Στις 20 Μαρτίου 2024 με αφορμή της Εαρινής Ισημερίας, το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης». Στη δράση συμμετείχαν μαθητές από τη Β΄Γυμνασίου, τη Β΄ και τη Γ΄Λυκείου.
Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο με τη χρήση διαδραστικού πίνακα, και ενημερώθηκαν από τους καθηγητές για το πείραμα που πραγματοποίησε ο Ερατοσθένης τον 3ο αιώνα πΧ. Στη συνέχεια οι μαθητές άκουσαν πολύ αναλυτικά τη διαδικασία του πειράματος καθώς και έμαθαν για τα μέσα που θα χρησιμοποιούνταν (κοντάρι, γνώμονας, μέτρο, μοιρογνωμόνιο).
Στους υπολογιστές του εργαστηρίου πληροφορικής, οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βρίσκουν τις συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος) ενός οποιουδήποτε σημείου στον πλανήτη και έπειτα μαζι με τους καθηγητές τους βρήκαν τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης του σχολείου τους. Έπειτα, μέσα από την ιστοσελίδα Latitude/Longitude Distance Calculator (noaa.gov) υπολόγισαν μέσω δορυφόρου την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό (η οποία υπολογίστηκε στα 4110Km).
Έπειτα διεξήχθη το κυρίως πείραμα στο χώρο του προαυλίου, όπου και πραγματοποιήθηκε αρχικά μέτρηση του κονταριού και έπειτα της σκιάς του κονταριού. Η μέτρηση της σκιάς έγινε 5 φορές μία ανα λεπτό δύο λεπτά πριν τις 12:38μμ ( που ήταν η ακριβής ώρα που ο ήλιος μεσουρανούσε στην Καλαμάτα) και δύο λεπτά μετά προκειμένου να αποφευχθούν τα σφάλματα.
Τέλος, οι μαθητές έκαναν τους κατάλληλους υπολογισμούς υπό τις οδηγίες των καθηγητών τους και οδηγήθηκαν στο αποτέλεσμα για την ακτίνα της Γής, την οποία υπολόγισαν R=6377Km , αποτέλεσμα εξαιρετικό και με ελάχιστη απόκλιση από την πραγματική τιμή η οποία όπως γνωρίζουμε είναι 6371Km.
Τη διεξαγωγή του πειράματος επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Αλευράς Δημήτριος (Χημικός), Ζαφειροπούλου Αγγελική (Φυσικός).