Κριτική της ΠΕΣΣ στο Σχέδιο ΠΔ για την Αξιολόγηση

Πληροφορίες
:
Δ.Σ.
Διεύθυνση
:
Ξενοφώντος 15Α
T.K.
:
105 57 Αθήνα
Τηλέφωνο
:
210.3229120
Τηλεομοιότυπο
:
210.3229120
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
:
pess@pess.gr και grampess@yahoo.gr
Δικτυακός τόπος
:
http://www.pess.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚ0 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΠΕ04
6944781897
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΠΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΕ70
6976809185
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕ03
6944225845
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕ70
6937357427
ΤΑΜΙΑΣ
ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΠΕ16
6972718293
ΜΕΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕ70
6946338678
ΚΑΖΕΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΕ70
6944561661
ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΕ01
6979469080
ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ
ΠΕ70
6973227078
ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΕ70
6948604332
ΣΑΛΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΕ70
6937303054
Αθήνα, 12/02/ 2013
Αριθμός πρωτοκόλλου: 7
Προς:
ΥΠΑΙΘΠΑ
Κοινοποίηση:
– ΟΛΜΕ
– ΔΟΕ
– Σχολικούς Συμβούλους
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΣΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Σχετικά με το Σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση, η ΠΕΣΣ εκφράζει την απογοήτευ-σή της διότι το ΥΠΑΙΘΠΑ δεν συμπεριέλαβε στους αποδέκτες προς διαβούλευση το συλλογικό όργανο των Σχολικών Συμβούλων, των στελεχών εκείνων που αποτελούν σημαντικό παράγοντα του σχεδιαζόμενου αξιολογικού συστήματος και διαθέτουν την κατά τεκμήριο σχετική τεχνογνωσία στην τόπο μας.
Παρά ταύτα η ΠΕΣΣ, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι τόσο στα μέλη της όσο και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, αφού με-λέτησε λεπτομερώς το σχέδιο Π.Δ. και αξιολόγησε σχετικές εισηγήσεις των Περιφε-ρειακών της Τμημάτων καθώς επίσης προτάσεις μεμονωμένων μελών της και άλλων εκπαιδευτικών, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
Το σχέδιο ΠΔ δεν κινείται στο πλαίσιο αρχών που η ΠΕΣΣ είχε δημοσιοποιήσει και αποστείλει στο ΥΠΑΙΘΠΑ, ενώ η εφαρμογή του αναδεικνύει ως κυρίαρχη την γραφειοκρατική – διοικητική διάσταση των στελεχών εκπαίδευσης και υποβαθμίζει τον καθοδηγητικό, επιμορφωτικό και παιδαγωγικό – επιστημονικό ρόλο των Σχολι-κών Συμβούλων.
Το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ κρίνεται πρόχειρο, περιέχει αποσπασματικές, ακό-μη και άδικες διατάξεις, χαρακτηρίζεται από ουσιώδεις ελλείψεις και ασάφειες και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ένα σύνθετο, εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέ-μα, όπως είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, ώστε και μέσω αυτής να επι-διωχθεί η βελτίωση της Εκπαίδευσης.
Εφόσον οι αξιολογικές διαδικασίες στο χώρο της Εκπαίδευσης δεν αποδεσμεύ-ονται από τις διατάξεις του Ν.4024/2011 και κυρίως από τις διατάξεις περί ποσο-στώσεων κατά τις προαγωγές, η εφαρμογή του ΠΔ θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο για ου-σιαστικούς και λειτουργικούς λόγους, τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε λε-πτομερώς, αν και εφόσον κληθούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ.
Το σχέδιο ΠΔ δεν έλαβε υπόψη του θετικές προτάσεις του πορίσματος της Ε-πιστημονικής Επιτροπής, την οποία το ίδιο το ΥΠΑΙΘΠΑ είχε συστήσει, κινείται δε περισσότερο σε διοικητικό άξονα και λιγότερο σε εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο Π.Δ δεν υπάρχει ούτε μια απλή αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης της αξιολόγησης με ένα σταθερό και διευρυμένο σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό βελ-τίωσης τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Ούτε επίσης υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολό-γησης, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση του συστήματος αξιολόγησης (μετααξιολό-γηση), αξιολόγηση δομών, πολιτικών, Προγραμμάτων Σπουδών, Διδακτικών βιβλίων.
Ανάμεσα στις πολλές αδυναμίες του σχεδίου Π.Δ. επισημαίνουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες:
 Το ΠΔ περιλαμβάνει μη έγκυρα αξιολογικά σχήματα, όπου στελέχη αξιολογούνται για ανύπαρκτο ή δευτερεύοντα αλλά όχι για κύριο ρόλο ή περιγράφεται αξιολόγηση χωρίς λογική σχέση αξιολογητή-αξιολογούμενου. Για παράδειγμα:
1. Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων προβλέπεται να αξιολογούνται από τους Σχολικούς Συμβούλους για διδακτικά καθήκοντα και όχι για τον παι-δαγωγικό καθοδηγητικό τους ρόλο στη σχολική μονάδα.
2. Αποδίδεται αξιολογικός ρόλος σε διοικητικά αναρμοδίους (π.χ. υπευθύ-νους ΕΚΦΕ ως προς τους συνεργάτες του ΕΚΦΕ).
3. Προβλέπεται αξιολογικό σχήμα, στο οποίο δεν υπάρχει άμεση υπηρεσιακή σχέση αξιολογητή-αξιολογούμενου, με τον αξιολογητή να μη γνωρίζει καν τον αξιολογούμενο (π.χ. οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων ή προϊ-
στάμενοι ΣΣΝ, αντί να αξιολογούνται σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από Σχολικό Σύμβουλο και το Διευθυντή Διεύθυνσης, προβλέπεται να αξι-ολογούνται σε επίπεδο Περιφέρειας από τον Προϊστάμενο ΕΠΚ).
4. Τα στελέχη των ΠΕΚ, της Γ΄θμιας Εκπαίδευσης αξιολογούνται από Περιφε-ρειακούς Διευθυντές της Α΄θμιας ή Β΄θμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι δύο φορές !
 Η περιγραφική κλίμακα αξιολόγησης συγκεκριμένων κριτηρίων είναι ασύμ-βατη με την πραγματικότητα, το ουσιαστικό έργο και τις δυνατότητες των εκπαιδευ-τικών. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αναφέρονται στον τομέα της επιστημονι-κής επάρκειας και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, είναι τουλάχιστον υπερβολικές και έξω από την τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Επίσης, δεν είναι δυνατό σε κάθε αξιολογική περίοδο να μηδενίζονται προϋπάρχοντα προσόντα και να απαιτούνται επιπρόσθετα.
 Οι εσχάρες αποτύπωσης που οφείλουν να συνοδεύσουν το ΠΔ και που θα καθιστούν σαφέστερη και ανάγλυφη την αξιολογική διαδικασία, περιέργως πώς, δεν δημοσιοποιούνται.
 Υπάρχουν ασαφείς διατυπώσεις, οι οποίες πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες. Για παράδειγμα, η αναφορά ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι επαρκείς εφόσον κατέχουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο τυπικά και επιστη-μονικά προσόντα για τον διορισμό εκπαιδευτικού της ειδικότητάς τους» ίσως θεωρη-θεί ότι δεν καλύπτει εκπαιδευτικούς που διορίσθηκαν νομίμως υπό διαφορετικές προϋποθέσεις από εκείνες που σήμερα ισχύουν.
 Υπάρχουν διατάξεις που είναι πρόχειρα διατυπωμένες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε χαρακτηρισμό «ελλιπούς» μεγάλο αριθμό εκπαιδευ-τικών, ιδιαίτερα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου το πλήθος των διδακτικών μεθοδολογιών τις οποίες καλεί το Σχέδιο ΠΔ να υλοποιούν υποχρεωτικά οι εκπαι-δευτικοί στις τάξεις, ώστε να χαρακτηριστούν «πολύ καλοί» και «εξαιρετικοί», είναι αδύνατο και όλως αναποτελεσματικό να εφαρμοστούν.
 Δημιουργούνται ανισότητες τόσο εις βάρος εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε περισσότερα από ένα σχολεία, προβλέποντας αξιολόγηση από αντίστοιχο αριθμό αξιολογητών, όσο και μεταξύ εκπαιδευτικών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω διαφοροποίησης αξιολογικών διατάξεων.
 Ενώ προβλέπεται η κατάταξη των εκπαιδευτικών σε ένα πρωτόγνωρο σχήμα αριθμητικής – κατηγορικής κλίμακας, δεν υπάρχει στοιχειώδης αναφορά για τον τρό-πο και τα όργανα που θα είναι αρμόδια για τη συνολική αξιολογική αποτίμηση.
 Στα τεκμήρια της αξιολογικής διαδικασίας δεν περιλαμβάνονται όσα προ-κύπτουν κατά τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
 Οι προβλεπόμενες στο σχέδιο ΠΔ χρονικές περίοδοι για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στις εκτεταμένες γεωγραφικά περιοχές ευθύνης Σχολικών Συμβούλων, στις ορεινές περιοχές και στην νησιωτική Ελλάδα, είναι προδήλως α-σφυκτικές, μη ρεαλιστικές και ουσιαστικά μη αποτελεσματικές.
 Η διαδικασία των ενστάσεων είναι αόριστη. Ενώ αναφέρεται ότι οι ενστά-σεις ανατίθενται στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. και τις Ε.Α.Ε.Ε., δεν έχουν νομοθετηθεί τα σχετι-κά όργανα, δεν καθορίζονται η σύνθεση και οι αρμοδιότητές τους, ούτε γίνεται ανα-φορά σε μελλοντικά νομοθετήματα που θα τα καθορίζουν. Επίσης, δεν περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο τα όργανα εκδίκασης ενστάσεων θα αποφαίνονται ως προς τις υποβαλλόμενες ενστάσεις. Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη ότι οι ενστάσεις των διευθυ-ντών σχολικών μονάδων θα εκδικάζονται σε επίπεδο Διεύθυνσης, παραβαίνει βασι-κή αρχή, σύμφωνα με την οποία το δευτεροβάθμιο όργανο εκδίκασης οφείλει να βρίσκεται σε υπερκείμενο επίπεδο και να μη συμμετέχει ο αρχικός κριτής.
Ειδικότερα ως προς διατάξεις του άρθρου 8 : «Ποιοτικός αξιολογικός χαρα-κτηρισμός των σχολικών συμβούλων», επισημαίνουμε ενδεικτικά τα εξής:
1. Στην κατηγορία Ι – Άσκηση έργου επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδή-γησης:
Α) Κριτήριο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της υλοποίησης.
Το κριτήριο αφορά σχεδόν αποκλειστικά την Α΄ θμια Εκπαίδευση, α-φού – όπως είναι γνωστό- οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης είναι Σύμβουλοι ειδικότητας και δεν έχουν δυνατότητα παρέμβασης στις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ωρολογίου και του α-ναλυτικού προγράμματος σπουδών στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους.
Β) Κριτήριο της μελέτης θεμάτων διαπαιδαγώγησης των μαθητών
Ακατανόητη διατύπωση, ειδικότερα για ειδικότητες της Β΄θμιας Εκ-παίδευσης
2. Στην κατηγορία ΙΙ – Άσκηση του έργου της αξιολόγησης και της επιμόρφω-σης των εκπαιδευτικών:
Α) Κριτήριο της ανάλυσης των επιμορφωτικών αναγκών και των διαδικα-σιών αξιολόγησης.
Δημιουργούνται ερωτηματικά για το τι ακριβώς σημαίνει:
 Ο Σ.Σ. αξιολογεί πλημμελώς τους εκπαιδευτικούς;
 Προβλέπει και προλαβαίνει τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος της αξιολόγησης και διαμεσολαβεί με οξύνοια;
 Εισηγείται στους ανωτέρους του πιο αποτελεσματικές ή καινοτόμες με-θόδους για την καλύτερη υλοποίησή της;
Β) Κριτήριο της διαδικασίας υποστήριξης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτι-κών, που συνδέεται με την αξιολόγηση.
Δημιουργούνται ερωτηματικά για το τι ακριβώς σημαίνει:
 Ο Σ.Σ. προβλέπει και προλαμβάνει τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος της επιμόρφωσης;
 εφαρμόζει καινοτόμες ή πιο αποτελεσματικές μεθόδους επιμόρφωσης και καθοδήγησης των εκπαιδευτικών;
3. Στην κατηγορία ΙΙΙ – Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη:
 αα) Ο Σ.Σ. κρίνεται «Επαρκής, εφόσον κατέχει τα προβλεπόμενα από τον νόμο τυπικά και επιστημονικά προσόντα για τον διορισμό εκπαιδευτικού της ειδικότητάς του».
Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη αποκλείει καθολικά εκείνους τους εκπαιδευτικούς που στα τελευταία 35 χρόνια νομίμως διορίστηκαν ή νομίμως μετατάχτηκαν και το βασικό τους πτυχίο δεν είναι αυτό με το οποίο σήμερα γίνονται οι διορισμοί στον κλάδο τους. Τέτοιο παράδειγμα αποτε-λούν οι πλέον του 50% των Σχολικών Συμβούλων ΠΕ19 – Πληροφορικής και οι περίπου 2500 καθηγητές ΠΕ19. Για το λόγο αυτό προτείνεται η διατύπω-ση «Επαρκής εφόσον ανήκει σε κλάδο των καθηγητών που εποπτεύει».
 ββ) Ο Σ.Σ. κρίνεται Πολύ καλός, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό του δύο (2), τουλάχιστον, από τις κάτωθι προϋποθέσεις:
i) Είναι κάτοχος δεύτερου ή και τρίτου βασικού πτυχίου ή έχει μετεκπαιδευ-τεί σε Διδασκαλείο ή διαθέτει βεβαίωση σπουδών σε αντικείμενα που αφο-ρούν στην τέχνη και τον πολιτισμό από αναγνωρισμένο δημόσιο φορέα.
ii) Διαθέτει πιστοποίηση στις Τ.Π.Ε. επιπέδου Ι ή ΙΙ.
iii) Γνωρίζει μία, τουλάχιστον, ξένη γλώσσα σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 2740/1999.
iv) Έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. ή στις Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.
v) Υπήρξε ή είναι υπότροφος του Ι.Κ.Υ.
Οι προϋποθέσεις (i), (iv) και (v) είναι φανερά φωτογραφικές διότι:
Α. Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σχολικών Συμβούλων δεν είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. ή στις Σ.Ε.Λ.Δ.Ε. γιατί η είσοδος στο πρόγραμμα γίνονταν με κλή-ρωση και αφορούσε σε ένα πολύ μικρό αριθμό ετησίως.
Οι Σχολές αυτές έχουν παύσει να λειτουργούν εδώ και χρόνια, οπότε το προσόν αυτό δεν μπορεί κανείς πλέον να το αποκτήσει και όσοι το κατέχουν είναι ελάχιστοι.
Β. Υποτροφίες του Ι.Κ.Υ έχουν ελάχιστοι και επί πλέον είναι απορίας άξιο γιατί είναι προσόν και μάλιστα δυνητικά καθοριστικό.
Γ. Είναι απαξιωτικό για τις σπουδές της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σ.Σ. να θεωρείται προσόν ακόμα και μια βεβαίωση σε αντικείμενα που αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό από αναγνωρισμένο δημόσιο φορέα, αλλά όχι για παράδειγμα στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στον Τεχνολογικό τομέα, κτλ.
Δ. Είναι πρωτάκουστο βεβαιώσεις και δεύτερο πτυχίο, να υπερκαλύπτουν Μεταπτυχιακά (Μάστερ) και Διδακτορικά !
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι:
1. Δεν λαμβάνονται υπόψη δεύτερο ή και τρίτο Μεταπτυχιακό και Διδακτο-ρικό
2. Δεν λαμβάνεται υπόψη η διδασκαλία σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ-ΠΕΚ
3. Δεν λαμβάνονται υπόψη προγράμματα εκατοντάδων ωρών, όπως τα Πα-νεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ), Μαθησιακές Δυσκολίες, ε-κτεταμένα επιμορφωτικά προγράμματα Πανεπιστημίων σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα κτλ.
4. Άσκηση καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης
 γγ) Ο Σ.Σ. κρίνεται Εξαιρετικός, εφόσον, συντρέχουν στο πρόσωπό του τρεις (3), τουλάχιστον, από τις προϋποθέσεις της προηγούμενης κλίμακας και επιπλέον είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώμα-τος.
Είναι πρωτοφανές και αναξιοκρατικό:
1. Η εξομοίωση ενός Μεταπτυχιακού με ένα Διδακτορικό!
2. Ο επί της ουσίας αποκλεισμός από την βαθμίδα του «εξαιρετικού» συ-νάδελφων Σ.Σ. που διαθέτουν περισσότερους από ένα Μεταπτυχιακούς τίτλους και Διδακτορικά και μάλιστα της ειδικότητάς τους, αλλά δεν εί-χαν την πρόνοια να πάρουν βεβαιώσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό ή δεύτερο πτυχίο !
Επιπρόσθετα υπάρχουν παράπλευρα ζητήματα της αξιολόγησης, που αφο-ρούν στην κάλυψη αναγκών διοικητικής υποστήριξης, οικονομικής κάλυψης που α-παιτούν οι μετακινήσεις αξιολογητών, καθώς και θεσμικής θωράκισης κατά την ά-σκηση των αξιολογικών τους καθηκόντων.
Από όσα παραπάνω ενδεικτικά παρατέθηκαν, είναι φανερό ότι η χωρίς σημα-ντικές τροποποιήσεις εφαρμογή του ΠΔ, αντί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση, θα προωθήσει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, που θα επιδράσει αρνητικά στο όποιο παιδαγωγικό κλίμα επικρατεί σή-μερα στα σχολεία της χώρας.
Για το λόγο αυτό απαιτούνται ουσιώδεις βελτιώσεις ώστε να καταστήσουν την αξιολόγηση λειτουργική και αποτελεσματική, καθώς και βοηθό και σύμμαχο του εκ-παιδευτικού και όχι απειλή της υπόστασής του.
Στη κατεύθυνση αυτή η ΠΕΣΣ έχει ήδη επισημάνει, με την 157/30-9-2012 ανακοίνωσή της, ότι είναι επί της αρχής υπέρ της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωσή του σχεδίου ΠΔ. ώστε να θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, το οποίο, απαλλαγμένο από στεγνές δημοσιοϋπαλλη-λικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες, θα συμβάλει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζοντας ταυ-τόχρονα τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο και ευαίσθητο έργο τους.
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνάντηση της ΠΕΣΣ με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

http://www.pess.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

petkmak@gmail.com

Θεσσαλονίκη  22 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣ:

Σχολικούς Συμβούλους Κ. Μακεδονίας

ΚΟΙΝ.:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟ

Σε καλό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΔΕ του ΠΕΤ  με το νέο Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης κ. Γιώργο Καρατάσιο, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στα γραφεία των Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. της Θεσσαλονίκης.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕ.Τ. έθεσε, σαν θέματα προτεραιότητας και εξεύρεσης άμεσα λύσης, τις εγκρίσεις μετακινήσεων  και επιμορφωτικών διοργανώσεων εκτός έδρας των σχολικών συμβούλων. Εκδήλωσε μάλιστα διάθεση συνεργασίας στην επεξεργασία  ορθολογικών περιστολών των δαπανών μετακίνησης, ανάλογα με το εύρος των περιοχών ευθύνης των σχολικών συμβούλων και το ύψος της δαπάνης, προκειμένου να διασφαλισθεί μια δυνατότητα μετακίνησης όλους τους μήνες.  Παράλληλα τέθηκε και η  εναλλακτική λύση της έγκρισης επιμορφωτικής διοργάνωσης εκτός έδρας χωρίς δαπάνη μετακίνησης για το δημόσιο, προκειμένου οι σχολικοί σύμβουλοι να επιτελούν απρόσκοπτα το επιμορφωτικό τους έργο.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής έδειξε μεγάλη κατανόηση και διάθεση να βρει λύσεις για τις μετακινήσεις των σχολικών συμβούλων, συγκαταλέγοντας το θέμα στα θέματα «υψίστης προτεραιότητας» της περιφερειακής διεύθυνσης. Έδειξε ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσει στην απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των σχολικών συμβούλων, καθόσον είναι γνώστης των προβλημάτων, όντως μέχρι πρότινος σχολικός σύμβουλος της Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακός Διευθυντής επί σειρά ετών. Μας εξέπληξε ιδιαίτερα η αμεσότητα των ενεργειών του Περιφερειακού Διευθυντή, αφού την επόμενη μέρα ειδοποιηθήκαμε για τη δυνατότητα προγραμματισμού έως τριών μετακινήσεων εκτός έδρας τον επόμενο μήνα.

Επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής έδειξε προθυμία για δρομολόγηση  της διαδικασίας απόσπασης/ τοποθέτησης του προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης των Γραφείων των σχολικών συμβούλων μέσω του φορέα της Περιφερειακής Διεύθυνσης, κατά το άρθρο 2, παρ. 5 του Ν. 2986/2002.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του νέου Περιφερειακού διευθυντή μας, καλή δύναμη  στα δύσκολα που βιώνει η εκπαίδευση και γενικότερα η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας. Οι σχολικοί σύμβουλοι θα είμαστε πάντα παρόντες και πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το έργο της Περιφερειακής Διεύθυνσης όπου χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕ.Τ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΙΑΚΑΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΝΗΣ

Λεξικό Σταματάκου….

http://ephilologos.blogspot.gr/2012/11/pdf.html

Λεξικό Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας – Ι.Σταματάκου (pdf)

Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας σε μορφή pdf το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Σταματάκου.

Λόγω του μεγέθους αργεί να ανοίξει αλλά αξίζει τον κόπο καθώς έχει στα αριστερά της οθόνης ενεργά bookmarks με τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε όποια λέξη θέλετε εύκολα και γρήγορα.

Σχόλιο διαχειριστή παρόντος blog: ευχαριστούμε τον καλό συνάδελφο…

Πρόταση της ΠΕΣΣ για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

http://www.pess.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

petkmak@gmail.com

Θεσσαλονίκη  18 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣ:

1. Δ.Σ. ΠΕΣΣ, Αθήνα

2. Σχολικούς Συμβούλους Κεντρικής   Μακεδονίας

ΚΟΙΝ.:

Τα άλλα ΠΕ.Τ. της ΠΕΣΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Βασικές αρχές

Σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα είναι η βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου σ’ όλους τους τομείς λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, με περιοδικές επιμέρους διαδικασίες α) αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, β) προγραμματισμού και υλοποίησης δράσεων, γ) απολογισμού της λειτουργίας και  της επίτευξης στόχων, ενδείκνυται για τη γενίκευση της εφαρμογής στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής του έργου «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» κατά τα σχολικά έτη 2010-11, 2011-12 και το παραγόμενο κατά την εφαρμογή υλικό πρέπει να αξιοποιηθούν. Η υποχρέωση όμως της σχολικής μονάδας για εκτεταμένη διερεύνηση, καταγραφή και αποτύπωση πρέπει να περιοριστεί δραστικά.

Στη διαδικασία της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα εμπλέκεται όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πραγματοποιείται από το σύλλογο διδασκόντων με ευθύνη της διεύθυνσης του σχολείου και με συμμετοχή του σχολικού συμβούλου Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης σαν «κριτικού φίλου».

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αναφέρεται σ’ όλους τους τομείς λειτουργίας της σχολικής μονάδας και γίνεται σε ετήσια βάση (άρθρο 32 του Ν.3848/2010).  Αποτυπώνεται με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων, τα οποία έχουν ταυτόχρονα τη μορφή εκθέσεων: α) για την εκτίμηση της γενικής εικόνας της σχολικής μονάδας, β) για τον προγραμματισμό δράσεων βάση συγκεκριμένων στόχων, γ) για τον απολογισμό της λειτουργίας κατά τομέα και δ) για την αποτίμηση της επίτευξης στόχων. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου μπορεί να συνδέεται με όσα ορίζονται στο άρθρο 19 του Ν. 4024/2011 για την επίτευξη στόχων οργανικής μονάδος.

Αιτιολογήσεις:

  • Σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου οφείλει να είναι η βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και να αποδεικνύεται στην πράξη χωρίς άλλες πολυποίκιλες συσχετίσεις και συνέπειες για τη σχολική μονάδα. Η υποβολή των εκθέσεων έχει χαρακτήρα παραστατικών διεκπεραίωσης των διαδικασιών αξιολόγησης και όχι δεδομένων για κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Αρμοδιότητα συμβουλευτικών παρεμβάσεων έχει μόνο ο σχολικός σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης (στο πλαίσιο της ανατροφοδότησης από έναν κριτικό φίλο).
  • Το μοντέλο της αυτοαξιολόγησης ενδείκνυται υπό τις παρούσες συνθήκες για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα. Άλλες μορφές συνδυασμού αξιολόγησης, με εσωτερικούς ή εξωτερικούς αξιολογητές, θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από την εκπαιδευτική κοινότητα. Φυσικά δεν διασφαλίζεται ότι στις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης θα έχουν ενεργό ρόλο όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά αυτό δεν μπορεί να ξεπερασθεί και ανάγεται στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
  • Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν πρέπει να είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς δυσανάλογα στις διδακτικές τους υποχρεώσεις. Το ζητούμενο στο εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας είναι να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις βάση συγκεκριμένων στόχων που θέτει η σχολική μονάδα. Έτσι με απλά λόγια “οι εκπαιδευτικοί πρέπει γράφουν λίγα, αλλά να σχεδιάζουν και να κάνουν πολλά”.
  • Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει για τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, όπου λόγω του μικρού αριθμού των εκπαιδευτικών, η γραπτή αποτύπωση επιμερίζεται σε έναν, δύο ή τρεις εκπαιδευτικούς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αποτύπωση πρέπει να έχει μια συνοπτική μορφή.
    • Ο κύκλος της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στην πιλοτική εφαρμογή ήταν διετής (α΄ τετράμηνο 1ου έτους: αποτίμηση της γενικής εικόνας του σχολείου & διερεύνηση τομέων, β΄ τετράμηνο 1ου έτους: σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων,  α΄ και β΄ τετράμηνο 2ου έτους: υλοποίηση και αξιολόγηση σχεδίων δράσης). Εδώ επισημαίνονται:
  1. I.    Η αποτίμηση της γενικής εικόνας του σχολείου και η ενδελεχής διερεύνηση των τομέων συνδέονται με αυξημένη εξωδιδακτική εργασία. Συνεπώς η φάση αυτή (με αυξημένες υποχρεώσεις διερεύνησης και γραπτής αποτύπωσης) επιβαρύνει σημαντικά τους εκπαιδευτικούς και δημιουργεί δυσλειτουργία στην άσκηση του διδακτικού τους έργου.
  2. II.    Ανεξαρτήτως διερευνητικής εργασίας ή σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων κανένα σχολικό έτος δεν πρέπει να στερείται υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων, συνεπώς και αξιολόγησης των δράσεων αυτών στο τέλος του σχολικού έτους.
  • Ωστόσο όλα όσα προγραμματίζονται, υλοποιούνται και αποτιμούνται στη σχολική μονάδα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποτυπώνονται. Αυτό μπορεί να γίνεται “το ελάχιστο” δύο φορές κάθε σχολικό έτος, μία φορά στην έναρξη (αποτύπωση της γενικής εικόνας του σχολείου και προγραμματισμός δράσεων σχολικού έτους) και μία φορά στο τέλος (αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου σε όλους τους τομείς και ειδικά στους στόχους των δράσεων). Η αποτύπωση της γενικής εικόνας του σχολείου θα έχει μόνο κατά την αρχική αποτύπωση κόστος χρόνου και εργασίας, λόγω της διερεύνησης. Στα επόμενα έτη θα επικαιροποιούνται τα σημεία της έκθεσης που διαφοροποιήθηκαν κατά τη χρονιά που μεσολάβησε. Ο προγραμματισμός των δράσεων θα είναι επιγραμματικός με καθορισμό μόνο των βασικών στόχων της κάθε δράσης. Η αποτίμηση στο τέλος θα γίνεται βάση της γενικής εικόνας του σχολείου και βάση της εφαρμογής των δράσεων στο σχολικό έτος. Τα πρακτικά/ εκθέσεις των δύο αυτών συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων θα αποτυπώνουν το περιεχόμενο και την ουσία της αξιολόγησης.
  • Με αφετηρία  ένα ευρύτερο συμμετοχικό μοντέλο, καλό θα ήταν στις παραπάνω συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων να συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι από το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης (φυσικά οι εκπρόσωποι των φορέων αυτών πρέπει  να είναι αριθμητικά λιγότεροι από τον αριθμό των διδασκόντων). Στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές εκπαίδευσης και σχολικοί σύμβουλοι) δεν μπορούν να συμμετέχουν, γιατί δεν μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία ευθύνης τους. Οι σχολικοί σύμβουλοι όμως θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο “κριτικού φίλου”, ιδιαίτερα στο σχεδιασμό των δράσεων.
  • Οι διαδικασίες της συστηματικής διερεύνησης τομέων (πριν τον σχεδιασμό των δράσεων) έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούν να έχουν εκτεταμένη εφαρμογή στο σχολείο. Το χρονικό κόστος μιας αντικειμενικής διερεύνησης (διατύπωση υποθέσεων, επιλογή μεθοδολογίας, εφαρμογή στο επιλεγμένο δείγμα, ανάλυση αποτελεσμάτων, εξαγωγή συμπερασμάτων και αποτύπωση/ συγγραφή) ανέρχεται περίπου σε μισό έτος. Έτσι η διερεύνηση θα είναι συνοπτική χωρίς συστηματική αποτύπωση “εις βάρος” του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων πρέπει να αποτελεί το κεντρικό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών.
  • Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, σε όλους τους τομείς, λειτουργεί ανατροφοδοτικά στους εκπαιδευτικούς για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, προβλήματα, δυσκολίες, ελλείψεις και αποτυχίες που σημειώθηκαν στη διάρκεια του σχολικού έτους. Η αναφορά ειδικά στην εφαρμογή και τα αποτελέσματα των προγραμματισμένων δράσεων παρέχει ανατροφοδότηση για τους στόχους που τέθηκαν στον προγραμματισμό και μπορεί να οδηγεί στην ανάδειξη καλών πρακτικών. Προφανώς είναι χρήσιμη για τη σχολική μονάδα μια μορφή εξωτερικής ανατροφοδότησης. Αυτό μπορεί να γίνει “διακριτικά” μέσω της ετήσιας συγκεντρωτικής έκθεσης του σχολικού συμβούλου ΓΠΕ για τις σχολικές μονάδες ευθύνης του.

Διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα

1.    Εντός του μήνα Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους επικαιροποιείται η έκθεση της γενικής εικόνας της σχολικής μονάδας στους τομείς των πέντε πεδίων, όπως ορίσθηκαν  κατά την πιλοτική εφαρμογή  (για την αρχική αποτύπωση της γενικής εικόνας του σχολείου το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).  Ταυτόχρονα προγραμματίζονται επιγραμματικά δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς για το τρέχον σχολικό έτος, καθορίζοντας τους στόχους της κάθε δράσης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία έως τρεις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων. Η έκθεση και ο προγραμματισμός των δράσεων αποστέλλονται στο σχολικό σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης.

2.    Κατά τις παραπάνω συνεδριάσεις του ο σύλλογος διδασκόντων ορίζει τις ομάδες εκπαιδευτικών με τους υπευθύνους για κάθε δράση. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί συντονίζουν τις ομάδες τους κατά: α) τη διερεύνηση του τομέα δράσης, β) το σχεδιασμό, γ) την υλοποίηση (η οποία συνοδεύεται από διαμορφωτική αξιολόγηση) και δ) την τελική αξιολόγηση της δράσης. Οι ομάδες δεν υποχρεούνται σε υποβολή πρακτικών και εκθέσεων, όμως η πρόοδος των εργασιών τους εποπτεύεται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας.

3.    Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις ομάδες των προγραμματισμένων δράσεων δικαιολογούν 2 έως 4 ώρες από το υποχρεωτικό τους ωράριο (ανάλογα με τις πλεονάζουσες διδακτικές ώρες) για την εργασία τους σε συγκεκριμένη δράση, ανεξάρτητα αν οι δράσεις εντάσσονται σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων ή όχι. Για τις εργασίες των ομάδων κάθε δράσης ορίζονται 2 συγκεκριμένες ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, στις οποίες παρευρίσκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί της ομάδας. Η σχολική μονάδα στο σύνολό της στηρίζει με κάθε τρόπο την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν κατά τον προγραμματισμό των δράσεων.

4.    Εντός του μήνα Ιουνίου ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει μία έως δύο φορές προκειμένου να αποτιμήσει το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο του σχολικού έτους. Στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου γίνεται αναφορά σε όλους τους τομείς που συνθέτουν την γενική εικόνα του σχολείου (απολογισμός της λειτουργίας), με ειδικότερη αναφορά στις προγραμματισμένες δράσεις (αποτίμηση της επίτευξης στόχων). Εισηγητές της περιγραφής και τελικής αξιολόγησης των δράσεων είναι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για την κάθε δράση. Στο τέλος της αποτίμησης του έργου επισημαίνονται τα σημεία βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος.

5.    Αντίγραφο του πρακτικού των συνεδριάσεων για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου αποστέλλεται σαν ετήσια έκθεση στον σχολικό σύμβουλο ΓΠΕ και στην εποπτεύουσα αρχή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

  1. Ο σχολικός σύμβουλος ΓΠΕ συντάσσει ετήσια συγκεντρωτική έκθεση επίτευξης στόχων εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων της ευθύνης του (βάσει τυποποιημένης φόρμας) και την αποστέλλει στον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης και στην εποπτεύουσα αρχή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, με κοινοποίηση στις σχολικές μονάδες ευθύνης του.
  2. Στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων που έχουν αντικείμενο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 3 εκπρόσωποι από το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μέχρι 5 μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου (για τη Β/θμια εκπ/ση) και 1 εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός τους αθροιστικά  δεν ισούται ή υπερβαίνει τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού της σχολικής μονάδας.

Περιεχόμενο της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα (αναφορά στη Β/θμια εκπ/ση)

Το περιεχόμενο της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα αναφέρεται σε όλους τους τομείς, όπως ομαδοποιήθηκαν σε πέντε πεδία κατά την πιλοτική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, τόσο η εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στην έναρξη του σχολικού έτους (έκθεση γενικής εικόνας του σχολείου) όσο και ο απολογισμός λειτουργίας της σχολικής μονάδας στο τέλος του σχολικού έτους θα αναφέρονται βάση κριτηρίων στους δείκτες όλων των παρακάτω τομέων:

Πεδίο 1. Μέσα –Πόροι – Ανθρώπινο Δυναμικό

Τομείς: α) Υλικοτεχνική υποδομή

Δείκτες:           ι)  Χώροι του σχολείου

ιι) Εξοπλισμός-Διαθέσιμα μέσα του σχολείου

β) Οικονομικά του σχολείου

Δείκτης:           Οικονομικοί πόροι – δαπάνες

γ) Ανθρώπινο δυναμικό

Δείκτης:           Διδακτικό προσωπικό του σχολείου

Πεδίο 2: Οργάνωση και Διοίκηση του Σχολείου

Τομείς: α) Οργάνωση του σχολείου

Δείκτης:           Διαμόρφωση και εφαρμογή του σχολικού προγράμματος

β) Διοίκηση του σχολείου

Δείκτης:           Συντονισμός της σχολικής ζωής

γ) Αξιοποίηση μέσων-πόρων του σχολείου

Δείκτης:           Διαχείριση και αξιοποίηση των μέσων και των πόρων

Πεδίο 3: Κλίμα και Σχέσεις στο Σχολείο

Τομείς: α) Κλίμα και σχέσεις εκπαιδευτικών-μαθητών και μαθητών μεταξύ τους

Δείκτης:           Κλίμα και σχέσεις εκπαιδευτικών-μαθητών και μαθητών μεταξύ τους

β) Κλίμα και σχέσεις με το κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου

Δείκτες:           ι) Κλίμα και σχέσεις με τους γονείς

ιι) Κλίμα και σχέσεις με φορείς

Πεδίο 4: Εκπαιδευτικές Διαδικασίες

Τομείς: α) Εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών

Δείκτης:           Ανάπτυξη στόχων του Προγράμματος Σπουδών

β) Ποιότητα της διδασκαλίας

Δείκτης:           Ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών πρακτικών

γ) Οργάνωση της τάξης

Δείκτης:           Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγησης των μαθητών

δ) Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Δείκτης: Ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων

ε) Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Δείκτης:           Υποστήριξη της επιστημονικής – παιδαγωγικής κατάρτισης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών

Πεδίο 5: Εκπαιδευτικά Αποτελέσµατα

Τομείς: α) Φοίτηση και διαρροή των μαθητών

Δείκτης:           Παρακολούθηση της φοίτησης και της σχολικής διαρροής

β) Εκπαιδευτικά επιτεύγματα των μαθητών

Δείκτης:           Επίδοση και πρόοδος των μαθητών

γ) Ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών

Δείκτης:           Ενισχυτικές, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις

Τόσο για την εκτίμηση της κατάστασης στην έναρξη, όσο και για τον απολογισμό της λειτουργίας στο τέλος του σχολικού έτους, θα γίνεται περιγραφή των δεικτών κάθε τομέα βάση των ενδεικτικών κριτηρίων της πιλοτικής εφαρμογής. Η υπάρχουσα κατάσταση στην έναρξη του σχολικού έτους περιγράφεται βάση των ενδεικτικών κριτηρίων, όπως έχει διαμορφωθεί (διαχρονικά) έως το χρονικό σημείο της αποτίμησης, ενώ ο απολογισμός της λειτουργίας στη λήξη του σχολικού έτους, όπως έχει διαμορφωθεί κατά το σχολικό έτος που πέρασε.

Ο προγραμματισμός δράσεων σε συγκεκριμένους από τους παραπάνω τομείς αποφασίζεται βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η σχολική μονάδα, είτε βάση της αρχικής εκτίμησης της υπάρχουσας κατάστασης είτε βάση των επισημάνσεων της απολογιστικής έκθεσης του προηγουμένου έτους. Ο αριθμός, το εύρος, η διάρκεια και ο καθορισμός του περιεχομένου των δράσεων είναι αρμοδιότητα της σχολικής μονάδας.

Στον προγραμματισμό των δράσεων καθορίζονται :

  1. Ο τομέας κάθε δράσης.
  2. Ο τίτλος της κάθε δράσης.
  3. Επιγραμματικά οι στόχοι της κάθε δράσης.
  4. Σύντομος προσδιορισμός της κάθε δράσης.
  5. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί σε κάθε δράση.
  6. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της κάθε δράσης.

Μετά την υποβολή του προγραμματισμού, ο συντονιστής με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς κάθε δράσης  προβαίνουν (συνεργατικά) σε διερεύνηση του τομέα δράσης, στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των ενεργειών της δράσης. Στη διαδικασία αυτή επικοινωνούν και συνεργάζονται με το Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης. Σχετικά με τη μεθοδολογία  διερεύνησης, σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης ακολουθούν το καθοδηγητικό πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής (στο βαθμό που μπορούν να ανταποκριθούν). Ο υπεύθυνος της δράσης μαζί με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς αποφασίζουν για την κατεύθυνση και το μέγεθος της διερεύνησης, προκειμένου να εξάγουν χρήσιμα δεδομένα για το σχεδιασμό της δράσης. Η γραπτή αποτύπωση των διαδικασιών διερεύνησης και σχεδιασμού είναι προαιρετική και εξαρτάται από τον τρόπο εργασίας που θα υιοθετήσουν οι εκπαιδευτικοί. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός για κάθε δράση επιβάλλεται ωστόσο να αποτυπώνει τα βήματα και τα βασικά στοιχεία της δράσης, προκειμένου να τα εισηγηθεί στην απολογιστική συνεδρίαση στο τέλος του σχολικού έτους.

Η υλοποίηση των δράσεων πραγματοποιείται εντός του σχολικού έτους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ενεργειών. Κατά τη φάση της υλοποίησης κάθε ομάδα εκπαιδευτικών αξιολογεί διαμορφωτικά την πορεία  υλοποίησης της δράσης και παρεμβαίνει διορθωτικά και βελτιωτικά στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό. Στο τέλος αξιολογεί βάση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων (που η ίδια καθορίζει) το βαθμό της επίτευξης στόχων της δράσης. Τα βασικά στοιχεία μεθοδολογίας και υλοποίησης της δράσης, καθώς και η τελική αξιολόγηση της επίτευξης στόχων αποτελούν το περιεχόμενο εισήγησης του υπευθύνου εκπαιδευτικού κάθε δράσης κατά την απολογιστική συνεδρίαση στο τέλος του σχολικού έτους.

Γραπτή αποτύπωση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα:

Στην αποτύπωση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα καλό είναι οι σχολικές μονάδες να ακολουθούν μια κοινή φόρμα πρακτικού-έκθεσης.  Παραθέτονται ενδεικτικά δύο παραδείγματα της γραπτής αποτύπωσης (στην αρχή και το τέλος του σχολικού έτους). Το πρακτικό της συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων είναι ταυτόχρονα και έκθεση της αξιολογικής διαδικασίας στην αρχή και στο τέλος του σχολικού έτους.

1.  Παράδειγμα αποτύπωσης της αξιολογικής διαδικασίας στην έναρξη του σχολικού έτους.

ΠΡΑΞΗ  ….

Στις ……………….., ώρα ……….., συνήλθε σε συνεδρίαση στο γραφείο των εκπαιδευτικών/ αίθουσα συνεδριάσεων του ..………………… (σχολική μονάδα),  κατόπιν πρόσκλησης του Διευθυντή, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα και θέμα: «Εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και προγραμματισμός εκπαιδευτικών δράσεων σχολικού έτους …………».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Εκπαιδευτικοί                         Γονείς                      Μαθητές              Εκπρωπος Τ.Α.

……………                              …………..              ……………          …………….

…………..                               …………                ……………

Α.   ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Πεδίο 1. Μέσα –Πόροι – Ανθρώπινο Δυναμικό

Υλικοτεχνική υποδομή

Χώροι του σχολείου

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εξοπλισμός-Διαθέσιμα μέσα του σχολείου

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Οικονομικά του σχολείου

Οικονομικοί πόροι – δαπάνες

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

.

.

.

.

Πεδίο 5: Εκπαιδευτικά Αποτελέσµατα

Φοίτηση και διαρροή των μαθητών

Παρακολούθηση της φοίτησης και της σχολικής διαρροής

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εκπαιδευτικά επιτεύγματα των μαθητών

Επίδοση και πρόοδος των μαθητών

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών

Ενισχυτικές, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Προτεραιότητες για δράσεις, ειδική μέριμνα, ιδιαίτερες παρεμβάσεις ή λήψη μέτρων.

1.……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2. …………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

.

.

.

Συνέχεια της συνεδρίασης με αρ. Πράξης …… στις ………………..

Ημερομηνία………………., ώρα………….., χώρος………………….

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Εκπαιδευτικοί                         Γονείς                      Μαθητές              Εκπρ/πος Τ.Α.

…………..                               …………                ……………          …………….

…………..                               …………                ……………

Β.  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

1η Δράση – Τομέας: …………………………………………………………………………..

Τίτλος: ………………………………………………………………………………………….

Στόχοι της δράσης:

  1. …………………………………………………………………………….
  2. ……………………………………………………………………………..
  3. …………………………………………………………………………….

.

.

.

Σύντομος προσδιορισμός (περιγραφή) της δράσης:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

  1. …………………………………………………………………………….
  2. ……………………………………………………………………………..
  3. …………………………………………………………………………….

.

.

.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός της δράσης:  ………………………………………..

2η Δράση – τομέας: …………………………………..

.

.

.

.

… Δράση – τομέας: ………………………………….

.

.

.

Υπογραφές και σφραγίδα

2.  Παράδειγμα αποτύπωσης της αξιολογικής διαδικασίας στη λήξη του σχολικού έτους.

ΠΡΑΞΗ  ….

Στις ……………….., ώρα ……….., συνήλθε σε συνεδρίαση στο γραφείο των εκπαιδευτικών/ αίθουσα συνεδριάσεων του ………………… (σχολική μονάδα),  κατόπιν πρόσκλησης του Διευθυντή, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα και θέμα: «Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους ………. .».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Εκπαιδευτικοί                         Γονείς                      Μαθητές              Εκπρ/πος Τ.Α.

……………                              …………..              ……………          …………….

