no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Αγαπημένα μέλη της της Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,

Η θητεία μου στη Σχολική Βιβλιοθήκη έληξε στις 31/08/2011 και δεν ανανεώθηκε, καθώς οι Σχολικές Βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές, θύματα κι αυτές της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Συνταξιδιώτες μου στο πέλαγος της γνώσης, θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την αγάπη που δείξατε στη βιβλιοθήκη μας τα τέσσερα αυτά χρόνια, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία μας. Ευχαριστώ, επίσης, τους Διευθυντές Γυμνασίου και Λυκείου, κυρίους Κότσιρα, Παπαδόπουλο, Μπορμπιλά, Αρχοντάκη, Χατζηγεωργίου και Ευστρατίου,  τους καθηγητές αλλά και τα μέλη των συλλόγων γονέων και  αποφοίτων που στήριξαν το έργο της βιβλιοθήκης. Ελπίζω,  κατά το πέρασμά μου από την ιστορική αυτή βιβλιοθήκη,  να έβαλα κι εγώ το μικρό μου λιθαράκι στη μακραίωνη πορεία της.

Με εκτίμηση

Μαρία Πάλμου

φιλόλογος

Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 1997-2011

κάτω από: Γενικά
Ετικέτες:,

Την Τρίτη 22/06/2011 στις 6:30 μμ παρουσιάστηκαν στην αίθουσα τελετών της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του σχ. Έτους 2010-2011 στα οποία συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και με τις πρωτότυπες παρουσιάσεις τους εντυπωσίασαν τόσο τους γονείς όσο και τους συμμαθητές τους που είχαν έρθει για να υποστηρίξουν και να επιβραβεύσουν τις προσπάθειές τους. Στο χώρο της εκδήλωσης εκθέτονταν επίσης κεραμικά των μαθητών του Γυμνασίου που δημιουργήθηκαν στο μάθημα των εικαστικών. Η εκδήλωση έκλεισε με τα «ταλεντάκια» της Ιωνιδείου που έπαιξαν γνωστά μουσικά κομμάτια στο πιάνο και στο μπουζούκι. Η Σχολική μας Βιβλιοθήκη συμμετείχε στην εκδήλωση με την παρουσίαση της Λέσχης Ανάγνωσης . Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές και τις μαθήτριες που εργάστηκαν ακαταπόνητα για τα προγράμματα αυτά, όσο και στους καθηγητές που τα συντόνισαν με υπομονή και αγάπη.

κάτω από: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ετικέτες:,

γερμανια1 : Εργασία για τη Γερμανία Α΄ Γυμνασίου Ιωνιδείου (2010-2011).

ολοκαύτωμα : Εργασία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Α΄ Γυμνασίου Ιωνιδείου (2009-2010).

Οι εργασίες αυτές έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας κας Καπεζάνου Ολυμπίας την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία της με τη Σχολική Βιβλιοθήκη.

κάτω από: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Ετικέτες:,
Αφιέρωμα στο δελτίο ειδήσεων του MEGA,
για την Ημερίδα για τον ευεργέτη Κων/νο Ιωνίδη.
Για να δείτε το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων,
κάντε κλικ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
κάτω από: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ετικέτες:,

κάτω από: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Ετικέτες:, , ,
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Για τον εορτασμό στην Ελλάδα είναι υπεύθυνο το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος κάθε χρόνο αναλαμβάνει τη μετάφραση και την εκτύπωση του υλικού. 

Η αφίσα περιέχει και το μήνυμα σε απόδοση από τα αγγλικά της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Η αφίσα εκτυπώθηκε με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη.

Κοίτα και : http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=154

Στη σχολική μας βιβλιοθήκη την Παρασκευή 1 Απριλίουθα γίνει έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου καθώς και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την προβολή του παιδικού βιβλίου.

κάτω από: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Ετικέτες:

 

Με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Στη χώρα μας, η φετινή ημέρα (2011) είναι αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.

Η ποίηση για τον Ελύτη  αντιπροσωπεύει «τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.

[…] η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών».

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί στη βιβλιοθήκη μας την παγκόσμια μέρα της ποίησης και να γευτούμε την αισθητική απόλαυση που μας προσφέρει.

 

κάτω από: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Ετικέτες:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΙΩΝΙΔΗ (ΙΩΑΝΝΟΥ-IPLIKSI), (Κων/πολη 1775- Αθήνα 1852) ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΝΙΔΩΝ.

Αντωνόπουλος, Α., Μπαλή, Χ. , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2003). Ευεργέτες και δωρητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Α΄1837-194. Αθηνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σ73-74.

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Κωνσταντίνος Ιωνίδης. Στο διαδικτυακό τόπο: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82, 14-03-2011.

Γούδας, Α., Ν. (1870). Βίοι παράλληλοι : των επι της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου Μ. Π. Περίδου, τ. 3: Πλούτος ή Εμπόριον, σ. 129-154.

Catsiyannis, T., Bishop of Militoupolis (1988). Constantine Ionidis-Ipliktsis and the Ionidi Family. London: Spectrum Print (UK).

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (1921). Δημήτριος Α. Δημητριάδης. ed. Οι ευεργέται των πανεπιστημίων : Βιογραφικόν απάνθισμα μετά εικόνων. Εν Αθήναις: Τυπογραφικά Καταστήματα Ταρουσοπούλου, σ.49-58.

Ιωνίδης, Α., Κ. (2002). Ίων, Το παραμύθι του παππού. Αθήνα: Εκάτη – ALPHATRUST , Α΄ ελληνική έκδοση σε μετάφραση της Έλενας Σήφη από την Α΄ Έκδοση στα Αγγλικά: Dublin, Ireland: The Guala Press, 1925.

Ιωνίδης, Α., Κ. (2009). Ίων, Το παραμύθι του παππού. Αθήνα: Εκάτη & Πειραιάς: 18η ΕΣΕ Δήμου Πειραιά, Β΄ ελληνική έκδοση.

Ιωνίδης, Ν. (1856). Τη σεβασμία και πεφιλημένη σκιά του μακαρίτου πατρός μου Κ. Ιωνίδου ταύτα ανατίθημι. Εν Αθήναις : Εκ της Τυπογραφίας Στυλιανού Αγγελάκη.

Ιωνίδης, Ν. (1860). Η νέα Ελλάς ευγνωμονούσα τοις φιλούσι το αγαθόν και δίκαιον ανατίθημι. Εν Αθήναις : Τύποις Π. Α. Σακελλαρίου.

Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή Πειραιώς, εποπτεία Κουσκουνά, Ι., διευθύνοντος Κεφαλά, Χ., Μ. (1969). Χρονικά της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιώς. Πειραιεύς, σ.13.

Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, Μαϊστρέλλης, Σ. (2009). Ο Πειραιάς μέσα από την Ιστορία και τη Λογοτεχνία, Οδηγός της πόλης για παιδιά και μεγάλου. Πειραιάς: 18η ΕΣΕ Δήμου Πειραιά, σ. 62-63

Leousi, A. (2001). Circles of Light: the Making of the Ionides Art Collection in the Victoria and Albert Museum. Αθήνα και Λονδίνο: Παπασωτηρίου σε συνεργασία με το Μουσείο της Βικτωρίας και του Αλβέρτου.

Μαλικούτη Στ. (2004). Πειραιάς 1834-1912 : λειτουργική συγκρότηση και πολεοδομική εξέλιξη. Πειραιάς : Πολιτιστικό ‘Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Μαρμαρινός, Α., Σ. (1963). Η Πειραϊκή Παιδεία μετά το 1836. Πειραιάς, σ.28-32.

Νικολαΐδης Μ., Ιπλιξής – Ιωνίδης Κων/νος (Ξυλογραφία), Μέντωρ (Δ΄ (1872-1873) σελ. 121-128 & στο διαδικτυακό τόπο:

http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/68581

Ραγκαβής Αλ. Ρ. (1852). Επικήδειος λόγος για τον Κ. Ιωνίδη – Ιπλιξή. Περιοδικό: «Νέα Πανδώρα» τ Γ’, σελ. 453-454 και στο διαδικτυακό τόπο: http://www.saisp.gr/ionideios/index.php?option=com_content&view=article&id=41:epikideios&catid=10:euergetis-k-ionidis&Itemid=8

Χατζημανωλάκης, Γ., Ε. (2005). Το χρονικό μιας πολιτείας, Πειραιάς 1835-2005. Πειραιάς: Δήμος Πειραιά , σ.48.

Πειραιάς 15/03/2011

Επιμέλεια:

Μαρία Πάλμου

Φιλόλογος

Υπεύθυνη Σ.Β. Ιωνιδείου

κάτω από: Γενικά, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ετικέτες:

κάτω από: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ετικέτες:

Οι μαθητές του Γ4 του Πειρ. ΓΕΛ Ιωνιδείου με τους συνοδούς καθηγητές τους, Παπαδάκη Ειρήνη (ΠΕ13), Πούλιο Απόστολο (ΠΕ02) και Πάλμου Μαρία (ΠΕ02, Υπ. Σχ. Β/κης), τη Δευτέρα 28/2/2011,  συνάντησαν την ποιήτρια Κική Δημουλά και συζήτησαν μαζί της για το έργο της αλλά και την ποίηση γενικότερα, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη Αικατερίνης Λασκαρίδη στα πλαίσια του εκ/κου προγράμματος : «Η ακαδημαϊκός, ποιήτρια  Κική Δημουλά συναντά  μαθητές της Γ΄ Λυκειου».  Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μαθητές των 10ου  ΓΕΛ και 12ου ΓΕΛ Πειραιά και ΓΕΛ του Κερατσινίου με τους συνοδούς καθηγητές τους.

 «Μετά τη βράβευσή της με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, η ποιήτρια μιλάει για τη σημασία (ή όχι) μιας τέτοιας τιμής, για τον ρόλο της ποίησης σε περίοδο κρίσης και κατάθλιψης, για τους λόγους που εξακολουθεί να γράφει η ίδια και για τα πράγματα στα οποία αξίζει να ελπίζουμε».

Τέλος, οι μαθητές της Ιωνιδείου προσέφεραν στην κ. Δημουλά τις εκδόσεις και τα περιοδικάτου Σχολείου.

Περισσότερα για την Κική Δημουλά στους ιστότοπους:

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=385652

http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/kikh_dhmoyla/various.htm

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC

κάτω από: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ετικέτες:, , ,

Παλιότερα Άρθρα »

Κατηγορίες