Τα μάτια του έχουν δει κάθε μορφή του ηλεκτρονικού εγκλήματος και με την ομάδα του έχει αποτρέψει περισσότερες από 15 αυτοκτονίες νέων από το 2006 έως σήμερα.

 

 

Μανώλης Σφακιανάκης - Ο Πουαρό του Διαδικτύου
* Το άρθρο ανήκει στο φάκελο:
“Η πινακοθήκη των Προσώπων του ΕΤ”

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι περιπτώσεις της πρόωρης διακίνησης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων το 2007, του σκανδάλου ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών την επόμενη χρονιά και της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης στη σχολή του ΟΑΕΔ; Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες αφήνουν μέσω του υπολογιστή τους ηλεκτρονικά ίχνη και ένας άνθρωπος κάνει άνω κάτω το Διαδίκτυο για να τα εντοπίσει. Είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής Μανώλης Σφακιανάκης.

Εργασιομανής και λιγομίλητος, ο Χανιώτης αξιωματικός περνά εδώ και δέκα χρόνια τον περισσότερο χρόνο του (μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως μαρτυρούν συνάδελφοί του) μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ηταν το 1999 όταν πρωτοσυστάθηκε στη χώρα μας ειδικό Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην ηγεσία του τοποθετήθηκε ένας έμπειρος αστυνομικός της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν μπροστά από τα μάτια του έχουν περάσει σκηνές που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Από βιασμοί βρεφών μέχρι σεξουαλικές πράξεις με μικρά παιδιά. «Εντοπίσαμε Ελληνα ο οποίος κατέβαλε 2.000 δολάρια για να παρακολουθήσει, κατά παραγγελία, απευθείας βιασμό από τη Φινλανδία», είχε δηλώσει πέρυσι τον Ιανουάριο ενώπιον των έκπληκτων βουλευτών της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου. Οσο εξαπλώνεται η χρήση του Ιντερνετ τόσο αυξάνονται και τα εγκλήματα που συνδέονται με αυτό – και φυσικά και ο φόρτος εργασίας του κ. Σφακιανάκη. Μαζί με 25 ακόμα συναδέλφους του κυνηγά στις λεωφόρους του Διαδικτύου παιδόφιλους, χάκερ, κοινούς απατεώνες και κάθε λογής «ηλεκτρονικούς» εγκληματίες.Και οι ευθύνες τους δεν σταματούν εκεί. Από το 2006 ως σήμερα κατόρθωσαν να αποτρέψουν περισσότερες από 15 περιπτώσεις αυτοκτονιών, που οι υποψήφιοι αυτόχειρες είχαν προαναγγείλει μέσω ιστοσελίδων.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σφακιανάκης είδε με μεγάλη ανησυχία να επιβεβαιώνεται μια πρόβλεψή του. Εδώ και καιρό περίμενε ότι το φαινόμενο των νεαρών δραστών που αναγγέλλουν μέσω Διαδικτύου την πρόθεσή τους να προβούν σε φονικό και μετά το κάνουν πράξη θα ερχόταν και στη χώρα μας. «Ο 19χρονος αυτόχειρας μιμήθηκε άλλους δράστες του εξωτερικού, που είδε στην τηλεόραση», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης σε συνέδριο για το ηλεκτρονικό έγκλημα στη Χαλκιδική. Ο ίδιος, με τη βοήθεια των αστυνομικών της υπηρεσίας του, προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο Δημήτρης Πατμανίδης είχε επικοινωνήσει με οποιονδήποτε μέσω Διαδικτύου πριν διαπράξει το αιματηρό έγκλημα. Τα φώτα στον πέμπτο όροφο της ΓΑΔΑ θα μείνουν για μία ακόμα ημέρα ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βιογραφικό

– Γεννήθηκε το 1964 στα Χανιά.

– Ο πατέρας του είναι ιερέας στην Κρήτη.

– Στα μέσα της δεκαετΙας του ’90 ήταν από τους πρώτους Ελληνες αστυνομικούς που διερευνούσαν φαινόμενα απάτης με πιστωτικές κάρτες ή με τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω του Ιντερνετ.

– Το 1999 ανέλαβε τη διοίκηση του νεοσύστατου Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

– Για τη δράση του έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Οικονομίας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.