«…Όσο θάβεις το σποράκι, τόσο βγάνει ανθό…»

PROGRAMMA ANTHOS ESO PROGRAMMA ANTHOS EXO

Τη Δευτέρα το βράδυ, στις 26 του Ιούνη, μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά, στο φιλόξενο προαύλιο της Παρηγορήτισσας, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά και καλωσόρισαν το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας μια συναυλία με τίτλο έναν υπέροχο και γεμάτο νόημα στίχο του Διονύση Σαββόπουλου. «…Όσο θάβεις το σποράκι, τόσο βγάνει ανθό…» τραγούδησαν οι μαθητές μας, θέλοντας να δείξουν τη συνέχεια της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας στον τόπο μας και τα στοιχεία της παραδοσιακής και λαϊκής μας μουσικής, που περνούν μέσα στα τραγούδια του σήμερα. Παράλληλα έθεσαν κάποια ερωτήματα πάνω στο θέμα της σχέσης μας με τη παράδοση και τον τρόπο διαχείρισής της, μέσα από κείμενα των δύο μεγάλων δημιουργών, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, αφού ήταν εκείνοι που επηρέασαν όλους τους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς, τραγούδια των οποίων παρουσιάστηκαν στη συναυλία.

Οι μαθητές μας καταπιάστηκαν με ένα δύσκολο εγχείρημα. Συνεργάστηκαν με μια ομάδα εκπαιδευτικών μέσα στο μάθημα των μουσικών συνόλων και δούλεψαν επίμονα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προσπάθησαν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό της πόλης τους το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αντιμετώπισαν την προσπάθειά τους με ζηλευτή σοβαρότητα πράγμα που αναγνωρίστηκε από το κοινό των συμπολιτών μας, τόσο από την προσοχή με την οποία παρακολούθησαν τη συναυλία, όσο και από το ιδιαίτερα θερμό τους χειροκρότημα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του συγκεκριμένου μουσικού συνόλου δοκιμάστηκαν νέες προσεγγίσεις, όπως η εναλλαγή των εκπαιδευτικών που είχαν την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διδασκαλίας του. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο έφερε τους μαθητές σε επαφή με πολλά διαφορετικά στοιχεία, ώστε να  μπορέσουν να διαχειριστούν το θέμα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα.

Η συμμετοχή των μαθητών στα μουσικά σύνολα του σχολείου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Φέτος είχαμε την χαρά να συμμετέχουν και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι μετά το τέλος των εξετάσεων, πρόσθεσαν το δικό τους χρώμα στην παράσταση, κάτι το οποίο σηματοδοτεί την διαρκή συνεργασία με τους μαθητές μας, αφού μπορεί να ολοκλήρωσαν τυπικά την σχολική τους ζωή, δεν παύουν όμως να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου.

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο βουλευτής Άρτας κος Βασίλης Τσίρκας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Ιωάννης Γεωργογιάννης, που μίλησε για την ανάγκη εύρεσης λύσης στο στεγαστικό θέμα του σχολείου με την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και κατάλληλου κτηρίου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρταίων κος Χριστόφορος Σιαφάκας, που τόνισε την άψογη συνεργασία του Δήμου με το σχολείο, αναφέρθηκε στην αξία της εκπροσώπησης του Δήμου και της περιοχής σε φεστιβάλ πανελλαδικού χαρακτήρα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας και ευχήθηκε στους απόφοιτους του σχολείου για καλή συνέχεια.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της συναυλίας και συγκεκριμένα τον Δήμο Αρταίων για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους εργαζόμενους για την παραχώρηση του χώρου και την εξυπηρέτηση, το Επιμελητήριο Άρτας και τους εργαζόμενους για την παραχώρηση της ισόγειας αίθουσας και την πολύτιμη βοήθειά τους, τον Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς» και ειδικά τον κ. Νίκο Λιόντο για την παραχώρηση της σκηνής, τη βιομηχανία ΙΟΝ για την οικονομική υποστήριξη, τον Art Tv ως χορηγό επικοινωνίας, όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής για την προβολή και τους συμπολίτες μας που τιμούν με την παρουσία τους πάντα τις δράσεις του Μουσικού Σχολείου.

msa_anthos 25

Επίσης ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους μαθητές μας για το αποτέλεσμα και τη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους αποφοίτους μας και τους ευχόμαστε να είναι γεροί και δυνατοί και να έχουν καλό αέρα στο νέο τους ταξίδι!

