haydenwhite.jpgΟ Hayden White είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Κρουζ, και καθηγητής της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Βρίσκεται στη χώρα μας καθώς συμμετέχει στο συνέδριο του περιοδικού Ιστορείν.

Με το κείμενο του για το «πρακτικό παρελθόν» ο Γουάιτ εισάγει έναν επίκαιρο προβληματισμό αναφορικά με τους τρόπους θέασης του παρελθόντος, εστιάζοντας και πάλι την προσοχή μας στην ιστορική γραφή και την αφηγηματικότητά της. Επιχειρώντας να μελετήσει τη συγκρότηση της ακαδημαϊκής ιστορίας, του ιστορικού λόγου και τη σχέση της με τη λογοτεχνία στέκεται ιδιαίτερα στη διάκριση του παρελθόντος σε «ιστορικό» (αντικείμενο επιστημονικής μελέτης) και σε «πρακτικό», χώρο εμπειρίας και αναφοράς όλων των ανθρώπων.

Χάρη στο διαδίκτυο μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία διάλεξη του καθηγητή με θέμα: The Future of Utopia in History: Literary and Cultural Modernism

Η βιβλιογραφία του από την Εύα Ντομάνσκα.

Η Εύα Ντομάνσκα είναι καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστορίας και της Ιστορίας της ιστοριογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz, στο Πόζναν της Πολωνίας. Με το προκλητικό κείμενό της η Εύα Ντομάνσκα θέτει ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά συνολικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες: τη σκέψη εγκατάλειψης του ανθρωποκεντρισμού, τη μετατροπή σε αντικείμενο έρευνας των νέων υποκειμενικοτήτων που ο 21ος αιώνας ανέδειξε. Διαβάστε το άρθρο της “Ξεπερνώντας τον ανθρωποκεντρισμό στις ιστορικές σπουδές”

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων