Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με το Μουσικό Σχολείο Άρτας

Μία παράσταση ζεστή, γεμάτη συναίσθημα, λόγο και μουσική παρουσίασαν τη Δευτέρα το βράδυ μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας και το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο πνευματικό κέντρο της Ι. Μ. Άρτας «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 13 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 12 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 11 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 10

Ο βυζαντινός χορός του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας απέδωσε με σοβαρότητα βυζαντινούς ύμνους, η θεατρική ομάδα του σχολείου συγκίνησε το κοινό με το «Παραμυθογεφύρι της Άρτας» και σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου επιτέλεσε με ακρίβεια τραγούδια από τα Δωδεκάνησα και την περιοχή της Αργολίδας.

Αντίστοιχο σύνολο του Μουσικού Σχολείου Άρτας επιτέλεσε οργανικούς σκοπούς της Ηπείρου, τραγούδια από τον Πόντο, τη Μακεδονία και τη Θράκη και η παράσταση ολοκληρώθηκε με σύμπραξη των μουσικών συνόλων των δύο σχολείων.

ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 8 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 7 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 9 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 10

Μία κοινή πρόβα ήταν αρκετή για την εξαίρετη παρουσίαση από τους μαθητές των 2 σχολείων, που συνεργάστηκαν άψογα στη σκηνή.

ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 2 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 3 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 4 ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 5

Την παράσταση τίμησε με την παρουσία του ο μητροπολίτης Άρτης κ. κ. Καλλίνικος, ο μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. κ. Ιγνάντιος, ο διευθυντής Δ .Ε. κ. Ιωάννης Γεωργογιάννης, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Ζαχαρέλος, η αντιδήμαρχος κα Άννα-Μαρία Κουτρούμπα, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Χρήστος Παπάζογλου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί συντοπίτες μας. Τους ευχαριστούμε όλους.

Ευχαριστούμε θερμά την Ι. Μ. Α. για τη φιλοξενία στο πνευματικό κέντρο.

ΜΣ Αργολίδας-Άρτας 1

 Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, στη διευθύντρια του σχολείου κα. Ελισάβετ Χατζηνικολάου, στους εκπαιδευτικούς συνοδούς και υπεύθυνους συνόλων του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του μουσικού  συνόλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας κ. Άγγελο Σταθόπουλο και κ. Παναγιώτη Γιαννούτσο, στους μαθητές των δύο σχολείων για την εξαίρετη παρουσία τους, την ακρίβεια στην επιτέλεση, τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα στη σκηνική τους παρουσία και δεσμευόμαστε  για την εδραίωση της συνεργασίας των δύο σχολείων.

Η Διευθύντρια

Ανθούλα Ζιώρη

Κατηγορίες: Σχολικά Νέα, Προσεχείς δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

Την Παρασκευή που μας πέρασε στις 17 του Μάρτη του 2017 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που κατά τη διάρκεια της εκδρομής τους στα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή, επισκέφτηκαν την πόλη μας, ξεναγήθηκαν στα Βυζαντινά Μνημεία και το Γεφύρι και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην περιοχή μας ερχόμενοι στο σχολείο μας.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας και συγκεκριμένα το σύνολο παραδοσιακής μουσικής με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Άγγελο Σταθόπουλο, είχαν ετοιμάσει ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα για να καλωσορίσουν τους συμμαθητές τους και να τους παρουσιάσουν μερικά από τα μουσικά ιδιώματα που συναντάμε στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων χάρηκαν την σύντομη συνάντηση και γνωριμία και μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους σχεδίασαν μια νέα επίσκεψη για την επόμενη χρονιά με σκοπό τη σύμπραξη και συνεργασία των δύο σχολείων στο επίπεδο της δημιουργίας ενός κοινού μουσικού συνόλου.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για την επίσκεψή τους και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τα παιδιά και ευχόμαστε να έχουμε στο μέλλον μια πιο στενή και ουσιαστική συνεργασία των δύο σχολείων.

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Κατηγορίες: Σχολικά Νέα, Προσεχείς δραστηριότητες, Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας υποδέχεται το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

Πενήντα μαθητές και πέντε  εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολειού Αργολίδας θα είναι στην πόλη μας από το Σάββατο 18 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Κατά την παραμονή τους στην Άρτα θα γνωρίσουν το μοναδικό ιστορικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας,  θα ξεναγηθούν στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής  του ΤΕΙ Ηπείρου και τη Δευτέρα το βράδυ και ώρα 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», θα δώσουν παράσταση ανοιχτή στο κοινό της πόλης.

Η θεατρική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας θα παρουσιάσει «Το Παραμυθογεφύρι της Άρτας» και σύνολο βυζαντινού χορού θα αποδώσει βυζαντινούς ύμνους.

Η παράσταση θα κλείσει με σύμπραξη παραδοσιακού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με αντίστοιχο σύνολο του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Για τη φιλοξενία στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» ευχαριστούμε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Άρτας και σας καλούμε όλους , μικρούς και μεγάλους , τη Δευτέρα το βράδυ στις 20.00 , να ταξιδέψουμε μαζί με το λόγο και τη μουσική…

Η Διευθύντρια

Ζιώρη Ανθούλα

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«Έχουν οι καιροί νανουρίσματα»

Το Μουσικό σχολείο Άρτας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, υλοποιεί τη σχολική χρονιά 2016-17 το πολιτιστικό πρόγραμμα «Έχουν οι καιροί νανουρίσματα». Στόχος του προγράμματος είναι να διερευνήσουν οι μαθητές το ρόλο και την αξία των νανουρισμάτων, ως στοιχείων της λαϊκής παράδοσης, στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου διαχρονικά και να συνειδητοποιήσουν ότι τα νανουρίσματα συνδέουν τρείς γενιές (γιαγιάδες/παππούδες – γονείς – παιδιά). Επίσης, να αποτελέσουν τα νανουρίσματα ένα ερέθισμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεργασίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος οι μαθητές της Α” Γυμνασίου συνεργάζονται με τους μαθητές της Στ” Τάξης 14 Δημοτικών Σχολείων του νομού που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι μαθητές της Στ” τάξης του 9ου και του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων με τους δασκάλους τους. Οι μαθητές, αρχικά ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών του μουσικού σχολείου και γνώρισαν από κοντά κάποια από τα μουσικά όργανα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση για την προέλευση, το ρόλο και τη λειτουργία των νανουρισμάτων, στην πορεία της εξέλιξης του θεσμού της οικογένειας, και έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης νανουρισμάτων του κόσμου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τους στο μουσικό σύνολο των μαθητών της Α” Γυμνασίου. Όλοι μαζί οι μαθητές δημιούργησαν ένα φωνητικό σύνολο-χορωδία πλαισιωμένο από το ορχηστρικό σχήμα της Α” Γυμνασίου και ερμήνευσαν δύο τραγούδια – νανουρίσματα, που θα ακουστούν στην κοινή εκδήλωση Μουσικού Σχολείου – Δημοτικών Σχολείων, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2017, παγκόσμια ημέρα οικογένειας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για την εξαιρετική παρουσία τους, την καλή τους διάθεση και την άψογη συνεργασία.

Τέλος, ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που συνόδευσαν τους μαθητές και συγκεκριμένα τις συναδέλφους Πολυξένη Σαλαμούρα και Κυριακή Χαλάτση του 9ου δημοτικού σχολείου και τον συνάδελφο Χρίστο Κωστή του δημοτικού σχολείου Χαλκιάδων για την επίσκεψη και την συνεργασία κατά τη διάρκειά της.

Από το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Φάκο Γεώργιο, Παπαδόπουλο Μιχάλη και τη Κάλλια Ευσταθία (Διευθύντρια).

Από το Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Γείτονα Αργυρώ και Κιτσαρά Άννα.

Από το 3ο Δημοτικό Σχολείο τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Κοντογιώργου Λουΐζα, Τσιούτσιου  Χρυσούλα.

Από το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας τη συνοδό εκπαιδευτικό Βλάχου Θεοδώρα.

Επίσης, τους Διευθυντές των παραπάνω σχολείων για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Κατηγορίες: Σχολικά Νέα, Προσεχείς δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Τέταρτη Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του Προγράμματος Erasmus + «Τα παιδιά της Europia – σχολείο, εργασία και ζωή σε 100 χρόνια»

Στην πόλη Meriel της Γαλλίας, από 12.03.17 μέχρι  18.03.17 θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη πανευρωπαϊκή συνάντηση μαθητών και καθηγητών επτά  σχολείων της Ευρώπης, που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016–2017, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + Δράση KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Τα παιδιά της Europia – σχολείο, εργασία και ζωή σε 100 χρόνια». Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας θα συμμετέχουν 10 μαθητές και τέσσερις καθηγητές.pizap.com14884591617731Το θέμα της συνάντησης είναι «Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη» με συντονίστρια χώρα τη Γαλλία. Για τη συμμετοχή στη συνάντηση οι μαθητές μας έχουν προετοιμάσει παρουσιάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και παρουσιάσεις για το «Χαμόγελο του παιδιού», τον εθελοντικό μη κερδοσκοπικόοργανισμό που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, εμπνευσμένοι από το διαχρονικό σύνθημα της γαλλικής επανάστασης  liberté-égalité-fraternité (ελευθερία – ισότητα – αδελφοσύνη)  έχουν αποτυπώσει σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους, προκειμένου να συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο φιλοξενίας με το αντίστοιχο θέμα.

Κατηγορίες: Erasmus plus - Γαλλία, Πρόγραμμα Erasmus plus 2015 - 2017 | Γράψτε σχόλιο

The ARTisans – European School Radio

 

15178313_1324866910877934_2682587441378476202_n1η Ραδιοφωνική  Εκπομπή: 21 Δεκεμβρίου 2016, Ώρα 22:00-23:00

2η Ραδιοφωνική Εκπομπή:  21 Φεβρουαρίου 2017,  Ώρα 22:00-23:00

Λίγα λόγια για την εκπομπή μας:

Το σχολείο μας εγκαινιάζει, για πρώτη φορά στο Νομό Άρτας, για το σχολικό έτος 2016-2017, τη μαθητική ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «The ARTisans». Εκφωνητές και παραγωγοί του ραδιοφωνικού προγράμματος είναι μαθητές της Β΄και Γ΄Λυκείου.

Θέματα της εκπομπής αφορούν τον Ελληνικό και Ξένο Κινηματογράφο, Σειρές της Τηλεόρασης καθώς επίσης Video Games. Οι μαθητές δίνουν πληροφορίες τόσο για τα Soundtracks, όσο και για τις ταινίες, και τις σχολιάζουν με τον δικό τους υπέροχο τρόπο.

Η εκπομπή μεταδίδεται μία φορά το μήνα μέσα από την Ιντερνετική Συχνότητα του Μαθητικού Ραδιοφώνου (europeanschoolradio.eu).

Οι ώρες μετάδοσης των εκπομπών μας, ανακοινώνονται μέσα από την ιστοσελίδα μας και στο europeanschoolradio.eu.

Βάλτε δυνατά τα ηχεία και απολαύστε κάποια από τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών.

Υπεύθυνοι Καθηγητές Ραδιοφωνικού Προγράμματος:

Μπάρκα Γεωργία (ΠΕ06)

Βαλαβάνης Φοίβος-Αθανάσιος (ΤΕ16 ΕΥΡ. ΚΡ.)

Καρράς Βασίλειος (ΠΕ 04.05)

Κατηγορίες: europeanschoolradio.eu | Γράψτε σχόλιο

27 Ιανουαρίου 2017 – Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) καθιερώθηκε ως  Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για την  ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν 6.000.000 Εβραίοι με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Άντρες, γυναίκες και παιδιά κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Στόχος ήταν η «Τελική Λύση». Στόχος ήταν να αφανιστούν από προσώπου γης. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό μπορούμε να νιώθουμε για την φρίκη που προκάλεσε ο φασισμός και ο ναζισμός στην ανθρωπότητα. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Η διατήρηση της μνήμης  οφείλει να  αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας για το μέλλον, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο φασισμός δε θα έχει ποτέ ξανά θέση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται ξανά, που ομάδες πληθυσμού σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τη βία, που οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα βρίσκονται σε άνοδο, χρειάζεται να προασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δημοκρατία και τις αξίες του ανθρωπισμού.

Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα μνήμης με την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας με ανάλογο περιεχόμενο. Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για το ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος, παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» του Μαρκ Χέρμαν (2008)

 

Υπόθεση :Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Πρωταγωνιστής είναι ο Μπρούνο, ο οκτάχρονος γιος του Διοικητή του στρατοπέδου. Μέσα από τα αθώα μάτια του Μπρούνο παρακολουθούμε τη ζωή στο στρατόπεδο και την εξέλιξη μιας απαγορευμένης φιλίας που ανθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον Σμούελ, ένα αιχμάλωτο Εβραιόπουλο. Τους δύο φίλους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα το οποίο βάζει τα όρια στους 2 κόσμους. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα και τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Μπόιν.

Τρέιλερ της ταινίας

 

 

Κατηγορίες: Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος | Γράψτε σχόλιο

Workshop ρομποτικής και 3D printing στο εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 μέσα στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τριήμερης εκδρομής του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από ομάδα μαθητών μας στο εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου παρακολούθησαν workshop στη ρομποτική και στη τρισδιάστατη εκτύπωση.  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι σημαίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πως μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την καινοτόμα τεχνολογία. Στη συνέχεια σχεδιάσαν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και το εκτύπωσαν.

Η δράση αυτή οργανώθηκε ως μια επιμέρους δραστηριότητα του προγράμματος Erasmus plus που πραγματοποιείται στο σχολείο από το Σεπτέμβριο του 2015 και με πρωτοβουλία της ομάδας ρομποτικής του σχολείου.

Οι μαθητές κατέγραψαν στο παρακάτω κείμενο τις εντυπώσεις τους:

Ξενάγηση στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

  Πρωί 28 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Ένα μέρος που μας έκανε και νιώσαμε άλλοι designers και άλλοι επιστήμονες.

16388921_568225586716599_719552882_o 16357699_568226410049850_657299912_o (1) 16409068_568226343383190_1510787327_o

  Οι άνθρωποι εκεί μας μίλησαν για το Priting 3D, για το design και για την ρομποτική. Το Priting 3D είναι ένα είδος εκτύπωσης σε 3D διαστάσεις. Ο εκτυπωτής είναι ένα κουτί σαν μικρό φουρνάκι και έχει μια μεγάλη βελόνα που με το υλικό που βάζεις να εκτυπώνει περνάει πολύ λεπτές στρώσεις στο σχήμα που έχεις προγραμματίσει να φτιάξει. Μπορείς ανάλογα με το σχέδιο να επιλέξεις και το υλικό που θέλεις να είναι όπως πλαστικό, μέταλλο και ύφασμα. Έχουν κατασκευάσει, τραπέζια, καρέκλες, ποτήρια, γενικότερα υλικά καθημερινά πράγματα… Αυτό που μας έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν το γεγονός ότι έχουν φτιάξει και πραγματικά ανθρώπινα όργανα, όμως δεν μπορούσαν να τα μεταμοσχεύσουν διότι τα όργανα μέσα σε 8 ώρες πέθαιναν.

16409769_568235800048911_897962963_o 16388982_568235823382242_956331694_o 16358013_568235840048907_590222663_o

   Στο design ασχοληθήκαμε με τον τρόπο που μπορούμε να σχεδιάσουμε πράγματα στον υπολογιστή. Εμείς σχεδιάσαμε μικρά τρενάκια (από ένα βαγόνι το κάθε παιδί) με  τις δικές μας πρωτότυπες ιδέες.

16389252_568235903382234_614041247_o 16357466_568235893382235_2012217958_o 16357581_568235870048904_194576119_o

  Τέλος, στην ρομποτική μάθαμε πώς να προγραμματίζουμε ένα ρομποτάκι να πηγαίνει σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις με την βοήθεια ενός υπολογιστή. Εμείς το προγραμματίζαμε έτσι ώστε, όταν το βάλουμε στον λαβύρινθο, εκείνο να προχωρήσει με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να βγεί από εκεί.

16388961_568226796716478_412035993_o (1) 16388806_568227533383071_1326018561_o (1)

  Ήταν μία πραγματικά υπέροχη εμπειρία και πήραμε πολλές γνώσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα μας για τον κόσμο της τεχνολογίας. Αυτή η ξενάγηση θα μας μείνει αξέχαστη!!!

                                                                       Οι μαθητές της Γ” γυμνασίου

                                                                          Μουσικό Σχολείο Άρτας

 

Κατηγορίες: Erasmus plus 2015/2017, εκπαιδευτική επίσκεψη, Ομάδα ρομποτικής | Γράψτε σχόλιο

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ

Στις  16-17-18 Δεκεμβρίου  2016  στο ΤΕΙ Αθήνας , η  Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά την πρωτότυπη και ξεχωριστή συνάντηση αριστούχων μαθητών Α΄,  Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄ και Γ΄  Λυκείου του σχολικού έτους 2015-2016.

Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη  και δημιουργική συνάντηση είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή  με Διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους και να γνωρίσουν όλες τις εξελίξεις της Σύγχρονης Φυσικής. Επίσης, να εισαχθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, να κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής, να αποσαφηνίσουν τις έννοιες που  τα συγκροτούν και να αποκτήσουν  κριτική και συνδυαστική σκέψη. Συμμετείχαν ομάδες μαθητών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2016 και στα Θερινά Σχολεία  2016 της Ε.Ε.Φ., καθώς  ομάδες μαθητών σχολείων της Αττικής και της Περιφέρειας σε Πειραματικές Δραστηριότητες

 Η Βασιλική Καββαδία, μαθήτρια του Γ1 τμήματος του Μουσικού Σχολείου Άρτας συμμετείχε στη συνάντηση αυτή. Με στόχο να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή αρχές μεγάλων φυσικών με απλά υλικά που μπορούμε να βρούμε στην καθημερινότητά μας, μαζί με την Μαρίνα Γαβριλάκη από την Κλειτορία έφεραν εις πέρας με επιτυχία τρία πειράματα.

«Έμαθα για το σεμινάριο και αποφάσισα να πάρω μέρος σε παρουσίαση πειραμάτων το καλοκαίρι του 2016, μέσω των θερινών σχολείων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, όπου και γνώρισα, τόσο την Μαρίνα Γαβριλάκη από τα Καλάβρυτα, με την οποία παρουσιάσαμε τα πειράματα , όσο και τον καθηγητή Ηλία Καλογήρου, ο οποίος μας βοήθησε καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της παρουσίασης.

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε διάφορες διατάξεις με την Αρχή του Σιφωνίου και την Αρχή του Πασκάλ, όπως επίσης και συνδυασμό τους. Συγκεκριμένα, δείξαμε ένα μηχανικό ανάλογο του σιφωνίου χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα από χάντρες και μια τροχαλία. Στη δεύτερη διάταξη, χρησιμοποιώντας δύο δοχεία, έναν σωλήνα και νερό, διεγείραμε τον σιφώνα λόγω διαφοράς ύψους των δύο δοχείων. Έπειτα, παρουσιάσαμε μια διάταξη, στην οποία διεγείραμε τον σιφώνα με αναρρόφηση. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια συγκοινωνούντων δοχείων, δείξαμε την Αρχή του Πασκάλ, και έπειτα χρησιμοποιώντας την, διεγείραμε το σιφώνα ανάμεσα σε ένα άδειο και και ένα γεμάτο δοχείο με νερό. Στο τέλος, εξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η κούπα του Πυθαγόρα, έχοντας ετοιμάσει διατάξεις οι οποίες αναπαριστούσαν την αρχή λειτουργίας της.

Η συμμετοχή μου στο σεμινάριο ήταν μια τεράστια εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με μαθητές από όλη την Ελλάδα, συνεργάστηκα και συζήτησα με καθηγητές που διδάσκουν σε Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα και διάφορους ερευνητές.

