Σύντομη παρουσίαση του στοιχείου
- Ονομασία: Κρέμα μελένια
- Σύντομη περιγραφή: παραδοσιακή συνταγή, σνακ, κρέμα, μέλι
- Πεδίο: οικογενειακή ζωή, παραδοσιακές συνταγές, καθημερινή ζωή
- Περιοχή: Μακρυκάπα, Κεντρική Εύβοια
- Λέξεις κλειδιά: παραδοσιακή συνταγή, γλυκό
Ταυτότητα του φορέα του στοιχείου
- Ποιος είναι ο φορέας: συμμετέχουν τα μέλη κάθε οικογένειας
- Τόπος: Μακρυκάπα, Κεντρική Εύβοια
- Πληροφορίες: Π. Δ-Ι, Γ3 (2022-23)
Αναλυτική περιγραφή του στοιχείου
Γυρίζουμε πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όταν πολλές εργασίες, αγροτικές και μη, γίνονταν με την συνεργασία οικογενειών μεταξύ τους (κολιγιά) είτε λόγω συγγένειας είτε λόγω γειτνίασης.
Μια απ’αυτές τις εργασίες ήταν η συγκομιδή του μελιού όπου ακόμη και τα μικρά παιδιά είχαν το ρόλο τους και έδιναν χέρι βοήθειας! Ο ρόλος τους ήταν βοηθητικός και με την καθηγήση των ενηλίκων μάθαιναν τις διάφορες εργασίες και επίσης μάθαιναν να συνεργάζονται με τους άλλους και να χαίρονται για ό,τι επιτύγχαναν. Για τον λόγο αυτό αλλά και λόγω της οικιακής οικονομίας των οικογενειών – τίποτα δεν πάει χαμένο – με την ολοκλήρωση της συγκομιδής και του διαχωρισμού του μελιού από την κηρύθρα, έφτιαχναν μια κρέμα που δινόταν στα παιδιά ως λιχουδιά και επιβράβευση.
Η κρέμα αυτή γινόταν από το νερό που χρησιμοποιούνταν για να γίνει ο διαχωρισμός του μελιού από την κηρύθρα. Το νερό αυτό, έχοντας χρησιμοποιηθεί σε αυτή την επεξεργασία είχε ελαφρώς γλυκιά αλλά και στιφή γεύση και ενδεχομένως και κάποια μικρά υπολείμματα μελιού ή κηρύθρας. Το νερό αυτό βραζόταν (συνήθως στην παραστιά, στο τζάκι) και κατά τον βρασμό γινόταν προσθήκη αλευριού. Ο βρασμός συνεχισζόταν με συνεχές ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Ακολουθούσε το σερβίρισμα σε πιάτα και η λαίμαργη κατανάλωση της λιχουδιάς αυτής από παιδιά και μεγάλους! Σε σπάνιες περιπτώσεις γαρνιριζόταν με λίγη κανέλα, σπασμένα καρύδια και λίγο μέλι. Συνταγή; Δοσολογία; Δεν υπήρχε! Κάθε νοικοκυρά κανόνιζε με το μάτι τόσο το νερό όσο και το αλεύρι!
Χώρος, εγκαταστάσεις
σπίτι, τζάκι