…………..                               …………                ……………

Α.   ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Πεδίο 1. Μέσα –Πόροι – Ανθρώπινο Δυναμικό

Υλικοτεχνική υποδομή

Χώροι του σχολείου

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εξοπλισμός-Διαθέσιμα μέσα του σχολείου

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Οικονομικά του σχολείου

Οικονομικοί πόροι

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

.

.

Πεδίο 5: Εκπαιδευτικά Αποτελέσµατα

Φοίτηση και διαρροή των μαθητών

Παρακολούθηση της φοίτησης και της σχολικής διαρροής

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εκπαιδευτικά επιτεύγματα των μαθητών

Επίδοση και πρόοδος των μαθητών

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ατοµική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών

Ενισχυτικές, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σημεία που χρήζουν μέριμνας και προτείνονται σαν προτεραιότητες για το επόμενο σχολικό έτος

  1. ………………………………………………………………………………………………
  2. ………………………………………………………………………………………………
  3. ………………………………………………………………………………………………

.

.

.

Γενικός χαρακτηρισμός της λειτουργίας κατά το σχολικό έτος …………. :

Η λειτουργία ήταν:  Στοιχειώδης □, Επαρκής □, Πολύ καλή □, Εξαιρετική □.

Συνέχεια της συνεδρίασης με αρ. Πράξης …… στις ………………..

Ημερομηνία………………., ώρα………….., χώρος………………….

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Εκπαιδευτικοί                         Γονείς                      Μαθητές              Εκπρ/πος Τ.Α.

…………..                               …………                ……………          …………….

…………..                               …………                ……………

Β)  ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1η Δράση – Τομέας: …………………………………………………………………………..

Τίτλος: ………………………………………………………………………………………….

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: ………………………………………………………

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

  1. …………………………………………………………………………….
  2. ……………………………………………………………………………..
  3. …………………………………………………………………………….

.

.

.

Βασικά στοιχεία σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………….………………………………………

Κριτήρια επίτευξης των στόχων της δράσης:

  1. …………………………………………………………………………….
  2. ……………………………………………………………………………..
  3. …………………………………………………………………………….

.

.

Εκτίμηση της επίτευξης στόχων βάση των κριτηρίων:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

…………………….……………………………………………………………………………

2η Δράση – τομέας: …………………………………..

.

.

.

… Δράση – τομέας: ………………………………….

.

.

.

Σημεία βελτίωσης που επισημαίνονται για το επόμενο σχολικό έτος

  1. ………………………………………………………………………………………………
  2. ………………………………………………………………………………………………
  3. .……………………………………………………………………………………………..

.

.

Γενικός χαρακτηρισμός της επίτευξης στόχων που τέθηκαν κατά το σχολικό έτος …………. :

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν:   Σε στοιχειώδη βαθμό □, σε επαρκή βαθμό □,                 σε πολύ καλό βαθμό □, σε εξαιρετικό βαθμό □.

Υπογραφές και σφραγίδα

Η πρόταση διαμορφώθηκε από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους παρακάτω σχολικούς συμβούλους της Κεντρικής Μακεδονίας:

Απόστολος Ντάνης ΠΕ11 (συντονιστής)

Ελένη Μιχαλακοπούλου ΠΕ01

Γιάννης Κιορίδης ΠΕ02

Δώρα Χασεκίδου ΠΕ02

Ευαγγελία Ψυχογυιού ΠΕ02

Μιχάλης Γεωργιάδης ΠΕ02

Πηνελόπη Τζιώκα ΠΕ02

Δώρα Βονιτσάνου ΠΕ05

Αλέκα Αναστασιάδου ΠΕ06

Θοδωρής Μανιάκας ΠΕ06

Τάνια Παπαδημητρίου ΠΕ07

Μάγδα Παντάλη ΠΕ15

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕ.Τ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΙΑΚΑΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΝΗΣ

”Σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα”-επιστολή Ισπανού δασκάλου

“Σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα” – Επιστολή Ισπανού δασκάλου

Μετά από περισσότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση, σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα. Συνταξιοδοτούμαι. Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά με αναγκάζουν οι καταστάσεις, ας το πούμε έτσι. Θα μπορούσα να πω ότι η αιτία είστε εσείς, αλλά θα ήταν αρκετά απλό και επιπλέον θα βρίσκατε αρκετούς λόγους για να δικαιολογηθείτε, καθώς δεν αντιλαμβάνεστε καθόλου όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Είστε εσείς που υποβάλλετε τη δημόσια εκπαίδευση σε μία σταδιακή υποβάθμιση και οδηγείτε τους εκπαιδευτικούς στο να υιοθετήσουν αμυντική στάση, κάτι που δεν θα είχε νόημα σε μία χώρα που πίστευε ότι στην εκπαίδευση βρίσκεται το μέλλον των πολιτών της και όχι οι μελλοντικοί καταναλωτές.

Έκανα το τελευταίο μου μάθημα και ήδη μου λείπουν οι μαθητές μου και οι συνάδελφοί μου. Ανάμεσα στις ευκαιρίες που μου δόθηκαν ξεκινώντας τον εργασιακό μου βίο διάλεξα αυτή που ήταν πιο κοντά στις επιθυμίες μου και τα όνειρα που είχα όντας νέος. Βρέθηκα σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία μου προκαλούσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον ανταγωνισμό. Ομολογώ ότι ποτέ δεν επιθύμησα να είμαι ανταγωνιστικός, αλλά κατάλληλος, δεν προσπάθησα να είμαι ο καλύτερος αλλά καλύτερος, για να επιτύχω αυτό που κατά βάθος όλοι αναζητούν περισσότερο από χρηματικές ανταμοιβές ή βραβεία και διακρίσεις, την ικανοποίηση να μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας ικανοποιεί, μας αρέσει, μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι και σημαντικοί. Δεν νιώθω ντροπή επειδή ήμουν δάσκαλος ή δημόσιος υπάλληλος, το αντίθετο, αισθάνομαι υπερήφανος. Αυτή η υπερηφάνεια, κα Figar, δεν οφείλεται στα προνόμια στα οποία αναφέρεται κάποιος συνεργάτης σας στην κυβέρνηση. Πριν ένα χρόνο, όταν προκαλέσατε τις μεγαλύτερες περικοπές που υπέστη η δημόσια εκπαίδευση της Μαδρίτης, ο κος Beteta δήλωσε ότι ήταν μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στα προνόμια, ότι δουλεύουμε λίγο, ότι οφείλουμε να αποδεχτούμε τις περικοπές για το συμφέρον των υπολοίπων, κλπ.

Δεν αντιλαμβάνεστε τίποτα.