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί                                     Η διευθύντρια

Διονύσης Παπαστέργιος

Κωνσταντίνα Πετρινιώτη                                        Ανθούλα Ζιώρη

Μιχάλης Ντέμσιας

Άγγελος Σταθόπουλος

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Φωτιές του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας  ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση  του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας,  συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε ο Σύλλογος  για τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, το Σάββατο 24-06-2017 το βράδυ, στην πλατεία  του Ιερού Ναού της  Αγίας Θεοδώρας.

Η γιορτή άρχισε με συναυλία συνόλου παραδοσιακής μουσικής του σχολείου  που επιμελήθηκε και παρουσίασε τα παρακάτω τραγούδια: «Τι ήθελα και σ” αγαπούσα», «Της Τρίχας το γεφύρι, «Σον θεό εφτάγω τάμα», «Μπαϊράτσε», «Τούτο το μήνα», «Στο “πα και στο ξαναλέω», «Καναρίνι μου γλυκό», «Ψεύτρα», «Τζιβαέρι», « Κανελόριζα», « Κατσιφόρας», «Να “μαν πουλί να πέταγα», «Αρχοντόπουλο».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας, Αθανάσιος Κουρσάρης, άναψε τις φωτιές με τα μαγιάτικα στεφάνια και μικροί και μεγάλοι πηδώντας πάνω από τις φωτιές ευχήθηκαν για υγεία και καλή τύχη και χόρεψαν με τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που παρουσίασε το σύνολο του σχολείου.  Κλαρίνο, νταούλι, βιολί, τρομπέτα, πολίτικη λύρα, κανονάκι, λάφτα, γκάιντα, λαούτο, άταστη ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, ταμπουράς, ποντιακή λύρα, ντέφι, τουμπερλέκι, νταϊρές, μπεντίρ και οι μελωδικές φωνές των μαθητών του συνόλου «έφεραν» όλη την Ελλάδα στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας, γύρω από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.

ΜΣΑ-Αι Γιάννης 5 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 6 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 7 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 8 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 9 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 10 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 11 ΜΣΑ-Αι Γιάννης 12

Τη διδασκαλία του μουσικού συνόλου είχαν οι εκπαιδευτικοί Άγγελος Σταθόπουλος, Δημήτρης Βλάχος, Σπύρος Σπυρέλης, και Διονύσης Παπαστέργιος, τη διεύθυνση του συνόλου ο Άγγελος Σταθόπουλος και ο Δημήτρης Βλάχος. Τη γενική επιμέλεια είχαν ο Παναγιώτης Γιαννούτσος και ο Άγγελος Σταθόπουλος. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας για τις πρωτοβουλίες του και την εμπιστοσύνη του στο σχολείο, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της ισόγειας αίθουσας για την προετοιμασία της συναυλίας, τον ArtTV ως χορηγό επικοινωνίας και τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής για την προβολή της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε το κοινό της περιοχής μας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και συμμετείχε στη γιορτή με ενθουσιασμό.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετείχαν στο μουσικό σύνολο.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας πάντα στηρίζει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ιστορικό περιβάλλον της περιοχής μας και προβάλλουν το λαογραφικό της πλούτο.

 

Η Διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Συναυλία «…όσο θάβεις το σποράκι τόσο βγάνει ανθό…».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ - ΑΝΘΟΣ_Αφίσα

Τη Δευτέρα στις 26 του Ιούνη, στις 10 το βράδυ, το Μουσικό Σχολείο Άρτας θα παρουσιάσει στο προαύλιο της Παρηγορήτισσας συναυλία με τίτλο: «…όσο θάβεις το σποράκι τόσο βγάνει ανθό…».

Η συναυλία έχει ετοιμαστεί στο μάθημα των μουσικών συνόλων Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου με τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, και πρωτοπαίχτηκε στην Καβάλα, στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία», στις αρχές του Μάη, όπου απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Το θέμα αφορά σε τραγούδια σύγχρονων τραγουδοποιών, που έχουν γραφτεί τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα και είναι εμφανώς επηρεασμένα από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της πατρίδας μας. Οι επιρροές αυτές  αφορούν στη μελωδία, τον ρυθμό, τα όργανα που χρησιμοποιούνται ή τους στίχους των τραγουδιών. Οι μαθητές με τη συνεργασία ομάδας εκπαιδευτικών μελέτησαν αυτά τα τραγούδια, πρόσθεσαν μια φρέσκια ματιά μέσα από σύγχρονες ενορχηστρώσεις και αναζήτησαν τη συνέχεια της μουσικής παράδοσης, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της ως ένα ζωντανό κομμάτι του σήμερα και όχι ως ένα μουσειακό είδος.

Στην παράσταση αυτή θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι κοντά μας τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους για τελευταία φορά ως μαθητές, το σχολείο που τόσο πολύ αγαπούν.

Σας περιμένουμε όλους στον φιλόξενο χώρο της Παρηγορήτισσας, να τραγουδήσουμε μαζί, αναζητώντας το νήμα που συνδέει το χθες και το σήμερα της μουσικής δημιουργίας.

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί                                     Η διευθύντρια

Διονύσης Παπαστέργιος

Κωνσταντίνα Πετρινιώτη                                        Ανθούλα Ζιώρη

Μιχάλης Μτέμσιας

Άγγελος Σταθόπουλος

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Φωτιὲς τοῦ Ἅϊ-Γιάννη

agia_theodora_poster

Φωτις το ϊΓιάννη

Εναι τ παιδι πο νάβουν τς φωτις κα φωνάζουν μπροστ στς φλόγες μέσα στ ζεστ νύχτα

κα ρίχνουν λάτι μέσα στς φλόγες γι ν πλαταγίζουν

(Πόσο παράξενα μας κοιτάζουν ξαφνικ τ σπίτια, τ χωνευτήρια τν νθρώπων,

σν τ χαϊδέψει κάποια νταύγεια).

Γιώργος Σεφέρης

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας και το Μουσικό Σχολείο Άρτας  σας καλούμε να γιορτάσουμε όπως τότε που αντιφέγγιζαν από τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού οι γειτονιές της πόλης μας, τότε που οι φωνές και οι χαρές των παιδιών αντηχούσαν διάπλατα…

Πάλι θα αντηχήσουν οι μελωδικές φωνές και τα μουσικά όργανα στα χέρια των παιδιών του Μουσικού Σχολείου και πάλι όλα τα παιδιά της πόλης θα έρθουν με τα μαγιάτικα στεφάνια «να κάψουμε το Μάη», να κάψουμε  ό,τι περίσσεψε από την Άνοιξη, να κάνουμε τη δική μας «κάθαρση» πριν περάσουμε στο καλοκαίρι.

Σας καλούμε όλους, το Σάββατο 24-06-2017, και ώρα 21.00, στην πλατεία  του Ιερού Ναού της  Αγίας Θεοδώρας, να γιορτάσουμε τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη…

Για το Σύλλογο Φίλων                                                                     Για το Μουσικό Σχολείο Άρτας

Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας

Ο Πρόεδρος                                                                                Η διευθύντρια

Αθανάσιος Κουρσάρης                                                                Ανθούλα Ζιώρη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Συμμετοχή στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Καβάλας

Στις αρχές του Μάη το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φορέων. Είχε ως κεντρικό θέμα και ως αντικείμενο μελέτης την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και συμμετείχε μεγάλος αριθμός Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε με ένα μουσικό σύνολο 58 μαθητών και 7 εκπαιδευτικών που ταξίδεψαν στην Καβάλα από τις 6  έως τις 9 Μαΐου.

Οι μαθητές μας πήραν μέρος σε βιωματικά μουσικά εργαστήρια, χορωδία και ορχήστρα, προετοιμάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχαν και σε ένα φωνητικό σύνολο που εργάστηκε πάνω σε μέλη της Εκκλησιαστικής μουσικής. Την ευθύνη του φωνητικού συνόλου είχε η ερμηνεύτρια και δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού  κα Σοφία Νεοχωρίτου, του ψαλτικού χορού ο Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, π. Νεκτάριος Πάρης και της ορχήστρας ο καταξιωμένος ερμηνευτής, υπεύθυνος για τη διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Χρήστος Τσιαμούλης.

Την πρώτη βραδιά οι μαθητές όλων των σχολείων παρακολούθησαν μια μοναδική συναυλία που έδωσε η ορχήστρα «Εμμέλεια» αποτελούμενη από εξαιρετικούς μουσικούς, παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και λόγια μέλη Ανατολικής μουσικής Ελλήνων συνθετών του 18ου και 19ου αιώνα, με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ οι μαθητές εκτός των βιωματικών εργαστηρίων, παρακολούθησαν και μια σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές  πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική και την Εκκλησιαστική μουσική.

Την Δευτέρα το πρωί, στις 8 του Μάη, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων χωρισμένοι σε ομάδες σχολείων παρουσίασαν σε πλατείες της Καβάλας τα μουσικά προγράμματα που είχαν ετοιμάσει. Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε στην Πλατεία Καπνεργάτη, στο κέντρο της πόλης, ένα πρόγραμμα που προετοιμάστηκε σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους στο μάθημα των Μουσικών Συνόλων Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου, με τη συνεργασία των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου. Το θέμα του συγκεκριμένου μουσικού συνόλου αναφέρεται σε σύγχρονους Έλληνες τραγουδοποιούς και σε τραγούδια τους, που είναι σαφώς επηρεασμένα από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της πατρίδας μας. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ερευνήσουν βιωματικά οι μαθητές μας και να συνειδητοποιήσουν πως η παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική δεν είναι ένα μουσειακό είδος, αλλά είναι ζωντανό μέρος της ζωής μας, μας αφορά όλους και επηρεάζει πολλές από τις νέες μορφές δημιουργίας όπως η σύνθεση τραγουδιών. Η παρουσία των μαθητών μας ήταν εξαιρετική και το αποτέλεσμα από μουσικής πλευράς ήταν ιδιαίτερα αξιόλογο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια τόσο από τους διοργανωτές όσο και από του ακροατές της μικρής μας συναυλίας.

Το τελευταίο βράδυ της συνάντησης όλοι οι μαθητές μέσα στον επιβλητικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα αποδίδοντας Εκκλησιαστικά μέλη και τραγούδια από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και ιδιώματα της πατρίδας μας. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση διάβασε κείμενα ο καταξιωμένος ηθοποιός κ. Άγγελος Αντωνόπουλος και τον συντονισμό είχε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Το πρωί της τελευταίας μέρας του φεστιβάλ οι μαθητές των μουσικών σχολείων συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί και αφού απονεμήθηκαν αναμνηστικά στα σχολεία που συμμετείχαν, παρακολούθησαν συναυλία από φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και συγκεκριμένα από το μουσικό σχήμα ‘Narda’ υπό την ευθύνη του κ. Μάρκου Σκούλιου.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η συμμετοχή των μαθητών μας σε ανάλογου είδους φεστιβάλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μουσικών σχολείων και συνέχεια του μαθήματος των μουσικών συνόλων έξω από τα όρια του σχολείου. Οι συγκεκριμένες δράσεις προσφέρουν στους μαθητές την εμπειρία της συμμετοχής σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και της συνεργασίας με συμμαθητές τους που σπουδάζουν μουσική από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η σύμπραξη με καταξιωμένους καλλιτέχνες τους προσφέρει πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν και αγαπούν, τη μουσική.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Άρτας για την στήριξη, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, το Δήμο Αρταίων και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο παιδείας κ. Χριστόφορο Σιαφάκα για την οικονομική στήριξη και την εμπιστοσύνη, τον Art Tv ως χορηγό επικοινωνίας και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της περιοχής μας για την υποστήριξη. Πιο πολύ από όλους ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, για το εκπληκτικό μουσικό αποτέλεσμα που παρουσίασαν, εκπροσωπώντας την περιοχή μας σε ένα πανελλαδικής εμβέλειας μουσικό φεστιβάλ.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί                                      Η διευθύντρια

Μιχάλης Ντέμσιας                                                   Ανθούλα Ζιώρη

Άγγελος Σταθόπουλος

Διονύσης Παπαστέργιος

Κωνσταντίνα Πετρινιώτη

Παναγιώτης Κατσικλής

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Παρακολουθείστε στους παρακάτω συνδέσμους:

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας σε κεντρική πλατεία της Καβάλας, την Δευτέρα το πρωί στις 8 Μαΐου 2017:

https://www.youtube.com/watch?v=bRkO2bOlWKU&t=592s

Κοινή συναυλία όλων των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων στο επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, την Δευτέρα το βράδυ στις 8 Μαΐου 2017:

https://www.youtube.com/watch?v=iu3inK7N59Y

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«Έχουν οι καιροί νανουρίσματα….»

PROGRAMMA EXO

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας με τους μαθητές της Στ΄ τάξης του  1ου ,2ου ,3ου ,5ου ,7ου ,8ου ,9ου , 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας και των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Δημητρίου Πέτα, Ελεούσας, Κωστακιών,  Νεοχωρίου και Χαλκιάδων παρουσίασαν τη μουσική παράσταση «Έχουν οι καιροί νανουρίσματα….».

Τα νανουρίσματα, αυτοί οι διαχρονικοί ύμνοι στην τρυφερότητα, στη στοργή, στην παιδική αθωότητα, στη δίχως όρια αγάπη, ένωσαν στο πλαίσιο του ομώνυμου πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, τους μαθητές της έκτης τάξης των δεκατριών δημοτικών σχολείων, τους μαθητές της Α” Γυμνασίου του Μουσικού σχολείου και τους εκπαιδευτικούς γενικής και μουσικής παιδείας των συνεργαζόμενων σχολείων και ανέδειξαν την ομορφιά και τη ζωντάνια  μιας μεγάλης οικογένειας, της σχολικής οικογένειας.

400 μαθητές πλημμύρισαν τον επιβλητικό και φιλόξενο χώρο της Παρηγορήτισσας και με κέφι, χαρά και τη ζωντάνια της ηλικίας τους ερμήνευσαν στη σκηνή παραδοσιακά νανουρίσματα διάφορων περιοχών της Ελλάδας, και των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, αλλά και σύγχρονα νανουρίσματα, δημιουργήματα του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου και του σημαντικού στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου σε μουσική Πάνου Κοσμίδη και Μάνου Λοΐζου.

Τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου είχαν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου, Κυριακίδη Παναγιώτα, Πετρινιώτη Κων/να και  Σκαμνέλος Χαράλαμπος, στην προετοιμασία του συνόλου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Βαλαβάνης Φοίβος, Γκογκάκης Πέτρος, Κουτσοθεοδώρου Ζωή, Λένης Ηλίας, Αρβάλη Χρυσάνθη και Ντέμσιας Μιχάλης, την επιμέλεια των κειμένων είχε η φιλόλογος Πρέντζα Άννα και το σχεδιασμό και τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης η υποδιευθύντρια  Poupard Nathalie. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Τζουρμανά Πηνελόπη για την αφήγηση των κειμένων.

Ευχαριστούμε τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων για τη θετική τους διάθεση και τη συνεργασία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και μας μετέφεραν τη χαρά και τη ζωντάνια τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου τίμησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Το χαμόγελο του παιδιού», έναν οργανισμό που με το έργο λειτουργεί ως μια ζεστή οικογένεια για πολλά παιδιά που στερούνται την αγάπη και τη φροντίδα της φυσικής τους οικογένειας. Στους εκπροσώπους του Χαμόγελου του παιδιού από το σπίτι ημερήσιας φροντίδας Αγρινίου, κ. Κακόγιαννου Δέσποινα και κ. Δρακόπουλο Θωμά, επιδόθηκε το ποσό των 745 ευρώ που συγκεντρώθηκε από την πώληση ημερολογίων με έργα ζωγραφικής των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σιακαγιάννη Ευρύκλεια.

xamogelo

Ευχαριστούμε το δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Σιαφάκα Χριστόφορο, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλους τους συμπολίτες μας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων που συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για την παραχώρηση του χώρου και τους εργαζόμενους σε αυτή για την υποστήριξη, τη  Διεύθυνση του εργοστασίου ΙΟΝ για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας για τη μεταφορά των μαθητών του Μουσικού Σχολείου για τη διεξαγωγή πρόβας, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της ισόγειας αίθουσας για πρόβες, τον Art TV, ως χορηγό επικοινωνίας και όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της περιοχής μας για την προβολή της εκδήλωσης.

