Γιορτή λήξης

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την καλοκαιρινή μας γιορτή με θέμα τη θάλασσα. Είπαμε ποιήματα και τραγούδια, όπως το “Καλοκαίρι μου μυρίζει” και το “Γλυκό καλοκαιράκι αγαπημένο”, και χορέψαμε όλοι μαζί. Στο τέλος, πήραμε τις εργασίες και τα αναμνηστικά μας, χαιρετηθήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη.

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

 

Collage 2024 06 17 19 20 39

Πρόγραμμα eTwinning ” Exploring the flavors of health “

 

Το Νηπιαγωγείο μας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Exploring the flavors of health” και θέμα την υγιεινή διατροφή. Στα πλαίσια του προγράμματος, συζητήσαμε για το τι είναι η υγιεινή διατροφή και το τι περιλαμβάνει. Αναφερθήκαμε στις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής, αναζητήσαμε πληροφορίες για τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών, φτιάξαμε συνταγές, χρησιμοποιώντας φρούτα και λαχανικά, και φυτέψαμε σπόρους, προκειμένου να φτιάξουμε τον δικό μας κήπο με οπωροκηπευτικά.

 

etwin

logo

poster

 

Ζωγραφίσαμε φρούτα και λαχανικά και μάθαμε πώς λέγονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

picture cards vegetables Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

picture cards fruits Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και φτιάξαμε αφίσες σε σχέση με τη διατροφική αξία της καρύδας, του αβοκάντο, της μελιτζάνας και του μαρουλιού.

Vitamins poster coconut Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Vitamins poster avocado Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Vitamins poster eggplant Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Vitamins poster lettuce Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Κάναμε πείραμα με τη βύθιση και την επίπλευση ενός πορτοκαλιού και καταγράψαμε τα συμπεράσματά μας.

VegExperiment Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Φυτέψαμε σπόρους φρούτων και λαχανικών, αναλάβαμε τη φροντίδα τους, ποτίζοντάς τους τακτικά, και παρατηρήσαμε το πώς αναπτύσσονται.

medical herbs Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

medical herbs final Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Τέλος, γράψαμε τη δική μας συνταγή για σαλάτα, τη φτιάξαμε και φάγαμε όλοι μαζί.

recipe for the cookbook Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

Πρόγραμμα eTwinning ” Whether I am a driver or a pedestrian, I faithfully follow the road traffic code ! “

 

Το Νηπιαγωγείο μας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο ” Whether I am a driver or a pedestrian, I faithfully follow the road traffic code ! ” και θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Στα πλαίσια του προγράμματος, μιλήσαμε για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γνωρίσαμε τα σημαντικότερα σήματα και συζητήσαμε για τη σημασία του κάθε χρώματος στα φανάρια που συναντάμε στο δρόμο. Ακόμη, αναφερθήκαμε στις σωστές συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετούν οδηγοί και πεζοί, στο πώς πρέπει να διασχίζει κανείς σωστά τον δρόμο, καθώς και σε τρόπους αυτοπροστασίας και πρόληψης ατυχημάτων, όπως η χρήση ζώνης.

 

etwin

7

Φτιάξαμε φανάρια και αυτοκίνητα από χαρτόνι και αναλάβαμε τους ρόλους οδηγών και πεζών.

φανάρια

Γνωρίσαμε τα σημαντικότερα σήματα που συναντάμε στο δρόμο και παίξαμε παιχνίδια με αυτά.

σήματα

Συζητήσαμε για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πεζοί όταν διασχίζουν τον δρόμο, φτιάξαμε αφίσα με τους κανόνες και κάναμε έναν περίπατο έξω από το σχολείο, προκειμένου να δούμε στην πράξη πώς πρέπει να κινούμαστε ως πεζοί.

διασχίζω το δρόμο

Συζητήσαμε για τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ποδηλάτες.

