Τι γνωρίζεις για την Διατροφή των αγροτικών ζώων ;
πάτα πάνω στον σύνδεσμο !
26 Ιανουαρίου 2025
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Τι γνωρίζεις για την Διατροφή των αγροτικών ζώων ;
πάτα πάνω στον σύνδεσμο !
17 Απριλίου 2024
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
23 Ιανουαρίου 2024
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
14 Ιανουαρίου 2023
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Φέτος τον Οκτώβρη σπείραμε στον αγρό του εργαστηρίου ψυχανθή, σιτηρά, βολβώδη και φυλλώδη λαχανικά.
Τώρα πια έχουν μεγαλώσει (όσα επέζησαν από την επιδρομή των σαλιγκαριών 😥 ) έχουν αναπτυχθεί και καμαρώνουν στον ήλιο.
Ο αγρός είναι χωρισμένος σε κομμάτια και σε καθένα από αυτά υπάρχει ένα φυτικό είδος για την καλύτερη παρατήρηση από τους μαθητές της ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών του.
Υπάρχει μια σειρά με κουκιά και παραδίπλα είναι ένα κομμάτι με βρώμη. Μέσα στην βρώμη έχουν φυτρώσει και κάποια κουκιά 🙄 Πως βρέθηκαν εκεί; Τα θέλουμε εκεί;
Η απάντηση είναι ότι δεν τα θέλουμε. Φύτρωσαν εκεί από σπόρους της περσινής χρονιάς. Και έτσι φέτος είναι Ζιζάνια ενώ τα ίδια φυτά (οι μαμάδες τους 😉 ) πέρσι ήταν καλλιεργούμενα.
Αριστερά είναι η καλλιέργεια της βρώμης και δεξιά των κουκιών. Μέσα στην βρώμη υπάρχουν ζιζάνια τα κουκιά…
Και τι κάναμε; Τα βγάλαμε φυσικά, βρε άντε απο’δω 😎
Και μιας και τα ξεριζωσαμε κάναμε και τις παρατηρήσεις μας. Μελετήσαμε τα φυμάτια. Αρχικά μακροσκοπικά και μετά στερεοσκοπικά.
26 Νοεμβρίου 2022
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Στο πλαισιο του μαθήματος φυτικής παραγωγής σπόροι διαφόρων φυτικών ειδών (μονοκότυλα – δικότυλα,με υπόγεια ή υπέργεια βλάστηση) σπαρθηκαν για να μελετηθεί ο τρόπος φυτρώματος…. και τα γλαστρακια ξεχάστηκαν στα σκοτεινά. Και όπως ήταν φυσικό οι σπόροι βλάστησαν και τα φυτά φύτρωσαν, διότι η φύση ακολουθεί την πορεία της και προσαρμόζεται, δεν είναι σαν και μας που στην πρώτη δυσκολία ξεκινάμε την γκρίνια…
Όταν πια λευτερωθηκαν 😉 από τα σκοτάδια, τα νεοφυτρωμένα ήταν για λυπηση. Κατάχλωμα, ασθενικά και στην μεγαλειώδη προσπάθειά τους να βρουν το φως είχαν γίνει τόσο ψηλά που με το ζόρι στέκονταν όρθια.
Πρώτη σκέψη ” Αποτυχία, πάει το μάθημα, τι παρατηρήσεις να κάνει κανείς σε φυτά που ούτε καν δεν μοιάζουν στον πραγματικό εαυτό τους;”
Δεύτερη σκέψη ” Μήπως μπορεί να σωθεί η κατάσταση; Μήπως είναι ευκαιρία να παρατηρηθούν οι διαφορές και να μελετηθούν οι συμπεριφορές των φυτών στους εξωτερικούς παράγοντες;”
Τρίτη σκέψη ” Βρε για στάσου, με μια καλύτερη παρατήρηση είναι τόσο ξεκάθαρα τα φυτικά μέρη που αναπτύχθηκαν σε κάθε κατηγορία φυτών, το πτεριδιο μαζί με το κολεόπτιλο και το πρώτο μεσογονάτιο στην βρώμη, το επικοτύλιο στον αρακά, το υποκοτυλιο στον άνηθο και να σου οι κοτυλες που βγήκαν έξω μαζί με το περίβλημα του σπόρου…και πάει λέγοντας”
Το μάθημα όχι μόνο έγινε αλλά εμπλουτίστηκε κιόλας…
Τελικά δεν ήταν ΑΠΟΤΥΧΊΑ ήταν ΕΥΚΑΙΡΊΑ!!! Ευκαιρία για καλύτερη μάθηση 😎
Οι αποτυχίες είναι αναπόφευκτες. Η αξία όμως μιας αποτυχίας καθορίζεται από το τι κάνεις μετά 😀
Ψηλός, λιγνός και… άνηθος
Άντε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα….
Ένας αρακάς γυρεύει τον ήλιο (ένα παιδί μετράει τ άστρα )
Τυχερά ραπανάκια που σπαρθηκαν στον αγρό
Ευτύχης αρακάς που φύτρωσε στον ήλιο
22 Μαρτίου 2022
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Ας δούμε τι θυμόμαστε από το κεφάλαιο 4 “Τα φυτά και η εξέλιξη τους”
πατήστε ΕΔΩ και λύστε το σταυρόλεξο 🙄
13 Δεκεμβρίου 2021
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Ένα ξερό δενδράκι, τα πεσμένα κουκουνάρια από τα πεύκα που βρίσκονται ολόγυρα στην περίφραξη του αγρού μας , ένας παλιός τενεκές λίγα χρώματα και μπόλικη χρυσόσκονη ήταν αρκετά για να στολίσουν και να μεταφέρουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην τάξη μας… 😉
Φέτος είπαμε να χρησιμοποιήσουμε ότι μπορούμε να βρούμε στην φύση, να επιστρατεύσουμε την φαντασία και κυρίως την δημιουργικότητά μας και να ομορφύνουμε την αίθουσα διδασκαλίας του τομέα Γεωπονίας, εξάλλου τι γεωπόνοι θα ήμασταν αν δεν μας άρεσε η φύση!!!
Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές!
26 Σεπτεμβρίου 2021
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Μπορούμε να επιτρέψουμε στην κλιματική αλλαγή να σπείρει τον όλεθρο, ή μπορούμε να δημιουργήσουμε επαγγελματικές δραστηριότητες που θα παρεμποδίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της…..
Λέμε ΝΑΙ στα ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
«Σταδιοδρομία σε……. πράσινο»
έντυπο του ΕΚΠΑ για το ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, την αειφορία και τα φιλικά προς το περιβάλλον επαγγέλματα
Για περισσότερες πληροφορίες για τα πράσινα επαγγέλματα στην Ελλάδα, τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται και για τις ευκαιρίες απασχόλησης που δημιουργεί η πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στον οδηγό του ΕΟΠΠΕΠ.
24 Μαρτίου 2021
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
“Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”
Ο πολλαπλασιασμός των λαχανικών είναι το σπουδαιότερο τμήμα της καλλιεργητικής τεχνικής. Για έχουμε μεγάλες αποδόσεις και καλή ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα πρέπει να έχουμε υγιή φυτά.
2 Απριλίου 2020
από ΝΤΙΣΠΥΡΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ
0 σχόλια
Τα συστατικά στα τρόφιμα, λόγω της φύσης τους, δεν είναι αμετάβλητα, αλλά βρίσκονται σε μία δυναμική κατάσταση και διάφοροι περιβαλλοντικοί ή ενδογενείς παράγοντες τα μεταβάλλουν. Οι μεταβολές εκείνες που θα υποβαθμίσουν τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, τη θρεπτική του αξία και θα θέτουν σε κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας την υγεία του καταναλωτή χαρακτηρίζονται ως αλλοιώσεις. Ως αλλοίωση επίσης θεωρείται κάθε μη φυσιολογική μεταβολή της αισθητικής του τροφίμου από πλευράς χρώματος, υφής και οσμής. Η αλλοίωση των τροφίμων έχει μεγαλύτερη σημασία, όταν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μερικές επικίνδυνες για την υγεία αλλοιώσεις δεν επηρεάζουν και δεν υποβαθμίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι δυνατών να προκαλέσουν ασθένειες στον καταναλωτή. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: στις τροφολοιμώξεις (food infections) και στις τροφοτοξινώσεις (food intoxications), Οι αλλοιώσεις έχουν επίσης επίδραση στην οικονομία της χώρας ή της βιομηχανίας, αφού οι απώλειες αυτές έχουν οικονομικό αντίκτυπο.