 

Η Διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

PROGRAMMA MESA

Κατηγορίες: Unesco_ASPnet in action, Εκδηλώσεις και εορτές | Γράψτε σχόλιο

Εκδήλωση: «Έχουν οι καιροί νανουρίσματα»

Nanourismata_ αφίσα

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ,2ου ,3ου ,5ου ,7ου ,8ου ,9ου , 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας, των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Δημητρίου Πέτα, Ελεούσας, Κωστακιών,  Νεοχωρίου, Χαλκιάδων και ο Δήμος Αρταίων, σας προσκαλούμε στη μουσική εκδήλωση «Έχουν οι καιροί νανουρίσματα» τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 20:30 σ

τον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των δράσεων του Μουσικού Σχολείου Άρτας ως μέλους του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet της UNESCO.

Σας περιμένουμε σε ένα μελωδικό ταξίδι στην πρώτη και πιο τρυφερή  ποίηση της ζωής μας!

Nanourismata_ πρόσκληση

                                                    Η Διευθύντρια

                                    Ανθούλα Ζιώρη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες……» – Mουσικό έργο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Κάστρου το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε το μουσικό έργο «Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη. Ένα εμβληματικό έργο του 20ου αιώνα, με διαχρονική αξία, που εκφράζει τα πάθη, τους αγώνες και τα οράματα του ελληνικού λαού. Ένα έργο ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, αφού άνοιξε το  δρόμο « για να πλησιάσει η ποίηση μέσω της μουσικής εκείνους τους ανθρώπους που δεν θα τους πλησίαζε ίσως ποτέ» κατά τα λεγόμενα του ίδιου του ποιητή.

d (1)

Η ορχήστρα του συνόλου «Μουσικές της Μεσογείου», αποτελούμενη από μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου παρουσίασε με ευαισθησία τα οχτώ τραγούδια του έργου.  Ο Ανδρέας Καρακότας, ένας σπουδαίος ερμηνευτής  με μακρά πορεία στο χώρο της τέχνης και πλούσιο καλλιτεχνικό  έργο μας χάρισε μια μοναδική ερμηνεία, αγγίζοντας τις ψυχές μας. Τον ευχαριστούμε θερμά.

a e c (1)

Την ευθύνη για την ενορχήστρωση, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου είχε ο κ. Σπήλιος Κούνας, μουσικολόγος-εκπαιδευτικός του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση και δημιούργησαν μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Σιαφάκα Χριστόφορο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά Βασίλειο, την περιφερειακή σύμβουλο κα Σίμου Αναστασία ,τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους συμπολίτες μας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για την παραχώρηση της άδειας χρήσης του χώρου, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας για τις απαραίτητες πρόβες κατά την προετοιμασία της συναυλίας, τον ΑRT TV για την τηλεοπτική κάλυψη και όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της περιοχής μας για την προβολή της εκδήλωσης.f d (1)

Η Διευθύντρια

Ζιώρη Ανθούλα

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις και εορτές | Γράψτε σχόλιο

«Επιτάφιος» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη

ΜΣΑ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ - ΑΦΙΣΑ

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάζει την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Κάστρου Άρτας, τον «Επιτάφιο» των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη. Το δημοφιλές μουσικό έργο θα εκτελεστεί από την ορχήστρα του συνόλου «Μουσικές της Μεσογείου» του Μουσικού Σχολείου με ερμηνευτή έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες τραγουδιστές, τον Ανδρέα Καρακότα, έναν ερμηνευτή με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και συνεργασίες με πολλούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και μουσικούς.

«Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω…»

  Μια φωτογραφία μιας μάνας που έχει στα γόνατα της το σκοτωμένο παιδί της στάθηκε η αφορμή να εμπνευσθεί ο Γιάννης Ρίτσος τον «Επιτάφιο». Επρόκειτο για ένα φοβερό ντοκουμέντο από τα γεγονότα της 9ης Μαΐου 1936 στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό τύπο. Είκοσι δύο χρόνια μετά, σε μια εποχή νέων λαϊκών αγώνων και οραμάτων, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Παρίσι όπου βρίσκεται, λαμβάνει ένα αντίτυπο του «Επιταφίου» από το Γιάννη Ρίτσο, εμπνέεται με τη σειρά του και το 1958 επιλέγει τμηματικά στίχους του ποιητικού έργου, τους οποίους μελοποιεί.

