπλόκα και τα φανάρια που αργούν και να μπορείτε να τρέξετε σαν το δαίμονα, αποφεύγοντας την Τροχαία.

Εάν κινείστε με μέσο μεταφοράς και έχετε το GPS στην τσέπη σας, μπορεί να το χρησιμοποιήσετε είτε ως ξυπνητήρι είτε ως υπενθύμιση μόλις φτάσετε στη στάση που θέλετε να κατεβείτε.

Ψωνίστε φθηνότερα. Σκανάρετε το bar code του προϊόντος που θέλετε και αυτόματα το GPS σάς δείχνει πού θα το βρείτε φθηνότερα στην περιοχή που βρίσκεστε.

Καλέστε ταξί. Με ένα απλό κλικ το ταξί έρχεται αμέσως στο σημείο που το καλέσατε. Επίσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αστυνομία ή τις πρώτες βοήθειες.

Χρησιμοποιείστε το ως οδηγό πόλης. GPS LifΟ δηλαδή. Βρείτε από το κοντινότερο σινεμά και τι παίζει μέχρι το εφημερεύον νοσοκομείο και φαρμακείο. Διαβάστε το ζώδιό σας, κάντε εντύπωση στην κοπέλα σας λέγοντάς της ποιος αστερισμός είναι πάνω από το κεφάλι σας. Και στην ανάγκη το GPS είναι δίπλα σου, εντοπίζοντας την κοντινότερη δημόσια τουαλέτα.

Δικτυωθείτε κοινωνικά. Τσεκάρετε πού είναι οι φίλοι σας και μιλήστε μαζί τους κατά τη διάρκεια του περίπατου.

LIFO

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων