2 Απριλίου: “Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου”

Στις 2 Απριλίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, η οποία συμπίπτει με τα γενέθλια του μεγάλου “παραμυθά” Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μιλήσαμε για το γνωστό λογοτέχνη και για τα βιβλία που έχει γράψει κάποια από τα οποία ήδη γνώριζαν τα παιδιά. Αποφασίσαμε να διαβάσουμε το “Ασχημόπαπο” και τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση. Στη συνέχεια ακούσαμε τραγουδάκια για τα βιβλία και μετά μιλήσαμε για τις δανειστικές βιβλιοθήκες. Τα παιδιά γνωρίζουν τη διαδικασία μέσω των βιβλίων που δανείζονται κάθε παρασκευή από το σχολείο, τώρα όμως μάθανε ότι υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες και στις πόλεις όπου μπορούν όχι μόνο να δανειστούν βιβλία, αλλά να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, να παίξουν επιτραπέζια κλπ. Τέλος δραματοποιήσαμε τη διαδικασία δανεισμού βιβλίων όπου μετατρέψαμε το μαγαζάκι της τάξης σε βιβλιοθήκη και τα παιδιά είχαν εναλλάξ τους ρόλους του βιβλιοθηκονόμου και του επισκέπτη. Κατασκευάσαμε καρτέλες δανεισμού και έναν σελιδοδείκτη.

6 4 5 6 4 6 2 8 1 9 3 61 9 2a2c59c1 d5fc 4df7 9cb4 adc891e472a3 cf3952db 120a 4aed 8891 3a697796ed30

ζουν ζουν τα ζουζούνια ξυπνούν!!!

Η εποχή της Άνοιξης είναι τόσο πλούσια σε ερεθίσματα αγαπημένα στα παιδιά. Δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε να μιλήσουμε για το ξύπνημα των εντόμων. Έπειτα από συζήτηση καταλήξαμε ότι τα αγαπημένα έντομα των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας είναι η πασχαλίτσα και φυσικά η πεταλούδα. Επομένως αναπτύξαμε αυτές τις δύο θεματικές όπου τα παιδιά χάρηκαν πολύ αλλά έμαθαν και πληροφορίες που δε γνώριζαν γι αυτά τα όμορφα πλασματάκια της Άνοιξης.

Ξεκινήσαμε με την πασχαλίτσα και αφού συζητήσαμε για την εμφάνιση και τα χρώματά της την κατασκευάσαμε με δύο τρόπους. Στη συνέχεια εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε για τη συμμετρία αρχικά με παιχνίδια τύπου παζλ και μετά τα παιδιά κλήθηκαν να σχεδιάσουν μόνα τους σε ένα φύλο εργασίας που απεικόνιζε τη μισή εικόνα της πασχαλίτσας την άλλη μισή.

1 3 2 3 6 3 5 3 4 3 3 3

Το δεύτερο και πιο αγαπημένο εντομάκι βεβαίως και είναι η πεταλούδα. Μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και φτιάξαμε κατασκευές, είδαμε βιντεάκι με την πορεία της σε time elapse όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Φτιάξαμε μία πεταλούδα με μία πρωτότυπη τεχνική χρησιμοποιώντας φίλτρο καφέ και αφού τα παιδιά χρωμάτισαν όπως ήθελαν το φίλτρο στη συνέχεια το έβρεξαν με πινέλο και νερό. Όταν στέγνωσε το κολλήσαμε σε ένα μανταλάκι και το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο. Τέλος τα παιδιά μάζεψαν από την αυλή λουλούδια που τοποθετήσαμε σε μεγεθυντικό φακό για να δούμε από κοντά τη γύρη που τρέφονται οι πεταλούδες.

1 4 2 41 51 6 2 5 1 7 3 4 2 65 4 4 41 8 2 7 3 5 4 5 5 5 6867a862 5761 4a9d b9f0 112f0f936ea8

 

 

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Εν όψει της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 μιλήσαμε για την ιστορική επανάσταση, τα γεγονότα και τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Δεν παραλείψαμε να μάθουμε τη σημασία της Ελληνικής σημαίας όπως και το μήνυμα που κρύβεται στον αριθμό των λωρίδων της “Ελευθερία ή Θάνατος”. Μιλήσαμε ακόμα για τις φορεσιές της εποχής του τσολιά και της ελληνοπούλας και παίξαμε παιχνίδια μνήμης με εικόνες σχετικές με την επανάσταση. Φυσικά αναφερθήκαμε στη διπλή γιορτή αυτής της ημέρας, τον Ευαγγελισμό της Παναγίας. Είπαμε ποιήματα, τραγούδια και τον εθνικό μας ύμνο. Τα παιδάκια κατέθεσαν στεφάνι και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στο χωριό μας.

7 1 6 2 3 2 5c66105c e70a 4480 9ed1 358742cd9653 2 2 4 2 5 2 1 2

Τα λουλούδια χρειάζονται αγάπη!

