Το φανάρι που ρυθμίζει τη κυκλοφορία

Σε αυτή τη δράση κατασκευάσαμε ένα φαναριού που ρυθμίζει την οδική κυκλοφορία χρησιμοποιώντας το Nezha Inventor’s Kit.

Τα φανάρια πουρυθμίζουν την οδική παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, καθώς ελέγχουν τη ροή της κυκλοφορίας και διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια.

Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να μπορούσαμε να φτιάξουμε το δικό μας μοντέλο φαναριού και να ελέγχουμε τον τρόπο που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα του, την ακολουθία αλλαγής όπως και τις περιπτώσεις που θα ελέγχει το φανάρι, αν θα ελέγχει δηλαδή πεζούς, οχήματα, ποδήλατα κ.τ.λ.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και πειραματίσθηκαν πάνω στον έλεγχο και τον προγραμματισμό των φώτων LED ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με ένα πραγματικό φανάρι ρύθμισης κυκλοφορίας.

20250403 141224

 

 

Κατηγορίες: Γενικά, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φανάρι που ρυθμίζει τη κυκλοφορία

Η Πύλη που λειτουργεί με υπέρηχους

Ένας αισθητήρας υπερήχων είναι ένας αισθητήρας που χρησιμοποιείται για τη  μέτρηση της απόστασης. Μπορεί να ανιχνεύσει την απόσταση ενός αντικειμένου στέλνοντας ένα υπέρηχο παλμό μετρώντας τον χρόνο επιστροφής του. Μια πολύ καλή πρακτική εφαρμογή είναι να  μπορούσαμε να φτιάξουμε μια πύλη χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα υπερήχων και να ελέγξουμε αυτόματα το άνοιγμα και το κλείσιμο της πύλης.

20250306 142632

Οι μαθητές εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και δημιούργησαν μια πύλη χρησιμοποιώντας τα υλικά δομικών στοιχείων από το Nezha Inventor’s Kit και τον αισθητήρα υπερήχων.

20250306 142622

Στη συνέχεια οι μαθητές, μέσω προγράμματος, λαμβάνανε τις τιμές από τον αισθητήρα υπερήχων και στέλνανε σήμα ελέγχου για κίνηση στο σερβοκινητήρα να ανυψώσει την πύλη.

20250306 142640

Μέσω αυτής της δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στη πράξη τις αρχές λειτουργίας και τις δυνατότητες των αισθητήρων υπερήχων, καλλιέργησαν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και εξασκήθηκαν στη χρήση της ρομποτικής στην αυτοματοποιημένη ανύψωση της πύλης.

Κατηγορίες: Γενικά, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Πύλη που λειτουργεί με υπέρηχους

Ρομπότ αυτοκίνητο και έξοδος από λαβύρινθο

20250213 132305

Οι μαθητές αρχικά συναρμολόγησαν τα αυτοκίνητα, προσάρμοσαν στο εμπρός τμήμα τους τους αισθητήρες και στη συνέχεια δημιούργησαν τα προγράμματα για τον έλεγχο των αυτοκινήτων. Τα ρομπότ βρίσκουν την έξοδο σε ένα λαβύρινθο με την εφαρμογή των γνωστών αλγόριθμων όπως ο  «κανόνας του δεξιού χεριού».

20250213 132314

Εάν υπάρχει δρόμος δεξιά τότε στρίψε δεξιά και προχώρα.

Αλλιώς αν υπάρχει δρόμος μπροστά τότε προχώρα ευθεία.

Αλλιώς αν υπάρχει δρόμος αριστερά τότε στρίψε αριστερά και προχώρα.

Αλλιώς κάνε αναστροφή.

20250213 132347

Καθώς το ρομπότ κινείται μέσα στο λαβύρινθο, θα ακολουθεί πάντα τον τοίχο προς τα δεξιά, διερχόμενο από οποιοδήποτε άνοιγμα από εκείνη την πλευρά. Αν και αυτή η μέθοδος δεν βρίσκει αναγκαστικά την συντομότερη διαδρομή μέσα στο λαβύρινθο, τελικά βρίσκει την έξοδο. Γίνεται χρήση τριών αισθητήρων ανίχνευσης μαύρης γραμμής  και ο λαβύρινθος έχει μια είσοδο και μία έξοδο στο τέλος της διαδρομής.

 

Κατηγορίες: Γενικά, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρομπότ αυτοκίνητο και έξοδος από λαβύρινθο

Το έξυπνο αυτοκίνητο που ακολουθεί τη γραμμή

Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν εφαρμογές όπου ένα ρομπότ όχημα ή ένα καρότσι ταξιδεύει κατά μήκος μιας μαύρης γραμμής. Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούν αισθητήρα που ακολουθεί τη γραμμή. Ο αισθητήρας που ακολουθεί τη γραμμή ανιχνεύει τη μαύρη γραμμή και λέει στο όχημα ποια κατεύθυνση να ταξιδέψει στέλνοντας ένα σήμα.

20250116 134829

Οι μαθητές στα πλαίσια της δράσης κατασκεύασαν έξυπνα αυτοκίνητα που μπορούσαν να ακολουθήσουν μια μαύρη γραμμή χρησιμοποιώντας το Nezha Inventor’s Kit με τους αισθητήρες ανίχνευσης γραμμής.

20250116 134927

Μέσω αυτής της δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στη πράξη τις αρχές λειτουργίας και τις δυνατότητες των αισθητήρων παρακολούθησης γραμμής, καλλιέργησαν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και εξασκήθηκαν  στη χρήση της ρομποτικής στην αυτοματοποιημένη πλοήγηση.

20250116 134914

Οι μαθητές χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Makecode για τη δημιουργία του λογισμικού που υποστήριζε τις κατασκευές τους. Τα προγράμματα αυτά έδιναν την ιδιότητα του «έξυπνου» στα οχήματα κάνοντάς τα ικανά να ανταποκρίνονται κατάλληλα  στα σήματα των  αισθητήρων.

20250116 134836

Κατηγορίες: Δράσεις, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το έξυπνο αυτοκίνητο που ακολουθεί τη γραμμή

Το αυτοκίνητο που αποφεύγει εμπόδια

Σε αυτή τη δράση οι μαθητές  εργάσθηκαν για να κατασκευάσουν ένα έξυπνο όχημα που μπορεί να αποφεύγει εμπόδια. Χρησιμοποίησαν το Nezha Inventor’s Kit και αισθητήρες υπερήχων για να δώσουν τη δυνατότητα στο όχημα να ανιχνεύει αυτόματα και να αποφεύγει τα εμπόδια από μπροστά του. Στη διάρκεια υλοποίησης της δράσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργούν οι αισθητήρες υπερήχων και πως θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν στο σχεδιασμό και την κατασκευή πραγματικών ρομπότ.

20250109 131548

Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν πολλά ρομπότ που χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων για να αισθανθούν το περιβάλλον τους και να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις με βάση τα εμπόδια που έχουν εντοπίσει. Οι μαθητές εργάσθηκαν σε ομάδες των 3-4 ατόμων, εφαρμόζοντας δημιουργικά τις ιδέες τους συναρμολόγησαν τα οχήματα ρομπότ. Εκτός από μπλοκ και συνδέσμους, χρησιμοποίησαν κινητήρες κίνησης και τον αισθητήρα υπερήχων σε συνδυασμό με το Nezha Inventor Kit για να επιτρέψει στο ρομπότ να ανιχνεύει εμπόδια.

20250109 140230

Με την διαδικτυακή εφαρμογή Makecode, οι μαθητές ανέπτυξαν το λογισμικό για τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία των κατασκευών τους. Σ’ αυτή τη φάση οι μαθητές διενεργώντας πολλούς πειραματισμούς και ελέγχους, διαπίστωσαν στη πράξη, τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το λογισμικό στη λειτουργία των σύγχρονων μηχανών.

20250109 140215

Οι μαθητές εκτέλεσαν πολλά πειράματα  ώστε οι κατασκευές τους να μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις ενός πραγματικού οχήματος ρομπότ που να μπορεί  να αποφύγει εμπόδια αλλάζοντας κατεύθυνση.

Κατηγορίες: Δράσεις, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το αυτοκίνητο που αποφεύγει εμπόδια

Ο Εκσκαφέας Ρομπότ

20241219 135208

Ο εκσκαφέας είναι ένα κατασκευαστικό όχημα αρκετά ισχυρό που επιτρέπει εργασίες εκσκαφής. Με αυτή τη δράση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον κοχλία και τα γρανάζια για να κατασκευάσουν ένα απλό μοντέλο ενός οχήματος εκσκαφής με  το Nezha Inventor’s Kit.

20241219 135148

Οι μαθητές εργάσθηκαν ομαδικά, επιλύοντας επιμέρους προβλήματα και εφαρμόζοντας δημιουργικά τις ιδέες τους συναρμολόγησαν τις μηχανικές κατασκευές. Εκτός από μπλοκ, κοχλία, γρανάζια και συνδέσμους χρησιμοποίησαν κινητήρες κίνησης και τον σερβομηχανισμό για τον έλεγχο της κίνησης του οχήματος και του ρομποτικού βραχίονα. Ιδιαίτερη σημασία για τη ολοκλήρωση της κατασκευής είχε η εφαρμογή της μετάδοσης της κίνησης από έναν κοχλία σε ένα γρανάζι και η απόδοση των μηχανικών σιαγόνων του εκσκαφέα για τη λειτουργία της λαβής.

20241219 135224

Με την εφαρμογή Makecode, οι μαθητές ανέπτυξαν το κατάλληλο λογισμικό για τον έλεγχο των κατασκευών τους. Σ’ αυτή τη φάση οι μαθητές διενεργώντας πολλούς πειραματισμούς και ελέγχους, διαπίστωσαν στη πράξη, τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το λογισμικό στη λειτουργία των σύγχρονων μηχανών.

20241219 135253

Οι μαθητές εκτέλεσαν πολλά πειράματα  ώστε οι κατασκευές τους να μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις ενός πραγματικού οχήματος εκσκαφέα και να μπορούν να εκτελέσουν μια ποικιλία εργασιών. Απέδειξαν ότι οι κατασκευές τους θα μπορούσαν να μιμηθούν τις ρομποτικές κατασκευές που λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή.

20241219 135217

Κατηγορίες: Γενικά, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Εκσκαφέας Ρομπότ

Το ανυψωτικό όχημα

Το ανυψωτικό όχημα είναι ένα όχημα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά και την ανύψωση αντικειμένων. Σε αυτή τη δράση οι μαθητές κατασκευάσανε ένα απλό μηχανισμό ανυψωτικού οχήματος χρησιμοποιώντας το Nezha Inventor’s Kit V2.

20241205 134826

Για το μηχανισμό ανύψωσης χρησιμοποιήθηκαν δοκάρια που συνδεόμενα σχημάτιζαν δύο παραλληλόγραμμα. Τα δύο αυτά παραλληλόγραμμα συνδέθηκαν με ένα σερβομηχανισμό ο οποίος μπορούσε να επεκτείνει  ή να μαζέψει τα παραλληλόγραμμα επιτυγχάνοντας έτσι την ανύψωση ή το κατέβασμα του μηχανισμού ανύψωσης.

20241205 132203

Οι μαθητές εργάσθηκαν ομαδικά, επιλύοντας επιμέρους προβλήματα και εφαρμόζοντας δημιουργικά τις ιδέες τους συναρμολόγησαν τα περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα. Χρησιμοποίησαν μπλοκ, συνδέσμους, κινητήρες κίνησης και σερβομηχανισμούς.

20241205 132235

Με την διαδικτυακή εφαρμογή Makecode, ανέπτυξαν οι μαθητές το κατάλληλο λογισμικό για τον έλεγχο των κατασκευών τους. Οι μαθητές πραγματοποίησαν  πολλά πειράματα και ελέγχους, διαπιστώνοντας στη πράξη, τον καθοριστικό ρόλο που έχει το λογισμικό στη λειτουργία των σύγχρονων μηχανών.

20241205 133425

Κατηγορίες: Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ανυψωτικό όχημα

Μπασκέτα με αυτόματη μέτρηση καλαθιών

Το μπάσκετ είναι ένα δημοφιλές άθλημα και όταν πετυχαίνει κάποιος ένα καλάθι τότε νοιώθει μια αίσθηση επιτυχίας. Μια ενδιαφέρουσα και πρακτική εφεύρεση θα ήταν αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο στεφάνης για τη μπασκέτα που θα μετρούσε αυτόματα τον αριθμό των καλαθιών που πετυχαίνουν οι παίκτες.

20241128 132430

Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το Nezha Inventor Kit και να δημιουργήσουν ένα είδος μπασκέτας όπου το στεφάνι να μπορεί αυτόματα να μετράει τα καλάθια που θα πετυχαίνουν οι παίκτες. Για τη δημιουργία της μπασκέτας απαραίτητη είναι η χρήση του αισθητήρα υπερήχων και το κατάλληλο πρόγραμμα που θα ελέγχει τη λειτουργία της μπασκέτας.

20241128 132500

Οι μαθητές εργάσθηκαν ομαδικά και αφού δημιούργησαν ένα μοντέλο μπασκέτας εφαρμόζοντας τις ιδέες τους, δημιούργησαν μέσω της εφαρμογής Makecode το απαραίτητο λογισμικό για τον έλεγχο της κατασκευής τους.