ποδήλατο

Καλέσαμε στην τάξη μας αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών, για να μας μιλήσουν σε σχέση με την οδική ασφάλεια, και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε νέες πληροφορίες και να διατυπώσουμε τις απορίες μας.

τροχαία

Τέλος, εξασκηθήκαμε στη χρήση του Η/Υ και γνωρίσαμε τους κανόνες σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς.

fifth activity Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

safe internet Evangelia Tsiara kindergarten Kivotos Grevena

 

Το ταλέντο μου δουλειά θα το κάνω με χαρά

 

Στο Νηπιαγωγείο μας ολοκληρώσαμε το 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων από τον θεματικό κύκλο «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» με τίτλο «Το ταλέντο μου δουλειά θα το κάνω με χαρά». Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, μιλήσαμε για τα επαγγέλματα και, πιο συγκεκριμένα, τι είναι επάγγελμα, γιατί εργάζονται οι άνθρωποι και ποια επαγγέλματα γνωρίζουμε. Επίσης, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο για τα επαγγέλματα, διαβάσαμε βιβλία, όπως “Όταν μεγαλώσω θα γίνω…”, και είδαμε φωτογραφίες από επαγγέλματα που ασκούσαν οι άνθρωποι παλιότερα και δεν υπάρχουν πλέον. Ακόμη, υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας εργαζομένους διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως οδοντίατρος, διατροφολόγος, αστυνομικός, πυροσβέστης και δασκάλα, που μας μίλησαν για το επάγγελμά τους. Τέλος, κάναμε αναπαράσταση του κάθε επαγγέλματος με παντομίμα και θεατρικό παιχνίδι και συζητήσαμε για το επάγγελμα που θα μας άρεσε να κάνουμε στο μέλλον, κάνοντας μάλιστα και σχετική κατασκευή.

 

4ο εργαστήριο δεξιοτήτων 1

4ο εργαστήριο δεξιοτήτων 2

4ο εργαστήριο δεξιοτήτων 3

Επίσκεψη Πυροσβεστικής

 

Ευχαριστούμε θερμά τους πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών που επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο μας και μίλησαν στους μαθητές για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιεί κανείς σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, μίλησαν στα παιδιά για τις αιτίες που προκαλούν πυρκαγιά, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν τα ίδια και οι γονείς τους, όταν βρίσκονται στο σπίτι και ξεσπάσει πυρκαγιά, καθώς για το τηλέφωνο που μπορούν να καλούν, προκειμένου να έρθει άμεσα η Πυροσβεστική. Ακόμα, η παρουσίασή τους περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με το πολύπλευρο έργο της Πυροσβεστικής, το οποίο δεν περιορίζεται στις πυρκαγιές, αλλά επεκτείνεται και στην αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες και τα οχήματά τους. Συνολικά, η επίσκεψη των πυροσβεστών στο Νηπιαγωγείο μας αποτέλεσε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μικρούς μαθητές, γιατί έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες με βιωματικό τρόπο και είχαν και οι ίδιοι ενεργό ρόλο στην παρουσίαση μέσα από τις ερωτήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες που κατέθεσαν.

 

πυροσβεστική

 

 

 

Ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο

 

Η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στο καινούριο σχολείο και στην ευκολότερη προσαρμογή σε αυτό από μέρους των νηπίων. Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης για την ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Κιβωτού. Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου, ενώ η δασκάλα της Α’ τάξης μας υποδέχτηκε στην τάξη της και μας παρουσίασε τον τρόπο που γίνεται το μάθημα. Η αλληλεπίδραση και η συνεργασία με τους μαθητές της Α’ τάξης στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, βοήθησαν τα νήπια να αντιληφθούν ότι έχουν περισσότερες ομοιότητες, παρά διαφορές με αυτούς, και, κατά συνέπεια, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τις ικανότητές τους. Επίσης, η παρακολούθηση του μαθήματος συνέβαλε στην αποβολή της ανασφάλειας και του φόβου σε σχέση με τις δυσκολίες που ανέμεναν να αντιμετωπίσουν τα νήπια στο δημοτικό σχολείο και στη δημιουργία προσμονής και ανυπομονησίας για τη φοίτηση σε αυτό. Την πρώτη μας επαφή με το δημοτικό σχολείο έκαναν ευχάριστη και ξεχωριστή ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, η εκπαιδευτικός και οι μαθητές της Α’ τάξης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια υποδοχή και τη φιλοξενία τους.