Μιάς και η Άνοιξη είναι η εποχή που το τοπίο αλλάζει η φύση πρασινίζει και πάλι και ανθίζουν τα λουλούδια, αποφασίσαμε να μάθουμε πώς δημιουργείται το λουλούδι. Μάθαμε ότι τα λουλούδια χρειάζονται χώμα νερό και ήλιο για να μεγαλώσουν και κάτι ακόμα σημαντικό που είναι η αγάπη. Πρέπει να αγαπάμε τα λουλούδια για να τα φροντίζουμε! Στη συνέχεια φυτέψαμε σπόρους από Πανσέδες και το κάθε παιδί είχε το δικό του γλαστράκι από μπουκάλι νερού. Έγραψε ο καθένας το όνομά του σε μία ετικέτα και την κολλήσαμε στο γλαστράκι ώστε να ξεχωρίζουμε σε ποιόν ανήκει. Κάθε δύο μέρες τα παιδιά πότιζαν το χώμα και φροντίσαμε να είναι κοντά στο φως. Παρακολουθούσαμε καθημερινά την πορεία τους μέχρι που φύτρωσαν!

7 6 5 4 3 2 1

 

Ακόμα, αναλύσαμε τους πίνακες του Vincent Van Gogh με τα Ηλιοτρόπια, που αποτελούσαν αγαπημένο θέμα του γνωστού Ζωγράφου. Τέλος δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες με Ηλιοτρόπια με μία διαφορετική τεχνική και κατόπιν τους αναρτήσαμε έξω από την τάξη μας για να τους εκθέσουμε.

2 1 6 1 5 1 4 1 3 1 1 1

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!

Το Νηπιαγωγείο μας καλωσόρισε την Άνοιξη, την πιο όμορφη και μυρωδάτη εποχή του χρόνου! Φυσικά η διακόσμηση της πόρτας της τάξης μας άλλαξε όπως και το παρουσιολόγιό μας! 1 3 2 4

Μάθαμε το πρώτο γράμμα της Άνοιξης και της Αμυγδαλιάς που είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει, γράψαμε τα γράμματά τους και κατασκευάσαμε αμυγδαλιές με διάφορες τεχνοτροπίες.

11 1 4 2 57 16 25 42 61 53 64 4 3 5 4 3 5 3 6 1 7 8 9 10

Τέλος, δεν παραλείψαμε βέβαια να φορέσουμε το “Μαρτάκι” με την κόκκινη και άσπρη κλωστή!

8 1

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 2025-2026!

 

  • Οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν  από 5 έως 24 Μαρτίου 2025.
  • Εγγραφές μετά την 24η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Για το σχολικό έτος 2025-2026 εγγράφονται τα νήπια που έχουν γεννηθεί το 2021.
  • Η εγγραφή του νηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα,

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους γονείς/κηδεμόνες στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ:

  • Αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής, για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα ή για
    το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού 
  •  Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 
  • Υπεύθυνη Δήλωση ετέρου γονέα
  •  Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας εάν φοιτά σε αυτή άλλο τέκνο
  •  Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές). 
  • Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

    Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου θα δέχεται τους γονείς κατόπιν ραντεβού 13:00 με 14:00.

Στοιχεία Επικοινωνίας του Νηπιαγωγείου Κιβωτού

Τηλέφωνο : 2462041620

email :  mail@nip-kivot.gre.sch.gr

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εγγραφών 2025-26.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ 2025-2026

Καλή Αποκριά 2025!

Η Εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στις Απόκριες! Διαβάσαμε το αγαπημένο παραμύθι του “Αρλεκίνου” και αφού συζητήσαμε είδαμε τον Αρλεκίνο μέσα από την τέχνη με τους πίνακες του Picasso και του Cezanne. Μέσα από το παραμύθι μάθαμε το νέο σχήμα του ρόμβου καθώς η στολή του ήρωα ήταν κατασκευασμένη από υφάσματα σε σχήμα ρόμβου. Κατασκευάσαμε το δικό μας Αρλεκίνο αλλά και τη στολή του που κάθε παιδί τη φόρεσε και χορέψαμε με χαρούμενα αποκριάτικα τραγούδια!

1 1 2 2 3 3 4 2 5 2

Φυσικά δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε τον δικό μας χαρταετό εν όψει της Καθαρά Δευτέρας αλλά και την κυρά Σαρακοστή και μάθαμε την έννοια της νηστείας αλλά και να αναγνωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε τα τρόφιμα που είναι νηστίσιμα και αρτύσιμα. Τέλος εντοπίσαμε μέσα από καταλόγους σούπερ μάρκετ νηστίσιμα φαγητά και αφού τα κόψαμε, τα κολλήσαμε στο “Σαρακοστιανό πιάτο” μας!

1 2 2 3 3 4

 

Το….Τσικνίσαμε!