Το μεγαλύτερο προνόμιο ενός δασκάλου είναι που επικοινωνεί με τους μαθητές του, τους μεταφέρει τον πολιτισμό του, τους δίνει το καλύτερο εαυτό του, υπηρετεί με εντιμότητα ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα του κόσμου. Η στιγμή που ένα ανθρωποειδές προσπάθησε να εκπαιδεύσει ένα άλλο, να του μεταδώσει πολιτισμό αποτελεί το σημείο καμπής για την εξέλιξή στο ανθρώπινο είδος. Εσείς δεν το βλέπετε έτσι. Δε γνωρίζετε και, πράγμα που είναι και το χειρότερο, δε μπορείτε να το αντιληφθείτε, αυτό που αισθάνεται ο δάσκαλος όταν κάποιοι μαθητές συνεχίζουν να σχολιάζουν το θέμα που συζήτησαν στην τάξη μετά τη λήξη του μαθήματος, επειδή τους έχει διεγείρει το ενδιαφέρον. Δεν αντιλαμβάνεστε την αίσθηση που προκαλεί σε ένα δάσκαλο η ερευνητική ματιά ενός μαθητή που σκέφτεται και προσπαθεί να καταλάβει αυτό που του έχει παρουσιαστεί, που ανακαλύπτει από μόνος του κάτι σχετικό με τον ίδιο ή με τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Μιλάτε μόνο για τον πολιτισμό της προσπάθειας: θα ήταν πιο χρήσιμο να προσπαθούσατε περισσότερο για τον πολιτισμό! Σας απασχολεί μόνο να επιλέγετε μαθητές για την επίτευξη του πολύ παράξενου για μένα στόχου που λέγεται ‘αριστεία’. Η αριστεία σας μου θυμίζει άλλες εποχές, ελπίζω οριστικά περασμένες. Επιθυμείτε να επιλέγετε άριστους ανταγωνιστικούς ηγέτες που θα καταφέρουν να αποσπάσουν από τις θυσίες των άλλων πολιτών την απαραίτητη αποδοτικότητα ώστε η χώρα να γίνεται συνέχεια περισσότερο ανταγωνιστική σε αυτή την βάρβαρη οικονομία της αγοράς. Υποκρίνεστε ότι προετοιμάζετε τους πολίτες για την αγορά και όχι για τη ζωή. Δε σας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το να τους ταξινομήσετε με διαδικασίες επιλογής και να τους προσφέρετε στην αγορά για να αποδώσουν το μέγιστο κέρδος. Θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα ξεχωρίσουν, ‘οι άριστοι’, κάποιοι περισσότεροι που θα χειρίζονται τα μέσα παραγωγής και θα αποτελέσουν μία μεσαία τάξη και η πλειοψηφία θα αποτελέσει το εργατικό χέρι που θα γίνεται περισσότερο ανταγωνιστικό όσο περισσότερο χειραγωγημένο είναι. Με τέτοιους στόχους οι οικονομικοί οργανισμοί, και όχι οι πολιτισμικοί, δημοσιεύουν στοιχεία, όπως αυτά της PISA και τα χρησιμοποιούν για να κατατάξουν τις χώρες με κριτήρια κάποιους εκπαιδευτικούς στόχους που έχουν διατυπώσει βάσει των συμφερόντων τους. Κι εσείς με τη σειρά σας χρησιμοποιείτε αυτά τα στοιχεία για να επιτεθείτε σε ένα σύστημα που εκτός των άλλων έχει μορφώσει την καλύτερη γενιά στην ιστορία της Ισπανίας, ικανή να στελεχώσει οποιοδήποτε τομέα, ακόμα και θέσεις σχετικές με την οικονομία: την εργασία και τη δημιουργικότητα. Πολλοί πτυχιούχοι είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Δεν σας ενδιαφέρουν πολίτες μορφωμένοι και με κριτική σκέψη, αλλά αποτελεσματικοί υπάλληλοι. Η παιδεία είναι δικαίωμα και όχι επένδυση. Αλλά αυτό εσείς δεν το καταλαβαίνετε.

Οι άνισες ευκαιρίες αρχίζουν από τον τόπο και την οικογένεια στην οποία κάποιος γεννιέται. Είναι πολύ δύσκολο οι έφηβοι που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα να επιτύχουν υψηλούς στόχους, καθώς το σημείο αφετηρίας τους βρίσκεται πολύ μακριά από αυτούς. Γι αυτό είναι απαραίτητο να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια προς χάρη της ισορροπίας και όχι της επιλογής.

Υπάρχουν και άλλοι στοιχεία που δεν αξιολογούνται από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Έχετε ασχοληθεί με τη δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία και που αφορά στην ενσωμάτωση μεγάλου ποσοστού των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας; Γνωρίζετε ότι περισσότερο από το 90ο/ο του πληθυσμού του περιθωρίου βγαίνει από αυτό χάρη στην προσπάθεια πολλών δασκάλων που με επίμονη δουλειά, σχεδόν χωρίς καμιά υποστήριξη ή αναγνώριση, εξομαλύνουν την αντίθεση μεταξύ των δικαιωμάτων όσων είναι περισσότερο ενταγμένοι και όσων προσπαθούν να ενταχθούν; Γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να κατορθώσεις να δώσεις ελπίδα σε νέους που προέρχονται από καταστάσεις που θα σας προκαλούσαν τρόμο αν τις γνωρίζατε; Γνωρίζετε την κατάσταση στην περιφέρεια των μεγάλων πόλεων όπου η μόνη ελπίδα για τους νέους για να ξεφύγουν από τη μιζέρια είναι το πολιτιστικό κέντρο της γειτονιάς τους;

Τα δημόσια σχολεία ήταν κέντρα πολιτισμού με δασκάλους που διέτρεχαν όλες τις περιοχές της παγκόσμιας γνώσης.

Αν υποθέσουμε ότι επιθυμείτε να μετατρέψετε το Πανεπιστήμιο σε χώρο παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης για την απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την αγορά και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας σε οργανισμούς επιλογής προσωπικού, πού θα εκχωρήσετε το δικαίωμα της παροχής ουσιαστικής, σφαιρικής μόρφωσης για όλους τους πολίτες; Επαναλαμβάνω, η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι επένδυση. Έχει πει ένας ποιητής και δάσκαλος ότι ‘κάθε ανόητος μπερδεύει την αξία με την τιμή’.

Πράγματι οι δάσκαλοι είμαστε προνομιούχοι, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι με το να μοιραζόμαστε από το να ανταγωνιζόμαστε. Αλλά εσείς ποτέ δε θα καταλάβετε άλλο κίνητρο από τον ανταγωνισμό και την οικονομική αποτελεσματικότητα και ούτε που θα σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που οι επιθυμίες τους και τα κίνητρά τους είναι διαφορετικά από τα δικά σας.

Δε θα αποφάσιζα να συνταξιοδοτηθώ αν τα πράγματα ήταν όπως πριν από κάποια χρόνια. Αισθανόμουν πια φόβο ότι θα χάσω το κέφι μου και ότι θα εξαντληθώ μέχρι να απαρνηθώ το επάγγελμα που με έκανε τόσο ευτυχισμένο. Δε φεύγω επειδή θέλω να αφήσω τους αγαπημένους μου μαθητές ή τους συναδέλφους μου με τους οποίους απολαμβάνουμε αμοιβαία εκτίμηση. Καταλαβαίνετε ότι κάποιος επιδιώκει πρωτίστως το συναίσθημα από το προνόμιο; Εσείς μας υποτιμάτε διαρκώς και είναι δύσκολο να αντέξουμε αυτό που θα φέρει η ‘ανταγωνιστικότητά’ σας.

Σήμερα είπα στους μαθητές μου ότι υπάρχει η πιθανότητα να τους πάρουν τα χρήματα ή τα καταναλωτικά αγαθά, αλλά ποτέ δε θα μπορέσουν να τους κλέψουν τη γνώση, την κουλτούρα τους, ούτε και να τους τις περικόψουν. Τους ενθάρρυνα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Τους ευχήθηκα καλή επιτυχία για να επιτύχουν να εργαστούν ή να αναπτύξουν ένα επάγγελμα που τους ευχαριστεί και τους κάνει περισσότερο ευτυχείς. Να εργάζονται και να συνεργάζονται με ευγενή άμιλλα και όχι ανταγωνιστικά. Τότε θα απολαύσουν περισσότερα και θα αποζημιωθούν καλύτερα, όπως έχω διαπιστώσει επικοινωνώντας με δύο γενιές πολιτών, που ήταν μαθητές μου.

Σήμερα έκανα το τελευταίο μου μάθημα, αλλά φοβάμαι ότι εσείς δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

Carlos Pulido Bordallo
Μαδρίτη, 28-11-2012