 

ομαλή μετάβαση

 

Πάσχα

 

Το Πάσχα σιγά-σιγά πλησιάζει και στο Νηπιαγωγείο μας ξεκινήσαμε από νωρίς τις προετοιμασίες για τη μεγάλη αυτή γιορτή. Συζητήσαμε για το τι γιορτάζουμε το Πάσχα, διαβάσαμε βιβλία όπως “Η ιστορία του Πάσχα” και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για τη ζωή του Χριστού, τη γιορτή του Πάσχα και τα ήθη και έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα. Ακόμη, μάθαμε την ιστορία και τα κάλαντα του Λαζάρου και φτιάξαμε λαζαράκια. Τέλος, κάναμε πασχαλινές κατασκευές, καλαθάκια και κάρτες, βάψαμε τα δικά μας αυγά και είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε το Πάσχα με τις οικογένειες και τους φίλους μας.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 

Πάσχα 1

Πάσχα 2

Πάσχα 3

Πάνω σε δυο ρόδες μ’ ασφάλεια γυρνώ

 

Στο Νηπιαγωγείο μας ολοκληρώσαμε το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων από τον θεματικό κύκλο «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» με τίτλο «Πάνω σε δυο ρόδες μ’ ασφάλεια γυρνώ». Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, μιλήσαμε για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γνωρίσαμε τα σημαντικότερα σήματα και συζητήσαμε για τη σημασία του κάθε χρώματος στα φανάρια που συναντάμε στο δρόμο. Μέσα από την παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο στο διαδίκτυο και την ανάγνωση βιβλίων όπως «Καλώς τον κύριο ΚΟΚ», αναφερθήκαμε στις σωστές συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετούν οδηγοί και πεζοί, καθώς και σε τρόπους αυτοπροστασίας και πρόληψης ατυχημάτων. Ακόμη, για να γίνουν οι δραστηριότητές μας περισσότερο βιωματικές, φτιάξαμε τα δικά μας αυτοκίνητα από χαρτόνι και αναλάβαμε τους ρόλους οδηγών και πεζών. Επιπλέον, κάναμε έναν περίπατο έξω από το σχολείο, προκειμένου να δούμε στην πράξη πώς πρέπει να κινούμαστε ως πεζοί. Τέλος, καλέσαμε στην τάξη μας αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών, για να μας μιλήσουν σε σχέση με την οδική ασφάλεια, και είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε νέες πληροφορίες και να διατυπώσουμε τις απορίες μας.

 

3ο εργαστήριο δεξιοτήτων 1

3ο εργαστήριο δεξιοτήτων 2

3ο εργαστήριο δεξιοτήτων 3

Επίσκεψη Τροχαίας

 

Ευχαριστούμε θερμά τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών που επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο μας και μίλησαν στους μαθητές για την κυκλοφοριακή αγωγή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων για την οδική ασφάλεια και περιλάμβανε παρουσίαση σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά οδηγών και πεζών και τους κανόνες ασφαλείας στον δρόμο.

 

τροχαία

Επίσκεψη οδοντίατρου

 

Ευχαριστούμε θερμά την οδοντίατρο, κυρία Αναστασία Φαρδή, που επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο μας και πραγματοποίησε οδοντιατρικό έλεγχο στους μαθητές. Η οδοντίατρος μίλησε στους μαθητές για τη στοματική υγιεινή και την περιποίηση των δοντιών και τους έδειξε πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους.

οδοντίατρος