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε πράγματα, να δημιουργήσουμε και να περάσουμε όμορφα με χορό και τραγούδια! Μιλήσαμε για την αγαπημένη μέρα μικρών και μεγάλων, ζωγραφίσαμε τα ψητά που μας αρέσουν,ντυθήκαμε καρναβάλια και χορέψαμε στο ρυθμό αποκριάτικων τραγουδιών μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κιβωτού. Ο σύλλογος γονέων μας πρόσφερε ψημένα σουβλάκια αλλά δεν παραλείψαμε να το…”τσικνίσουμε” κι εμείς στο Νηπιαγωγείο μας όπως μπορούσαμε! Ψήσαμε στο κουζινάκι μας λουκάνικα και κοτομπουκιές τα οποία γεύτηκαν τα παιδάκια μας! Στο τέλος της ημέρας τα παιδιά πήραν μαζί τους την κατασκευή που φτιάξαμε η οποία δεν μπορούσε να είναι άλλο από μια.. ψησταριά!

1 2 3 4 5 6

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φαρμακοποιό της Κιβωτού!

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας που έχουμε αναλάβει, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο φαρμακείο του χωριού μας, με αφορμή την ενότητα της δηλητηρίασης για την οποία μιλήσαμε. Ο κύριος Χαράλαμπος, μας μίλησε για τα φάρμακα και το πόσο μας βοηθούν όταν η λήψη τους γίνεται σωστά αλλά και το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν όταν υπερβάλλουμε στην ποσότητα ή πάρουμε λάθος φάρμακα. Ακόμα είδαμε την ποικιλία φαρμάκων που υπάρχουν σε ένα φαρμακείο αλλά και τί άλλα προϊόντα μπορούμε να βρούμε. Φεύγοντας δώσαμε δώρο στον κύριο Χαράλαμπο ένα “Φαρμακείο” που είχε μέσα ζωγραφιές των παιδιών. Θα θέλαμε να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Χαράλαμπο Καραθάνο, το Φαρμακοποιό της Κιβωτού, ο οποίος δώρισε στο σχολείο μας διάφορα ήδη για να εξοπλίσουμε το φαρμακείο του σχολείου μας. Συγκεκριμένα μας δώρισε γάζες, λευκοπλάστ, τσιρότα, βουτυρόκρεμα για χτυπήματα, betadine, οινόπνευμα και επιδέσμους!

1 2 2 2 3 2 4 1 5 1 6 1 7 1 8 9 10 11

“Ο Τσιπ – Πατατράκ μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του”

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη και την σημαντικότητα του να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους από διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, αποφασίσαμε να αναλάβουμε ως Νηπιαγωγείο ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα την πρόληψη ατυχημάτων”. Ο Τίτλος του προγράμματός μας είναι “Ο Τσίπ Πατατράκ μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του”. Βασική αφόρμηση για την εκπόνηση του προγράμματος μας είναι ένα παραμύθι με τίτλο “Οι περιπέτειες του Τσίπ Πατατράκ”. Πρόκειται για ένα παραμύθι με 7 αυτοτελείς ενότητες όπου κάθε μία σχετίζεται και με ένα ατύχημα (ηλεκτροπληξία, πέσιμο, κόψιμο, κάψιμο, δηλητηρίαση, πνιγμό, ασφυξία). Βασικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένα σκιουράκι, ο Τσιπ-πατατράκ τον οποίο βρίσκει στο δάσος μία οικογένεια πιασμένο σε δόκανο. Αποφασίζουν να τον πάρουν στο σπίτι για να τον γιατρέψουν και κατά την παραμονή του του συμβαίνουν διάφορα ατυχήματα μέσα από τα οποία μαθαίνει να προσέχει! Οι ενότητες που ολοκληρώσαμε έως τώρα είναι το πέσιμο, το κόψιμο και η δηλητηρίαση.

Στην πρώτη ενότητα μιλήσαμε για το πέσιμο και πως μπορούμε να το αποφύγουμε και εκμεταλλευόμενοι τη θεματική μάθαμε και την προμαθηματική έννοια του επάνω και κάτω.

5efd66c1 2d0a 4856 ada5 8839f612bd62

Στη συνέχεια διαβάσαμε την επόμενη ενότητα που σχετίζεται με το κόψιμο. Μιλήσαμε για τους κανόνες χρήσης του ψαλιδιού και αφού χωριστήκαμε σε ομάδες ενώσαμε παζλ από φωτογραφίες που απεικονίζουν σωστές και λάθος συμπεριφορές παιδιών που χρησιμοποιούν ψαλίδι. Τέλος γράψαμε τους κανόνες στα χαρτόνια που κολλήσαμε τα πάζλ.

0bf73959 8e4f 4cb8 89d5 ca85fa064094

Η τρίτη ενότητα που ολοκληρώσαμε σχετίζεται με τη δηλητηρίαση από χάπια. Αναφερθήκαμε στους κινδύνους κατάποσης χαπιών, μάθαμε να ξεχωρίζουμε τα χάπια από τις καραμέλες και παίζοντας μάθαμε την προμαθηματική έννοια του πολλά λίγα βάζοντας κάψουλες στα μπουκάλια τους! Επίσης μιλήσαμε για το κέντρο δηλητηριάσεων και μάθαμε τον τηλεφωνικό αριθμό του.

1 2 3

2 1 3 1 4 5 6 7 1 1