20241128 134940

Στο τέλος οι μαθητές εκτέλεσαν αρκετά πειράματα  δοκιμάζοντας τις κατασκευές τους ώστε να επαληθεύσουν ότι υλοποιήθηκε ο αρχικός στόχος της δράσης. Είχαν τη χαρά να δουν στη πράξη το δημιούργημά τους να δουλεύει, πραγματοποιώντας πολλά σουτ προς τη μπασκέτα, πετυχαίνοντας πολλά καλάθια.

20241128 135024

Κατηγορίες: Δράσεις, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μπασκέτα με αυτόματη μέτρηση καλαθιών

Ρομποτικός Βραχίονας

Ο ρομποτικός βραχίονας είναι μια μηχανική κατασκευή η οποία μπορεί να μιμηθεί τις κινήσεις του ανθρώπινου βραχίονα. Στην εποχή μας παίζει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία, την ιατρική, την επιστήμη και σε άλλους τομείς.

20241121 135317

Σε αυτή τη δράση είχαμε ως στόχο οι μαθητές μας να πειραματιστούν και να μάθουν κατασκευάζοντας παράλληλα ένα βραχίονα καθώς και τις βασικές αρχές λειτουργίας αυτού του ρομποτικού βραχίονα με το Nezha Inventor’s Kit. Γνωρίζοντας τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός ρομποτικού βραχίονα οι μαθητές μπόρεσαν να φανταστούν και τους πιθανούς τομείς εφαρμογής τους.

20241121 135312

Οι μαθητές εργάσθηκαν ομαδικά, επιλύοντας επιμέρους προβλήματα και εφαρμόζοντας δημιουργικά τις ιδέες τους συναρμολόγησαν τις μηχανικές κατασκευές. Εκτός από μπλοκ, γρανάζια και συνδέσμους χρησιμοποίησαν κινητήρες κίνησης και σερβομηχανισμούς για τον έλεγχο της κίνησης των ρομποτικών βραχιόνων.

20241121 135357

Με την διαδικτυακή εφαρμογή Makecode, οι μαθητές ανέπτυξαν το κατάλληλο λογισμικό για τον έλεγχο των κατασκευών τους. Σ’ αυτή τη φάση οι μαθητές διενεργώντας πολλούς πειραματισμούς και ελέγχους, διαπίστωσαν στη πράξη, τον καθοριστικό ρόλο που έχει το λογισμικό στη λειτουργία των σύγχρονων μηχανών.

20241121 135254

Οι μαθητές εκτέλεσαν αρκετά πειράματα  ώστε οι κατασκευές τους να μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις ενός ανθρώπινου βραχίονα και να μπορούν να εκτελέσουν μια ποικιλία εργασιών. Απέδειξαν ότι οι κατασκευές τους θα μπορούσαν να μιμηθούν τις ρομποτικές κατασκευές που λειτουργούν στις βιομηχανίες  ή σε διάφορες ιατρικές εξειδικευμένες επεμβάσεις όπως και σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή.

20241121 135405

Κατηγορίες: Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρομποτικός Βραχίονας

Η Αυτόματη Τραμπάλα

Η τραμπάλα που υπάρχει σχεδόν σε κάθε παιδική χαρά είναι ένας κλασικός τρόπος  διασκέδασης πολύ αγαπητός, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά. Χρησιμοποιείται η αρχή της μόχλευσης για να επιτευχθεί  ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα. Σε αυτή τη δράση χρησιμοποιήσαμε τις συλλογές Nezha Inventor’s για να δημιουργήσουμε μια τραμπάλα που μπορεί να αιωρείται.

20241114 135053

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά εφαρμόζοντας τις δεξιότητες της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικής σκέψης, σχεδίασαν και κατασκεύασαν τις κατάλληλες μηχανικές κατασκευές για την υποστήριξη της κίνησης μιας τραμπάλας.

 

 

20241114 135120

Στη συνέχεια οι μαθητές χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Makecode για τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού που υποστήριζε τις κατασκευές τους.

20241114 135243

Είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να πειραματιστούν με τους τρόπους σύνδεσης των μηχανισμών και ιδιαίτερα των γραναζιών για να υποστηρίξουν την ισορροπία και κυρίως την κίνηση της τραμπάλας.

20241114 135041

Κατηγορίες: Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αυτόματη Τραμπάλα