  Ο «Επιτάφιος» αποτελεί ένα έργο ξεχωριστό που εμπεριέχει διαχρονικά το έπος του ελληνικού λαού. Ένα έργο που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση, λόγιες μορφές μουσικής και ποιητικού λόγου. Ένα έργο που ήταν η αρχή, το πρώτο βήμα για να γίνει η ποίηση κτήμα του ελληνικού λαού. Να γίνει η Ομορφιά της Ποίησης Ομορφιά της ζωής μας.

Σας περιμένουμε την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, στις 20.30 στο Θέατρο Κάστρου.

ΜΣΑ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

                                                                                                   ΑΝΘΟΥΛΑ ΖΙΩΡΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ERASMUS+ – MERIEL, FRANCE (2017) – Pinelopi from Greece writes about the trip to France

Sunday (12-3-17) – After traveling all night, we finally reached our destination, the French city Meriel, where all the families and the teachers of the French students were waiting for us with a heartwarming welcome!

Monday (13-3-17) – On the Monday morning we all gathered at the French school, where the principal, the other teachers and the students welcomed us to their school and wished us to have a great time to their city.

20170312_171517

Meriel

After that, we had a short guided tour of the school by the French students during which we were told the story of their school and how everything works.

Later, we separated in teams, composed of students from different countries, and we started writing the last chapter of the book “Die Kinder von Europia“.

At 4:00 on that day we left the school and went to the students‘ houses, where we had free time with the French families.

Tuesday (14-3-17) – In the morning after arriving at school, we and our teachers visited the city Auvers-sur-Oise. We were guided in the wonderful city while hearing the story of the famous artist Vincent Van Gogh. The city was so peaceful and full of amazing landscapes which made you escape from the big city’s life.

received_1707400239557969

After this impressive trip we went back to the school, where every country presented organizations that maintain “Children’s rights“ and then we all sang together.

“We are the world“

„Bruder Jacob“

„We are Europia“

In the afternoon we all went back to the houses of the French families!

Wednesday (15-3-17) – In the morning we all arrived at the school again, where we all took part in two different workshops. We first drew a painting of Van Gogh and after we made posters dedicated to the peace and equality between the people of Europe and the other world. Early in this midday we all left school and went again back to the French families.

Thursday (16-3-17) – Finally, the day we were all waiting more, came! We all took the bus from school and finally arrived to the dreamy city of Paris. – By the time we got off the bus we could all understand the glamour of this city.

Then we separated in teams (Each with his own school) and we participated in a “Treasure Hunt“ which had been organized by the French students.

After that we visited the amazing well-known museum, the Museum of Louvre.

Later we took a ship and were guided to the wonderful and historic river Seine. While traveling on the river we admired all the landmarks in our way and of course the Eifel Tower.

In the afternoon, after our great experience in the city of lights and love, we returned to the school and then we went all back to the French students‘ houses.

Friday (17-3-17) – Our last morning in the French school began with a game for children’s rights, and it was another activity that made us come closer with other students.

Later around noon we presented, each team, the last chapter of the book and we voted for the best.

In the afternoon we went to the students‘ houses again and later we went back to school for the farewell party. It was the last night to this beautiful city and we really enjoyed by dancing and singing all together. It was a party full of energy and many feelings. In the end we were given some memory-gifts and then after our emotional goodbye with all the students we went back to the French families‘ houses! Our last night in France has come to its end.

Saturday (18-3-17)

It was time to leave. In the morning we left the students‘ houses and gathered all to come back! As time passed feelings became more intense and created a very sentimental atmosphere. We took the bus, went to the airport, and… Here we are now…!

For sure this was one of the best experiences we will ever have! Full of new acquaintances, feelings, ideas, memories and unforgettable moments!

received_10154899444762631

Penelope Nikaki – Musik School Arta, Greece

Κατηγορίες: Erasmus plus - Γαλλία, Erasmus plus 2015/2017 | Γράψτε σχόλιο