Αξέχαστες θα μου μείνουν επίσης, οι παρουσιάσεις άλλων μαθητών και οι ομιλίες που παρακολούθησα κατά τη διάρκεια αυτής της μαθητικής συνάντησης. Η πιο έντονη εικόνα όμως, νομίζω θα είναι αυτή που θα μου θυμίζει το πόσο όμορφα πέρασα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και το πώς είναι να προετοιμάζεσαι και να γίνεσαι εσύ ο εισηγητής!»  Βασιλική Καββαδία, μαθήτρια του  Γ1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Θερμά συγχαρητήρια στη Βασιλική Καββαδία για τη συμμετοχή της.

IMG_20161217_114335 IMG_20161217_114307 IMG_20161217_115337

assets_LARGE_t_420_55082800_type13145

Για περισσότερες πληροφορίες

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/boutia_sti_fysiki_apo_mikrous_epistimones-64771504/

http://eef.gr/enimerosi/1308-fisiki-mageyei-2016-2017.html

Κατηγορίες: Σχολικά Νέα, Προσεχείς δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

1ο Santa Bike Arta

Την Κυριακή, στις 18-12-2016, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Santa Bike Arta, που διοργανώθηκε από τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Άρτας, Π.Κ.Ε.Κ.Α.Ε.Α. «Αγία Θεοδώρα» και συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο.

Η δράση ξεκίνησε από το πρωί στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε μια ποδηλατοβόλτα για τους μικρότερους ποδηλάτες κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης. Οι μικροί ποδηλάτες γέμισαν την αγορά της πόλης με χαρούμενα σφυρίγματα, γέλια και πολλά μικρά, μικρά ποδήλατα. Στη συνέχεια λίγο μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η ποδηλατοβόλτα για τα ‘’μεγαλύτερα παιδιά κάθε ηλικίας’’ και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 250. Η πορεία των ποδηλατών που ήταν ντυμένοι όλοι στα κόκκινα έκανε έναν μεγάλο γύρο στην πόλη, πέρασε από το Παραλίμνιο και το Γεφύρι, από την Παρηγορήτρια και τον κεντρικό πεζόδρομο και κατέληξε στο Κάστρο της Άρτας όπου ολοκληρώθηκε με μια συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου με θέμα τα παιδιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Santa Bike_ποδηλατοβόλτα 1 Santa Bike_ποδηλατοβόλτα 2

Σαράντα και πλέον μαθητές του Μουσικού Λυκείου Άρτας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πέρασαν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανάγκης για αλληλοϋποστήριξη, προτείνοντας παράλληλα το ποδήλατο, σαν εναλλακτική λύση μετακίνησης. Όπως σημείωσε και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κα Ανθούλα Ζιώρη το Μουσικό Σχολείο, από τη φύση του εξωστρεφές, είναι πάντα ανοιχτό σε προσκλήσεις, όπως αυτή του Ποδηλατικού Ομίλου, που προσπαθούν να αναπτύξουν και να πολλαπλασιάσουν το κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου.

Santa Bike_συναυλία 2 Santa Bike_συναυλία 3 Santa Bike_συναυλία 4 Santa Bike_συναυλία 5 Santa Bike_συναυλία 6

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί και συγχαίρει τους μαθητές που συμμετείχαν σε όλη τη δράση και τους γονείς και κηδεμόνες αυτών των εξαιρετικών παιδιών για τη στήριξη που τους παρέχουν. Τέλος ευχόμαστε στον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας καλή συνέχεια στις δράσεις του και σε όλους τους συμπολίτες μας Καλά Χριστούγεννα και ένα έτος με χαρά και υγεία.

Santa Bike_ποδηλατοβόλτα 3 Santa Bike_ποδηλατοβόλτα 5 Santa Bike_συναυλία 1

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Μιχάλης Ντέμσιας

Άγγελος Σταθόπουλος

Διονύσης Παπαστέργιος

 

Κατηγορίες: Santa bike - ποδηλατοβόλτα, φιλανθρωπικός σκοπός, Χριστουγεννιάτικες Δράσεις | Γράψτε σχόλιο